Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraset romanesc

hpavictor

Postări Recomandate

"Cam asta e si latimea de banda a emitatorului din poza. Mai mult nici nu prea pot, ptr ca oscilatorul e cu cuart." zice Mark S si bine zice pentru ca acel cuart nu poate fi "impins" mai mult fara a nu-i dauna stabilitatii.

Link spre comentariu

@gauss

In FM, latimea de banda e determinata de amplitudinea si frecventa maxima a semnalului modulator. Daca vrem sa se auda "ca la CD", dam muzica tare si nu taiem frecventele inalte, dar ocupam 100-200Khz de banda. Asta e cazul emitatoarelor comerciale, cunoscute drept FM.

Daca vrem o banda de 9KHZ, ca la AM, procedam invers, dar se va auzi ca la AM, adica fara inalte, dar totusi ,mai clar. Cam asta e si latimea de banda a emitatorului din poza. Mai mult nici nu prea pot, ptr ca oscilatorul e cu cuart.

Tot in acea poza e si un exemplu de CI specializat, CXA1191. E un radio complet, AM/FM, care nu are decat cativa condensatori pe langa. Eu l-am luat cu 8 lei. Dupa cum se vede, nu are nici bobine pe FI. Ci 2 filtre ceramice a 50 bani bucata. Totusi e f performant. Adica ieftin si bun.

@MS...superreactia nu acopera stabil si constant toata banda comerciala, cred ca asta a fost motivul, Totusi se putea folosi in radiouruile ieftine gen RIC. Pe cand multi-Q nu s-a folosit probabil din vreo prejudecata inginereasca...pot spune ca folosit cum trebuie face minuni. Si e ultrastabil.

In numarul 6/98,pg. 10 al revistei Tehnium scrie: "Regulamentul de radiocomunicaţii pentru serviciul de amatori din Romănia (iunie 1992) permite modul de lucru F3E (telefonie radiocomunicaţii pentru serviciul de FM) şi in benzile de HF (unde scurte) cu precizarea ca M;3kHz. În alte regulamente. mai vechi, se indică chiar M;2,5kHz (sistemul NBFM pe banda de 10m)". Tot acolo se descrie un mic emitator pe 3,5MHz cu MF. Acest montaj si cel din T2/1999, pg.5 unde se descrie constructia unui receptor MF pe 3,5MHz au fost experimentate cu succes. Am dorit sa construiesc un transceiver pe 27MHz, proiect nefinalizat (ca si schema promisa care nu a mai aparut). Mai sunt informatii interesante si in numerele 2,10 din 98 si 11 din 99; toate articolele acestea sunt ale lui Y03EM, ing. Duiliu Zamfirescu.

Link spre comentariu
Fiind un paraset, al carui scop e mai degraba practic decat didactic, mi se pare corect sa alegem cel mai avantajos mod de lucru, iar dupa parerea mea FM-ul e cel mai avantajos.

Am citit articolul din Tehnium la care se refera @gica70. Totusi eu nu sunt convins ca latimea de banda e asa mare cat spune acolo (15-20Khz).

Am 2 argumente, in primul rand canalele din banda CB sunt la doar 9KHz distanta si utilizeaza NBFM.

Apoi, la receptorul meu, filtrele au banda de cca 6KHz, foarte abrupta. In fine, e doar o remarca.

As insista pe un mare avantaj al MF-ului, pe langa cele enumerate. Anume "rezistenta" foarte mare la perturbatii, datorata atat principiului fizic al modulatiei de frecventa, cat si limitatorului de amplitudine. De exemplu, daca 2 statii emit pe aceasi frecventa, e suficient ca una din ele sa fie de 2 ori mai puternica decat cealalta, pentru a nu fi perturbata absolut deloc...semnalul perturbator e "ignorat" complet.

Daca cel 2 statii sunt apropiate ca putere, tot cea putin mai puternica se va auzi, dar un pic distorsionat si cu mici "paraituri".

Si cazul 3, daca cele 2 statii au puteri comparabile, dar exista o mica diferenta de frecventa intre ele, chiar daca prin deviatia de frecventa in jurul purtatoarei cele 2 statii se "incaleca" un pic, nu e nicio problema, se vor auzi separate perfect, conditia e ca etajul FI sa fie eficient.

Ca experiment, incercati sa potriviti un modulator FM, din ala din comert, pe frecventa unui post FM local. Va confirma ce am scris mai sus.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Posed doua tuburi de Paraset cel mai simplu, eventual portabil, pentru unde scurte:

post-238209-0-95129300-1510326098_thumb.png

Acestea cu scheme adecvate pot lucra in toata gama de unde scurte la receptie si la emisie.

Ar fi buna o schema, poate @victor se hotaraste in sfirsit.

Deasemenea am cautat parametrii "spice" sa ma distrez nitel cu Parasetul si nu am gasit nimic.

PS. Daca sunt amatori, poate facem un schimb.

@gsabac

Link spre comentariu

@gsabac

Cu pentodele cu tije se poate face un "Paraset" rusesc.

Paraset a fost o statie de emisie-receptie de mici dimensiuni, proiectata in timpul ww2 special pentru spioni si grupurile de rezistenta. Se construieste cat mai aproape de modelul initial (pot sa difere lampile), ca piesa de muzeu, sau se face un "Paraset 2017", cu digitalizare si criptare a informatiei.

Am discutat cu niste studenti, buni programatori, daca n-ar putea sa faca un program de criptare a informatiei (SMS, voce, etc) pentru telefoanele mobile, care s-ar vinde ca painea calda, la toata lumea (utilizatori obisnuiti, smecheri cu firme, etc), sa aiba garantat secretul comunicatiei. Desi ideea este tentanta, mi-au spus ca este interzis sa folosesti anumiti algoritmi de criptare. Cineva (oamenii de bine) trebuie sa stie tot ce facem si daca s-ar putea si ce gandim.

Link spre comentariu

E prima oara cand aud ca o functie matematica poate fi ilegala . Pentru ca de fapt , asta este acea criptare .

Studentii aia ori sunt retardati , ori si-au batut joc de dv. Ori au zis-o doar asa ca sa fie lasati in pace !.

SMS-urile , Skipe , Whatsupp......sunt criptate oricum .

Se folosesc de mult timp telefoane mobile cu softuri specializate pentru criptarea comunicatiei care nu se pot decripta decat intre ele . Se gasesc si pe piata libera din Ro . Asa ca nu e nevoie sa inventeze studentii aia apa calda .

Editat de ndor
Link spre comentariu

@ndor, stii de ce a disparut formatul GIF, foarte popular la inceput, din paginile de internet ?

GIF images are compressed using the Lempel–Ziv–Welch (LZW) lossless data compression technique to reduce the file size without degrading the visual quality. This compression technique was patented in 1985.

Uite ca se poate...

Cat despre SMS :) cauta doar IMSI catcher / phishing.

SUA interzic exportul catre a anumite regiuni de produse de criptare care utilizeaza anumiti algoritmi. Trebuie facuta diferenta intre algoritmul de criptare si utilizarea lui comerciala.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

N-a dispatut nimic . GIF.-ul se foloseste in continuare fara nici o problema. Ca dovada ca este inclus free in sisteme de operare .

Problema GIF-ului ca format e ca a aparut printre primele . Intre timp au aparut si alte formate care au devenit mai populare , gen JPEG, PNG,TIFF..etc.

Chestia aia cu IMSI catcher nu are nimic de-a face cu ce am scris mai sus .Oricum e "fumata" de mult timp. Nu se mai foloseste de ceva ani de catre "organe"

Eu vorbeam de terminale mobile cu soft proprietar si care nu pot fi decriptate de catre terti .Telefoanele sunt operationale in orice retea doar ca este nevoie de a se folosi doua asemenea echipamente. Chiar daca se intercepteaza convorbirea de catre terti prin diverse metode , inclusiv BTS-uri false , phishing ...datele sunt criptate dupa un algoritm stabilit la initierea convorbirii intre cele doua terminale si e valabil doar pentru acea sesiune. La reinitializarea convorbirii se schimba si cheia de criptare .

Multi de pe aici au impresia ca daca ceva e patentat , inseamna ca este si interzis . Gresit . Sunt patente care se pot folosi la liber fara probleme. Alea protejate fiti fara grija , ca sunt "protejate". si nu are acces oricine la ele . Nu o sa le gasiti pe internetul liber .

Pentru amatorii de filme cu spioni , ceva de citit la o cafea . Fara legatura cu ce am scris mai sus .

- http://anti-interceptare.weebly.com/blog/category/7%20metode%20de%20interceptare

Editat de ndor
Link spre comentariu

Am discutat cu niste studenti, buni programatori, daca n-ar putea sa faca un program de criptare a informatiei (SMS, voce, etc) pentru telefoanele mobile, care s-ar vinde ca painea calda, la toata lumea (utilizatori obisnuiti, smecheri cu firme, etc), sa aiba garantat secretul comunicatiei. Desi ideea este tentanta, mi-au spus ca este interzis sa folosesti anumiti algoritmi de criptare. Cineva (oamenii de bine) trebuie sa stie tot ce facem si daca s-ar putea si ce gandim.

Despre ce altceva vorbeam eu ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări