cristian1961 Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Eu am facut un experiment absolut rudimenta ,nu am avut la indemina materiale adecvate. AM folosit un electrod de inox alimentar ,dar nu era prea lucilos. Celalalt este un carbune (poros) de electromotor.Electrolit zeama de lamiie . Am obtinut initial 0,45V in gol si un curent de descarcare de 50uA . Suprafata electrozilor 0,5cm2 Se pastra tensiunea destul de bine pentru citeva minute . Dupa aceia am chinuit-o pe mititica am pus-o in scurt si am obtinut un curent de 150uA dar care a scazut in citeva minute la 25uA. DUpa aceia am lasat-o in repaos dar nu si-a mai revenit decit la 0,3V si se decarca destul de repede . DUpa aia am lasat-o in repaos toata noaptea dar dimineata am constatat ca electrozii erau in scurt de fapt ,se miscase un lipici de la electrod . Dupa aceste doua chinuri consecutive nu mai da decit 0,2 V/50uA si cade destul de repede . Poate are cineva posibilitati sa faca un experiment mai riguros . Eu nu am gasit pe net decit fotografii vagi nu se intelege exact ce e acolo. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Nu stiu de unde v-a venit ideea total neinspirata de a utiliza acele materialepentru electrozi. Repetati experienta folosind cupru (o sarma mai groasa) sizinc, sau in lipsa acestuia, chiar si banalul fier. Valorile masurate vor creste spectaculos.Totusi care este legatura dintre aceasta experienta perimata pe care in trecuto faceau mai toti copii si titlul topicului ? In mod sigur, acea pila nu utilizeazadrept electrolit acidul citric (continut in zeama de lamaie) ! Link spre comentariu
cristian1961 Postat Mai 3, 2011 Autor Partajează Postat Mai 3, 2011 Eu am incercat sa simulez pila KArpen .Acid sulfuric nu am .Asta cu cupru si zinc stie toata lumea . Link spre comentariu
C.D. Postat Septembrie 14, 2011 Partajează Postat Septembrie 14, 2011 Experimentul ar fi avut mai mult succes daca infigeati direct intr-o lamaie electrozii.Tensiunea si curentul obtinut ar fi fost ceva mai mari, la fel si durata de functionare.Pila lui Karpen nu este o pila electrica obisnuita, ea foloseste exclusiv energia mediului ambiant,dar pentru a functiona are nevoie de electrozi din aur si electrolitul sa fie acid sulfuric pur.Curentul obtinut este neglijabil si nu poate fi considerata o sursa de energie viabila.Pentru a extrage energia din mediul ambiant avem pompele de caldura care au un randament foartebun, si pot fi considerate surse de energie viabile, si care se folosesc deja azi pe scara larga.La 1KW de curent electric consumat cu functionarea pompei de caldura se obtin 4-5 KW de energiedin mediul ambiant, indiferent ca vorbim de aer, de apa, sau de pamant. Link spre comentariu
Vizitator fox32 Postat Decembrie 5, 2013 Partajează Postat Decembrie 5, 2013 Vad ca este demult abandonat topicul, sper ca nu o sa ma injurati pentru ca-l readuc la viata, dar pare ca subiectul merita mai multa atentie. Daca se maresc proportiile pilei nu ar function mai bine? si 100 de w pentru 60 de ani, nu suna rau deloc. Daca functioneaza pe principiul transferului de energie cum s-a spus mai sus, nu se poate face o pompa de caldura care sa functioneze invers? oricum, ceva pareri mai avizate? Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 5, 2013 Partajează Postat Decembrie 5, 2013 Si mai era un subiect in care scria ceva de genul: sa folosesti o gramada de aur si platina pt a aprinde un amart de led e culmea... Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 "Si mai era un subiect in care scria ceva de genul: sa folosesti o gramada de aur si platina pt a aprinde un amart de led e culmea..."Daca merita, de ce nu?; si daca veni vorba de aur si de celelalte metale pretioase, au ele in spate contravaloarea de bunuri, servicii si altea alea?. Pai am auzit ca aceste metale sunt cu tonele; de ce nu s-ar mari aria de aplicatii mai ales ca acum e nevoie de energie ieftina pe durate mari? Nu ar trebui sa creasca inflatia in tarile cu mult aur? Link spre comentariu
Vizitator fox32 Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Da, dar daca amaratu ala de led nu se stinge niciodata, sau functioneaza 60 de ani, zic eu investitia e meritata. Dar avand in vedere ca a fost brevetat acum 80 de ani iar prototipul functioneaza de 60, cu toate metalele si tehnologiile noi, nu putem face cumva sa-i imbunatatim randamentul? Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Ai deja metode pentru energie "gratuita" - fotovoltaica, eoliana, geotermala, valuri etc. Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 7, 2013 Partajează Postat Decembrie 7, 2013 Da, dar daca amaratu ala de led nu se stinge niciodata, sau functioneaza 60 de ani, zic eu investitia e meritata. Dar avand in vedere ca a fost brevetat acum 80 de ani iar prototipul functioneaza de 60, cu toate metalele si tehnologiile noi, nu putem face cumva sa-i imbunatatim randamentul?Adu metalele pretioase si incerc eu ... Am in vedere ceva la scara industriala ! Link spre comentariu
Vizitator Spulberica Postat Decembrie 7, 2013 Partajează Postat Decembrie 7, 2013 @fox32 Fa un mic studiu aici si stii ce-ai sa observi? Baietii cu free energy in cap au putine posturi la alte sectiuni sau deloc! Stii de ce? H-abar n-au ce-i electronica! Nu tre sa ma crezi pe cuvant, cauta sa vezi ce-au postat prin alte parti si te lamuresti. Link spre comentariu
morocanosul Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 Ieri(Dum) cred ca a fost un documentar pe TVR 1(dupa jurnal) pe acest subiect. Nu am fost acasa. Stie cineva despre ce a fost vorba? Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Am vazut reportajul in care pila era cuplata cu un motoras, deci are si sarcina! Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 E un fel de releu bistabil, construit dintr-un instrument de masura sensibil cu "zero" la mijlocul scalei (galvanometru cum ii zicea pe vremuri). Cand una din pile "isi revine" si ii creste tensiunea, bobina se roteste intr-un sens si un contact scoate din circuit pila, conectand-o pe cealalta. Cu ocazia asta se vede miscarea partii mobile, dovada ca pilele functioneaza.Textul clasic intalnit pe net este:Pila Karpen are electrozi din aur (lucios) şi platină neagră (poroasă) cufundaţi în acid sulfuric de înaltă puritate. În ceea ce priveşte modul de funcţionare, părerile „specialiştilor” sunt împărţite: unii afirmă că pila nu poate exista pentru că pune sub semnul întrebării principiul al doilea al termodinamicii, alţii afirmă că în realitate, pila nu contravine acestui principiul (transformarea energiei), şi nici principiului zero (echilibru termodinamic cu mediul) în formularea generalizată. Concluzia celor din urmă ar fi că pila Karpen funcţionează folosind exclusiv energia termică a mediului ambiant. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Orice explicatie i s-ar da acestei pile, e un dispozitiv fara aplicatie practica. Punct Dati-i bataie pe energia solara, ca este foarte multa si relativ neexploatata.Din ea provine si cea eoliana, prietenii stiu de ce.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum