Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Paraset romanesc


hpavictor

Postări Recomandate

Ce parere aveti ? Ma tot sucesc alegand o schema sau alta , cu gandul la un minitransceiver cu tuburi , care sa si functioneze cel putin acceptabil , si am zis sa fac o strigare , poate mai este cineva interesat de un proiect pe tema asta......un TRX cu cateva tuburi ( maxim 6 ) conceput ( hi ) de catre noi . De aia am scris in titlu Paraset romanesc........Daca considerati ca jignesc pe cineva prin alaturarea cuvantului Paraset cu " romanesc " rog moderatorul sa modifice titlul in MiniTRX Hf Vintage cu tuburi.......

In alta ordine de idei , are cineva cunostiinta de existenta unor asemenea aparate de fabricatie romaneasca ( schema sau macar date tehnice ) ?

Ca punct de plecare m-am gandit sa incepem de la structura . Poate fi ca in exemplele urmatoare , sau nu :nebunrau:

Precizez ca imi place receptorul superheterodina cu 3 tuburi foarte mult..............am deja EMFul si cuartul lui..........

Ce parere aveti ? Despre AP5 gasiti aici mai multe http://www.trioda.com/forum/viewtopic.p ... 1&start=30

Link spre comentariu

Salutare ! Sustin ideea unui transceiver cu tuburi ! Acum cateva saptamani m am gandit si eu sa construiesc asa ceva, ideea venind de la niste clipuri de pe youtube care mi au facut "pofta" plus ca eu am o afinitate pt tuburile electronice. Din pacate nu am progresat prea mult, am reusit doar sa fac rost de o carcasa, microfon dinamic si sa fac partial sursa. Am doua intrebari mari si late: 1 Daca folosesc tuburile in pozitie orizontala le afecteaza cu ceva functionarea in timp ? Am vazut ca in toate receptoarele sunt montate vertical(exceptie ochiul magic)2 Ce fel de tuburi sunt acestea din poza atasata ? cu ce tuburi sunt echivalente ? Nu cunosc rusa :(

Link spre comentariu

6J51P- in grafie latina este o pentoda folosita in calea comuna a receptoarelor TV cu panta fixa(15 mA/V),este echivalenta cu EF 184.6N3P- dubla trioda folosita in blocul de ultrascurte din receptoarele rusesti-oarecum asemanatoare cu ECC 85 dar nu identica.Succese,si pe mine m-ar interesa asa ceva(paraset romanesc),am o caruta de tuburi carte zac nefolosite.73!

Link spre comentariu

O constructie interesanta este un transceiver care sa foloseasca toate tuburile de acelasi tip, dupa modelul Wehrmacht WW2.Cele mai convenabile sunt tuburile 2J27P, pentode cu alimentare la baterie, filament 2,4v si anodica 80-120v.Sursa se poate realiza foarte usor in mai multe variante iar pentru portabil o baterie de 12v/7A de UPS este o alegere potrivita.Insa pentru partea de receptie este potrivit tubul, pentru emisie trebuie si altele care sa obtina putere de iesire mai mare.O solutie este cu tuburile din A7B, 2k2 si CO242.Utilizarea tuburilor in pozitie verticala este cea mai raspandita si este utilizata deoarece are multe avantaje.Iar fabricantii pot face economii la constructia tubului, pentru ca nu trebuie sa realizeze o constructie mecanica suplimentara pentru prinderea filamentului.Tuburile pentru armata sunt realizate pentru o montare orizontala sau verticala, cele de uz general au montarea verticala.La unele tuburi se si specifica si pozitia in care trebuie montat daca functioneaza pe orizontala, de ex GU81.As prefera o varianta in care Rx sa aiba 1ARF, 3 FI si amplificator pe casti.Sa fie o superheterodina cu FI de 500Khz sau varianta cu dubla schimbare 9Mhz/500Khz.Se mai poate realiza RX si cu dubla schimbare cu una din intermediare pe 200Khz.La varianta dubla schimbare se ajunge la 10-12 tuburi usor.Pentru o varianta compacta se pot utiliza si tuburile miniatura (creion) rusesti, folosite la ultimele model de receptoare rusesti.La partea de VFO pentru o stabilitate mai mare se poate utiliza o schema Vackar-Tesla.

Link spre comentariu

Pai numele subiectului vine de la ideea de Paraset , adica TRX cu doar cateva tuburi...........dar cu care sa se poata face trafic SSB in conditiile actuale , adica structura sa fie axata pe o superheterodina , filtru Quart sau mecanic , cat mai simplu ! Si chestiile complicate isi au rostul , dar intr-un subiect separat . Vorbim de un miniTRX Hf ( multiband ) !!!

Link spre comentariu

Toate constructiile de acest gen folosesc tuburi multielement , gen trioda pentoda etc tocmai pentru a micsora numarul de socluri , componente etc este de preferat sa folosim tuburi care se gasesc relativ usor pe la noi ( seriile ECF , ECL sau echivalente ) nu OZNuri.......aici gasiti un experiment asemanator cu cel pe care il propun eu ( Paraset romanesc ) http://www.cqham.ru/forum/showthread.ph ... post514383

Link spre comentariu

Paraset sa mearga SSB? Cam complicat, parerea mea. Ma uit la schema lui FT250, care nu este un trcv foarte complicat. Sunt 16 tuburi. A7B-ul are, parca, 9 tuburi. Avantajul aici ar fi ca majoritatea sunt la fel (la 2K2M ma refer).Pentru simplitate, Parasetul ar trebui sa stie CW si, eventual AM (sau chiar DSB). Si sa aiba un singur oscilator, sa nu stai sa acordezi receptorul, apoi sa cauti frecventa cu emitatorul (ma rog, asta e chestie de comoditate dar, dupa cum se stie, lenea a dus la progresul omenirii).

Link spre comentariu

Am sugerat folosirea tuburilor pe baterie din 2 considerente:- consumul - performantaSe poate aplica solutia folosita de germani in WW2, cand receptoarele erau proiectate sa utilizeze o singura lampa in toate etajele pentru logistica si depanare usoara.Nu trebuie sa ne cramponam de un numar fix de tuburi, cele la baterie oricum fiind de consum mic pot compensa daca se folosesc etaje suplimentare.Nu trebuie sa cautam tuburi multiple pentru a realiza un etaj, cu diferite solutii se poate utiliza un singur tip de tub care sa inlocuiasca fiecare functie din cel multiplu. Pentru inceput trebuie stabilita schema bloc a viitorului aparat, ce etaje sa cuprinda si care sunt optionale.Dupa care se poate trece la detalierea fiecarui bloc si stabilirea tuburilor si a solutiilor utilizate.

Link spre comentariu

Nu trebuie sa ne cramponam de un numar fix de tuburi, cele la baterie oricum fiind de consum mic pot compensa daca se folosesc etaje suplimentare.Nu trebuie sa cautam tuburi multiple pentru a realiza un etaj, cu diferite solutii se poate utiliza un singur tip de tub care sa inlocuiasca fiecare functie din cel multiplu. Pentru inceput trebuie stabilita schema bloc a viitorului aparat, ce etaje sa cuprinda si care sunt optionale.Dupa care se poate trece la detalierea fiecarui bloc si stabilirea tuburilor si a solutiilor utilizate.

Nu trebuie sa ne cramponam de nimic , facem doar ce ne place...........Ideea cu un numar cat mai mic de tuburi este o provocare , Paraset-ul are totusi doar 3 bucati.......stiu ca nu este facut cu tuburi multiple , si aparatul a fost conceput doar pentru baterii ...... Am doar 3 tuburi 12J1L ( pentode ) dar atunci este complicat de facut SSB si pe emisie......Ca schema bloc propun : RX - superhetrodina cu o singura schimbare de frecventa , primul tub trioda pentoda sa fie mixer / VFO , apoi filtru EMF500 , detector de produs + BFO cu o dubla trioda , ANL + filtru CW + audio cu o trioda pentoda ( schema este chiar cea de mai sus 3 Valve Rx la care se adauga cateva componente pasive pentru ANL + Filtru CW ) ; TX - foloseste VFO comun , o dubla trioda ca preamplificator de microfon limitator filtru trece jos , o retea de defazaj pentru obtinerea SSB , si finala RF o pentoda de medie putere ( EL84 ) . Toate tuburile propuse sunt din seria novala......relativ usor de gasit , inca !
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări