Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraset romanesc

hpavictor

Postări Recomandate

Cu BLF574 sau BLF578. Sunt tranzistoare LDMOS, duble (2 in aceeasi carcasa). In aplicatiile tipice, cele 2 tranzistoare se pun in push-pull. BLF574 scoate 600W, celalat 1200, cu doar 4W input, alimentati la 48V.

Am luat acum 2 ani 2 bucati BLF578 unul functioneaza si acum pe o statie, iar din celalalt a mai ramas doar jumatate, adica doar un tranzistor, care duce totusi mazim 600W, cu 2-3W la intrare. Cealalta jumatate "a decedat la datorie"....nu inainte totusi sa topeasca un coaxial de 1 cm diametru :)

Nu costa deloc mult, si oricum nu sunt adeptul marilor investitii, fiind totusi doar un hobby. Am dat in jur de 250$ pe amandoi. Despre asta e vorba, are si datasheet-ul acolo:

http://www.ampleon.com/products/broadcast/0-500-mhz-transistors/BLF578.html

In ce priveste QRM.,..cunosc situatia, urata de tot in conditiile de azi. Locuiesc (deocamdata) intr-o zona de munte, linistita din pct de vedere al bruaijelor de la "electrocasnicele digitale"...asta mi-a permis sa ma reiau de bijuterit, dupa o lunga perioada de pauza

Link spre comentariu

Desigur . Cate ceva despre LDMOS mai stiam . Altfel nu le - as fi mentionat . De la piese varsate pana la liniarul fiabil , care nu are numai un tranzistor dublu , e cale lunga . Cel putin pentru mine . Sant invatat sa nu trec de jumatatea caracteristicilor din data sheet , oricat de seducatoare ar fi , chiar mai putin ... si cu implementari redundante . Ma rog , probabil de la lucrul cu produse industriale . Am vazut un laser industrial , nu excesiv de puternic , de uz relativ curent ... pentru debitare materiale metalice , cu tranzistori de genul ... avea destui . La o prima iteratie de calcul , ar fi mers si cu in sfert . In fine ... subiectul topicului e parasetul . Topicul e din mai 2011 , probabil periodic se vor mai adauga pagini , dupa experienta , cunoasterea si inspiratia fiecaruia . O eventuala constructie fizica si reala ar fi un pas inainte , indiferent cine o face ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nici in SSB nu ar fi bun un "Paraset", in caz de www3. Probabil ca vor supravietui cativa chinezi si cu astia nu te poti intelege in fonie. Sunt doar discutii, cum zicea dl. gauss. Credeti ca transmisiile in telegrafie nu mai sunt de actualitate ? Sunt cele mai eficiente, sub aspectul puterii la emisie si benzii de trecere (zgomot de fond).

Link spre comentariu

Personal as merge pe modurile digitale . Daca te auzi in telegrafie , poti receptiona si digitale . Telegrafia a fost abandonata in zonele profesionale din cauza ratei mici de transmisie a informatiei si a susceptibilitatii la erori . " Digitalul " e suficient de protejat cu corectia de erori prin insasi standardul formatului , informatia e redundanta , in cateva secunde transmiti informatie cat intr - o ora de telegrafie , si nu numai text ... pot fi imagini , secvente de cod etc . , in timp ce la manipulator de - abia incropesti o propozitie , e o vorbire la distanta , cu efort intelectual si fizic semnificativ . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

App, d-l @gauss, cu laserele industriale mi-ati amintit ceva... Dupa ce au venit acasa cele 2 tranzistoare, am pus anunt pe Olx. Nu vroiam sa vand...eram curios daca sunt cunoscute. M-a sunat la scurt timp un...doctor. Am ramas mirat...el la fel...eu nu stiam ca are aplicatii si la lasere, dumnealui nu stia ca se foloseste ca amplificator la posturile radio :)) Asta ca divertisment...

In alta ordine de idei, telegrafia are toate caracteristicile unei comunicatii digitale. Absolut toate dupa parerea mea. Este expresia cea mai simpla a unei transmisii digitale, si tocmai asta e dezavantajul, cantitatea prea mica de info pe unitatea de timp.

Ma refer la telegrafia nemodulata, adica prima expresie din istorie a unei comunicatii radio.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

La amatori , inca se practica . Ma rog , pentru comunicare " verbala " . Necesita totusi abilitati , antrenament , concentrare , atentie si participarea directa . Exclud de aici transmitatoarele automate , gen telex si teletype , demodate si ele . La digitalele consacrate , doar urmaresti display - ul consolei , informatia receptionata se poate stoca automat , atentia e doar la introducerea datelor , care pot fi preconditionate anterior . Avantajele tehnologiei ! ... Ma rog , e de discutat , se pot intoarce pe toate fetele . Si dosurile ... Sa nu uitam " mobilul ", paraset - ul !

Editat de gauss
Link spre comentariu

... . O eventuala constructie fizica si reala ar fi un pas inainte , indiferent cine o face ...

Aici ai pus punctul pe I , ca sa ma exprim asa .

Asta e un exemplu de munca tipic romaneasca . Pana sa ne apucam de treaba , mai discutam un pic , mai luam o cafeluta , o gustaica ....vreo 6 ani!!

Din 2011 si pana acum , o fi lipit careva doua piese impreuna pentru emitatorul asta ?

Daca faceau si aia din WW2 asa , trecea razboiul peste ei si nu mai apucau sa emita doua vorbe !! :rade:

Link spre comentariu

Pai si nu ierea ( poate ) mai bine ? ... Ar fi luat si parintii mei note mai mari de 5 ... ma rog , din ce stiu eu invatau bine , numai ca " scara gradata " practicata de marele vecin castigator , imbratisata cu ardoare ( si ) de noi se oprea la juma' din cea de astazi ... Totusi , notele ( reale ) au si astazi o distributie statistica tot in jurul aceleiasi cifre ... ceea ce poate fi o compensatie . Ma rog , macar semantic discutand ...

P .S . - scuze de off - topic , se poate sterge . Altfel , m - as apuca de un receptor cu tuburi la baterie ... as vrea direct o superheterodina , cu o singura schimbare de frecventa ... in zona " joasa " a undelor scurte . Sau , poate un 1 - V - 1 , cu reactie ... mai vedem , inca sant in faza deliberarilor , am tot timpul din lume !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nici in SSB nu ar fi bun un "Paraset", in caz de www3. Probabil ca vor supravietui cativa chinezi si cu astia nu te poti intelege in fonie. Sunt doar discutii, cum zicea dl. gauss. Credeti ca transmisiile in telegrafie nu mai sunt de actualitate ? Sunt cele mai eficiente, sub aspectul puterii la emisie si benzii de trecere (zgomot de fond).

Este inca o gramada de trafic in telegrafie. Impresia mea, la ce pot eu auzi esta ca la un anumit moment sint chiar mai multe statii in cw sau digitale decit in ssb. De asemenea este inca destul trafic si in afara benzilor de amatori. Cineva poate s-a mai desteptat din euforia satelitilor. In in armata sua cica de ceva timp s-a reluat invatarea telegrafiei!

Link spre comentariu

Ideea cu tuburi la baterie este buna. Se poate face un sistem combinat, superheterodina cu reactie in FI. Prin anii '70 am facut asa ceva cu 1H33, 1S4 si 3V4. Reactia pe frecventa fixa este o placere. Prindea bine AM, CW si SSB, chiar si cu antena telescopica.

Link spre comentariu

Din 2011 si pana acum , o fi lipit careva doua piese impreuna pentru emitatorul asta ?

Da, am facut eu partea de receptie. Are 4 lampi 1J24. Receptorul este cu reactie. Tensiunea anodica la care merge OK este de 45V.

Mai am de lucru la emitator. Vreau sa mearga si AM, si CW. SSB - mai greu.

Dupa care - partea cea mai dificila.... carcasa. Asta ma omoara. Sper ca pana la anu' sa-mi termin si atelierul mecanic, ca materiale se gsesc cacalau. Acum, pe balcon, cam greu cu prelucrarile.

Link spre comentariu

Mufa SO239 e legată direct la trafo de ieșire ... dar fără FTJ , fără măsurarea SWR , fără adaptor de impedanță cu antena ...

Releul pare a face funcția MUTE pentru RX .

Link spre comentariu

@yo9hrb

Normal era ca fiecare radioclub judetean sa aiba dotarile necesare pentru sprijinirea radioamatorilor care vor sa construiasca echipament. Adica un mic atelier mecanic si un laborator (sala) dotat cu aparatura de masura. Asta intr-o tara cu un popor bine organizat. Daca iti faci lucrarile pe balcon, improvizat, iese un kk.

Am vrut sa pun in contact facultatile din localitate, care aveau pe inventar aparatura (electronica, etc), sa stie unii de ceilalti ce dotari au, in caz ca aveau nevoie. La facultatea la care am lucrat erau cateva scule unicat (la nivel local), dar erau si altele la alte facultati. Cand m-au auzit, s-au uitat la mine ca la nebun.

La Politehnica, primul lucru pe care l-au facut in anul 1990 a fost sa desfiinteze atelierul si practica studentilor. Nu ai unde sa bobinezi un transformator sau sa faci un cablaj prin metode moderne. Eu lucram tot cu vopsea auto (pictura pe placat), de asta nici n-am mai construit mare lucru, decat strictul necesar (niste improvizatii).

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări