Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraset romanesc

hpavictor

Postări Recomandate

Stiu ca subiectul a cam adormit, dar tocmai am auzit ca se poate transforma Paraset-ul ca sa lucreze si AM. Adica numai AM, evident cu modulatie catodica..Pt unul care CW = limba chineza veche...Stiu bine ca Am-ul nu se prea mai foloseste, adica spre deloc, dar..

Link spre comentariu

Merge , dar este nevoie de un amplificator audio modulator , cu o putere egala cu cea RF . Mult mai putin energofag ar fi modulatia pe grila 2 , dar trebuie sa se complice putin schema bloc a Tx , adica trebuie VFO+ARF+modulator .

Link spre comentariu

Merge , dar este nevoie de un amplificator audio modulator , cu o putere egala cu cea RF . Mult mai putin energofag ar fi modulatia pe grila 2 , dar trebuie sa se complice putin schema bloc a Tx , adica trebuie VFO+ARF+modulator .

Prima statie construita de mine ca radioamator era compusa dintr-un receptor cu reactie cu tuburi metalice rusesti (2x6K7) si un emitator AM cu 6K7, 6P9 si G807. Modulatia o faceam in grila ecran de la G807 printr-un traf audio montat "invers" (traful era de la un receptor cu lampi).In circuitul grilei ecran era infasurarea primara iar secundarul de 8 ohmi era montat la iesirea unui amplif audio (de microfon) care avea doua ASZ-uri in final.Toata statia a fost construita de mine de la zero inclusiv partea mecanica (aveam vreo 18 ani).Acuma n-as mai avea rabdare sa construiesc asa ceva.Mai tarziu am construit primul meu xcvr - Lixco A411 (nu A412!) cu EMF500 si apoi au urmat variante de A412 tot cu EMF500 si dubla schimbare.
Link spre comentariu

Stiu bine ca Am-ul nu se prea mai foloseste, adica spre deloc, dar..

Florentin, fa tu parasetul cu modulatie catodica (sau pe grila 2, cum vrei), si promit eu sa emit AM. Gasim un loc sa nu deranjam pe nimeni.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Ce parere aveti de urmatorul proiect ?

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Ca obiectie personala fata de cele scrise de autorul proiectului , cu ajutorul unui FFL de tipul IK3OIL se poate lucra perfect si in benzile superioare , avand avantajul scalei digitale etc .

Link spre comentariu

Excelent proiect! Chiar cautam o schema de sincrodina cu tuburi,multumesc ptr ca l-ati postat! In cel mai scurt timp posibil o sa ma apuc sa-l realizez practic. :101 :dans:

Link spre comentariu

Pare neserios.......este o improvizatie de la cap la coada . Are amplificare mult prea mare in audiofrecventa...........nu vei scapa de microfonie niciodata , lampile sunt foarte sensibile la vibratii , totul duce la instabilitate . Mai cauta........daca nu esti multumit deja !Eu studiez o schema de RTX homemade de genul " paraset " cu modulatie in amplitudine , in curand o atasez aici , pe forum .

Link spre comentariu

Va propun spre studiu o solutie foarte simpla de Paraset pentru incepatori si nu numai , de la RCA , presupun ca o sa va faca placere :

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Eu studiez o schema de RTX homemade de genul " paraset " cu modulatie in amplitudine , in curand o atasez aici , pe forum .

Asa cum am promis , va prezint schema de " Paraset " cu modulatie in amplitudine si evident telegrafie ( altfel nu ar mai fi conceptul de Paraset ) :

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Gratie unui coleg si radioamator, care mi-a dat un traf dintr-un radio cu lampi, am inceput sa lucrez la sursa parasetului.Pt a pastra caracterul si farmecul anilor respectivi, am folosit un EZ 80..Daca maine nu am ce face, o sa incep testarea sursei. Atunci o sa pun si poze..

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Va propun alte cateva idei pentru " paraset "-ul de conceptie romaneasca

Receptorul ( evident singura optiune ramane de tip reactor cu ARF reglabil ) suficient de selectiv ( in apropierea pragului de acrosaj ) si foarte sensibil :

Posted Image

Pentru imbunatatirea selectivitatii recomand atasarea catorva componente cu care se formeaza un filtru trece jos ; daca se doreste o banda mai ingusta de receptie ( aproximativ 2200 Hz ) se va mari valoarea condesatorilor de la 100 pF la 220 pF din schema :

Posted Image

Dupa dorinta , se poate atasa si un ochi magic ca Smetru , dar trebuie selectat un model de ochi magic care ofera cea mai mare deviatie a sectorului luminos la semnale mici ( echivalent posibil EM80 ).......va ramane un stil retro extrem de spectaculos , dar nu va putea fi calibrat in grade S .......

Posted Image

Emitatorul poate fi ( pentru amplasament fix , cu acces la reteaua de 230V AC ) de putere mare , evident pentru telegrafie ( sau AM , cu o mica complicatie .... )

Posted Image

Recomand un antena tuner , util pentru modelul " fir lung "

Posted Image

Desigur , cea mai mare problema ramane carcasa.......

Link spre comentariu

Frumos si clasic receptorul.Atentie datele bobinelor sunt pentru banda UM.In rest imi place limba in care sunt prezentate schemele(olandeza)...numai paraset romanesc nu e. :rade:

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări