hpavictor Postat Noiembrie 27, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 (editat) La semnale tari , foarte apropiate de frecventa DX-ul vanat , e greu sa folosesti potentiometrul de volum sau reglajul de gain RF sau IF cu sau fara reglajul constantei de timp de atac si cel de timp de cadere . Pur si simplu iti zboara castile de pe cap , poti ramane cu traume permanente gen tiuit continuu , hipoacuzie etc . Daca auditia se face in difuzor , e jale maxima . Vecinii sau familia dispera in concursuri , in special dupa miezul noaptii spre dimineata . Pentru varianta solid state exista " alifie de bube " , adica RAA in audio . Uite un exemplu oarecare , gasit pe net : Din nefericire , Paraset-ul trebuie sa fie foarte simplu , deci nu va avea asemenea " alifii ". Editat Noiembrie 27, 2017 de Victor Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 (editat) Auditia se face in casti . Macar la paraset . Radiourile de care faceam vorbire au RAA cu constanta de timp variabila ( si reglabila ) , am crezut ca se subintelege . Altfel , pe un ipotetic caz real , parasetul de atunci e inutil astazi . Ma rog , poate doar pe o frecventa libera de emisiuni si departe de zonele populate cu asa ceva . Nici cu receptia , nici cu emisia n - ar straluci . Chiar ma gandesc daca ar putea asigura o legatura stabila ... dupa ce aud prin benzile de radioamatori , sansa ar fi ( foarte ) mica . Cu cativa wati , si antena " de urgenta " , sansa sa te auzi la cateva sute de km la ora si data stabilite e in cel mai bun caz probabilistica ( eufemism ) . Asta lasand la o parte legendele de genul " cu 5 W am lucrat tot " , trecand sub tacere " porcul " care scade luminozitatea becurilor din tavan etc . Editat Noiembrie 27, 2017 de gauss Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 27, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 Bletchley Park aveau hectare de antene rombice imense , orientate catre Olanda , Franta , Norvegia . Trebuiau sa capteze semnale produse de Paraset , adica cei maxim 10 W storsi din 6L6 . Cat despre receptor , desi instabil , avea sensibilitate suficienta pentru a receptiona KW emisi cu antene directive ... Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 (editat) Pai n - am sugerat ca atunci nu se putea . Am citit destula ( zic eu ) istorie , mai inteleg un pic ( minimal ) din radiocomunicatii . Ma rog , asa cred ... nu e obligatoriu sa fie adevarat . Cateodata mai stau cu castile pe urechi , in unde scurte ... si nu numai . Cam pe asta m - am bazat ... cam " subtire " , recunosc ! " Altfel , pe un ipotetic caz real , parasetul de atunci e inutil astazi . " M - am autocitat . Considerentele expuse erau despre folosirea in zilele noastre . Imi pare rau daca am fost confuz sau deficitar in exprimare sau argumentari . Schemele din topic nu - s mult mai performante decat cele de atunci . Asta am inteles eu , nu vreau sa deturnez topicul . Cam atat ... raman doar la " receptie " . Editat Noiembrie 27, 2017 de gauss Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 27, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 (editat) Paraset-ul nu a fost proiectat pentru trafic HF in sensul in care il intelegem noi astazi . Pentru traficul actual , este obligatoriu ca oscilatorul local sa fie DDS , atat pentru RX , cat si pentru TX . Stabilitatea in frecventa , nivelul armonicelor nedorite dar si precizia citirii frecventei de lucru sunt reglementate de legi internationale , deci nu ne putem juca cu asa ceva . Am cateva variante in studiu , toate fiind legate de conceptul superheterodina . La receptie este simplu de inteles conceptul superheterodina , dupa ARF si mixer este urmat de un etaj detector cu reactie , urmat de un etaj audio contine filtru audio CW / SSB , in viziunea mea . La emisie , treaba este mai complicata . Cu siguranta modul CW este nativ , dar daca ne putem folosi de faptul ca receptorul este superheterodina bazat pe un VFO tip DDS , cu ajutorul unui etaj BFO cu selectie LSB /USB si al unui filtru ( posed EMF500 ) se obtine semnal CW /SSB la emisie . Daca sensibilitatea receptorului poate fi OK ( e de discutat despre comportamentul intr-o gama dinamica decenta ) , cu 10 W si o adaptare optima a unei antene eficiente in gama dorita , putem face trafic HF ! Editat Noiembrie 27, 2017 de Victor Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 27, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 (editat) Un exemplu " viu " in lumea traficului QRP exista un concept foarte modern , evident de tip Paraset , adica Yaesu FT817 sau similare . Va rog , nu dati cu pietre din prima , dar cam la acel nivel consider ca trebuie impins conceptul de Paraset modern . Editat Noiembrie 27, 2017 de Victor Link spre comentariu
Mark S Postat Noiembrie 30, 2017 Partajează Postat Noiembrie 30, 2017 La semnale tari , foarte apropiate de frecventa DX-ul vanat , e greu sa folosesti potentiometrul de volum sau reglajul de gain RF sau IF cu sau fara reglajul constantei de timp de atac si cel de timp de cadere . Pur si simplu iti zboara castile de pe cap , poti ramane cu traume permanente gen tiuit continuu , hipoacuzie etc . Daca auditia se face in difuzor , e jale maxima . La modulatia de frecventa nu exista dezavantajul asta.... Fie ca receptia e la limita sensibilitatii, ori ca se arde etajul de intrare de la intensitatea campului, semnalul demodulat audio are acelasi nivel, invariabil... Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 30, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2017 (editat) Mda , te rog sa nu mai intervi in favoarea FM in benzile de unde scurte , in special in zona inferioara a benzilor de radioamatori 1,8 / 3,5 / 7 / 14 . Pe bune , bati campii cu gratie . Sper ca pricepi ca nu ne /ma intereseaza VHF sau UHF si nici amplificatoare solid state de sute de W . Doar QRP pur . Ala e conceptul adevarat de Paraset . Editat Noiembrie 30, 2017 de Victor Link spre comentariu
Mark S Postat Noiembrie 30, 2017 Partajează Postat Noiembrie 30, 2017 (editat) Daca Rohde & Schwarz, ori alt "Dumnezeu" la care ne inchinam ca pasionati de domeniu, ar fi spus ca FM e bun...am fi acceptat cu laude. Asta denota ca suntem putin subiectivi, iar ce nu e ordin de la Doamne-Doamne, ori nu exista, ori nu se pune Mda , te rog sa nu mai intervi in favoarea FM in benzile de unde scurte , in special in zona inferioara a benzilor de radioamatori 1,8 / 3,5 / 7 / 14 .Pe bune , bati campii cu gratie .Sper ca pricepi ca nu ne /ma intereseaza VHF sau UHF si nici amplificatoare solid state de sute de W .Doar QRP pur .Ala e conceptul adevarat de Paraset . Cu tot respectul, d-l Victor...imi e imposibil de inteles legatura intre modulatia de frecventa ca mod de lucru si benzile inalte de frecvente, ori puterile astronomice. Ori asocierea modulatiei de frecventa cu tehnologia hi-tech. Modulatia de frecventa merge si la tuburi. La emisie...ok, nu avem dioda varicap....cum se face modularea clasica. Avem insa o grila, la care semnalul audio, modulator poate face capacitatea inerenta a tubului, variabila. Si obtinem FM. Mai sunt si alte variante, am spus-o pe cea mai simpla. La receptie e simplu. Un receptor superrreactie. Cu tub. Dezvoltand un pic subiectul, suntem reticenti la tehnologia pe care nu o dezvolta un brand celebru. Chinezii n-au tinut cont de asta...si au inceput de jos, de la sutiene si bigudiuri, pana au ajuns monopol mondial....in electronica. Fara ei, si fara modestia lor consecventa, am fi dat si acum 2 salarii ca sa cumparam un casetofon.... Asa cum ne impusesera inainte brandurile "celebre". Editat Noiembrie 30, 2017 de Mark S Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 30, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2017 Domnule , ar trebui sa citesti Regulamentul pe care il aplica si respecta radioamatorii . Acolo scrie ce si cum . Te rog sa nu mai scrii in acest subiect decat dupa ce te informezi asupra continutului Regulamentului radioamatorilor din Romania . Multumesc pentru intelegere ! Link spre comentariu
Mark S Postat Noiembrie 30, 2017 Partajează Postat Noiembrie 30, 2017 "Regulamentul de radiocomunicaţii pentru serviciul de amatori din Romănia (iunie 1992) permite modul de lucru F3E (telefonie radiocomunicaţii pentru serviciul de FM) şi in benzile de HF (unde scurte) " Prin 1999, un anume ing Dinu Costin Zamfirescu, facea un experiment in FM, pe 3.5MHz. http://www.copcea.ro/files/tehnium/revista/9902.pdf Tot pe la vremea aia le-am facut si eu pe primele...nu asta conteaza. Poate ca ambii am fost ilegalisti...dar nu am stiut Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 30, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2017 Asta e . Daca ai fi studiat Paraset-ul original , ai fi descoperit ca functiona doar CW , cel mai eficient mijloc de comunicare . Nu era FM . Link spre comentariu
Mark S Postat Noiembrie 30, 2017 Partajează Postat Noiembrie 30, 2017 CW...dar daca nu-i FM, nu e bine )) Glumesc....discutiile spumoase, contradictiile ne mai scot din banal Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 1, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 1, 2017 @Mark S Inca un post offtopic ... Deja esti posibil candidat la lista neagra , pe care am doar useri rauvoitori si / sau alte calitati negative . Renunta la offtopic . Link spre comentariu
Mark S Postat Decembrie 1, 2017 Partajează Postat Decembrie 1, 2017 Renunt la guerilla si declar pe propria raspundere ca nu-sh ce-i ala paraset. Poate autoritatile ma vor convinge ca stiu...nu ma pun cu astia :P Link spre comentariu
Postări Recomandate