hpavictor Postat Octombrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2017 Există variante simple , dar cu rezultate slabe sau variante complicate , cu rezultate pe măsură complicațiilor . Unii au numărat , împărțit ( în sensul biblic ) și au găsit un compromis acceptabil : În viziunea mea , etajul de intrare ARF ar putea fi transformat într-un etaj MultiQ , cu avantajele sale . Nu complică schema cu nimic ... componentele folosite pentru MultiQ fiind aproape aceleași cu cele pentru ARF . Evident , pentru un trafic facil etajul VFO ar fi ideal să fie înlocuit cu un DDS în genul variantei indiene ... zic și eu . Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 11, 2017 Partajează Postat Octombrie 11, 2017 Daca se doreste un Paraset simplu (only cw), cat mai apropiat de varianta "istorica" se poate folosi un ECL 82 la emisie si punguta cu cristale. https://www.google.ro/search?q=ecl82+transmitter&client=opera&hs=IN2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjI56b1henWAhWRZlAKHREyABkQsAQIJA&biw=1920&bih=970#imgrc=inivZQHyq--OAM: La receptie merge (de ex) schema testata de mine, cu EF 80 si ECL 82. Faptul ca receptorul are acord continuu iar emitatorul frecvente fixe nu constituie o problema. Astfel Parasetul corespunde cerintelor : -simplitate -doar doua tipuri de tuburi (1 x EF 80 si 2 x ECL 82). Merita mentionat un mare avantaj al tuburilor folosite in etajul final de emisie : nu se prajesc usor ca tranzistoarele in cazul unei antene necorespunzatoare ori incorect adaptata. Un transceiver portabil "clandestin" e predispus la acest tip de accidente, sarma se intinde cum (si pe unde) apuca operatorul, se mai rupe, etc. 1 Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 11, 2017 Partajează Postat Octombrie 11, 2017 Hai sa facem un dialog cu ultima schema postata de @Victor. Receptor pentru telegrafie clasic cu amplificare variabila in 4 benzi, mixer, amplificator audio acordat de banda ingusta 800Hz. Emitator, oscilator in 4 benzi, amplificator acordat, final in clasa A cu 6P15P, manipulator, filtru de iesire, poate 2,5W lineari in antenna. Deoarece emitatorul nu este cuartat cum se poate folosi legal ? Deoarece receptorul este de banda larga, se presupune ca ar avea si o selectivitate suficienta prin filtrul audio, dar nu atenueaza frecventa imagine si nu micsoreaza intermodulatile prin selectivitate de RF. @gsabac Link spre comentariu
Mark S Postat Octombrie 11, 2017 Partajează Postat Octombrie 11, 2017 Merita mentionat un mare avantaj al tuburilor folosite in etajul final de emisie : nu se prajesc usor ca tranzistoarele in cazul unei antene necorespunzatoare ori incorect adaptata. Un transceiver portabil "clandestin" e predispus la acest tip de accidente, sarma se intinde cum (si pe unde) apuca operatorul, se mai rupe, etc. Merg deci tot pe varianta cu tranzistori, in ideea ca un paraset trebuie alimentat cam de unde se poate, baterii, surse improvizate, iar randamentul tenergetic rebuie sa fie cat mai bun. Una din marile tampenii ale inginerilor "de firma", de la Est la Vest si din toate timpurile, este ca nu suprademinsioneaza etajele de forta, in cazul de fata amplificatorul final. Concret...daca vrem sa scoatem 20W, punem tranzistor care suporta 100, chiar 200W. Diferenta de pret este f mica. Chiar si inainte, cand piesele erau scumpe s-ar fi meritat...decat sa schimbi de 15 ori o piesa care pica, mai bine pui una mai mare care nu se arde niciodata. Cu atat mai mult cu cat in unde scurte merge aproape orice tranzistor de audio, in special din seria 2SC/SD. La 5MHz de ex am pus un BD439 care scoate vreo 15W pe un radiator simbolic. Etc, la tehnologia si preturile de azi totul e posibil aproape fara investitii Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 11, 2017 Partajează Postat Octombrie 11, 2017 (editat) As completa cu alegerea unui transistor de tensiune cam de 4-7 ori mai mare decit tensiunea de alimentare, asa cum sunt BD135, BD137 sau BD139 de exemplu. @gsabac Editat Octombrie 11, 2017 de gsabac Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2017 Hai sa facem un dialog cu ultima schema postata de @Victor. Receptor pentru telegrafie clasic cu amplificare variabila in 4 benzi, mixer, amplificator audio acordat de banda ingusta 800Hz. Emitator, oscilator in 4 benzi, amplificator acordat, final in clasa A cu 6P15P, manipulator, filtru de iesire, poate 2,5W lineari in antenna. Deoarece emitatorul nu este cuartat cum se poate folosi legal ? Deoarece receptorul este de banda larga, se presupune ca ar avea si o selectivitate suficienta prin filtrul audio, dar nu atenueaza frecventa imagine si nu micsoreaza intermodulatile prin selectivitate de RF. @gsabac Pai de aia am menționat și eu faptul că etajul ARF trebuie transformat în MultiQ !Îmbunătățește selectivitatea din start , deci atenuează proportional și banda laterală nedorită . Sper că la asta v-ați referit , nu are frecvență imagine , nu are cum , nu e o superheterodină , e o sincronă chioară , selectivitatea se obține în proporție de 90% în etajele audio , de aia are acel circuit selectiv cu Q mare acordat pe o frecvență audio la care urechea umana este " sensibila " la semnale de tip telegrafie , iar intermodulația se micșorează prin selectivitatea bazată pe filtrele trece bandă din intrare și un regim optim al reglajului de gain al ARF ... Sau al etajului MultiQ , conform propunerii mele anterioare . Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 11, 2017 Partajează Postat Octombrie 11, 2017 (editat) Filtrele la aceasta schema eu le vad de banda larga, neacordabile. Dupa mine imaginea se afla in partea opusa semnalului receptionat la circa 800Hz distanta. Bobinele din anod din aceasta schema, nu pot fi cuplate cu cele din grila, ca sa dea o reactie pozitiva selectiva, deoarece ar trebui cel putin 4 condensatoare variabile duble ca sa acopere o gama. Deci, dupa cum spune @Victor o schema multi Q simpla, cu un singur condensator variabil este fezabila si utila. @gsabac Editat Octombrie 11, 2017 de gsabac Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2017 Schema are și un alt avantaj în afară de simplitate , cum ar fi comutarea electronică a antenei TX - RX prin intermediul G3 a pentodei finale , cuplajul electronic de RF făcându-se în interiorul lămpii ... Pentru trafic normal DSB / SSB ar trebui montat un comutator pentru funcția RIT ( asta dacă nu se folosește DDS ce conține și alte funcții de memorii , consider că DDS-ul indian este varianta ideală ) și încă un comutator pentru un circuit selectiv CW / fonie , cu mențiunea că sensibilitatea va fi ceva mai mică în fonie , deoarece circuitul selectiv va trebui să aibă un Q destul de mare , pentru a acoperi cât mai liniar banda audio tipica pentru inteligibilitatea optima ( 300Hz - 2700Hz ) , în varianta CW ( originală ) , Q-ul circuitului selectiv asigură un câștig substanțial . Desigur , niste căști sensibile cum sunt cele fabricate la Electromagnetica , cu membrana metalică și cameră acustică de rezonanță acordată pentru telegrafie pot fi de mare folos ! Link spre comentariu
Mark S Postat Octombrie 11, 2017 Partajează Postat Octombrie 11, 2017 Desi subiectul este despee receptie, propun un emitator simplu, universal ptr benzile de US. Frecventa este determinata de cuartul sau filtrul ceramic din oscilator. Bobinele notate "Ch" constau in cca 150 de spire bobinate cu sarma subtire pe un bat de chibrit. Tensiunea de alimentare determina direct puterea de iesire, cat "duce" tranzistorul final folosit. Merg BD-urile sau cele din seria 2SD/2SC. https://s1.postimg.org/6vljhcr633/rrr.jpg Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2017 (editat) Nu-mi place acordul cu antena al etajului final cu filtru π , deoarece acest filtru se folosește și la recepție , am specificat anterior că prefer acordul folosit în etajul final al Paraset-ul PRIMA prezentat in postul #274 , construit după o licență americană prin programul https://en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease . Desigur , avantajele acestui tip de acord nu au fost uitate după război și ca urmare a fost folosit cu succes și la amplificatoarele din seria UM , cunoscute pe la noi ( în mediul cazon ) ca fiind " corectoare de propagare " cu celebra finală GU50 , ce se foloseau împreună cu R108 , R109 etc . Acest tip de acord prezintă un unic dezavantaj , tensiunea de străpungere a condensatorului variabil de acord trebuie să fie de trei ori mai mare decât tensiunea anodică , altfel se lasă cu scântei la " dezacoarde " prelungite . La puterea oferita de 6P14 , 6P15 sau 6P18 nu apar probleme funcționând onorabil , folosind condensatoare variabile clasice cu aer din radioreceptoare , ele apar de la lămpi cu anodică necesara peste 400V , gen G807 , GU50 etc . In orice variantă constructivă , e de preferat folosirea un condensator variabil cu aer , având distanța între armături cât mai mare . Editat Octombrie 11, 2017 de Victor Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 11, 2017 Partajează Postat Octombrie 11, 2017 (editat) @Victor, schema este interesanta ca receptor si poate fi imbunatatita, dar pentru emisie nu cred ca ar corespunde. Adaptorul prezentat este superb, dar eu prefer final de banda larga tranzistorizat si filtru trece jos pentru fiecare banda, adaptat in 50 de ohmi, iar condensatorii trebuie sa reziste doar la 20V. Pe vremuri am folosit filtru Pi cu condensatori variabili cu placi distantate si bobina variabila pentru intreaga gama de unde scurte, dar le-am facut cadou unui profesionist rapace. Deasemenea vad ca ati acceptat prezenta imaginii la receptie. QMark S, discutam despre "parasetul" initiatorului, receptie si emisie cit mai simpla romaneasca. Eu cred ca singurele tuburi electronice fabricate la noi sunt cinescoapele, de ce nu un "paraset" doar cu componente autohtone ? Schema dvs. este aceasta: Betele de chibrit bobinate au cam 4,5uH, poate ar putea functiona in benzile superioare de unde scurte, dar etajul final are probleme. Tranzistorii nu pot fi alimentati cu 50V, ci cu cel mult 28V iar functionarea in clasa C cu bobina de iesire scurtcircuitata la plusul alimentarii si filtrul de adaptare inconsistent, nu este inca finalizata. Deasemenea stabilizatorul se "prajeste" la peste 35V. Si dupa mine schema functioneaza, dar realizarea practica trebuie judecata pe fiecare banda, optimizata asa cum trebuie si facuta cu piese romanesti. @gsabac Editat Octombrie 11, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Mark S Postat Octombrie 11, 2017 Partajează Postat Octombrie 11, 2017 (editat) Nu-mi permit sa postez scheme netestate.... In imagine se vede realizarea practica, facuta experimental asta vara, pe 5.5Mhz, cu un filtru ceramic in oscilator, din ala de TV, pe sunet. Cum spuneam, tensiunea de alimentare e in functie de cat duce tranzistorul...initial am avut un BD439...romanesc deci, care s-a ars deja pe la 15V. L-am inlocuit cu acel 2SD1273, scos dintr-un TV parca. Emitatorul e cu modulatie de frecventa, quarturile nu prea suporta, filtrele ceramice da. https://s1.postimg.org/3ar2hbplfj/ddd.jpg PS: bobina de iesire nu mai stiu unde este...e pe o bucata de bara de ferita, unde prima infasurare, cea din colectorul tranzistorului are 3 spire, iar cea dinspre antena, vreo 20 din cate retin. Initial am emis doar cu acea bara de ferita, fara antena exterioara, cu rezultate nu prea stralucite...totusi. Editat Octombrie 11, 2017 de Mark S Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 11, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2017 Mă bucur de faptul că sunteți interesați de un Paraset tranzistorizat . Cele două concepte nu se suprapun , fiecare își poate dezvolta ideile după cum dorește . Vă invit să vă expuneți ideile în continuare ! Eu aș fi propus ( pentru studiu ) un Pixie mai musculos , cu TX doar modul CW , etaj final push-pull bipolar / FET și RX cu un etaj audio mai performant ( obligatoriu AGC audio , filtru CW / DSB ) , desigur multiband , controlat de un DDS . Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 12, 2017 Partajează Postat Octombrie 12, 2017 (editat) @Mark S, foarte simpla realizarea dvs. si o implementare experimentala de succes. Dupa noile explicatii, am inteles cum este cu cuplajul bobinelor la iesire si cum se face transferul de putere spre antena si revin cu calculul bobinelor pitice, care in varianta constructiva din poze au 50-100 uH, deci bune si pentru banda de 3,5MHz. Ramine exagetata aprecierea tensiunii de alimentare de 50V, scrisa pe schema. PS. Puteti pune direct schemele pe forum cu copy pe desenul din postimage si paste direct in expunere. O varianta cu acelasi concept ca schema din postarea #287 sau cu cea din #297: http://www.ke3ij.com/rixpix.htm Schema este urmatoarea, pentru o singura banda si pilotata cu cristale de cuart. In expunere se arata cum sunt selectate cristalele si cum se face acordul pe doua zone din banda de radioamatori. @gsabac Editat Octombrie 12, 2017 de gsabac Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 12, 2017 Partajează Postat Octombrie 12, 2017 (editat) http://www.dg0sa.de/mas05.pdf Mai multe pe site-ul autorului. https://www.google.de/search?q=MAS-Transceiver&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiE4OPToOrWAhVG1RoKHQr3AG0QsAQIUQ&biw=1024&bih=620 http://www.dl2lto.de/sc/HB_MA12.htm Mai minimalist decât asta nu cred ca se poate. Editat Octombrie 12, 2017 de franzm 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate