Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraset romanesc

hpavictor

Postări Recomandate

Vizitator yo3diu

salutma uit pe acest site de citiva ani dar niciodata nu am scris...cititor pasiv sa zic asaridic la "fileu" aceasta schema care imi place tare mult...mai ales ca am si tot ce imi trebuie...hihisa comentez un pic cele scrise in paginile de mai sus eu toata viata mea nu m-am apucat de vreo schema decit daca sunt sigur ca am tot ce imi trebuie, sau gasesc in mod placut si usor ce am nevoie pentru realizarea ei...si deabea dupa aia am trecut la analiza ei mai atenta....90 la suta din situatii am ramas la analiza...hischema poate fi modificata pe multe tipuri de tuburi...poate fi crescuta sa zic asa cu vreun tub final ...asa scoate cam vreo 0,6-0,8 W out cu 6J9 in loc de 6J52, poate fi adaugat un 6P15 pentru 3-4 W out, sau chiar un GU50, GU 29...etc...dar tuburi uzuale pe care le gasim usor acum.daca sunt pe dinafara de subiect poate fac un subiect nou...e mult mai interesant asa decit parasetul acela...receptia cu reactie nu ma coafeaza decit asa de joaca...de moft sa zic asa...si fonie in primul rind...UQ2FK e indicativul rusului si a cistigat in 1975 concursul lor national de scule homemade...poate fi modificata in multe variante...alt filtru, inca un tub amplificator in if...samd.am revistele in care a fost publicata traznaia...am paginile din revista in format bmp...jpg...pot face un pdf...fiecare cum vrea si poate sa le folosesca...imi dati o adresa de email si vi le dau...sa speram ca va placenumai bine

post-16837-139829570421_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

In cazul folosirii in etajul receptor a PARASET-ului nostru ( cu reactie ...sau nu ! ) a unor tuburi cu tensiunea de filament 12.6 V , respectiv tipul de lampa 12J1L , se poate folosi ca etaj de emisie un oscilator cu frecventa variabila ...de medie putere , suficient de stabil in benzile inferioare , alimentat ( din pacate ) la 1000V tensiune anodica ( probabil cu ajutorul unui " releu vibrator " electronic cu tranzistoare ) .In schema se foloseste o lampa clasica finala de medie putere de tipul GU50 . Puterea ( doar in modul CW ) ar putea fi cam prea mare pentru ideea de PARASET ...dar daca folosim antene ineficiente si lucrul doar in stationar nu sunt probleme nerezolvabile .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Daca valorile componentelor sunt corecte,trebuie sa functioneze din prima.Este o schema ''de manual''.Tuburile se pot inlocuii cu 2 tuburi 6fi1 sau un 6fi1 pe partea de rf si un 6fi3 pe partea de af,simplificand montajul.

Link spre comentariu

Din propria experienta recomand ca etajul de intrare cu RF Gain reglabil sa aiba o pentoda cu panta variabila si zgomot mic , spre exemplu ar fi potrivite EF183 ( recomand ca excelenta 6K13P ) sau EF85 . Altfel...totul va fi un chin : acordul , stabilitatea , fading-ul , bataia vantului in antena etc . Te lasi de radioamatorism daca montezi EF184 in primul etaj !

Link spre comentariu

Eu am realizat un montaj asemanator cu cel de mai jos ( cu mici modificari ... adica cu ce componente am avut la dispozitie ) :

Posted Image

Foarte sensibil , dar la limita stabilitatii .

Evident , stabilitatea doar conteaza doar la CW / SSB , deoarece la emisiuni AM nu prea se pune problema stabilitatii !?

Receptiona absolut orice venea in antena !

Tonul emisiunii se schimba dupa 10 minute trebuia actionat cam de doua ori asupra acordului / reactiei ....cine stie , poate varia si reteaua , si propagarea ?

Nu este incomod , dar nici nu poti avea pretentii la o asemenea simplitate .

Avea singura gama 80 m ( 3.5-4 MHz ) initial mergea de la 3,5MHz - 16 MHz dar trebuie un mecanism demultiplicator deosebit de precis pentru CV si e complicat de realizat gradarea scalei etc ... mie nu mi-a reusit :) .

Acum sunt in posesia unui buton de acord cu reglaj brut / reglaj fin ( de fabricatie sovietica , probabil de la R311 ) ce contine un reductor cu bile 1:72 ... sper sa-i ofer o noua viata .

Schema prezentata mai sus nu are limitari in HF , merge lejer si in 6 m ( 52 MHz ) !

Pentru o buna selectivitate ( rezistenta la intermodulatiile provocate de semnale puternice cu frecventa apropiata de frecventa care ne intereseaza ) in etajul ARF trebuie realizat un Q cat mai mare la circuitele acordate .

Selectivitatea in cazul CW este foarte buna in anumite cazuri , uneori poate este prea buna ( apare efectul de butoi si senzatia ca interlocutorul nu are dintii de sus sau vorbeste cu o batista in gura :) , banda audio devine foarte ingusta ) in functie de nivelul semnalului in antena si de dozarea reactiei in etajul detector .

Adevarata problema este capacitatea parazita in cazul comutatoarelor de banda , de aceea probabil ca majoritatea amatorilor care construiesc asemenea receptoare folosesc doar bobine schimbatoare , si introduc in circuit manual ( ! ) setul de bobine corespunzator benzii dorite .

Ar mai fi o varianta constructiva buna , cea cu tambur rotactor , ca la vechile TV cu lampi sau la aparatele de radio tip VEF / Selena .

Desigur , este esentiala o constructie solida , cat mai putin microfonica !

In varianta finala a avut ECL82 ( cu un filtru audio ) ... lampa EL84 mi-a trebuit la alt montaj .

Imi pare rau ca nu-l mai am ( l-am dezmembrat cu speranta ca o sa-l fac mai bun , multibanda ) inainte sa-i fac poze ... receptoarele cu reactie au un farmec al lor , propriu .

Oricine ar trebui sa aiba un asemenea Rx !

Ofera satisfactii incredibile , chiar si pentru cei care nu sunt radioamatori ci simpli amatori de unde scurte - emisiuni comerciale SWL in AM .

Cu siguranta il voi reconstrui ... intr-o carcasa de sursa ATX .

Poate reusesc sa inghesui si alimentarea la retea , si TX-ul , dar cu VFO , nu ca la Paraset-ul clasic ( adica pilotat cu quart ) .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări