gauss Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Cine asigura instructajul de protectia muncii in spatiul atelierului mecanic si al laboratorului radio ? In ce baza ? Statutul de radioamator are limite precise . In nici un caz nu cuprinde asa ceva ... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Dar acasa cine il asigura? Oricum, la examene, stiu ca la toate clasele se da o proba de protectia muncii! Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 (editat) Da . Am dat si eu . Se refera la operarea echipamentului de radioamator , nu la operatiuni de prelucrari mecanice sau constructii de echipamente electrice - radio . Nu implica nici o responsabilitate , verifica asimilarea unor cunostiinte de ordin general . Daca radioamatorul nu le respecta , nu e nimeni sanctionat . Nici ANCOM - ul , nici comisia de examen . Nimeni . Cred ca va face mare placere mania contrazicerii . Din ce cunosc eu , radioclubul este o institutie . Bugetara , chiar ( oarecum ) de utilitate publica . Deci are un conducator , un regulament de functionare , unul de ordine interioara . Daca ar avea spatiile sugerate , ar trebui si pentru acestea . Lucrandu - se ( implicit ) cu tensiuni electrice periculoase , si cu utilaje mecanice si unelte de mana , se supun reglementarilor . Deci - instructiuni vizibile , instructajul celor care au acces etc . Calitatea de radioamator ( vezi regulamentul ) nu prevede accesul si utilizarea ( presupunand ca spatiile exista , si au destinatia de care vorbim ) . NU sant angajati , NU au calificarea respectiva , program de lucru etc . Nu le verifica nimeni starea de sanatate la accesul la " facilitati " . Pot fi sub influenta alcoolului sau a substantelor interzise , cu maladii , atenuarea unor simturi ( vedere , auz ) sau handicapuri . Ce fac dansii in mediul privat ( ati ridicat problema privind "acasa " ) e treaba lor , nu exista vreo similaritate . Problema poate fi privita in sens mai larg ( conform legii ) . Exista pericol de incendiu si altele , care pot afecta si alte persoane , cladirea , bunurile si altele . Spatiile sant de multe ori comune cu alte institutii , in Ploiesti radioclubul judetean este intr - o cladire ce apartine de stadionul municipal , proprietatea primariei . In fine ... cred ca am deviat de la subiectul topicului . Editat Noiembrie 1, 2017 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Am in biblioteca o carte in limba rusa, traducere de la americani (rusii traduceau orice aveau chef, pentru ca nu plateau drepturi de autor), in care sunt tratate aplicatiile amplificatoarelor operationale. La aproape toate schemele prezentate, autorul facea precizarea ca cine dorea sa construiasca montajul respectiv, sa ceara cablajul imprimat (contra cost) de la universitatea X sau Y. Asta dovedea ca la universitatile americane se acorda mare atentie practicii. Daca ar fi bunavointa si interes, s-ar trece peste aspectele birocratice (cum este cel cu protectia muncii, ca nu este intreprindere si fiecare e pe raspunderea lui) si s-ar face cum am spus eu. Multe aparate de masura (frecventmetre, punti de masura, osciloscoape, generatoare de semnal. etc) ar putea proveni (donate sau numai imprumutate) de la radioamatori. Insa interesul pentru constructii electronice este scazut, asta este realitatea. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 (editat) Interesul pentru orice ( nepatrimonial ) e scazut . In rest , ne conducem ( noi sau altii ... ) dupa legi si reguli . Altfel , cred ca nu functioneaza . Nici macar prost , ca acum . A nu se intelege ca sant vreun maniac . Doar ca majoritatea vietii active , ca adult , am petrecut - o in locuri unde sansa sa nu ajungi acasa la terminarea programului era mai mare ( mult ) ca la frizerie ( exemplu la intamplare ) . Multi n - au ajuns , unii deloc ( adica niciodata ) . Aici urmeaza partea interesanta ( si inexplicabila ... ) . Erau persoanele " destepte " , voluntariste , infatuate , atoate - stiutoare , mistocare , zeflemiste ... si tot cortegiul . Acestia n - au mai ajuns , unii deloc , dupa cum am mentionat . Unii au scapat schilozi ( fizic , psihic ... sau ambele ) . I - au mai tarat si pe altii , suficient de permisivi , dupa ei . Altii , mai cu capul pe umeri , au amintiri cu ei . La capitolul " asa nu " ... Ma rog , experiente , pareri si concluzii personale . Am si exemple , daca e nevoie . Doar atat ... Editat Noiembrie 1, 2017 de gauss Link spre comentariu
ALEKS Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Interesul e cu atat mai scazut cu cat lucrul respectiv necesita mai multa munca si mai mult timp investit pentru a ajunge la un rezultat final. In ziua de azi lumea e pe "repede-inainte". Graba spre ... nicaieri. 1 Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Discutia pe tema asta a plecat de la afirmatia unui forumist, ca se povesteste prea mult si nu se vede montajul construit de careva. Daca ar veni ordin de sus (guvern) sa se infiinteze laboratoare + atelier la toate unitatile de invatamant, pe profilul respectiv, si la radiocluburi, imediat s-ar vedea rezultate concrete. La noi asa merg treburile. Nu puteti sa faceti carcase (lucrari mecanice) in bucatarie, ca pica ciocanul de pe masa si spargeti gresia. Dupa asta nu mai dormiti acasa, de frica nevestei. Link spre comentariu
Mark S Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 (editat) Bine punctat, ALEKS. "Lumea libera" de azi e dura, pragmatica, la obiect. Ca exemplu...inainte un patent, o idee noua, revolutionara, aparea sa zicem prin anii '60... si abia , cu ceva noroc, era pusa in aplicare la scara industriala 20 de ani mai tarziu. Lumea avea chef, timp si suficienta liniste ptr "poezie". Astazi se lucreaza doar cu cifre. Daca o idee aduce profit, imediat se si pune in aplicare. Si va fi inlocuita "fara regrete" cand alta idee va aduce un cent in plus, in per-totalul balantei comerciale. Editat Noiembrie 1, 2017 de Mark S Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Acum 40 de ani, in clasa a noua, sudam la orele de practica de ne gaseau toti dracii (asta pentru ca invatasem in sc, generala, in clasa a opta). Alte clase lucrau pe masini-unelete de toate felurile si nu am nici o amintire de instructaj organizat de protectia muncii! Mai tirziu, la fel, dar in Bucuresti. Prima data la Energoreparatii (atunci am descoperit muzeul tehnic, pe care l-am vizitat de zeci de ori) si mai apoi la statia de metro Izvor -in substatia electrica, nu paza la turnicheti. Bilant -nici macar o unghie rupta! Si eram elevi, de la 13 la 18 ani! Acuma, dv. spuneti ca niste adulti, care oricum lucreaza cu sculele respective acasa, daca ar lucra la un club -s-ar curenta sau ar face buba si ar muri! Bineinteles ca angajatul acelui radioclub (in cazul care mai exista) este platit numai ca sa fie salariat si nu sa aiba niste responsabilititati, printre care si ''nu bagati destiu' in priza''! Desigur, ca normele cer o gramada de responsabili cu diverse, dar si acolo scopul este ca anumite caste care au obtinut diverse privilegii sa aiba servici, nu ca ar fi nevoie. Dar daca lipsa responsabilului cu protectia muncii este o scuza pentru a nu pune mina pe letcon, de ce nu? Interesul pentru orice ( nepatrimonial ) e scazut . In rest , ne conducem ( noi sau altii ... ) dupa legi si reguli . Altfel , cred ca nu functioneaza . Nici macar prost , ca acum . A nu se intelege ca sant vreun maniac . Doar ca majoritatea vietii active , ca adult , am petrecut - o in locuri unde sansa sa nu ajungi acasa la terminarea programului era mai mare ( mult ) ca la frizerie ( exemplu la intamplare ) . Multi n - au ajuns , unii deloc ( adica niciodata ) . Aici urmeaza partea interesanta ( si inexplicabila ... ) . Erau persoanele " destepte " , voluntariste , infatuate , atoate - stiutoare , mistocare , zeflemiste ... si tot cortegiul . Acestia n - au mai ajuns , unii deloc , dupa cum am mentionat . Unii au scapat schilozi ( fizic , psihic ... sau ambele ) . I - au mai tarat si pe altii , suficient de permisivi , dupa ei . Altii , mai cu capul pe umeri , au amintiri cu ei . La capitolul " asa nu " ... Ma rog , experiente , pareri si concluzii personale . Am si exemple , daca e nevoie . Doar atat ... Dorinta de a fi misterios si de a lasa impresia ca detineti anumite secrete inaccesibile muritorilor de rind, face ca postarea dv. sa fie total neclara, cel putin pentru mine. Oricum, din presa vedem ca informatii extrem de sensibile sint rapid cunoscute si ca nu prea mai exista secrete, deci ati putea sa va face cunoscute amintirile daca credeti ca sint in folosul discutiilor. Link spre comentariu
Mark S Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 @MS Pai cum ar fi posibil altfel? Siguranta inainte de toate! Inainte de a baga letconul in priza, trebuie sa ne asiguram, folosind un aparat de masura profesional (nu chinezarie!), ca tensiunea retelei e fix 220V, la frecventa de 50Hz in cap. Orice abatere de la aceste valori poate duce la defectarea aparatului, pierderea sanatatii, sau chiar consecinte mai grave. Aditional, cu cel putin 2 ore inainte de a ne apuca de lucru, trebuiesc anuntate autoritatile, precum si un aviz de la Electrica. Am o prietena in America...mi-a trimis o poza cu o foarfeca pe al carei ambalaj era inca o eticheta mare, pusa de magazin, cu inscriptia " Warning! This may cut " )) Este posibil deci ca o foarfeca sa poata taia...indicat ar fi sa o predam autoritatilor, ca nu se poate sti ce-i trece prin cap. Pe vremea comunismului, cine gasea una care chiar taie, se putea considera norocos Scuze de offtopic, dar nu m-am putut abtine.... Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Nu cred ca seful unui radioclub ar avea responabilitate in fisa postului, in privinta protectiei muncii la un eventual atelier (laborator) destinat sa le usureze munca celor pasionati. Cel mult sa protejeze dotarile (gestiunea) si sa aiba grija de cum se lucreaza cu sculele. Fiecare raspunde de ce face pe pielea lui. Insa este bine sa nu fii singur in incapere cand lucrezi la chestii periculoase, mai ales la inalta tensiune (finale cu lampi). Ateliere si laboratoare bine utilate, cu ceva personal calificat, ar trebui sa existe la toate liceele industriale si la facultatile tehnice. Trebuie sa se incurajeze activitatea de creatie tehnica, sa nu se mai produca numai pe baza de licente cumparate. De asta stagneaza proiectele practice, din lipsa facilitatilor necesare. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 (editat) Acum 40 de ani, in clasa a noua, sudam la orele de practica de ne gaseau toti dracii (asta pentru ca invatasem in sc, generala, in clasa a opta). Alte clase lucrau pe masini-unelete de toate felurile si nu am nici o amintire de instructaj organizat de protectia muncii! Mai tirziu, la fel, dar in Bucuresti. Prima data la Energoreparatii (atunci am descoperit muzeul tehnic, pe care l-am vizitat de zeci de ori) si mai apoi la statia de metro Izvor -in substatia electrica, nu paza la turnicheti. Bilant -nici macar o unghie rupta! Si eram elevi, de la 13 la 18 ani! Acuma, dv. spuneti ca niste adulti, care oricum lucreaza cu sculele respective acasa, daca ar lucra la un club -s-ar curenta sau ar face buba si ar muri! Bineinteles ca angajatul acelui radioclub (in cazul care mai exista) este platit numai ca sa fie salariat si nu sa aiba niste responsabilititati, printre care si ''nu bagati destiu' in priza''! Desigur, ca normele cer o gramada de responsabili cu diverse, dar si acolo scopul este ca anumite caste care au obtinut diverse privilegii sa aiba servici, nu ca ar fi nevoie. Dar daca lipsa responsabilului cu protectia muncii este o scuza pentru a nu pune mina pe letcon, de ce nu? Dorinta de a fi misterios si de a lasa impresia ca detineti anumite secrete inaccesibile muritorilor de rind, face ca postarea dv. sa fie total neclara, cel putin pentru mine. Oricum, din presa vedem ca informatii extrem de sensibile sint rapid cunoscute si ca nu prea mai exista secrete, deci ati putea sa va face cunoscute amintirile daca credeti ca sint in folosul discutiilor. http://oananuta.blogspot.ro/2013/07/au-trecut-16-ani-de-la-explozia-care.html Uite aici un exemplu . Ajung 16 morti ? ... Pe cei de la Mija ( prin vecini ) i - am cunoscut prin intermediul profesiei , am fost la inmormantarea lor . Pe cei de la Craiova , mai putin . Pe unii deloc . Cred ca ajunge un exemplu , nu - mi face nici o placere sa mai citez altele . In rest , ironiile ( cu adulti care fac buba , si celelalte ) le consumati degeaba . Pastrati - le pentru cercul de apropiati , sigur le gusta . Acum vreo 2 ani a murit un nene profesor , tot asa entuziast ca dl . VAX , si plin de initiative in afara fisei postului . A murit la datorie , in fata elevilor . A FACUT BUBA DIN MOTIVE DE ELECTRIC , pe care - l cunosc toti din stadiul congenital . Bine ca acestia nu participau la experimente ( elevii ) . Oare era adult ? ... Fiecare si le stie pe ale lui , am trecut de varsta la care bag in seama chestii ca mai sus . Nici cand eram tanar nu prea se lipeau de mine . Ma rog , n - am sugerat nimanui ce si cum sa faca in viata . Nu vad cine , de ce si pe a cui cauza o apara . Altfel , numai de bine ! Editat Noiembrie 1, 2017 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Daca o fi sa murim din cauza electronicii, cu atat mai bine. Oricum vom da coltul, vom disparea ca magarii in ceata, unul cate unul. Sa nu fim atat de pesimisti si sa luam in calcul ca accidentele sunt rare. Daca ar fi sa fim atat de speriati de bombe, nu am mai calatori cu avionul, nici chiar cu automobilul. Trebuie ca macar nepotii nostri sa beneficieze de cluburi tehnice bine organizate. Noi suntem ca si dusi. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 (editat) " Daca ar fi sa fim atat de speriati de bombe, nu am mai calatori cu avionul, nici chiar cu automobilul. " Misto zicere . Mai ales pluralul , si autoincluderea , concesiv - ironica . Plina de substanta , ca toata postarea . Se vede ca vine din zona didactica . Aia cu magarii in ceata e emblematica ... am apreciat - o maxim . Personal stau bine , am calatorit de vreo sapte sute de ori cu avionul . D - ala fara veceu ... Am aterizat doar de vreo cateva zeci de ori cu el . Dumneavoastra ? ... ceva sperieturi ( fie si de bombe ) ? , dar sincer , ca - l suparam pe cel de sus , si stiu ca nu vreti asta ... ma insel cumva ? Editat Noiembrie 1, 2017 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 (editat) Revenind la subiect, Parasetul actual nu poate fi decat o scula tranzistorizata, digitala si cu informatia criptata. Ca asa e in spionaj, mai ales pe timp de razboi. Cu siguranta exista sute de tipuri de "Paraseturi" fabricate de tarile puternice. Poate or fi si "Paraseturi" cu LASER (IR), mai greu de detectat din cauza directivitatii fasciculului. M-ar interesa sa experimentez un "Paraset" cu transmiterea informatiei prin camp gravitational, care nu este ecranat de nimic. Editat Noiembrie 1, 2017 de VAX Link spre comentariu
Postări Recomandate