Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inegalitate intre canale la Aritma

DarthVader

Postări Recomandate

Am priza la 85 de spire in secundar dar nu o folosesc ca se aude mai rau cu boxele legate la ea (plus ca nu are aceeasi putere). 1W imi permit sa risipesc daca asta ma va proteja de o alta strapungere a trafului de iesire, desi 100 de ohmi suna mult mai bine (adica rezista traful suficient de mult pana sa apuc sa urlu la colegul de camera sa-l scoata din priza).O sa mai dureze un pic pana sa masor trafurile de iesire, inca nu am ajuns acasa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DarthVader

5

• Spitfire

4

• carageae

3

• +_Florin_+

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Omul a spus clar ce secundar are, fara prize si pe 8 ohmi, sfatul cu 100 ohmi e foarte bun...evident ca o putere de 2W e suficienta...merge si 1W dar e un pic la limita...22 ohmi la o impedanta de 4 ohmi inseamna o pierdere de putere de aprox.1W - probabil ca la o putere de 4-5W nu ne permitem sa risipim 1W, dar fiecare face cum vrea...plus ca prin conectarea unui difuzor de 4 ohmi la acel transformator imaginar cu prize de 4 si 8 ohmi impedanta vazuta de traf va fi 3,4 ohmi...Pe viitor recomand tuturor sa calculam daca vrem sa corectam pe cineva...

Este foarte corect ce spuneti dv.aici,trebuie sa calculam si mai ales sa dam informatii corecte celor ce participa la acest forum, pentru a se intelege ceva ,dar mai ales pentru a evita greselile pe viitor. Cand sarcina lipseste la un amplificator cu tuburi electronice echipate cu transformatoare de iesire,anodul lampii finale "vede" o impedanta Za(Zaa) infinita,practic cam de valoare a 1,0M.....3,0M. ce inseamna asta???.... Tensiunea alternativa pe primarul transformatorului de iesire (tensiunea de audio-frecventa) se poate calcula cu formula: U~=Rad(P(w)XZa,de aici rezulta ca in cazul normal,cu sarcina normal calculata (4....8 ohmi) si o putere in cazul in speta de 4-5W ar rezulta o tensiune alternativa pe primar de aproximativ : 145V.......185V,tensiune absolut nedistructiva pentru izolatia transformatorului.In cazul lipsei sarcinii,Zaa devine 1,0M......3,0M,deci tensiunea alternativa din primar va fi de 2Kv.....5Kv(!!!!)si chiar mai mare,tensiune absolut periculoasa pentru izolatia unui transformator normal. In ceea ce priveste rezistenta paralel pe sarcina pentru a proteja transformatorul,aceasta trebuie foarte bine dimensionata pentru ca eficienta ei sa fie maxima si nici o consumatoare de putere sa nu fie.Aceasta se poate calcula,nu poate fie luata prin "copy/paste" de la orice schema vazuta pe net. Ca sa fiu util,in cazul de fata aceasta rezistenta trebuie sa fie de 53 ohmi pentru a fi eficienta(pierderea de putere va fi de doar 250mW),in cazul lipsei sarcinii (difuzorului),tensiunea Up~ pe primar va fi de 549V~,o tensiune rezonabila pentru o izolatie clasica.Cu 100 ohmi tensiunea va fi de 861V~,personal mi se pare cam periculoasa,mai ales pentru un timp indelungat.In ceea ce priveste puterea acestei rezistente,ea poate fi de de 1/2W,pentru ca timpul cat traful va "debita" putere pe ea va fi destul de scurt,in functionare normala (cu sarcina cuplata),toata puterea se va "consuma" pe difuzor. Cu scuzele de rigoare pentru cei ce stiu toate astea,cam asta a fost tot.
Link spre comentariu

Mai exista o metoda de protectie pt limitare tensiunii in primar prin utilizarea unor varistori a caror tensiune de deschidere se alege sa fie mai mare decit cea alternativa si cum deschiderea este foarte rapida sunteaza eficient infasurarea primara

Link spre comentariu

Mai exista o metoda de protectie pt limitare tensiunii in primar prin utilizarea unor varistori a caror tensiune de deschidere se alege sa fie mai mare decit cea alternativa si cum deschiderea este foarte rapida sunteaza eficient infasurarea primara

Este foarte corect ce spuneti,ca de altfel tot ce spuneti dv. aici,dar atentie (!!!),varistorii au si capacitate,deci se cam va strica un pic caracteristica de frecventa a amplificatorului,metoda dv. se aplica in general la amplificatoarele de chitara (fara pretentii de HI-FI). Mai exita si solutia unor diode in serie montate intre anodul finalei si masa in conductie inversa.,sau chiar a unor eclatoare.
Link spre comentariu

E dezbatut mai pe larg subiectul asta pe undeva?Am pe cineva prin casa care-mi scoate cablu de la casti accidental,de cateva ori am vazut si scantei in lampi..

Link spre comentariu

E dezbatut mai pe larg subiectul asta pe undeva?Am pe cineva prin casa care-mi scoate cablu de la casti accidental,de cateva ori am vazut si scantei in lampi..

Nu trebuie dezbatut : de circa 100 de ani se stie ca nu trebuie lasata o lampa fara sarcina atunci cand are semnal pe ea !!!!Care parte vrei sa mai dezbati despre indemnul : NU LASA LAMPA FINALA FARA SARCINA ????
Link spre comentariu

Si ce iti demonstrezi tie cu un raspuns ca acesta? Stiam ca nu trebuie..E chiar asa greu de inteles?Ma interesa o metoda de protectie in caz de asa ceva.Sau sunt doar cele enumerate mai sus ? .Oricum google se devodeste mereu la inaltime,asa ca am gasit ce ma interesa.

Link spre comentariu

Am masurat tensiunea din primarele trafurilor de iesire cu secundarele alimentare, DIFERA. Asta e. Pe scurt am f......ugarit un traf de iesire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări