hpavictor Postat Octombrie 30, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Exact , HF permite modul QRP ca standard de propagare , de aia am insistat asupra acestui detaliu ! Link spre comentariu
Mark S Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Dacă se foloseste QRP în UHF sau VHF fară repetoare , De fapt emitatoarele de unde scurte ale radiodifuziunii transmit emisiunile pentru strainatae. Crede cineva ca s-ar putea transmite radidifuziune cu FM care sa acopere mare parte din Europa? Iar in benzile de unde scurte rezervate radioamatorilor nu se poate emite FM, deci discutia despre acest mod de lucru e inutila! Am mai zis si intr-un raspuns anterior, FM inseamna "frequency modulation" si NU "frecvente inalte". FM, adica modulatie de frecventa, merge in toate benzile, incepand cu undele lungi. Dau mai jos cu un "paraset" gata facut, cu modulatie de frecventa, pe 5.45Mhz. Adica in UNDE SCURTE. In stanga e emitatorul....repet, cu modulatie de frecventa pe 5.45Mhz. Putere reglabila din sursa de alimentare, de la 1 pana aproape de 10W In dreapta e receptorul, comp[us dintr-un singur integrat, CXA1191P. Are de toate: muting, S-metru si iesire ptr frecventmetru. Dimensiunile intregii jucarii...se vad. Deci se poate @Marele Savant Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) " FM-ul in benzile joase nu s-a implementat initial din cauza receptorului, mult mai complicat pe atunci decat unul AM. In timp, prin aparitia circuitelor specializate, acest dezavantaj a disparut, dar deja la acea vreme, receptoarele cu AM erau raspandite peste tot. Ratiunile au fost initial tehnice, apoi financiare, comerciale. Ar fi trebuit schimbat absolut tot, toate receptoarele produse, linii de fabricatie, cat si emitatoarele, un intreg sistem urias si deja bine pus la punct. Tot asta e si motivul ptr care Radio Romania a pastrat emitatoarele AM. " Cat e latimea canalului la MA ... si cat e la MF comercial ? Care circuite specializate pentru MF ? Modulatia MF se folosea inca din WW2 , vezi link - ul cu statia A7a , varianta A7b a fost in dotare si la noi , dupa aceea au preluat - o radioamatorii . Ce e asa complicat ? ... Am destule receptoare cu MF tranzistorizate , n - au nici un " circuit " . Doar un etaj FI in plus , si discriminatorul . Ma retrag din topic , destul rad altii de noi , cu gura pana la urechi vazand inventiile de pe forum . Macar daca sant prost ... sant in intimitate , nu ma mai vada si altii . La mine ma refer , sa nu se interpreteze . Spor in continuare ! http://www.radista.info/en_vhf_radio.html P . S . QRP e o modalitate de lucru cu puteri mici la emisie . Atat si nimic mai mult . Denumirea vine din codul Q , abrevierea pentru micsorarea puterii , asa cum colocvial qrpp -iii sant copiii radioamatorului . QRP Shall I decrease transmitter power? https://en.wikipedia.org/wiki/Q_code Editat Octombrie 30, 2017 de gauss Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Sigur ca se poate, numai ca majoritatea covirsitoare a celor interesati sint conservatori si nu folosesc FM in benzile de unde scurte, mai ales ca pentru majoritatea serviciilor este ilegala! Poate din motive de largime de banda, numar posibil de emitatoare (cindva asta era important), poate ca era ceva mai dificila realizarea unor demodulatoare mf pentru emisiuni cu deviatia redusa, trebuie sa fie o explicatie adevarata. In rest aveti dreptate. Desigur se puteau folosi receptoare cu superreactie, dar nu se stie de ce nici astea nu au prins! Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 30, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2017 In HF uzual se foloseste doar USB , LSB , CW si cateva moduri digitale . Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Aia-s niste fraieri, nici recerptoare superreactie nu mai folosesc de acum 300 de ani, nici circuite multi Q, vai de mama lor de capitalisti! 1 Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 30, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2017 MultiQ-ul nu are legatură directă cu Paraset-ul ... parerea mea . Chiar dacă are . Sunt sensibil la un Q mare , așa că mai studiez și GU50 ! Sper că știți de glumă ! Link spre comentariu
Mark S Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) @gauss In FM, latimea de banda e determinata de amplitudinea si frecventa maxima a semnalului modulator. Daca vrem sa se auda "ca la CD", dam muzica tare si nu taiem frecventele inalte, dar ocupam 100-200Khz de banda. Asta e cazul emitatoarelor comerciale, cunoscute drept FM. Daca vrem o banda de 9KHZ, ca la AM, procedam invers, dar se va auzi ca la AM, adica fara inalte, dar totusi ,mai clar. Cam asta e si latimea de banda a emitatorului din poza. Mai mult nici nu prea pot, ptr ca oscilatorul e cu cuart. Tot in acea poza e si un exemplu de CI specializat, CXA1191. E un radio complet, AM/FM, care nu are decat cativa condensatori pe langa. Eu l-am luat cu 8 lei. Dupa cum se vede, nu are nici bobine pe FI. Ci 2 filtre ceramice a 50 bani bucata. Totusi e f performant. Adica ieftin si bun. @MS...superreactia nu acopera stabil si constant toata banda comerciala, cred ca asta a fost motivul, Totusi se putea folosi in radiouruile ieftine gen RIC. Pe cand multi-Q nu s-a folosit probabil din vreo prejudecata inginereasca...pot spune ca folosit cum trebuie face minuni. Si e ultrastabil. Editat Octombrie 30, 2017 de Mark S 1 Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) Eu am scris de CXA 1191 acum ceva ani buni pe forum . Nu e cazul sa mi - l prezentati , cautati postarile si vedeti daca stiu ceva despre el . N - am stiut ca latimea de banda a FI - MF are vreo legatura cu amplitudinea semnalului modulator . Aflu lucruri noi . La scoala am invatat doar ca modulatia FM conduce la un spectru de frecventa teoretic infinit , limitat din ratiuni de fidelitatea transmiterii informatiei si din ratiuni practice . Asta la purtatoare , la FI sant alte reguli , legate si de frecventa - imagine , de gama de frecventa a semnalului modulator si alte chestii . Ma rog , lucruri inutile ... aflu ca adevarul e altul . P .S . " Totusi e f performant. Adica ieftin si bun. " Interesanta definitie ... " Cam asta e si latimea de banda a emitatorului din poza. Mai mult nici nu prea pot, ptr ca oscilatorul e cu cuart. " Ce legatura are modul in care e realizat oscilatorul cu latimea semnalului care - l moduleaza ? ... ca nu ma prind . Ma rog , am caietul de notite deschis ... Editat Octombrie 30, 2017 de gauss Link spre comentariu
Mark S Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) Am dat acel exemplu ptr ca ati spus ca nu cunoasteti niciunul... Latimea de banda depinde si de amplitudinea semnalului modulator. Puteti construi un emitator FM cu un tranzistor, in banda comerciala si puteti observa practic cum creste, odata cum il dati mai tare. "La scoala am invatat doar ca modulatia FM conduce la un spectru de frecventa teoretic infinit , limitat din ratiuni de fidelitatea transmiterii informatiei si din ratiuni practice ." - exact asta am si spus.Putem jongla simplu cu latimea de banda, taind sau acceintuand inaltele si/sau dandu-l mai tare/mai incet. In schimb la FI nu-i nicio alta regula, pana la demodulator poate fi cale comuna cu AM, daca se aleg FI identice. Am construit un aparat care este exact asa. Si alt exemplu practic, in banda CB, adica in jurul frecventei de 27Mhz se poarta FM, iar distanta intre canale e de doar 10KHz. Editat Octombrie 30, 2017 de Mark S Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) " In schimb la FI nu-i nicio alta regula, pana la demodulator poate fi cale comuna cu AM, daca se aleg FI identice. Am construit un aparat care este exact asa. " Latimea canalului MA este de 9 KHz . Ma rog , in USA este 10 KHz . La ce ar folosi un canal MF de 9 KHz ? ... P . S . - la CB sant spatiate la 10 KHz ( asa au venit din USA ) din motive de nr . total de canale , mai intai au fost MA , si s - au pastrat ca frecvente purtatoare . Nu aduce nimic in plus ca inteligibilitate . Ma rog , parere personala . In ultrascurte , canalul este de 12, 5 KHz , mai frecvent 25 Khz ( pentru comunicatii bidirectionale voce ) . Rezultatele se vad ... Editat Octombrie 30, 2017 de gauss Link spre comentariu
Mark S Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Ar merge si radiodifuziune, dar la 9Khz latime se aude la fel ca la posturile AM, destul de infundat dar mai clar. Dar principalul scop sunt comunicatiile voce, de aia am dat exemplul benzii CB. Tot asta e si scopul parasetului din subiect... Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) Cred ca ar trebui mai multa documentare . Eu am pus link - ul cu ce inseamna paraset . Il mai pun odata . Comunicatia voce era total inutila . Chiar daunatoare ... e evident de ce . Doar telegrafie nemodulata . In fine ... daca doreste cineva sa denumeasca paraset orice chestie radio , n - am nimic impotriva . https://en.wikipedia.org/wiki/Paraset https://web.archive.org/web/20060830142514/http://www.mines.uidaho.edu/~glowbugs/paraset.htm Si ceva schema ... Ca idee , au fost variante la baterii ( inclusiv auto ) sau generator portativ cu actionare manuala , cel alimentat la retea era vulnerabil ca locatie si functionalitate prin intreruperea selectiva a curentului electric la priza ... se localiza rapid , urmand perchezitiile , si se putea impiedica transmisia in cateva secunde . Plus ca nu functiona decat in zone locuite , si nu din zone izolate ( paduri , munti etc . ) unde putea fi ascuns mai cu usurinta . Atat el , cat si operatorii ... Editat Octombrie 30, 2017 de gauss 1 Link spre comentariu
Mark S Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Am mai zis parca, chestia aia din poza e pretabila si la telegrafie nemodulata. La emitator nu se face nicio modificare, pur si simplu nu se baga nimic in mufa ptr audio, iar manipulatorul Morse e inseriat pe alimentarea oscilatorului. Celelalte 2 etaje se opresc automat, fiind in clasa C. La receptor insa vor mai aparea cateva piese, putine. Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) Manipularea prin intreruperea alimentarii duce la instabilitate ... inclusiv de frecventa , si clicks - uri peste emisiune . Manipularea corecta se face cu functionare continua , si deplasarea frecventei in afara benzii cu manipulatorul neapasat . Asa as face eu schema cu semiconductori . Cunoscatorii stiu de ce . Si necunoscatorii , e suficient sa asculte emisiunea finala prin antena , daca au idee cum trebuie sa sune si receptioneaza curent telegrafie . Eu ma incapatanez sa ma refer la schema originala . Trei tuburi , mari si late , emitator ( frecventa stabila , pilotat cu cuart si manipulat corect) si receptor separat . Acela e paraset ... restul sant orice altceva . Cam atat , personal consider ca am spus ce as fi putut spune referitor la subiect . Editat Octombrie 30, 2017 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate