Marele Savant Postat Noiembrie 11, 2017 Partajează Postat Noiembrie 11, 2017 Mi-e rusine sa recunosc, dar asa aveam si eu impresia, anuma ca este interzisa criptarea serviciilor de voce de catre utilizatori! Nu mai stiu exact de unde dar asta era si impresia mea! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 11, 2017 Partajează Postat Noiembrie 11, 2017 @gsabac Cu pentodele cu tije se poate face un "Paraset" rusesc. Paraset a fost o statie de emisie-receptie de mici dimensiuni, proiectata in timpul ww2 special pentru spioni si grupurile de rezistenta. Se construieste cat mai aproape de modelul initial (pot sa difere lampile), ca piesa de muzeu, sau se face un "Paraset 2017", cu digitalizare si criptare a informatiei. Am discutat cu niste studenti, buni programatori, daca n-ar putea sa faca un program de criptare a informatiei (SMS, voce, etc) pentru telefoanele mobile, care s-ar vinde ca painea calda, la toata lumea (utilizatori obisnuiti, smecheri cu firme, etc), sa aiba garantat secretul comunicatiei. Desi ideea este tentanta, mi-au spus ca este interzis sa folosesti anumiti algoritmi de criptare. Cineva (oamenii de bine) trebuie sa stie tot ce facem si daca s-ar putea si ce gandim. Spre rusinea mea, am inceput sa fabric un paraset rusesc. Ca sa-l fac romanesc, va trebui sa folosesc tuburi cinescop. Din cate stiu, in Ro, nu s-au fabricat decat cinescoape. Link spre comentariu
Mark S Postat Noiembrie 12, 2017 Partajează Postat Noiembrie 12, 2017 Pai idee si conceptie romaneasca nu..."pese" romanesti nu...un paraset oltenesc ar fi ideea potrivita Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 12, 2017 Partajează Postat Noiembrie 12, 2017 Pe baza de praz Link spre comentariu
jeltopop pop Postat Noiembrie 13, 2017 Partajează Postat Noiembrie 13, 2017 Spre rusinea mea, am inceput sa fabric un paraset rusesc. Ca sa-l fac romanesc, va trebui sa folosesc tuburi cinescop. Din cate stiu, in Ro, nu s-au fabricat decat cinescoape.Cu ceva curaj, cred ca un cinescop merge utlizat ca ... lampa. Modulatia pe deflexie:) Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 (editat) Ma apuc de schema aceasta ( de mai jos ) . Are cineva FI - uri si socluri ? Cumpar , platesc cu bani ... sau tuburi ( 2J27L ) NOS , la schimb ... fara numar ! P .S . - cred ca am s - o dezvolt . Un ARF , aperiodic sau acordat , si RAA - ul reglabil . Accu la filamente , si convertizor pentru anodica . Cu SSB - ul , mai vedem ... Editat Noiembrie 14, 2017 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 De asemenea ... caut socluri heptale mici , de cablaj , din ceramica . As incerca si o varianta cu tuburi din seria D ... am rdg - iste , DL si DK 96 . Ma rog , DK - ul transformat in pentoda ... sau incercat numai cu " finala " DL , ar trebui sa mearga la frecvente joase . O anodica mai mica , as putea folosi FI - uri de la radio tranzistorizate . Astept ( si ) comentarii sau indrumari ... cam stiu ce am de facut , dar o idee care ti - a scapat si o afli de la altii , poate fi hotaratoare . Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Eu am incercat ceva pe reactie bazat pe 1L33 (se gaseau prin ceva aparate de masura, le am de la un forumist). Incepea sa functioneze pe la vreo 24V. Montajul inca exista, nu l-am canibalizat. O za incerc sa-l repun in functiune. Totusi, cel mai OK mi s-a parut montajul cu 1J24. Cu anodica de 45V. Socluri... s-ar putea sa am o rezerva. Caut si dau de stire. FI-uri in schimb, n-am decat TOKO. De ce n-ar merge FI-uri de tranzistorizate in Schema postata? Nu mi se par tensiuni foarte mari pe bobina. Iar curentii sunt chiar mai mici decat la tranzistoare. Cu impedantele s-ar putea sa fie o problema. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 (editat) Imi plac cele de tuburi ... ma rog , nu toate . Mai robuste , comod de reglat , nu - s sensibile . Asta , mecanic vorbind . Electric , au un Q mai mare , inductanta mare , capacitate mica . Unele chiar cu mica ( dielectric ) . Am avut , dar le - am praduit . Niste bijuterii , bobinaj universal si fagure , ecran de cupru argintat etc . Ati vazut FI - urile de R - 311 ? Ma rog , sant blindate "definitiv " ... e cel mai reprezentativ radio cu 2J27L ( din cele care mai "circula ") . Care lampi , numai rusesti nu - s , le - a gandit neamtul ... inainte de WW2 . Ma gandesc si la cuplajul inductiv cu detectorul , inca o bobina , reglabila ca pozitie etc . Deci interventii in FI - uri , la alea mici e mai puchinos . Arata bine si alea de A7 - b , chit ca - s pe 1 mega si ceva . Am avut si de tranzistorizate , niste oale de ferita corecte , cu ecran ... bobinate multifilar etc . Aveau baza de textolit . Nu mai stiu receptorul ... sant multi ani de - atunci . In fine ... P .S . - daca e nevoie de 2J27L , dati de stire . Radioamatoriceste , nu vreau nimic in schimb . Am avut si socluri ... NOS , dar au disparut la un " partaj " , am instrainat multe chestii , adunate de - a lungul timpului . Acum , le duc dorul ... Editat Noiembrie 14, 2017 de gauss Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Ati vazut FI - urile de R - 311 ? R311? Inca il am, in perfecta stare de functionare. Ma rog, mai putin carcasa si vibratorul. 8 lampi bine puse la treaba. Imi place enorm filtrul cu latime variabila. Destul de complicat din punct de vedere mecanic, dar merge fain. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 (editat) Am avut și eu , aproape NIB .Mă rog , cu toate cele . L - am înstrăinat , nu fiindcă aș fi fost dezamăgit. Am mai scris pe-aici despre calitățile lui , stabilitatea e remarcabilă ... Concepția e nemțească . Un singur tip de tuburi , unul de rezerva , tambur rotativ cu multă ceramica ... construcție modulara ... se poate desface în bucăți ... are cuple cu banane între module . Editat Noiembrie 14, 2017 de gauss Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Revenind la oile noastre, va pot oferi bobine de US-P. Vor trebui rebobinate (din cate stiu, US-P-ul are media frecventa pe undeva pe la 110 KHz). Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Multumesc , am luat act . Ramane sa ma hotarasc ... acum studiez ( si ) o varianta cu tuburi subminiatura , " rod valve " . E si o schema interesanta ( nu superhet ) , am sa o postez . Si ceva cu nuvistoare ... din pacate am numai triode . Mi - ar trebui tetrode , pentru ( macar ) detectorul cu reactie ECO . In fine ... sper sa si construiesc ceva . Am zis intai receptorul , mi se pare mai greu . Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 15, 2017 Partajează Postat Noiembrie 15, 2017 Eu l-am facut pe asta: http://www.antentop.org/016/audion_016.htm Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 15, 2017 Partajează Postat Noiembrie 15, 2017 (editat) Interesant . Mi - a " trecut " si mie prin fata ochilor , un pic si prin creier . Era varianta pe care as fi abordat - o cu tuburile " rod " , de care am scris mai sus . Arata bine , atat pe hartie ... cat si la o realizare practica . Banuiesc ca santeti multumit de performante ... probabil cu o antena demna de numele de ... straluceste ! Ma rog ... eu as fi pus soc de RF inseriat cu filamentul primului tub , si as fi prevazut si un cuplaj capacitiv pentru cuplarea antenei , un trimer cu aer direct pe punctul cald la circuitul oscilant . Macar pentru comparatia rezultatelor ... de multe ori una din variante e net favorabila . Vad ca rusul a montat C.V. de la UKW de Selena ... exemplarele pe care le am eu au ceva " joc " ... as fi pus unul mai bun mecanic , ajutat cu demultiplicare suplimentara . Eventual modificata schema ... pentru extensie la circuitul de acord , in zonele "populate " . Duce un pic la complicatii , ceva comutator etc . "Joasa " ar putea fi substituita cu ceva integrat de mare randament ... si ceva stabilizator pe alimentare , desi devine hibrid siliciu - tub . Sper sa comunic ( relativ ) in curand rezultate de la o constructie proprie ... desi am o strangere de inima , ORM - ul e groaznic in locatia unde sant . Editat Noiembrie 15, 2017 de gauss 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate