+_Florin_+ Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Ok, e normal sa existe si rateuri atunci cand se incearca direct constructii originale sau scheme neexperimentate practic.Ca sa evit munca in zadar cand ma apuc de astfel de experimente imi aleg un anume plan de bataie: intai ma decid unei anume scheme-bloc a aparatului despre care sunt convins ca daca este corect realizata si bine reglata rezultatele nu au cum sa nu fie bune.Apoi aleg sistemul de realizare practica pe sasiu metalic (unul modificat sau construit de la zero, dupa caz) si reglete, ca sa-mi permita fara probleme modificari in orice etaj al aparatului. In nici un caz cablaje imprimate, greu de modificat. Interiorul sasiului il compartimentez (ecranez) pentru fiecare etaj, ca sa fiu sigur ca nu vor fi cuplaje parazite sau alte minuni.Dupa aceea evident ma apuc de lucru, etaj cu etaj.In cazul unui "paraset" parerea mea ar fi ca urmatoarea configuratie a receptorului nu are cum sa nu functioneze ok: -mixer cu 6I1P sau 6F1P, cu trioda oscilator cu cristale comutabile iar hexoda (respectiv pentoda) mixer si filtre de banda la intrare;-detector cu reactie in catod, care sa functioneze intre 5 ... 5.5MHz. Intrucat este inima receptorului, trebuie acordata o mare atentie realizarii sale.Am atasat mai jos schema realizata practic de mine si testata indelung cu diverse valori, cele din schema sunt solutia finala dar probabil este loc si de mai bine prin optimizarea plajei de reglaj reactie, divizorul pentru alimentarea grilei2.Schema asa cum este prezentata functioneaza intre 6900 ... 7200kHz, pentru 5 ... 5.5MHz trebuie experimentate alte valori in circuitul acordat.-amplificator audio obligatoriu cu 2 etaje cu un ECL sau PCL (preferabil PCL86) si filtru audio de telegrafie;-obligatoriu stabilizare la 150V. Constructia sa inceapa de la coada la cap, intai alimentarea, partea audio, filtrul, apoi detectorul si restul, fiecare bloc testat in parte pana functioneaza cum trebuie. Emitatorul sa fie CW si DSB, fara etaje comune cu receptorul. Asa cred ca ar trebui sa fie un paraset.Eu nu am avut in intentie sa fac neaparat paraset, am vrut un receptor bun in 40m, cu lampi si independent de reteaua electrica. La ultimul aspect ar mai fi de lucru ... Link spre comentariu
yo2mhj Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Luat la cunostinta de detector,din ce am inteles e probat.Te superi daca postezi si partea de audio si/sau eventualul amplificator de RF?Sunt si eu interesat de un receptor,eventual si un emitator(chiar si paraset )retro,am ceva tuburi si componente,iar nostalgia anilor cand cam construit 2 montaje radio cu tuburi dupa G.D.Oprescu a revenit. Stiu ca o sa spui ca sunt multe scheme pe audio dar ceva functional(adica testat) imi inspira mai multa incredere.73!ViorelYO2MHJ Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 10, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Sunt multe de comentat . De functionat functioneaza toate experimentele cu reactoare , dar vreau ceva stabil si sensibil si selectiv ........ Mai atasez cateva idei pentru un receptor alimentat la 12V , acoperire all HF , cu filtru CW : Un exemplu de filtru Miller trece banda cu acord continuu , ce permite o selectivitate deosebita : Bobina 1 550Khz-2.2 MHz Bobina 2 2.2MHz-12 MHz Bobina 3 8MHz-30 MHz Coil data for 550Kc/s-30Mc/s. Frequency coverage is with a 10-415pF variable condenser. All coils 3/4" (20mm) diameter. Iar schema din exemplul urmator se va adapta la tuburile 12J1L care se alimenteaza la tensiunea de filament 12 V / 75 mA , fiind foarte economice , special pentru alimentare din acumulatori . Se gasesc relativ usor in targul radioamatoricesc ca si soclurile loctal necesare......... Fata de schema prezentata va fi necesara adaugarea a inca unui tub ca preamplificator audio...... In total receptorul va avea un tub ARF , un tub Reactor , un tub preamplificator audio si doua tuburi in paralel ca final audio ( este necesar asa pentru ca aceste tuburi sunt de curent / putere foarte mica ) deci structura va fi 1V2 . Condesatorul variabil din reactie va fi de tipul cu reductor , pentru un reglaj cat mai precis . Mai ramane de rezolvat problema tensiunii anodice si cred ca se poate accepta un invertor cu tranzistori........... Se remarca folosirea unui condesator variabil cu trei sectiuni identice , doua la filtrul Miller pe intrarea ARF si o sectiune la reactor . Tot aici se va adauga filtrul CW ( dar adaptat la 12J1L ) Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 In finalul audio nu sunt necesare 2 tuburi 12J1L in paralel, eu am facut un final audio cu un singur tub si scoate fara probleme 250-300mW in configuratie pentoda cu o buna sensibilitate la intrare. 12J1L are un comportament asemanator cu trioda 12AX7 sau ECC82 deci atentie la reglajul etajului detector cu reactie.Cea mai buna configuratie e Hartley si reglaj reactie pe grila 2. Recomand in acest caz finala de emisie 12P17L. http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 12P17L.pdf Dezbracate tuburile astea arata foarte fain(12J1L si 12P17L) Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 11, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2011 O poti redesena , cu reactia modificata in etajul detector , cu filtrul CW in etajul final audio , ARF cu filtrul Miller , cu cele trei benzi pentru acoperire HF completa ? Ce impedanta va trebui sa aiba trafo out audio ? Vreau si eu 12P17L......ce soclu foloseste ?Multumesc mult de tot, Victor . Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Luat la cunostinta de detector,din ce am inteles e probat.Te superi daca postezi si partea de audio si/sau eventualul amplificator de RF? Detectorul este super probat si experimentat, il recomand cu incredere, singura valoare care trebuie (eventual) retusata in cazul clonarii schemei este rezistenta de 27k din divizorul de tensiune potentiometric pentru alimentarea grilei2. Tatoneaza valori intre 10 ... 33k, pentru a obtine plaja dorita de reglaj a reactiei. Nu ma supar deloc, iata schema partii audio a receptorului. Sigur ca orice amplificator merge dar eu am ales unul "mai fortos" care sa functioneze direct la tensiunea de retea redresata si filtrata (290 ... 300V) ca sa nu mai pun si traf de anodica. Condensatorul de 220uF/400V din alimentarea anodica a tubului final este de fapt al doilea condensator de filtraj, primul are 120uF/400V iar intre ele am un drossel. Voi pune in postul urmator si schema amplificatorului de RF, inca n-am "desenat-o" in paint. Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Acelasi soclu ca si 12J1LTrafo out am folosit unul de la rr Carmen( ECL82)difuzor de 8Ohm = 9000ohm Ra, nu am facut masuratori de performanta.Ua=180-200V, Ia=8-10mA, Rk=560ohm valori trecute din memorie. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Multumesc pentru raspunsul prompt,vad ca pentoda 6BX6 e echivalenta cu EF 80 http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_6bx6.html din astea am cateva NOS,6P14P sunt si din astea...socluri novale ceramice sunt, ceva reglete dragute se gasesc ,spor la treaba sa fie. Eu cred ca o sa folosesc un transformator de audio din receptoarele domestice facut pentru EL84 si ca stabilizator cred ca o sa folosesc un SG4S(rusian). Inca o data multumesc,73! Viorel,YO2MHJ Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 pentru clatirea ochilor 12P17L Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 sper sa nu se inteleaga gresit12P17L finala rf are acelasi soclu ca si 12J1LCa finala audio am folosit 12J1L, deci datele de mai sus sunt pentru etaj audio cu 12J1L,Nu mai am montajul cu 12J1L ca sa pot fce din nou masuratori mai precise.Trafo audio out am cumparat de la "Valderama" si era pentru ECL82 raport 34/ 4Ohm Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 20, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Chiar daca nu are legatura directa cu subiectul nostru , este extrem de interesant http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... -2/0V2.htm. Sau are legatura ? Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 2, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2011 Inca o varianta de RX pentru Paraset , dar trebuie " convertita " la 12J1P ! Condesatorul variabil pentru reglajul reactiei va trebui sa fie cu demultiplicare , exact ca la Torn EB . Doar asa se poate obtine un reglaj fin al reactiei si un ton placut al modulatiei corespondentului , fara distorsiuni care fac corespondentul partial / total neinteligibil . Din reglajul de Gain RF se poate micsora nivelul semnalului aplicar etajului reactor , pentru a nu-l satura , dar si simultan variaza si volumul audio . Link spre comentariu
Vizitator Eugen75 Postat Octombrie 2, 2011 Partajează Postat Octombrie 2, 2011 Cred ca ar fii interesant si in schema originala-6K7 rusesti se gasesc inca si echivalentele RCA iar in locul lui 6G6 cred ca merge 6P6S ,evident tot rusesc sau ca sa fie in ton(lampi metalice) un 6P9 cu polarizarile lui. Un TX doar CW se face usor cu un 6J4(metalica ruseasca ) si tot 6P9 sau 6P3S. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 2, 2011 Partajează Postat Octombrie 2, 2011 Propunere: EF80 sau 6J1P pe etajul de intrare al receptorului, PFL200 -receptor cu reactie si amplificator audio(receptorul de mai sus), PL sau EL84 ca emitator CW/AM, dupa schema de aici: http://nmwilliam.tripod.com/el84.html Ar iesi un transceiver simplu cu 3 tuburi, pilotat pe cuart... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 2, 2011 Partajează Postat Octombrie 2, 2011 EF80 si 6J1P nu prea sunt indicate in schema respectiva pentru ca au panta fixa. Daca se doreste si un reglaj al amplificarii ARF - ca in schema - e nevoie de tuburi cu panta variabila, cum ar fi 6K13P sau EF183. PFL200 este ok ca detector + AAF. Pentoda mare (L) este excelenta ca amplificator audio avand o panta foarte mare (22mA/V) deci are nevoie de semnal mic de atac Beleaua cu PFL200 e ca necesita 15V/300mA la filament, pentru paraset ar trebui lampi la 6.3 sau 12.6V pentru alimentare directa la acumulator. Altfel trebuie ca invertorul sa ofere si tensiuni de filament. Link spre comentariu
Postări Recomandate