Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraset romanesc

hpavictor

Postări Recomandate

Gata , am terminat de desenat varianta finala a receptorului din componenta PARASET-ului romanesc in banda de 80 m !

Evident , nu este absolut nimic original ...

Am majoritatea componentelor , cu exceptia trafo retea si trafo out .

Trebuie sa gasesc o solutie tehnica pentru scala ... si foarte muuult timp liber .

Posted Image

Link spre comentariu

Probabil c-o sa trebuasca sa ajustezi putin grupul RC din grila lui EF80,pentru o detectie mai buna,totusi par cam mici valorile.In rest,dupa cum ziceai,nimic nou.Dai bataie! Sa-l vedem sau sa-l auzim h.i.Eu m-am apucat de constructia transceiverului rusesc Albatros,cu emf-500.

Link spre comentariu

Victor o sa ai de furca pana linistesti EF183 si EF80 lampi cu gm mare, nervoase chiar si la 24V tensiune anodica :da :rade: In general se prefera lampi cu panta si amplificare mica pentru radio receptoarele cu reactie din motivul ca reglajul e mai lin, mai lung.Oricum etajul detector cu reactie are amplificarea peste 1000X asa ca etajul amplificator RF trebue sa aiba amplificare mica, reglabila si poate e necesar chiar un atenuator de antena pentru-ca detectorul sa nu intre in "overload" :rade: Eu "lucrez" de un an la schema mea:12J1L - ARF+ reflex AF cu iesire pe grila 212J1L -Detector cu reactie12J1L -In montaj trioda pre AF12J1L -Etaj final AF - 100mW/8OhmFilamentele serie cu o rezistenta de 880Ohm/10W de la 110Vac din transformator 230/110V din care prin redresare se obtin 155V tensiune anodica.

Link spre comentariu

In ce priveste schema propusa de colegul @Victor, recomand insistent stabilizarea tensiunii de alimentare a etajelor de rf. Pe parcursul experimentarii receptorului (40m) pe care l-am prezentat si aici am testat initial varianta fara "magicul" VR 150 si m-am convins cat de enervant e sa lucrezi cu un receptor instabil pe frecventa in conditiile actuale de trafic radio. Poate in 1940 - 1950 se descurcau multumitor doar in modul CW, acum nu prea mai merge ... Atentie si la modelul ales pentru potentiometrul de reglaj al reactiei, estimez o tensiune de aprox. 140 ... 170 V pe el, trebuie sa suporte o putere de 100 ... 150mW fara sa se incalzeasca si implicit sa-si modifice valoarea, tot din experienta am observat ca un rezistor obisnuit de 3W (de ex.) se incalzeste apreciabil si cand disipa doar 1W. Nu cunosc ce puteri disipate maxime au diverse modele de potentiometrii ca sa dau un sfat concret, dar trebuie luat in considerare si acest aspect pentru a evita neplacerile. Oricum valoarea 220k pare cam mare, pentru un reglaj progresiv/liniar al tensiunii pe g2 (EF80) curentul prin potentiometru trebuie sa fie de 7 ... 10 ori mai mare decat curentul maxim pe care il poate "trage" grila prin cursor in conditiile respective de polarizare. In cazul de fata curentul prin potentiometru poate fi de 0.6 ... 1mA, si ma indoiesc ca Ig2 sa fie "doar" 60 ... 100 uA, avand in vedere valorile de tensiune aplicate pe ea cand cursorul se afla in plaja "de sus" a reglajului. Poate suta de volti, chiar peste ... Citind ultimele pagini de aici mi-a (re)venit o mare pofta de lucru, azi am inceput sa cotrobai prin sertare dupa variabile cu aer, lampi, etc deja ma gandesc la doua configuratii posibile de paraset compact ... :rade:

Link spre comentariu

In ce priveste schema propusa de colegul @Victor, recomand insistent stabilizarea tensiunii de alimentare a etajelor de rf. Pe parcursul experimentarii receptorului (40m) pe care l-am prezentat si aici am testat initial varianta fara "magicul" VR 150 si m-am convins cat de enervant e sa lucrezi cu un receptor instabil pe frecventa in conditiile actuale de trafic radio. Poate in 1940 - 1950 se descurcau multumitor doar in modul CW, acum nu prea mai merge ... Atentie si la modelul ales pentru potentiometrul de reglaj al reactiei, estimez o tensiune de aprox. 140 ... 170 V pe el, trebuie sa suporte o putere de 100 ... 150mW fara sa se incalzeasca si implicit sa-si modifice valoarea, tot din experienta am observat ca un rezistor obisnuit de 3W (de ex.) se incalzeste apreciabil si cand disipa doar 1W. Nu cunosc ce puteri disipate maxime au diverse modele de potentiometrii ca sa dau un sfat concret, dar trebuie luat in considerare si acest aspect pentru a evita neplacerile. Oricum valoarea 220k pare cam mare, pentru un reglaj progresiv/liniar al tensiunii pe g2 (EF80) curentul prin potentiometru trebuie sa fie de 7 ... 10 ori mai mare decat curentul maxim pe care il poate "trage" grila prin cursor in conditiile respective de polarizare. In cazul de fata curentul prin potentiometru poate fi de 0.6 ... 1mA, si ma indoiesc ca Ig2 sa fie "doar" 60 ... 100 uA, avand in vedere valorile de tensiune aplicate pe ea cand cursorul se afla in plaja "de sus" a reglajului. Poate suta de volti, chiar peste ... Citind ultimele pagini de aici mi-a (re)venit o mare pofta de lucru, azi am inceput sa cotrobai prin sertare dupa variabile cu aer, lampi, etc deja ma gandesc la doua configuratii posibile de paraset compact ... :rade:

Montajul este perfect functional , dar trebuie luate anumite precautii constructive in principal datorita microfoniei mecanice , fiecare lampa trebuie blindata independent si trebuie o atentie deosebita la legaturile CV , altfel etajul ARF oscileaza chiar si la gain mic si nu se poate exploata intreaga sensibilitate a receptorului . Cablarea trebuie facuta cu conductor blanc , gros de 1mm . Se mai poate introduce un filtru comutabil , centrat pe frecventa de 800Hz ( dar destul de " cracanat " , pentru a permite si CW si SSB ) , intre anodul pentodei ECL82 si catodul triodei din ECL82 ... promit ca o sa revin cu detalii , cand o sa am ceva timp liber . Stabilizarea alimentarii nu cred ca este foarte eficace , constantele de timp ale filtrajului sunt destul de mari si consumul etajelor de RF este foarte mic ... eventual se poate mari valoarea condesatoarelor folosite , mai toti userii au prin casa surse ATX defecte de la care pot recupera condesatori de valoare si tensiune potrivite in acest scop .Evident , toate componentele folosite trebuie sa fie de cea mai buna calitate si verificate obligatoriu inainte de montaj , chiar daca sunt noi-noute sau recuperate .Asa cum este prezentat , proiectul este doar receptor , pentru lipirea unei parti de emisie se complica lucrurile...voi face un alt proiect personalizat pentru RTX .
Link spre comentariu

Se poate acorda transformatorul de iesire pe 800Hz pentru CW !? Am citit undeva chestia asta.

Teoretic s-ar putea acorda cu un condensator paralel pe primar, dar "selectivitatea" unui astfel de circuit LC este extrem de proasta/ineficienta, deoarece factorul sau de calitate e foarte mic. Transformatorul de iesire audio se proiecteaza in ideea unui transfer maxim de putere intre 2 circuite cu impedante diferite. Chiar daca acordam primarul cu condensator paralel obtinand un circuit oscilant, transferul mare de putere catre secundar va fi "simtit" de circuitul oscilant primar ca o rezistenta de pierderi foarte mare, ceea ce implica un factor de calitate foarte mic (prost) al circuitului. La asta adaugam si pierderile importante in cupru si miezul de fier.Comparativ, filtrele de banda ale circuitelor acordate dintr-un amplificator FI (de ex) NU se proiecteaza urmarind un transfer mare de putere ci doar o anume rezistenta totala de pierderi, implicit un anume "Q", implicit o anume selectivitate, etc. De aceea cred ca astfel de solutii sunt mai mult legende, mai eficient ar fi un filtru audio RC pasiv la intrarea AAF ori pe o bucla de reactie a acestuia ... Vazusem pe undeva o schema de receptor cu reactie care avea doua etaje de preamplificare audio cuplate slab capacitiv intre ele, fiecare cu cate o trioda, iar triodele aveau in anozi cate un circuit LC acordat pe 800Hz. Asa mai merge ... dar constructia pare destul de greoaie!
Link spre comentariu

Acu' intreb si eu ca opinia publica: fiind un paraset, n-ar trebui sa mearga la baterii? Cu niste lampute gen 1T4, 1L4, 1L33? Sa nu mai depinzi de reteaua de alimentare?

Link spre comentariu

Evident , un PARASET full RX / TX care se respecta va funcționa doar la baterii ( de preferat acumulatoare cu plumb minim 6 A / h sau alte alternative la 12 V ) si prin intermediul unui vibrator ( cu tranzistori :) ! ) va furniza si restul tensiunilor necesare cum ar fi : G2 , Anodica Rx , Anodica Tx , negativarea comutata Rx - Tx etc .Dacă va dispune si de un alimentator la rețeaua de 230 V ac si un încărcator pentru bateria de acumulatoare totul va fi OK !Din păcate , conceptul de PARASET implica Rx + Tx Quartz si nu Rx / Tx + VFO sau superfolositul concept RTX + FI ...Varianta agreata de mine ar fi doar RTX CW + SSB all HF ( VFO cu FLL sau chiar sinteză DDS !!! Ar simplifica scala in mod serios si ar fi extrem de utila in trafic :) ! Pretabil lejer in traficul actual inclusiv in concursuri QRP serioase .

Link spre comentariu

Se mai poate introduce un filtru comutabil , centrat pe frecventa de 800Hz ( dar destul de " cracanat " , pentru a permite si CW si SSB )...

Se poate acorda transformatorul de iesire pe 800Hz pentru CW !? Am citit undeva chestia asta.

Se poate folosi rezonanta castilor. Au existat casti cu frecventa de rezonanta potrivita pt CW. Se poate experimenta si cu un difuzor asezat peste un borcan de dimensiuni potrivite. La rezonanta impedanta e maxima si nu amortizeaza prea tare transformatorul de iesire acordat.
Link spre comentariu

Da , posed ( din pacate doar ) o pereche de casti Electromagnetica Bucuresti ( Grigore Preoteasa :) ) avand impedantanta de 2x2200 Ohmi cu membrana metalică clona Telefunken WW2 care au varful rezonantei acustice pe 800 Hz ( + 6 dB ) ... Toți telegrafistii armatei RPR / RSR le-au folosit si unii chiar au surzit din cauza lor .Evident am si manipulatorul telegrafic din același set , tot clona Telefunken WW2 , in buna tradiție a pactului de la Varsovia . Astia clonau absolut tot ce era perfect pentru război ...Sunt in stare absolut perfecta , total nefolosite . Au cablurile cu dubla izolatie , avand cauciuc natural pe exterior si continand fire leonice din cupru - beriliu izolate cu bumbac in interior si mufele tip banane dublet originale ...evident , corpul ( carcasa ) exterior este din ebonita neagră , nu fibre compozite ca la clonele sovietice ( foarte bune de altfel ) sau cele chinezesti moderne ( din PVC infect :) ) vandute la specula pe eBay !Noi-noute, conservate in stare perfecta , dar fabricate acum 50 de ani !Numai bune pentru acest proiect ! Chiar si buretii pentru etansarea urechilor sunt in stare perfecta , neuzati sau mâncati de mucegai .De fapt sunt dintr-o spuma de cauciuc , asemănătoare cu buretele de poliuretan .Totuși , ca acest proiect sa fie considerat un PARASET serios ar trebui ansamblat intr-o cutie pe măsura .Eu m-am gândit la o cutie goala de munitie pentru AKM , adica un " zinc " de munitie de calibru 7,62x39 model 1943 ... Cei ce au făcut stagiul militar obligatoriu armata știu la ce ma refer :) .Am văzut mai demult in talciocul din Valea Cascadelor așa ceva ... Poate am noroc si reușesc sa cumpăr cândva . Poate . Eu încă mai sper .Tot de acolo am achizitionat si castile + manipulatorul ... Nu toate la pachet , ci in timp .In aceasta pasiune , nimeni nu se grăbește !

Link spre comentariu

In acest weekend am inceput lucrul la "Paraset". Mi-am propus sa fac un model fiabil, versatil, sa poata functiona cu mai multe tipuri de tuburi din gamele uzuale, usor de gasit, in acelasi timp sa fie si robust din punct de vedere mecanic. Compact, usor de carat si folosit, etc. Sasiul este din tabla de fier groasa de 1.5 mm, din doua bucati ce vor fi "lipite" ferm intre ele cu suruburi si piulite (vor face corp comun). Primul corp la care am inceput sa lucrez (cel ce se vede in poze) va contine detectorul cu reactie, amplificatorul audio si stabilizatorul de tensiune cu VR 150. Celalalt corp, putin mai scurt ca primul, va gazdui emitatorul, releele de comutare Rx/Tx si etajul ARF al receptorului. Folosesc socluri "de sasiu" ceramice si ecranate, reglete construite de mine, pentru o buna robustete mecanica a montajului. Condensatorii variabili vor fi prinsi izolati electric si mecanic de sasiu, dupa cum se vede, prin placi de textolit si rondele de cauciuc. Circuitul de masa va fi printr-un fir de Cu blanc de 4mm diametru, conectat (electric) la sasiul de fier intr-un singur punct. Momentan gauresc sasiul si pozitionez componentele provizoriu, la final totul va fi demontat si remontat la loc dupa vopsirea si pregatirea estetica a sasielor (probabil verde/camuflaj ... sau mai vedem). In ce priveste partea electronica: detector cu reactie in anod si reglajul reactiei prin condensator variabil. Tubul folosit va fi 6BX6 (echivalent EF8O sau orice pentoda de rf cu panta fixa). Etaj audio simplu SE clasa A cu traf de 5k/8-16 ohmi in anod, la care merg fara probleme tuburile EL83, EL84, 6P14P, eu ma gandeam chiar la 12BY7A ca are panta mai mare. La cat de usor se pot modifica legaturile la soclu pot pune orice pentoda novala de putere din gama EL/PL sau un PCL. La ARF m-ar tenta un cascod cu ECC85 PCC189 sau 6N3P cu amplificare fixa si atenuator rezistiv reglabil la intrare. Despre partea de emisie mai vorbim ...

post-18989-139829684814_thumb.jpg

post-18989-139829684818_thumb.jpg

post-18989-139829684822_thumb.jpg

Link spre comentariu

Felicitări ! Soluția cu CV pentru dozajul reactiei este excelenta , variabilul nu poate produce zgomotele pe care le produce un potentiometru , iar uzura CV este extrem de mică . Pragul de reacție este foarte ușor de reglat dacă CV - ul are o demultiplicare din construcție ( 1/3 sau 1/5,5 etc ) Soluția a fost folosită in perioada WW2 de către toate aparatele germane de receptie cu reacție ale Wermacht-ului , ulterior si de către cele civile fabricate in Germania . Doar nu aveau cum sa fie tampiti toți proiectantii :) . Dar din motive de simplitate in constructiile DIY uneori se prefera si varianta cu potentiometru , mai ales dacă receptorul este destinat lucrului in banda ocazional .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări