Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizari noi

Vizitator

Postări Recomandate

Pe seara revin cu detalii.....Nici eu nu mai sunt "greu" ....am dat jos 6 kg de la ultima intilnire :rade:

Eu nu sunt nici greu nici usor,76Kg la 1.80m...,iar referitor la ce ati dat dv. jos,punem rapid la loc cu prilejul urmatoarei intalniri! :rade: Oricum dv. ramaneti un "greu" pentru toate minunatiile ce le realizati!
Link spre comentariu

...

Ua=+430v/1,2A Ug2=+125V/0,25A

...

Detaliile dumneavoastră ţin cont de capabilitatea în curent anodic a tubului EL36 ,mai departe poate deveni apa de ploaie(depinde cum ştim/reuşim să "privim" lucrurile) ,de la vârful de curent maxim anodic(EL36) pleacă totul.

Nu am grafic(EL36) pentru Vg2=125V=constant aşa că folosesc ce am la îndemână(de moment)

Aşa cum se vede în condiţia enunţată Vg2=125V curentul anodic(EL36) poate atige la vârf 310mA pentru Vg1=-1V si putin mai mult pentru Vg1=0V ,în rest "apă de ploaie" (două tubuiri pe ramura ? ,Raa ,bla,bla,bla).

post-18717-139829707815_thumb.jpg

Link spre comentariu

Personal consider ca fiind nepotrivită sarcina anod-anod 1kΩ chiar şi pentru AB2 fără curent gc având în vedere Ua=430V (mă rog fiecare după aprecierea sa) ,câte tuburi EL36 echipează un etaj final ? ca să putem estima puterea utilă în sarcina 1KΩ relativ bine (în imagine apar patru tuburi EL36 în etajul final ,asta luăm de bun în estimare ?!)

Aşa că şi chestie/exerciţiu/estimere pentru patru EL36/final cu Raa 1KΩ ies cam 48W la anozi şi un Raa/Zaa prea mic pentru condiţiile date (Ua ,Ug2)...

Să vedem ce surpriză ne oferiţi(puterea utilă reală în sarcină la ieşire).

Ai vazut cum limiteaza pe 1K ?!(sinusul se transformă probabil în trapez mai devreme ca Vc1 sa atingă 0V)

Rog pe Lăzăroiu sa ne ajute cu simularea unei astfel de situatii(Raa,Ug2,Ua) dacă are model pentru EL36 când ug2=125V(aspect foarte important).

Văd aşa o sarcină corectă anod-anod în plaja 2k4-2k5-2k6-2k7 pentru a obţine puterea maximă în sarcină la ieşire(4xEL36 pe final).

Link spre comentariu

Personal consider ca fiind nepotrivită sarcina anod-anod 1kΩ chiar şi pentru AB2 fără curent gc având în vedere Ua=430V (mă rog fiecare după aprecierea sa) ,câte tuburi EL36 echipează un etaj final ? ca să putem estima puterea utilă în sarcina 1KΩ (în imagine apar patru tuburi EL36 în etajul final ,asta luăm de bun în estimare ?!)Aşa că şi chestie/exerciţiu/estimere pentru patru EL36/final cu Raa 1KΩ ies cam 48W la anozi şi un Raa/Zaa prea mic pentru condiţiile date (Ua ,Ug2). Să vedem ce surpriză ne oferiţi(putrea utilă reală în sarcină la ieşire).

Cred ca sunt patru tuburi PL36 PP-paralel,parca scrie acolo ca-i si defazorul si tonul cu 6N8S (octale)...mai multe nu pot estima,sau poate da(!!!) Dar ca o remarca,as spune ca pentru Raa impus la 1K,suprafata sectiuni miezurilor pentru OT mi se pare exagerat de mare,32 cmp!!!!!!,sau poate doriti ralizarea unui amplificator pentru frecvente mult sub 10Hz,dar sunt sigur ca aveti dv. justificare pentru acest proiect. Pentru Raa=1K Laa[min]=8H si fmin=20Hz la 0dB ar fi suficienta o sectiune a miezului S=21cmp...22cmp si un numar de spire relativ mic,parerea mea.
Link spre comentariu

Plec de la premiza ca s-a realizat in ani '50 un amp de 46w cu 2 finale PL36..... eu am 4 finale ,voi alimenta cu 430v la anozii si incepind cu 120v in sus G2 sa vad unde e punctul optim si desigur ce putere pot obtine ,am de asemeni un traf de iesire cu mai multe sectiuni respectiv 2 ohm,4 ,8 ohm ,aici pot jongla cu sarcina pt a varia si impendanza din primar ,varianta ideala pt mine ar fi Raa=1k in acest caz as putea obtine in secundar cu mult peste 100w.....nu am pretentia de Hi-Fi e clar ca va lucra in clasaAB1......dar chiar si asa tot sinus e!!!!!

Din calculele mele rezulta cel putin teoretic urmatoarele:

Pt

Raa=974,86 ohm

Ua=425V/riplu:1,25A

N=11,038(raport transformare)

G2=200v

G1=-50V

Vout=38,5V rms /sarcina de 8 ohm/adica 185,25W.!!!!!

Bias/tub=30mA

Posted Image

Link spre comentariu

Personal consider ca fiind nepotrivită sarcina anod-anod 1kΩ chiar şi pentru AB2 fără curent gc având în vedere Ua=430V (mă rog fiecare după aprecierea sa) ,câte tuburi EL36 echipează un etaj final ? ca să putem estima puterea utilă în sarcina 1KΩ relativ bine (în imagine apar patru tuburi EL36 în etajul final ,asta luăm de bun în estimare ?!)

Aşa că şi chestie/exerciţiu/estimere pentru patru EL36/final cu Raa 1KΩ ies cam 48W la anozi şi un Raa/Zaa prea mic pentru condiţiile date (Ua ,Ug2)...

Să vedem ce surpriză ne oferiţi(puterea utilă reală în sarcină la ieşire).

Ai vazut cum limiteaza pe 1K ?!(sinusul se transformă probabil în trapez mai devreme ca Vc1 sa atingă 0V)

Rog pe Lăzăroiu sa ne ajute cu simularea unei astfel de situatii(Raa,Ug2,Ua) dacă are model pentru EL36 când ug2=125V(aspect foarte important).

Văd aşa o sarcină corectă anod-anod în plaja 2k4-2k5-2k6-2k7 pentru a obţine puterea maximă în sarcină la ieşire(4xEL36 pe final).

Aici sunt rzultatele din simularea acestei configuratii,cu modele ce le am eu,pentru Raa=1K cu tensiunile declarate si pentru Raa=2.4K tot pentru tensiunile declarate.

Concluziile le putem trage si de aici...

P.S daca se vor depista greseli mi le voi asuma,am lucrat ceva mai in graba :nas:

Va pot pune la dispozitie caracteristicile lui EL36 in cazul Ug2=125V generat de SPICE,daca considerati ca poate fi util.

Si curentul pe bara de +Ua in ambele cazuri ;Raa=2.4K si Raa=1.0K,se vede clar randamentul foarte prost in cazul Raa=1.0K

Link spre comentariu

Subscriu ...greutatea nu se masoara la Kg ci ....mai nou! la Q

Sanatate Romica, sa nu uit ...."premiul" e pe drum ,luni se poate ridica de la Focsani :da cu buletinul :rade:
Multumesc Gabriel si vreau sa`ti spun ca vine premiul la fix...(am o comanda de un SE la 1oW undeva in Franta la bani buni....) Intradevar sanatatea conteaza inainte de toate Recunostinta si sa auzim de bine!
Link spre comentariu

În baza datelor iniţiale Ua=430V Ug2=125V şi Raa=1k(4xEL36 push-pull).

Dacă vreţi să înţelegeţi ceva remarcaţi vă rog cum a prezentat Lăzăroiu randamentul(cinste lui) aici:

download/file.php?id=51683&mode=view

Adică din bară Ua(430V) apare curentul consumat(rms) ,vedeţi vă rog în care situaţie avem randamentul mai bun

1. Pc=171W pentru Pu=87W(când Raa=2K4)

sau

2.Pc=176W pentru Pu=40W(când Raa=1K)

Acum ca să fie şi mai clar dacă se modifică Ug2(190-200V) ne putem înscrie cu alt randament şi o putere utilă mai mare pe sarcina dispusă la anozi(1k) practic va creşte curentul anodic de vârf pentru Ug2 să zic 190V chiar 200V în raport cu Ug2 125V.

Când a fost lăsată "provocarea" sa stipulat Ua=430V Ug2=125V şi Raa=1k

Si un proiect nou:

4 finale PL36

driver/pre/ton cu 6N8C

trafo out cu Raa=1000 ohm/2/4/8 ohm si sectiune 32cm2

Am sa postez si schema in seara asta.....

Astept greii forumului cu aprecieri in privinta puterii maxime pe sarcina!!

.....

Am estimat şi eu 48W în sarcină la anozi 1k(în relitatea fizică/materială o fi altceva în condiţiile date ?! sau pentru condiţiile date ce sarcină pare mai potrivită nu cumva 2k4-2k5 ?! astept răspuns de la Gabriele).
Link spre comentariu

Va multumesc don Lazaroiu ,luati in calcul si versiunea Raa=1000 ohm si cu G2=+200V, va rog frumos :freaza:

Pntru Ug2=200V sunt rezultate mult diferite,75V in plus pe G2 si cata schimbare,cat de putin si ce mult conteaza,asa-i? Primele analize au fost conform declaratiilor dv. adica : Ua=430V,Ug2=125V si Raa=1000 ohmi.Eu am elaborat si o schema ceva mai evoluata la care garantez la 100W un THD=0.9%. Un asemenea amplificator realizat cu componente mai bune si o configuratie bine aleasa cred ca se poate incadra fara nicio problema in Hi-END.
Link spre comentariu

Deci...!???? se poate (tocmai editam... :rade: ) hai sa luam in calcul G2=+200v pina la max. +270V si ma incapatinez tot pe Raa=1000 ohm.E logic pot varia Ug2 ca si ...Ug1 fara probleme ,imi permite alimentarea .Ampul va fi folosit pt Bass.(chitara bas)Dat fiind clasa de funtionare ma cam indoiesc de HI-END. dar nu ma mai mira nimic.

Link spre comentariu

Si un proiect nou:

4 finale PL36

driver/pre/ton cu 6N8C

trafo out cu Raa=1000 ohm/2/4/8 ohm si sectiune 32cm2

Am sa postez si schema in seara asta.....

Astept greii forumului cu aprecieri in privinta puterii maxime pe sarcina!!

...

Şi în ipoteza asta/iniţială din citat ce se poate ?!(acolo la tine fizic) aşa ai formulat dumneata ,normal ar fi să faci precizarea dacă tot ai cerut aprecieri în privinţa puteri maxime pe sarcină(în conditiile clar precizate mai sus în citat/reamintite).

Gabriele reţine în condiţiile precizate de tine iniţial puterea utilă în sarcină(1k) la anozi se situează în jurul a 48W, practic ai primit ce ai cerut.

Văd că între timp sau "rătăcit" condiţiile iniţiale...

Link spre comentariu

Deci...!???? se poate (tocmai editam... :rade: ) hai sa luam in calcul G2=+200v pina la max. +270V si ma incapatinez tot pe Raa=1000 ohm.E logic pot varia Ug2 ca si ...Ug1 fara probleme ,imi permite alimentarea .Ampul va fi folosit pt Bass.(chitara bas)Dat fiind clasa de funtionare ma cam indoiesc de HI-END. dar nu ma mai mira nimic.

Eu va garantez ca pentru varianta @valderama cu Raa=2.4K si cu Ug2=125V,Ua=430V va iesi clar un amplificator de auditii superb,dar ma rog,doar mi-am dat cu parerea si repet : nefacand parte dintre grei forumului :nas: Sut convins ca va iesi un amplificator de bass super tare,asa cum de altfel va reusesc toate "jucariile" dv. Felicitari si multa santate!P.S cred ca rezultatele de mai jos pentru acest PP intr-o configuratie HI-FI nu pot fi de neluat in seama,asa-i? Am renuntat sa mai pun si FFT-ul ca sa nu mai apara discutii.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări