Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraset romanesc

hpavictor

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...

Pana la urma , gata m-am hotarat ! Receptorul va fi o ciudatenie : un convertor All Band urmat de un receptor cu reactie ( 500KHz ) si un etaj audio cu filtru CW comutabil . Convertorul va fi compus dintr-un mixer simetric cu 6H1P EV iar VFO-ul va fi stabilizat cu FFL , iar frecventa va fi afisata pe display LCD . Emitatorul va fi cu EMF 500 si va avea comun VFO-ul.......Sper sa iasa cat mai simplu .

Link spre comentariu

Pana la urma , gata m-am hotarat ! Receptorul va fi o ciudatenie : un convertor All Band urmat de un receptor cu reactie ( 500KHz ) si un etaj audio cu filtru CW comutabil . Convertorul va fi compus dintr-un mixer simetric cu 6H1P EV iar VFO-ul va fi stabilizat cu FFL , iar frecventa va fi afisata pe display LCD . Emitatorul va fi cu EMF 500 si va avea comun VFO-ul.......Sper sa iasa cat mai simplu .

Pe mine ma intereseaza partea de RX...Nu ar merge mai bine un ECC85 sau ECC81 ,12AT7 ca mixer in locul lui 6H1P?dupa mixer ce filtru urmeaza?Etajul detector cu reactie pe 500Khz cu trioda sau pentoda? reactia in anod sau in catod?Schema etaj mixer?Etaj de RF inaintea mixerului?
Link spre comentariu

Probabil ca merge orice tub , cu panta fixa medie , de zgomot mic .

Rusii recomanda cu multa caldura 6N1P EV sau cel mai bine 6N23 EV daca poti face rost , in acesta aplicatie sunt interschimbabile .

Avantajul celor selectionate EV este ca sunt imperechiate triodele , cu rezultate benefice in cazul mixerului balansat..........devine total insensibil la perturbatii AM produse de posturi de mare putere . Mixerul este aditiv , aplicadu-se semnal de la VFO +FLL pe grile , beneficiind in acest fel si de un castig de conversie de 32 dB !

Etajul detector cu reactie este cu trioda , cu reactie din anod , bobina de reactie si reglarea pragului de reactie foarte fin prin intermediul unui condesator variabil cu demultiplicare pentru a nu prezenta defectul specific al potentiometrelor , acel pacanit datorat uzurii si contactului imperfect........solutia detectorului cu reglaj capacitiv este preluata din cel mai performant receptor cu reactie Telefunken din al doilea razboi mondial , Torn E.B. , dar si la Lorenz PP 15 w , aflat in dotarea armatei romane tot in al doilea razboi mondial ( o puteti vedea aici http://yo6ex.blogspot.com/2009/08/oldies-photo.html ) .......

Datorita faptului ca trioda are castig mai mic decat o pentoda in etajul detector , in anodul acesteia se va folosi un soc audio , in locul clasicului grup RC , pentru obtinerea unei tensiuni audio cat mai mari.....

Etajul final audio va fi construit in jurul unui ECL82 , iar filtrul CW va fi exact ca la RBM , in reactia pentodei finale .

Pe circuitul antenei va fi un circuit care va introduce un amplificator cascod cu 2 nuvistoare ( probabil doar pentru benzile superioare ) sau un atenuator , daca va fi cazul .

Dupa mixer se poate cupla un EMF500 daca ai asa ceva , dar va functiona si fara el , deoarece detectorul cu reactie mareste automat factorul de calitate al circuitului acordat din grila detectorului , avand o selectivitate multumitoare . Nea Bobina a postat un mp3 demonstrativ cu un detector cu reactie in care un japonez venea cu rst 577 , dupa parerea mea.......cred ca se justifica un detector cu reactie , dar neaparat cu un convertor perfomant .

Toate tuburile vor fi ecranate si vor avea socluri ceramice , iar sasiul va fi conceput astfel : tuburile vor fi dispuse pe o fata a sasiului , iar pe cealalta restul componentelor ( bobine , cond , rezistente ) pentru a fi oarecum protejate de caldura degajata de tuburi .

Link spre comentariu

Receptorul Torn E.B. este de tipul 2V1 , adica doua etaje arf , detector cu reactie si etaj final audio , avand un filtru pentru telegrafie . Nu are reglaj de volum pe partea de audio , ci doar pe RF ! Datorita eficacitatii , acest gen de reglaj a fost mentinut si la ( mai mult sau mai putin ) clonele sovietice gen R311 etc . Nu era cel mai bun receptor al epocii , dar era foarte raspandit in zona de influenta germana , fiind sensibil si stabil . Avea ca dezavantaj major doar ca nu puteau fi folosite mai multe recepoare in acelasi timp , pe frecvente apropiate ( datorita detectorului cu reactie se influentau reciproc ) lucru strict necesar pentru mentinerea unei retele radio operative non stop in teatrul de razboi......Daca ar fi fost superheterodina , situatia ar fi fost alta......... Dar totusi incredibil , Romania a cumparat in 1937 din Germania aparate Rx+Tx Lorenz PP15W de 15w out , care erau superheterodina , deci mai avansati !Atasez o schema mai detaliata a lui Torn EB si un filtru activ CW :

Link spre comentariu

Va prezint si schemele din care voi face " compilatia " finala , cu mentiunea ca o parte din ele sunt extrase de aici : http://www.netxpert.ro/radioamatorul50/ respectiv convertorul din Radioamatorul nr 5 / 1957 pag 8 , 9 si 10 , iar tabelul de bobine si alte informatii din Radioamatorul nr 2 / 1958 pag 25 si 26 , la care se adauga filtrul CW de mai sus ........

Link spre comentariu

ceva noutati?scheme explicate de mixer balansat cu triode si ol va rog!configuratia etajRF+mixer balansat+etajFI+detector cu reactie+etaj audio cu filtru audio.Eu vreau sa folosesc combinatia PCH200+PFL200 in montaj mixer+fi(reflex)+detector cu reactie+audio PCH200= heptoda mixer si OL+partea trioda ca detector cu reactiePFL200= pentoda mica amplificator FI+reflex audio si pentoda mare final audio.Gama preconizata:UM49m,40m si 41m

Link spre comentariu

ceva noutati?scheme explicate de mixer balansat cu triode si ol va rog!configuratia etajRF+mixer balansat+etajFI+detector cu reactie+etaj audio cu filtru audio.UM ,49m,40m si 41m

Aici iti prezint cel mai performant mixer balansat gasit de mine pe net , autorul ( un rus ) sustine ca nu este necesar preamplificator nici in benzile superioare , pentru ca are factorul de zgomot extrem de mic si o foarte buna rezistenta la intermodulatii . Singura problema poate fi procurarea nuvistoarelor , dar merita . Daca poti , procura cat mai multe nuvistoare , rusul spunea ca le-a selectionat pentru performante cat mai bune ! Eu nu am decat doua........din pacate . :cry: :cry: :cry:

Eu zic ca parasetul, in lumina crizei de energie, trebuie proiectat cu tuburi la 12V sau, cel mult, tuburi de baterie.

Daca ai tuburi in numar par care au curentul de filament identic , este usor : inseriezi cate doua filamente si gata ! Anodica o obtii cu un convertor DC-DC sau daca poti procura un releu vibrator ( hi ) functional si gata , totul merge la 12V DC perfect pentru lucrul in portabil .
Link spre comentariu

"Aici iti prezint cel mai performant mixer balansat gasit de mine pe net , autorul ( un rus ) sustine ca nu este necesar preamplificator nici in benzile superioare , pentru ca are factorul de zgomot extrem de mic si o foarte buna rezistenta la intermodulatii."Si fara un accord pe intrare?Si cu prima frecventa intermediara la 60Mhz? Cate schimbari de frecventa? 60Mhz-10.7Mhz-455Khz sau ceva mai mica(110-250Khz)?

Link spre comentariu

Ce treaba are mixerul cu filtrul trece banda de pe intrare ? Sau cu restul solutiei constructive ? Eu caut o solutie cat mai simpla pentru " Paraset " nu OZN-uri......cu Google !Pur si simplu nu m-a interesat decat etajul mixer .

Link spre comentariu

Nu are nimic.Ideea ca nu are nevoie mixerul de nimic inainte si prezentarea schemei cu un traf rf pe un tor de ferita probabil, cu intrare pe 50Ohm....ca intrare de antena?Asa de laudat castigul si selectivitatea obtinuta pe mixerul balansat, rezistenta la intermodulatie mare.Am crezut ca nu mai are nimic inainte.Si revenind la conceptul de PARASET, consider ca e un receptor cu max. 3 tuburi si detectorul neaparat cu reactie.Si emitatorul CW sau BLU cu max 2 tuburi.Si asta in portabil...sau deplasabil foarte usor.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări