Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraset romanesc

hpavictor

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Totusi, macar ptr scop experimental, de inceput nu ar fi mai bun un paraset emisie-receptie pe o frecventa la emisie fixa?

Fara quarturi la receptie, dar nici cu 3 circuite acordate simultan, chestie care ar speria orice constructor...si nici utilizatorului nu i-ar fi prea usor.

M-am gandit la o varianta de receptor pe frecventa fixa, sau intr-o banda ingusta de tuning: Amplificator de intrare cu reactie urmat de un demodulator cu superreactie. Cu doar 2 CV. La amplificator reactia sa nu fie prea pronuntata, ptr alinierea usoara cu urmatorul etaj.

As putea da un exemplu de "simulare" practica cu 2 tranzistori, functionabila, de la care se poate trece la varianta cu tub.

Link spre comentariu

Da-l in basca mas-sii, la atatea lampi, ar costa mai mult decat geanta de piele in care e camuflat+ spionul insusi. Ce stat isi permite sa intretina pe banii lui ( ai statului ) asemenea spion cu asa aparatura? Poate doar statele unite...find mai multe prin definitie si unite-n draci...ehh, asa da :P

Link spre comentariu

Nu-s prea batran, dar sunt un nostalgic. Am prins "virusul" de mic, pe vremea aia faceam lectiile si tezele la romana,istorie etc.colegilor de clasa .contra unui EFT. 1989 m-a prins in trecerea de la scoala la liceu. Inca de atunci, daca aveam cu ce..baza materiala, le-am fi aratat japonezilor si nemtilor..."how is made". In Romania.

Au trecut aprope 30 de ani de atunci. Intre timp au aratat chinezi..."cum se face".

Nu au aratat chiar tot.

Link spre comentariu

Ontopic, pot face un aparat emisie-receptie care respecta toate legile radioamatoricesti, pe orice frecventa in unde scurte. Nu ne intereseaza modul de lucru, important e sa ocupe o banda prestabilita, pe o frecventa prestabilita. Sa zicem 7Mhz si latime 6Khz ptr fonie si 200Hz ptr telegrafie.

In aceleasi conditi, pe aceeasi antena, cel facut de mine va merge mult mai mult. Asta e provocarea.

PS: desi nu e digital si folosesc piese din comert, la maxim 5 lei bucata, receptorul NU FASAIE niciodata, in caz ca semnalul e extrem de slab, poate da erori. Dar nu fasaie...desi e analogic. Nu e vorba de muting...aia e cu totul altceva.

La fel de ontopic, primul experiment reusit de genul asta l-am facut in unitatea militara de jandarmi (asa era atunci) din Campina. La o statie R...nu stiu cat, pe lampi, care prindea doar telegrafie de la rusi, am adaptat ceva. Asta era in 1997
In 20 de ani am cizelat "adaptorul" ala....

Editat de Mark S
Link spre comentariu

PS: desi nu e digital si folosesc piese din comert, la maxim 5 lei bucata, receptorul NU FASAIE niciodata, in caz ca semnalul e extrem de slab, poate da erori. Dar nu fasaie...desi e analogic. Nu e vorba de muting...aia e cu totul altceva.

Foarte interesant, ce inseamna ca nu fasaie?

Zic ca avem asa:

- zgomot termic generat de miscarea haotica a purtatorilor de sarcina (electroni) in toate componentele receptorului, active si pasive;

- zgomot de tip 1/f prezent in toate dispozitivele electronice;

Mai sunt cateva categorii de zgomot, gen zgomotul de alice, dar, spre rusinea mea, nu mi le mai amintesc. Asta doar daca discutam de componente.

Din partea mamei-natura, avem:

- zgomot atmosferic

- zgomotul activitatii umane (industrial)

- zgomot solar

- zgomot cosmic

Cum poti eluda toate aceste surse de zgomot astfel incat receptorul tau nu fasie?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări