Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraset romanesc

hpavictor

Postări Recomandate

Recomand pentru un studiu mai aprofundat " Albatros " ..........ar putea fi favorit !Exista un user pe forum , foarte modest ( nu doreste sa isi faca cunoscuta prezenta ) care are acces la o gramada de repere originale , casate demult dar recuperate de la distrugere de la o fosta oarecare baza de reparatii de transmisiuni .........Toate tuburile sunt cu EV in coada ( very ultra long life ) , condesatoare , bobine , cuarturi , totul original , ambalajele identice cu starea in care au fost livrate de sovietici in anii 70 .........totul la superlativ ! Calitate garantata pe viata , productie uz militar .Caut parteneri pentru definitivarea acestui proiect de RTX cu tuburi !

Link spre comentariu

Schema e buna pentru RTX monobanda in 80m. Mai sus, simpla schimbare de frecventa la doar 500 kHz nu este pe placul meu.Cu filtre industriale sau home made pe la 8-9 MHz solutia este atragatoare. Poate in AAF ar mai trebui un pic de amplificare,poate una din triodele din BFO, iar pentru detectorul de produs as agrea un mixer Pullen cu o alta dubla trioda.

Link spre comentariu

Ah , KWG ala de 9 MHz.......este absolut perfect in aceasta aplicatie , si daca in loc de VFO ( cu sau fara FLL ) se monteaza un DDS , deja intri in categoria uriasilor ( xxx ) nu mai zic de un sistem de antene performant :nebunrau: completate de QRO musculos ( macar 5KW , chiar daca este ilegal , ca doar nu masoara nimeni cu un centimetru de croitorie RFul ... )Poti propune ceva concret ? Este vorba de datele bobinelor.......in varianta multibanda ( sau cu acord continuu )Dar trebuie in asa fel incat sa nu ne departam prea mult de ideea de Paraset ......... Modificarea FI pe 9 MHz este super OK . Am solutie si pentru AAF .Urmatoarea ?

Link spre comentariu

Da , este o observatie excelenta !Dar totusi , sa nu neglijam faptul ca receptorul Paraset poate " citi " nativ orice SSB , adica LSB sau USB , iar traficul preponderent , dupa anul 2000 , de cand a disparut la oficiali CW , este doar SSB si moduri digitale.......Poate fi o caracteristica specifica Paraset-ului romanesc , deoarece CW indeparteaza toti tinerii de radioamatorism , transformandu-se in CB-isti , practic azi nu au de la cine invata CW....

Link spre comentariu

Cunosc un prieten radioamator care are o multime de qsl-uri fara sa stie o boaba cw..sunt o multime de programe!Imi place f. mult prima schema din ..ultimile doua, cum o vezi iti vine sa pui mana pe letcon!

Link spre comentariu

Scuzati off topicul

...practic azi nu au de la cine invata CW....

Da-mi voie sa te corectez, mai ales ca dupa locator rezulta ca esti din YO3 (adica din Bucuresti).Baietelul meu, YO3HZF, Andu, a ajuns vice/campion la HST -adica High Speed Telegrafy- individual si cu echipa CSTA, si datorita muncii si daruiri lui YO3ND, Sandy, de la YOKPA, cat si a lui YO3RJ, Janeta, de la sc. gen. nr 175.Sa intru in detalii.YO3KPA este radioclubul din PaCo, adica Palatul Copiilor. Cine se va plimba prin Parcul Tineretului va vedea antenele. La fel si cine va cauta pe net dupa paco din ro, evident. Nu dau adresa exacta ca e prea "mura in gura", hi, hi..Marturiesc public ca Andu a fost "imbolnavit" de Sandy, care nu numai ca a fost cela care l-a invatat, dar i-a fost un model de urmat.In vremea de azi e cam greu sa gasesti domni de alta data si dascali devotati asa cum a fost YO3ND.Dupa pensionare catedra domniei sale a fost preluata de fiul lui, YO3GOD. "Din pom bun roada alesa iese" e un adevar necontestat. Un tanar bun ca painea calda, dedicat muncii sale, care are deja multi copii -adica scolari de peste 11 ani - facuti radioamatori. Inclusiv pe unul care a inceput sa participe si la campionatele de HST si care sigur va ajunge in fruntea ierarhiei...Despre Janeta, sincer, nu ma simt in stare sa scriu mai mult decat MULTUMESC. Dansa merita cuvinte mai frumose si mai calde decat pot eu scrie. Consider ca am orice in afara de talent literar, asa ca va spun pe scurt ca fara munca, entuziasmul si metodele dansei, baietelul meu nu ar fi progresat niciodata. Si nu ar fi ajuns la 140s/m de unul singur, fara ajutorul celor de mai sus, NEVER. Pt ca munca individuala nu e de ajuns. Pe de alta partea YO3RJ este multi/multipla campioana mondiala. De foarte multi ani podiumul este ocupat si de dansa si de copii pregatiti de ea. Evident ca fiecare la categoriile de varsta corespunzatoare. Ca sa nu ma lungesc, daca chiar vrei sa inveti CW, cauta pe unde am scris.Ma rog acum incepe vacanta, se pleaca cu loturile in cantonamente, vin Cupele, asa ca nimeni nu se va ocupa acum de cineva care nu stie ce inseamna ... sau ---, hi, hi.Dar cum va incepe scola orice incepator va fi bine venit. Sa nu uit, si la PaCo si la 175 cursurile sunt gratuite.
Link spre comentariu

Nu spun ca e usor de invatat telegrafie, totusi, principalul inconvenient consta in timpulpe care cineva este dispus sa-l aloce insusirii acestui mod de lucru.In vremurile trecute se invata in unitatile de transmisiuni in cadrul unor cursuri centralizate.Durata minima de instruire era de 3-4 luni de zile cu 6-8 ore de receptie zilnica. La "cursul"de azi al timpului liber, invatarea poate fi abordata de copii/tineri care nu au prea multe obligatii,pentru adultii cu job, familie, extra-job, etc. este o intreprindere al naibii de grea.

Link spre comentariu

Pentru a putea fi folosit la traficul actual , un TRX are nevoie de minim : 1. VFO si 2. SSB .......... De la aceste criterii cred ca trebuie inceput proiectul ! Desigur ca sunt binevenite si ale proiecte pentru " inspiratie " !

Link spre comentariu

In spiritul la cele concluzionate mai sus , va propun o schema minimalista cu un singur tub , care rezolva majoritatea solicitarilor , dar cu pretul sacrificarii sensibilitatii si puterii de emisie fata de schemele clasice ........doar ca schema didactica . In realitate , m-am gandit la o dezvoltare a acestei scheme folosind doua tuburi uzuale : Folosirea unui tub EL84 ca finala , si a unei duble triode ( 6N1 sau 6N23 ) , trioda ramasa libera se va folosi in lantul de redare ca amplificator audio ( nefigurat inca pe schema didactica ) si in acest fel se folosesc componente clasice si puterea de iesire precum si sensibilitatea ar creste semnificativ . EL84 este finala amplificand semnalul DSB in RF pe emisie si finala audio pe receptie , o trioda este VFO iar cea de-a doua trioda amplificator numai pe receptie . Remarcati cat de simplu este facut si etajul compresor cu cele doua diode antiparalel pe emisie ( inainte de filtrul trece jos ) pentru o modulatie cat mai buna ...... Dar intotdeauna carcotasii ( inclusiv eu sunt partial nemultumit ............ ) vor comenta ca nu este SSB , ca nu este integral cu tuburi ( datorita diodelor semiconductoare ) dar nu consider ca este un defect major , etc deoarece scopul acestui TRX nu este cel de a participa la concursuri , ci un experiment " retro " care sa poata fi folosit pentru monitorizarea benzii dorite . Avantajul sau principal este simplu deci ieftin , accesibil incepatorilor si desigur , celor ce doresc sa experimenteze . Mai pot fi adaugate un ATU simplu pentru un maxim de putere radiata in orice antena si folosirea unui condesator variabil cu trei sectiuni pentru acord ( pentru amatorii de DXuri ) , pentru simplificarea constructiei scalei poate fi folosita o scala digitala ( cu afisaj LCD , adica un simplu frecventmetru sau / si FLL ) , iar daca exista un buton cu demultiplicare mare se poate face cu acord continuu , acoperind tot spectrul HF in 4 sub benzi etc.......Cum comentati ? Este candidatul meu pentru schema unui " Paraset romanesc " !

Link spre comentariu

Am uitata sa mentionez ca RTXul este sincrodina , pentru cei ce nu inteleg ( inca ) functionarea DSB ..... Receptorul sincrodina permite o sensibilitate ( si dinamica ) excelenta in raport cu simplitatea , dar este important si selectivitatea ( filtul trece jos ) in lantul de audiofrecventa , iar compresorul de pe emisie de fapt este limitator .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări