adrian_pic Postat Noiembrie 14, 2013 Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Eu nu ma pricep la chitara bass dar stiu ca multe difuri pentru chitara sunt pe 16 ohmi. Din cele de mai sus am vazut ca randamentul creste daca ai un Raa mai mare. Cel mai bun exemplu il ai oferit de lazaroiu http://www.elforum.info/download/file.php?id=51683&mode=view cand s-a comparat la aproximativ acelasi curent (TRAS DIN SURSA) puterea obtinuta in secundar (la aceeasi putere consumata de la priza in cazul 1K obtii doar 45% din puterea pe care ai obtine-o cu 2,4K). Tu ca sa obtii aceeasi putere in secundar folosind Raa = 1K ajungi sa "tragi" mult mai mult curent (si te intrebi daca tine sursa). Tragi mai mult curent => tensiunea din bara de alimentare scade si per total iti creste si puterea consumata de la priza. Este una sa obtii 100W cu 175VA consumati de la priza si alta este sa obtii aceiasi 100W cu 400VA consumati la priza. In ambele cazuri tu ai 100W dar randamentul 100W - 400VA este mai slab (mai mic) decat in cazul 100W - 175VA. Ca in orice domeniul randamentul maxim este si "rasplatit" ( lazaroiu a pus si distorsiunile). Am mai cerut si inca mai cer FFT la simulari pentru ca si in domeniul spectral sigur exista o diferenta. Ca se va auzi la ureche sau nu ... depinde de cine asculta, dar macar ochiii nu pot pretinde ca nu exista diferenta. Am spus mai sus ca la un randament prost energia "in plus" o gasesti in mare parte sub forma de caldura. Deci lampile au viata mai scurta, trafurile merg mai fierbinti si totul se forteaza doar pentru ca nu s-a acceptat ca randamentul nu este o variabila neinsemnata. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 14, 2013 Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Nu exista boxa de chitara bas pe 16 ohm (never) si chiar daca ar fi Raa creste.....deci!?e rau e bine !?.De asemeni apar citeva variabile ,printre care :tensiunea anodica datorita consumului de loc neglijabil acum in stby am +445v ,e posibil ca la 100w sa ramina +400v deci trageti niste concluzii !?Si mai sunt si alte variabile ....va las pe voi sa le descoperiti.Peste o ora ma apuc de montaj in continuare...poate in seara asta ii dau drumu' Transformatorul dv. de alimentare la sectiunea de 32cmp C-core este echivalent cu un E+I cu sectiunea de 42cmp,deci o putere la un randament de 88% de 1552VA (!!!!) adica ceva muuuult peste ce trebuie acolo,chiar luand in calcul curentul la puterea maxima si tot este foarte mult,filamentele aproape ca le putem neglija pentru forta acestui traf. Initial ati spus ca aveti o tensiune anodica Ua=430V,ok,dar daca scade atat de mult tensiunea la consumul in gol in stby,ceva nu este in regula cu dimensionarea acestui transformator,poate dv. la-ti supradimensionat tocmai pentru a avea siguranta pe parcursul unui timp indelungat. Patru tuburi in paralel vor consuma in stby aproximativ 120mA la Ua=450V (!!!),deci Po=54W,inacceptabil sa scada asa de mult tensiunea anodica in stby. Afirm astea la modul teoretic,practic numai dv. stiti ce aveti acolo deci nu va contrazic la modul categoric.@adrian_pic Nu ati fost atent ; THD-ul este pus pentru o configuratie ceva mai elaborata,mai gandita in ceea ce priveste etajul de atac,defazor si preamp,iar rezultatele simulari pentru etajul final sunt determinate doar pentru un etaj final cu 4XEL36 in clasa de functionare specificata de Gabi la inceput, atacul lor in simulare fiind facut cu generatoarele SPICE conectate in antifaza. Schema mea nu face obiectul acestei discutii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 14, 2013 Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Ma rept, in stby am 445 volti .......e posibil (inca nu am verificat practic) ca la 100w sa scada tensiunea la 400v .la probe am sa verific varianta cea mai buna (am sarcina reglabila) asfel voi valuta si randamentul general de care se tot face caz......daca aveti dreptate va string mina ,daca nu, v-o string oricum la prima intilnire ....la terasa la o portocala ,mar sau alt fruct bio!!!! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 14, 2013 Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 @adrian_picNu ati fost atent ; THD-ul este pus pentru o configuratie ceva mai elaborata asa este n-am fost atent dar .... sincer ma deranjeaza cand o schema sau rezultatele unei simulari nu sunt puse direct aici si apare link catre imaginea finala. Nu aveti imagini mari, deci eu zic ca le puteti pune direct. Poate moderatorii ne spun formatul maxim si asa nu vor mai apare link-uri. Eu ati vazut, cand va "fur" munca pun direct imaginea ca sa fie mai usor de urmarit. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 14, 2013 Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Asadar am"aruncat" 4 finale PL36 neselectionate si...la 500hz din generatoram urmatoarele : am obtinut 32Vrms/8ohm/128w, HT-ul arata +412v fata de +440v fara semnal bias la 28mA/tub......asa la prima strigare ..mai am ceva de pigulit la el pt ca am curenti f diferiti pe fiecare tub ...adica 280mA/230mA/190mA/246mA pt puterea specificata mai sus ...o lampa e mult sub celelalte ...am sa reiau miine dimineata probele . Acum ma retrag .... In principiu obiectiv atins dar sa montez si tonul si restul urmind si proba cu chitara bass.!Desigur am sa pun ceva poze cu oscilograme....in diferite situatii!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Am reechilibrat driverul,am schimbat o finala si am deja 32,3V rms adica 130w /8 ohm pe o sarcina de 8 ohm de asemeni am introdus si KNFB folosind infasurarea secundara ......din fericire am priza pt 2 ohm ,raspunsul la bas e mai bun(la 20 hetzi am inca 100w/sinus) ,consumul a scazut cu 70-80w pt aceasi putere ,alimentat la 230v ampermetru citeste 2,5A din retea deci cca 575w la regim nominal iar la minim putin sub un amper.Cu introducerea knfb si Raa a ajuns la fatidica valoare de 1200 ohm posibil sa ma opresc aici pt ca apar niste limitari,acestea sunt :-primarul trafului de iesire e bobinat cu fir de 0,42 mm asfel se incalzeste usor ,urmatorul am sa-l bobinez cu 0,5-0,55 cred ca ideal ar fi 0,63..!!!!!.driverul nu poate livra mai mult de 96v rms masurat intre grilele finalelor(g1-g1), nu se pune problema de curent de grila dar am nevoie de ceva mai mult .-alimentat ampul la 230v din retea vad ca la 130w pe iesire HT ajunge la +412v -posibil ar fi necesar sa montez in anozii finalelor niste rezistente de echilibrare de 20-30 ohm pt ca am diferente semnificative de consum la putere nominala.In concluzie chiar daca obiectivul a fost atins(sa am macar 100w cu 4x pl36)deci un amp economic ,voi incerca sa realizez si o versiune dedicat HI-FI cu 2x100w cu performante cit mai bune. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Am reechilibrat driverul,am schimbat o finala si am deja 32,3V rms adica 130w /8 ohm pe o sarcina de 8 ohm de asemeni am introdus si KNFB folosind infasurarea secundara ......din fericire am priza pt 2 ohm ,raspunsul la bas e mai bun ,consumul a scazut cu 70-80w pt aceasi putere ,alimentat la 230v ampermetru citeste 2,5A din retea deci cca 575w la regim nominal iar la minim putin sub un amper.Cu introducerea knfb si Raa a ajuns la fatidica valoare de 1200 ohm posibil sa ma opresc aici pt ca apar niste limitari,acestea sunt : -primarul trafului de iesire e bobinat cu fir de 0,42 mm asfel se incalzeste usor ,urmatorul am sa-l bobinez cu 0,5-0,55 cred ca ideal ar fi 0,63..!!!!! .driverul nu poate livra mai mult de 96v rms masurat intre grilele finalelor(g1-g1), nu se pune problema de curent de grila dar am nevoie de ceva mai mult . -alimentat ampul la 230v din retea vad ca la 130w pe iesire HT ajunge la +412v -posibil ar fi necesar sa montez in anozii finalelor niste rezistente de echilibrare de 20-30 ohm pt ca am diferente semnificative de consum la putere nominala. In concluzie chiar daca obiectivul a fost atins(sa am macar 100w cu 4x pl36)deci un amp economic ,voi incerca sa realizez si o versiune dedicat HI-FI cu 2x100w cu performante cit mai bune.[/qu"ote] De ce nu puneți patru semireglabili pt bias independent pt fiecare finală? E mai ok așa,decît rezistente in anozi Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 la probe am sa verific varianta cea mai buna (am sarcina reglabila) asfel voi valuta si randamentul general de care se tot face caz......daca aveti dreptate va string minaAsteptam sa vad ce putere se obtine daca cresteti rezistenta de sarcina. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Am pus semireglabili ....pe fiecare G1 si am reglat 30mA /fiecare tub dar nu e de ajuns,la putere mare apar curent diversi...am sa incerc saptamina viitoare cu tuburii selectionate la singe sa vad daca-mi mai apar curentii asa diversi la putere nominala daca nu solutia ramine tot rezistentele in anozii.Deocamdata ramine in stby pt 4-5 zile pt ca plec in vacanta in Austria sa-mi incarc si eu bateriile Dat fiind limitarile de care vorbeam mai sus, putin probabil sa se schimbe f mult situatia generala. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Cred ca edificator in ceea ce priveste transformatorul de alimentare si randamentul ar fi sa precizati urmatoarele : A - curentul de mers in gol pe primar (fara sarcina pe secundare). - tensiunea de filamente in gol fara tuburi. - tensiunea pe bara de +Ua in gol,fara tuburi in socluri. - tensiunea pe bara de +Ug2. B - tensiunea anodica pe bara de +Ua la mersul in gol (fara semnal),intrarea la masa si curentul absorbit de cele 4 finale in gol. - tensiunea pentru Ug2 pentru mersul in gol. - tensiunea de filamente in sarcina,adica tuburile in regim de filamente stabilizat (dupa 2min...3min). C - tensiunea anodica (+Ua) la puterea maxima/sinus nelimitat pe sarcina si sarcina precizata clar. - tensiunea anodica (+Ua) la puterea MMx (maxim-maximorum). - tensiunea si curentul prin sacina din secundarul transformatorului. Daca intr-adevar traful este bobinat asa cum ati declarat la inceput si aveti caderi de tensiune pe bara de +Ua peste limita acceptabila mai ales pentru un amplificator de chitara bass,inseamna ca acumulatori de energie dupa redresor nu sunt bine dimensionati.La un astfel de transformator de 1500VA toate aceste tensiuni ar trebui sa fie beton,batute in cuie. Variatiile mari ale curentilor prin cele patru tuburi finale le puteri mari sunt tocmai din cauza inadaptari in regim dinamic cu acea sarcina de 1K sau 1K si ceva... Imi cer scuze,dar dv.ati lansat provocarea ; "Si un proiect nou: 4 finale PL36 driver/pre/ton cu 6N8C trafo out cu Raa=1000 ohm/2/4/8 ohm si sectiune 32cm2 Ua=+430v/1,2A Ug2=+125V/0,25A Am sa postez si schema in seara asta..... Astept greii forumului cu aprecieri in privinta puterii maxime pe sarcina!!" Acum suportati consecintele! Cu tot resectul,sper sa nu luati in nume de rau ce am spus eu mai sus! :smt103: :smt103: P.S eu ma pot retrage in orice moment din aceasta discutie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Aprecierile noastre "in privinta puterii maxime pe sarcina!!" în baza acestei ipoteze : Si un proiect nou: 4 finale PL36 driver/pre/ton cu 6N8C trafo out cu Raa=1000 ohm/2/4/8 ohm si sectiune 32cm2 Ua=+430v/1,2A Ug2=+125V/0,25A Am sa postez si schema in seara asta..... Astept greii forumului cu aprecieri in privinta puterii maxime pe sarcina!!... au fost emise aproape certificat. Situaţia nefiind chiar roz sau introdus noi condiţii -"variabile" precum Ug2 bla ,bla ,bla Nu mai avem ce aprecia.... ,vin de da o pagină la alta noi şi noi condiţii -"variablile". Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Cu toate ca n-am obligatia sa dau numanui (fie persoana sau comunitate) raportul cu privire la experimentele mele ,tin sa precizez ca nu exista transformator(de alimentare) la care tensiunea in secundar sa nu varieze in functie de sarcina(poate doar unul simulat cu randament 100%) ,aceasi poveste legat de acest prototip ,datele furnizate initial erau pur teoretice sau o premiza de la care plecam ,orice prototip e supus probelor si implicit ajustarilor de parametri ...nu inteleg de ce va intoarceti ostentativ la datele initiale ,eu am plecat de la o premiza pur teoretica mai oameni buni, in special pt. Lazaroiu si valderama....am evoluat la cea ce am scris ultima data referitor la ultima proba facuta si voi efectua si alte modificarii pt a ameliora ,e logic !!Daca e loc de mai bine !? dati-mi un sfat si nu ma supar ....nu sunt genul, in comparatie cu multi ati care se stiu ei .Pe viitor voi tine cont de toate detaliilesi modificarile aduse si voi realiza versiune stereo HI-FI puniind in practica experieta acumulata . Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Omule ai primit aprecierile cerute ! în raport ce ai postat !(50W cu indulgenţă), ce faci pe mai departe te priveşte(experimente ,treburi ,socoteli...). Clar/evident nu poţi să apreciezi relativ corect o sarcină anod-anod în condiţii de tine date. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Pana la urma se va face si un test variind valoarea rezistentei sarcinii? Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Cu toate ca n-am obligatia sa dau numanui (fie persoana sau comunitate) raportul cu privire la experimentele mele ,tin sa precizez ca nu exista transformator(de alimentare) la care tensiunea in secundar sa nu varieze in functie de sarcina(poate doar unul simulat cu randament 100%) ,aceasi poveste legat de acest prototip ,datele furnizate initial erau pur teoretice sau o premiza de la care plecam ,orice prototip e supus probelor si implicit ajustarilor de parametri ...nu inteleg de ce va intoarceti ostentativ la datele initiale ,eu am plecat de la o premiza pur teoretica mai oameni buni, in special pt. Lazaroiu si valderama....am evoluat la cea ce am scris ultima data referitor la ultima proba facuta si voi efectua si alte modificarii pt a ameliora ,e logic !!Daca e loc de mai bine !? dati-mi un sfat si nu ma supar ....nu sunt genul, in comparatie cu multi ati care se stiu ei .Pe viitor voi tine cont de toate detaliilesi modificarile aduse si voi realiza versiune stereo HI-FI puniind in practica experieta acumulata . Nu a cerut nimeni sa dati un raport,iar eu nu am afirmat nicaieri ca nu trebuie sa varieze tensiunea in functie de sarcina,chiar mai jos am spus ca sa nu varieze peste limitele acceptabile,iar daca ati evoluat la acest proiect,ati evoluat si datorita celor spuse de noi aici,asa-i??? Iar in proiectarile moderne de orice fel incepand de la agricultura si terminand cu tehnica spatiala,simularea reprezinta primul pas dupa conceperea unui proiect.In ceea ce priveste modelele de trafuri ce le utilizez eu in simulari sunt rupte din realitate,fiti sigur de asta. Neacceptarea de catre dv., a tehnici de simulare ce o prezint eu aici,ma face sa va promit ca nu mai intervin niciodata la analiza proiectelor dv. Cand nu existau aceste minunate calculatoare,simulare se putea numi si zilele pierdute calculand si proiectand ore in sir aceste chestii,ca mai apoi in practica sa "simulam" mutiland zeci de componente atunci cand le tot schimbam,sau ce face @valderama in paint sau chiar daca nu va functiona calculatorul, cu creionul hartia si graficele,tot simulare se numeste. Imi cer scuze pentru interventiile mele. Va doresc succes si inca odata felicitari pentru ce ati reusit si reusiti sa realizati! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum