Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraset romanesc

hpavictor

Postări Recomandate

Nu cred ca seful unui radioclub ar avea responabilitate in fisa postului, in privinta protectiei muncii la un eventual atelier (laborator) destinat sa le usureze munca celor pasionati. Cel mult sa protejeze dotarile (gestiunea) si sa aiba grija de cum se lucreaza cu sculele. Fiecare raspunde de ce face pe pielea lui. Insa este bine sa nu fii singur in incapere cand lucrezi la chestii periculoase, mai ales la inalta tensiune (finale cu lampi).

.....

Oricine -desi si ditamai seful de radioclub- are in fisa postului ce ii scrie ala care il plateste!

Link spre comentariu

Poate or fi si "Paraseturi" cu LASER (IR), mai greu de detectat din cauza directivitatii fasciculului.

"Tarile puternice" e o prejudecata cu care am fost...si probabil mai suntem alimentati, ptr ca omul cu ochii inchisi sta cuminte in banca lui.

Bun, dupa WW2, tehnologia impreuna cu cei care o creau, se cam luau cu japca. In schimb acum totul e de vanzare.

Im materie de electronica, China e lider mondial. Chinezul vinde orice, oricui. Chinezul colaboreaza...nu are prejudecati rasiale si nici complexe de inferioritat fata de "tarile puternice".

Concluzie: tot ce s-a inventat, toata tehnologia de ultima generatie, exista la vanzare, pe piata.. Cireasa de pe tort, e si cu "free shiping".

Link spre comentariu

http://oananuta.blogspot.ro/2013/07/au-trecut-16-ani-de-la-explozia-care.html

Uite aici un exemplu . Ajung 16 morti ? ... Pe cei de la Mija ( prin vecini ) i - am cunoscut prin intermediul profesiei , am fost la inmormantarea lor . Pe cei de la Craiova , mai putin . Pe unii deloc . Cred ca ajunge un exemplu , nu - mi face nici o placere sa mai citez altele . In rest , ironiile ( cu adulti care fac buba , si celelalte ) le consumati degeaba . Pastrati - le pentru cercul de apropiati , sigur le gusta . Acum vreo 2 ani a murit un nene profesor , tot asa entuziast ca dl . VAX , si plin de initiative in afara fisei postului . A murit la datorie , in fata elevilor . A FACUT BUBA DIN MOTIVE DE ELECTRIC , pe care - l cunosc toti din stadiul congenital . Bine ca acestia nu participau la experimente ( elevii ) . Oare era adult ? ... Fiecare si le stie pe ale lui , am trecut de varsta la care bag in seama chestii ca mai sus . Nici cand eram tanar nu prea se lipeau de mine . Ma rog , n - am sugerat nimanui ce si cum sa faca in viata . Nu vad cine , de ce si pe a cui cauza o apara . Altfel , numai de bine !

Va dati seama cit au riscat cei care au ajuns pe luna? ce ar fi daca toti am sta ghemuiti in coltisorul nostru sa nu facem buba? militarii ar trebui sa o ia la fuga de frica razboiului (aici ar fi bine, poate am scapa de razboaie) samd. Ar fi bine sa incetam orice activitate, toate sint potential periculoase! Oricum, tot de un aer de mister sinteti inconjurat!

P.S. cred ca in afara de cei pasionati de audio, am ramas putini care mai lipim piese pe un cablaj facut cu miinile proprii!

P.P.S. Eu deabia acum m-am prins, Parasetul acesta este pregatit in asteptarea unui nou razboi? ne mutam in munti si ne trebuie pentru a discuta cu cei din vale sau cu guvernul din exil?

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Uuuuu, daraghie tovarischi... la ce filozofii s-a ajuns...

Ca raspuns la "chestiuni" practice, se vede aici: https://www.youtube.com/watch?v=5nYH-bdt_iw In rest, numai de bine!

PS: "Ieste" si filtrele...

attachicon.giffiltre.jpg

Frumoasa lucrare ! ... Altfel , cam mult , si prea serios si " de calibru mare " pentru un paraset . Ma rog , parere personala . Pana la urma , nici nu mai inteleg ce ar trebui sa insemne notiunea asta . Am ramas blocat pe ideea ca in cel mai bun caz ar trebui sa fie o reconstituire a unui aparat istoric , sau o replica cu componente moderne . Ma rog , tot tuburi ... si conceptul si schema sa fie asemanatoare . Poate ne lamureste initiatorul topicului ce se doreste , vad idei pentru razboaie viitoare si alte chestii ... n - as vrea sa particip , fie si virtual , la subiecte care nu ma intereseaza , poluand astfel topicul si pe cei care au ceva de spus " la subiect " , care ar mai fi el ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Acu doar nu va imaginati ca am facut chestia aia pentru praset? :)))))))))) E un amplif de 1KW pe care l-am construit deja in cateva exemplare pentru radioamatorii locali si evident este multiband, din 80 pana in 10m... De acolo si filtrele comutabile in fc de banda... Apare in topicul asta doar pentru ca in urma cu 2 pagini se discuta despre 1KW plecand de la 5W... Daca cineva vrea monoband (paraset) face un singur filtru de iesire. Desi, sincer sa fiu, chestia cu parasetul mi se pare pur copilareasca, nu va avea niciodata puritatea spectrala si stabilitate suficienta pentru a-l pune pe un amplif de 1KW si a da cu el in antena, indiferent cate filtre se pun la iesirea amplificatorului...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@dyogenes

Ptr ca raportul simplitate/pret/munca depusa/timp/eficienta e ecuatia care defineste prezentul. Cine a stiut sa il calculeze corect, a ajuns monopol mondial.

Munca depusa si finetea executiei are valoare doar in ochii privitorului...din pacate. Ce ai facut acolo e multa munca, multa finete....dar cu aceeasi munca un constructor pragmatic ar realiza 5 montaje, mai simple, mai putin laborioase dar cu performante asemanatoare. In timp ce tu faci doar unul...

Link spre comentariu

Stiu ca erati adeptul tuburilor la liniar ... am fost un pic uimit . Oricum ( repet ) frumoasa lucrare , indiferent de scop .

P .S . - pt . d - l Dyogenes , pe care - l mai auzeam cand si cand in banda ... eu deschid rar , si numai receptie .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu spun ca nu e frumoasa. Totusi eu lansez o provocare: pot face...un paraset sau cum s-o numi, la 1KW DOAR din 3 etaje. Dimensiunile unui penar. Total componente....20-25, numarate, tot emitatorul. Timp de lucru cam 6 ore, cu totulla indemana. Plus un pachet de tigari :P

Link spre comentariu

gauss, raman si acum fascinat de tuburi... Uite, o poza in timp rela de pe masa de lucru... si o idee pt paraset...

post-186259-0-32270800-1509560948_thumb.jpg

4CX350 este o tetroda care la un atac de 1W pe G1 ofera 350W la iesire. Are disipatia pe G1 practic 0W !. In ceea ce priveste VRF2933, am lucrat si lucrez cu ele deoarece am gasit o oferta foarte buna pe Aliexpress, la 25 USD/ buc, asa incat nu am rezistat tentatiei :)) Dar, a la fin, un GU-81M ramane mai robust decat tranzistorii. Pana acum am ars deja doi tranzistori (in ambele cazuri scurt-circuit pe feeder), dar inca nu am putut distruge nici un GU-81!

Mark S, eu fac aceste montaje strict din pasiune, in viata traiesc din cu totul altceva, fara nici o legatura cu electronica, asa incat la mine nu exista notiuni de costuri, rentabilitate econoimica sau timp de productie. Daca vreau sa experimentez ceva, o fac, indiferent cat timp sau enegie cere... Asta e sensul unui hobby, nu trebuie sa fie "rentabil" ci trebuie sa fie placut.

PS gauss, nu mai am antena pentru 80m, am fost destul de dezamagit de discutiile yo si nu mi-am mai refacut antena de 80m... E drept ca in ultima vreme nici la DX n-am mai iesit, mi-a crescut foarte tare zgomotul local la receptie si risc sa ma fac de ras ca sunt auzit si nu aud. Astept vremuri mai bune...

Mark S, penarul tau ori nu va functiona mai mult de 10 secunde, ori va trebui legat de o pompa de apa si de un radiator de Hummer. Ca sa scoti 1KW in antena, disipi tot atata ca si caldura, si nu pe suprafata unui penar...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Conceptul de " Paraset românesc " în viziunea mea ar putea fi un transceiver portabil , cu tuburi sau hibrid , multiband , alimentat la 230V~ în prima fază , cu o construcție și schemă cât mai simplă , în scopuri radioamatoricești .

Toate funcțiile și comenzile Paraset-ului trebuie adaptate pentru traficul actual , deci ... SSB ar fi binevenit .

Editat de Victor
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări