Ticu Postat Mai 5, 2011 Partajează Postat Mai 5, 2011 Am inteles, o s-o readucem pe 9V... Vreau sa si experimentez niste incarcari-descarcari (cu celule simulate de o sursa) ca sa nu punem valori aiurea. Intre timp continua cu restul lucrarii. Link spre comentariu
Vizitator danyext Postat Mai 5, 2011 Partajează Postat Mai 5, 2011 Ok asta am sa fac. Am inteles, o s-o readucem pe 9V... Vreau sa si experimentez niste incarcari-descarcari (cu celule simulate de o sursa) ca sa nu punem valori aiurea. Intre timp continua cu restul lucrarii. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Am refacut si experimentat varianta ta initiala pe 9 V. Am reintrodus LED-ul scos data trecuta, comandat acum de un tranzistor Q3.Am mai pus semireglabile pt. reglaje. Totusi eu nu recomand schema pt. utilizare practica indelungata, pt. ca are un consum permanent de vreo 25 mA care iti termina acumulatorii de 1800 mAh in 3 zile fara soare. Trebuie deconectati noaptea si in zilele noroase. Nu are nici protectie la descarcare excesiva.Bafta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 fata de masa montajului minusul bateriei este flotant,el se ,,deplaseaza" de la zero la aprox 0,7v in functie de curentul de incarcarerezistenta de limitare trebuie sa fie plasata pe ramura pozitiva pt ca celula solara si acumulatorii sa aibe minusul comun,la masain general un incarcator in comutatie atinge 80-90% randamentla incarcatorul liniar diferenta intre celula solara si baterie x curent incarcare se disipa in aer Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 10, 2011 Partajează Postat Mai 10, 2011 Are dreptate Miticamy, sunt un idiot ca am neglijat masa flotanta.Danyext, poti sa-l impusti pe furnizorul schemei, cred ca e compilatie grabita dintr-un montaj care avea numai limitare de curent si alta care avea doar decuplare la atingerea tensiunii limita. Mai ales ca cuplajul lui U3B la Q nu mergea.Am refacut schema pentru eliminarea masei flotante si a mai fost nevoie de un tranzistor. Am renumerotat rezistentele si am mai periat explicatiile.Nu pot sa trec peste faptul ca functionarea la 9V este la limita, cu acumulatorii mei de-abia incarca max. 150mA la 9V, fata de 600mA la 12V. Pe U1 ai o cadere de tensiune de 1,25V si fara R2, si mai jos nu poate. Poate mai face cineva schema pt. 9 V si nu vreau sa o invoce pe maica-mea...Cred ca nu mai ai timp de alte experiante si va trebui sa te opresti aici. Ca sa nu primesti critici ca ai celule de numai 9V iti propun sa prezinti schema ca lucrand in domeniul 9-12V, desi cinstit ar fi 10,5-12V, sub aceasta valoare nemaifiind nevoie de limitator de curent. Link spre comentariu
Vizitator danyext Postat Mai 12, 2011 Partajează Postat Mai 12, 2011 Multumesc mult de tot ajutorul acordat. Oricum am fost ajutat aici de persoane necunoscute in cateva zile fata de acea pers care a facut schema aia dupa o luna de asteptare. Deci iti multumesc foarte mult. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 14, 2011 Partajează Postat Mai 14, 2011 Acum sa stii ca daca nu ma tinea gripa acasa o saptamana nici eu nu prea aveam timp de alimentator...Nu cred ca ai inteles eroarea cu masa flotanta din schema initiala. Desi momentul e depasit prin trecerea la varianta ultima a schemei, revin asupra subiectului si am detaliat in desenul atasat circuitele de incarcare/descarcare. Masa (minusul) acumulatoarelor nu era aceiasi cu masa (minusul) comparatoarelor, intre ele existand 2,2 ohm si deci o diferenta de tensiune variabila, functie de curentul prin acea rezistenta: U=IR. Asta facea ca la soare puternic (250 mA incarcare, fig. A) pragul superior de basculare sa trebuiasca reglat la 6,15V pt. 5,6V efectiv pe acumulator, in timp ce la o iluminare slaba dar care inca incarca (10 mA de exemplu, fig. B) acelasi prag sa trebuiasca reglat la numai 5,62V pt. aceiasi 5,6V pe acumulator). Asa cum am propus eu reglajul la punerea in functiune, folosind o sursa si masurand tensiunea pe acumulatori, pragul s-ar fi reglat la 6,15V. Daca insa incarcarea se termina pe lumina slaba, aparea o supraincarcare, pragul corect necesar in acea situatie fiind de numai 5,62V.In ultima varianta a schemei rezistenta a fost mutata cum arata sageata neagra in Fig. B si acum masele sunt comune. Caderea variabila de tensiune pe 2,2 ohm este preluata in circuitul regulatorului.Pentru completare, in Fig. C se da si situatia la reluarea incarcarii. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 Sper sa nu fie prea tarziu.Am mai experimentat o varianta in care am renuntat la stabilizatorul de tensiune 317 care nu isi avea rostul si mai introducea si pierderi de tensiune. Cum am spus deja, schema ta pare facuta prin imbinarea nu prea fericita a 2 scheme: una cu 317 (limitare de tensiune si curent) si alta cu comparatoare (decuplare la terminarea incarcarii).Am folosit un tranzistor MOSFET care are rezistenta foarte mica atunci cand conduce. Devine astfel posibila incarcarea la 400 mA (masurat) cu celule de 9V. Pentru a justifica limitatorul de curent in proiect, in descriere am considerat teoretic ca celulele pot debita ceva mai mult curent, desi inteleg ca exemplarele tale nu dau mai mult de 3x100mA (si nu ar avea rost sa mai limitezi la 300mA acest curent). Consumul montajului in asteptare a fost scazut la 5-6mA, chiar 3 mA daca scoti LED-ul galben. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum