Vizitator Mareshal Postat Mai 6, 2011 Partajează Postat Mai 6, 2011 Am de facut un proiect in care sa citesc 3 intrari analogice si 3 intrari digitale cu un PIC16F876. Problema e ca trebuie sa citesc acele valori de la distanta, adica nu am voie sa ma ating de placa, decat daca vreau sa conectez un senzor. Am testat intrarile analogice cu un potentiometru de 10kohm, dar ala trebuie invartit manual.As vrea sa stiu daca ceea ce vreau sa fac, se poate face cu un potentiometru digital, si cum anume. La fel si cu cele 3 intrari digitale.Si inca ceva: PIC-ul va da comanda de pe ce canal vrea sa citeasca datele(1-3 analogic, 1-3 digital), astfel incat va citi o singura intrare la un moment dat.Practic flow-ul aplicatiei e cam asa: pic-ul da comanda unui switch, switch-ul deschide canalul de comunicatie dintre pic si intrarea analogica.(nici nu stiu daca e ok ce am zis)PS. nu vreau cod gata facut, poate cel mult o schema de conectare. Link spre comentariu
puiu Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Nu am priceput tema proiectului. Daca trebuie sa faci ca un 16PIC876 sa citesca trei intrari analogice si trei intrari digitale inseamna ca ai o tema simpla, trebuie sa adaptezi impedantele pe cele sase intrari si variatia de tensiune. Dar nu spui unde trebuie aceste informatii si nicicum se vor prezenta ele? Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Cred ca problema lui Mareshal este generarea semnalelor analogice fara contact. Mai interesant decat folosirea unor rezistente digitale (ma rog, tinand cont ca astea trebuie comandate prin SPI ar fi interesanta si una de-asta, da' nu trei) ar fi, dupa parerea mea chiar folosirea unor senzori. Un exemplu bun ar fi LM35 - senzor analog de temperatura, senzor folosit in cateva proiecte pe forum (wolei avea asa ceva, parca). Mai gasesti un sensor pentru alta "marime" + potentiometrul ala digital si gata proiectul. Are dreptate si puiu, n-ai zis nimic despre ce faci mai departe cu datele. Referitor la modul de conectare/functionare a potentiometrelor digitale, desi n-am folosit niciodata vreunul mi se pare evident - au o anumita rezistenta masurata cap-cap (la uChip am vazut de 1K, 10K, 50K parca) (probabil facuta din rezistente mai mici inseriate) si un "cursor" modificat digital (probabil niste tranzistori care scurtcircuiteaza/introduc in circuit rezistente de-astea inseriate). Conectarea - la fel de ca la un potentiometrul normal - capetele la Vref si masa (VSS), cursorul la intrarea ADC. Cursorul il "rasucesti" prin comenzi spi (probabil scrii un registru si in functie de valoarea din el comuta tranzistorii mentionati mai sus). Link spre comentariu
Vizitator Mareshal Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 da, @puiu, trebuie sa citeasca 3 intrari analogice si 3 digitale. @Liviu M, nu vreau sa folosesc un senzor anume(desi o sa fie si ala pe un port), dar trebuie sa fac si un grafic cu evolutia valorilor. senzorul de temperatura va furniza valori intre 20-35C max, dar pentru ceva mai complex, vreau sa pun un potentiometru digital(intre timp mi-a explicat un prieten cum functioneaza) care sa poata fi citit de pe fiecare canal. Un port, sa zicem RB3, va specifica pe care port analogic va fi conectat potentiometrul, si un altul, sa zicem RB2, ii va modifica rezistenta, apoi portul analogic va interpreta ce primeste.Valorile le va trimite mai departe PIC-ul prin seriala unui eBox(cu WindowsCE), care va fi conectat la internet. Eu voi citi prin intermediul unei aplicatiei client(eu)-server(eBox-ul) valorile intrarilor. Totul e remote. S-a inteles cat de cat ? Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Un port, sa zicem RB3, va specifica pe care port analogic va fi conectat potentiometrul,Asta inseamna ca o sa conectezi cele 3 intrari analogice impreuna? Sau folosesti relee pe care sa le comanzi cu PIC-ul?Dupa parerea mea, cea mai eleganta solutie e sa folosesti 3 potentiometre cu comunicatie spi (cu i2c ar fi mai elegant, da' eu n-am vazut). Caz in care folosesti portul spi al picului pentru a comunica cu toate cele 3 potentiometre, selectia facand-o prin 3 porturi definite ca semnale CSB pentru potentiometre.(desi o sa fie si ala pe un port)Un al patrulea port sau unul din cele 3 deja folosite? Ai deja potentiomentrele? Cum sunt controlate? Poti pune un data sheet? Link spre comentariu
puiu Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 De fapt pentru ce iti trebuie potentiometri digitali?Eu propun ca sa folosesti ca potentiometri digitali cei din seria MCP4....Daca iti trebuie neaparat potentiometri digitali.Te rog sa citesti dataschetul corespunzator potentiometrului care il alegi si al PIC care doresti sa-l utilizezi. Link spre comentariu
Vizitator Mareshal Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Tocmai ma uitam peste asta: http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 22059b.pdf PIC-ul o sa fie un 16f876 sigur. @Liviu M: ma gandeam sa pun potentiometrul digital comun pentru cele 3 intrari analogice de care a nevoie, dar el sa fie activat doar cand vreau sa fac un test pe un anumit port. Din moment ce potentiometrul accepta 2.5-5.5V, va fi alimentat de la PIC. Si daca e alimentat de la pic, nu imi mai trebuie un selector de canal, adica nu trebuie sa mai activez nici o linie, ci doar sa activez potentiometru inainte de a face citirea de la portul analogic. am gresit ceva? Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Ignora cuvantul "digital" si vezi daca poti folosi un singur potentiometru la 3 intrari diferite. Daca poti, atunci poti si cu unul digital.Da, se poate, dar cele trei intrari (cele 3 canale ADC - porturi/pini diferiti ai picului) vor fi scurtcircuitate. Ce va vedea unul, vor vedea toate. Daca asta e OK pentru ce vrei sa faci, da-i bataie, da' mie mi se pare aiurea sa faci aceeasi chestie de 3 ori. De-aia si sugeram mai sus ca potentiometrul digital sa fie doar una din sursele tale de semnal si pentru celelalte 2 sa folosesti senzori reali.In privinta "activarii potentiometrului", din cate stiu eu potentiometrii astia sunt "activi" tot timpul, nu trebuie activati, dupa cum nu trebuie activati nici cei normali. Sau inteleg eu gresit partea cu activarea?Oricum, ca sa ne intelegem mai bine incearca sa desenezi ce vrei sa faci si pune desenul pe forum (da' fa-l pdf sau poza inainte, sa poata fi deschis fara programe speciale). Link spre comentariu
Vizitator Mareshal Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Aici e o schema primitiva, nu cred ca am pus toate componentele E schema cu potentiometru analogic "de mana". Edit: am cautat un potentiometru pe I2C, dar sunt doar SOIC: http://www.tme.eu/ro/katalog/#idp%3D1%26search%3Dmcp4 Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Schema pare OK, numai ca nu ilustreaza ideea ta de a folosi un singur potentiometru pentru 3 canale.LE Referitor la potentiometrul digital, am zis ca i2c e mai elegant pentru ca foloseste mai putini pini pentru comunicatie, da' si spi e OK. LLE Poti uita de i2c, m-am uitat acum prin data-sheet si adresa e fixa, asa ca nu poti conecta mai multi senzori pe un bus. Asa ca e mai buna varianta cu spi (asta daca ajungi la varianta cu mai multe potentiometre). Link spre comentariu
Vizitator Mareshal Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 era 2:38, am facut min. o fac azi din nou Link spre comentariu
puiu Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Daca folosesti potentiometri din seria MCP4xxxx poti sa inseriezi potentiometri si sa utilizezi SPI. Nu stiu la ce data scheet s-a uitat @Liviu M, dar in data scheet lui MCP41xx/MCP42xx la pag. 19 si 20 este explicata conexiunea si comanda care trebuie data. Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Eu vorbeam de i2c. ;) In mod normal pe un bus i2c cu adresare pe 7 biti se pot monta 127 de senzori. Din pacate adresa senzorilor din familia MCP40x este fixa (0101111), asa ca se poate conecta un singur senzor de acest tip pe un bus. Pe busul spi senzorii nu se inseriaza ci folosesc in paralel liniile SDI/SDO/CLK, primind CSB (semnalul de selectie) distinct. Link spre comentariu
puiu Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Va rog sa cititi data scheet lui MCP4xxxx.Acest tip de potentiometri se gasesc la COMET ELECTRONICS si in capsula cu pini obisnuiti (P).Am lucrat cu ei, merg la tensiune cuprinsa intre 2,5 si 5,5V.Intradevar semnalele SKR si CS sunt in paralel, dar semnalul SO este in serie in sensul ca semnalul SI dela intrarea celui de al doilea se leaga la SO care iasa de la primul potentiometru. Asa ca nu iti mai trebuie cate un semnal de selectie pentru fiecare potentiometru, iar semnalul SO are aceasi lungime indiferent de potentiometru comandat. Pentru fiecare potentiometru 16 biti. Primul octet este pentru comanda, iar al doilea octet este pentru date.Ma refer la MCP41xx si MCP42xx. Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Ai dreptate. He, he, misto "inventie". Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum