Vizitator danyext Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 Salut,Am o schema electronica si as avea nevoie sa fie explicata tot ce se poate la ea. Ce functie are fiecare piesa in schema, blocuri din schema, etc. Tot ce se poate gandi. Deasemenea am nevoie ca aceste explicatii sa fie intr-un mod mai profesional. Daca ar fi cineva interesant sa ma ajute putem discuta si un pret. Eu as avea nevoie de vreo 10-15 pagini, daca se si poate acest lucru bineinteles. Schema a fost facuta pentru mine de o cunostinta dar nu prea mai are timp sa imi faca si restu. Si cum a fost calculata schema ar fi inca o chestie de care as avea nevoie.Astept propuneri aici sau PM.Multumesc,Daniel Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 30, 2011 Partajează Postat Aprilie 30, 2011 Incarcator solar pentru acumulatoare NiCd cu controlul curentului de incarcare si semnalizarea cu trei LED-uri a starii acumulatoarelor?Cat timp ai la dispozitie? Tu recunosti ceva din componentele schemei? Ce lucrare este (diploma)? Link spre comentariu
Vizitator danyext Postat Mai 1, 2011 Partajează Postat Mai 1, 2011 Am cunostinte de baza, stiu ce este fiecare componenta de acolo, in principiu stiu si cum functioneaza, dar nu prea sunt capabil sa explic toata teoria din spatele acelei scheme. Da in principiu este un incarcator pt acumulatori NiMH. Timpul este limitat cu cat mai repede cu atat mai bine. Multumesc,Daniel Incarcator solar pentru acumulatoare NiCd cu controlul curentului de incarcare si semnalizarea cu trei LED-uri a starii acumulatoarelor?Cat timp ai la dispozitie? Tu recunosti ceva din componentele schemei? Ce lucrare este (diploma)? Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 1, 2011 Partajează Postat Mai 1, 2011 Schiteaza un plan al lucrarii, cu capitole si subcapitole si scrie ce stii in momentul de fata. Putem incerca o corectare si completare a lucrarii. De exemplu:Energia solara (definitie, avantaje, dezavantaje, perspective) Conversia fotovoltaica a energiei solare in energie electricaStocarea energiei electrice in acumulatoareMontaj pentru controlul incarcarii solare a acumulatoarelor- controlul curentului de incarcare- controlul tensiunii maxime de incarcareComponente utilizate- celule solare- acumulatoare NiMH- stabilizator de tensiune LM317- comparatoare cu AO- dioda de referinta LM385ZDescrierea functionarii montajuluiCalculul elementelor montajuluiRezultate experimentaleConcluzii, directii de perfectionare ulterioara (controlul temperaturii, descarcarii etc.) Link spre comentariu
Vizitator danyext Postat Mai 2, 2011 Partajează Postat Mai 2, 2011 La lucrare mai este ceva de lucru, dar eu in principiu am nevoie mai mult de partea cu montajul ca de restu ma ocup singur. Adica:Descrierea functionarii montajuluiCalculul elementelor montajuluiPartea de montaj oricum restul teoriei ma descurc. Daca vrei pot uploada un cuprins.Putem face schimb de ceva, nr. de tel, id mess, e-mail? Ar fi mai usor sa intram in contact.Multumesc,Daniel Schiteaza un plan al lucrarii, cu capitole si subcapitole si scrie ce stii in momentul de fata. Putem incerca o corectare si completare a lucrarii. De exemplu:Energia solara (definitie, avantaje, dezavantaje, perspective) Conversia fotovoltaica a energiei solare in energie electricaStocarea energiei electrice in acumulatoareMontaj pentru controlul incarcarii solare a acumulatoarelor- controlul curentului de incarcare- controlul tensiunii maxime de incarcareComponente utilizate- celule solare- acumulatoare NiMH- stabilizator de tensiune LM317- comparatoare cu AO- dioda de referinta LM385ZDescrierea functionarii montajuluiCalculul elementelor montajuluiRezultate experimentaleConcluzii, directii de perfectionare ulterioara (controlul temperaturii, descarcarii etc.) Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 2, 2011 Partajează Postat Mai 2, 2011 Ideea era sa participe si sa foloseasca si altii discutiile noastre si sa-l mobilizeze si pe initiator.Esti sigur ca R10 din baza lui Q1 este legata corect la +6V (trz. Q1 permanent in conductie)? Eu as fi legat-o la iesirea lui U3B (sesizarea depasirii tensiunii de 5,3 V pe acumulatori si limitarea acesteia).Ti-ai descarcat de pe net foile de catalog ale integratelor? Ai in vedere si realizarea practica? Link spre comentariu
Vizitator danyext Postat Mai 2, 2011 Partajează Postat Mai 2, 2011 Da o realizez si practic. Nu sunt sigur, de aceea am nevoie de ceva ajutor. Ideea este ca pana pe 1 iunie lucrarea mea trebuie sa fie forma finala gata, adik si legat si printat si tot. Nu mai am deci f mult timp. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 2, 2011 Partajează Postat Mai 2, 2011 Tot e bine, fiindca luna mai are 31 de zile. Celulele le ai, ca sa-mi dai tensiunea si curentul la iluminare maxima? Dar acumulatoarele? Nu ai nici o descriere atasata schemei? Link spre comentariu
Vizitator danyext Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Tot e bine, fiindca luna mai are 31 de zile. Celulele le ai, ca sa-mi dai tensiunea si curentul la iluminare maxima? Dar acumulatoarele? Nu ai nici o descriere atasata schemei?Celulele sunt 3 la numar la 9V si curent maxim de 100mAh fiecare si vor fi montate in paralel. Circuitul ca reglare in curent va fi lasat in maxim adik cat dau cu atat sa si incarce. Acumulatorii ar fi la 1800mAh, dar ii pot inlocui oricand cu unii de capacitate mai mare. De asemenea voltajul de referinta pentru inceperea incarcarii vreau sa fie in asa fel incat cand acumulatorii vor intra in sarcina (tot montajul va fi pus pe o masina RC) sa cupleze incarcarea deoarece cred ca voltajul le scade destul de mult in sarcina. Daca nu, oricum se va intampla cand ajung acumulatorii la jumatate din capacitate probabil. Motorul masinii RC consuma aprox 1Ah. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 OK. Celulele dau la maxim 3x100=300mA, deci incarca 1800 mAh la C/6 (C=capacitatea de stocare a acumulatorilor), ceea ce este deja acceptabil. Practic nu ai nevoie de limitare de curent la incarcare. Mai ales ca in schema cu R4=1,8 (asa s-ar parea. desi e cam neclar scrisul) limitarea ar fi pe la I=600/1,8=330mA, deci inutila pt. ca celulele nu dau mai mult de 300. 600mV am considerat tensiunea de deschidere a lui Q2. In fine, schema e universala, puteai sa ai celule de 500mA care trebuiau neaparat limitate. O sa ne lamurim experimental cat sunt curentii in practica. Tot atunci o sa vedem care este pragul de re-incepere a incarcarii, pt. ca in schema este reglabila doar valoarea la care se intrerupe incarcarea (prin R7 care determina bascularea lui U3B). Nu stiu la cat revine acesta in starea initiala.Am o observatie cu privire la simbolul acumulatoarelor si celulelor solare. Conform cu ce stiam eu si wikipedia (battery) confirma, linia lunga a simbolului corespunde polului +. In schema este desenat invers. Link spre comentariu
Vizitator danyext Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Da am decis sa fie limitat curentul in cazul schimbarii celulelor solare. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Mai e o greseala la M339: pinii de alimentare sunt notati invers, trebuie 3 la plus si 12 la minus. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 5, 2011 Partajează Postat Mai 5, 2011 Am experimentat pe masa montajul. Nu mi-a mers comanda LED-urilor D3 si D4 fiindca excursia de tensiune pe pin 1 U3 nu depaseste 2,5V din cauza legarii la baza lui Q1. Nici cu 1K intre pin 1 si baza nu se rezolva. Pana la urma am renuntat la D3 si am folosit comparatorul U3C ca repetor de tensiune. Oricum D3 era complementara lui D4 si nu pierzi informatie.Am marit alimentarea la 12 V fiindca cu acumulatoare mai uzate curentul de incarcare era prea mic.Atasez schema redesenata si o descriere posibila a functionarii.Daca o sa mai am timp ar mai trebui "bibilita" bascularea lui U3B si experimentata pe cicluri incarcare-descarcare, sa vedem interactiunea cu acumularorii. Oricum are un consum mare in divizorul R6-P2-R7 care papa vreo 20mA din acumulatori. Daca maresti rezistentele se modifica pragurile de basculare inadmisibil. Deocamdata pt. un proiect didactic merge. Link spre comentariu
Vizitator danyext Postat Mai 5, 2011 Partajează Postat Mai 5, 2011 Multumesc mult de ajutor, singura problema este ca am deja panourile de 9V pe care am dat 200RON si am stat ceva pana au venit si a fost destul de greu sa le gasesc de dimensiuni rezonabile, deoarece tot acest montaj va fi montat pe o masina RC. Sincer nu mai am fonduri si pentru panouri noi am multe altele de platit (ultima rata, licenta in sine, alte cheltuieli aferente...). Chiar nu merge si cu 9V?Daniel. Am experimentat pe masa montajul. Nu mi-a mers comanda LED-urilor D3 si D4 fiindca excursia de tensiune pe pin 1 U3 nu depaseste 2,5V din cauza legarii la baza lui Q1. Nici cu 1K intre pin 1 si baza nu se rezolva. Pana la urma am renuntat la D3 si am folosit comparatorul U3C ca repetor de tensiune. Oricum D3 era complementara lui D4 si nu pierzi informatie.Am marit alimentarea la 12 V fiindca cu acumulatoare mai uzate curentul de incarcare era prea mic.Atasez schema redesenata si o descriere posibila a functionarii.Daca o sa mai am timp ar mai trebui "bibilita" bascularea lui U3B si experimentata pe cicluri incarcare-descarcare, sa vedem interactiunea cu acumularorii. Oricum are un consum mare in divizorul R6-P2-R7 care papa vreo 20mA din acumulatori. Daca maresti rezistentele se modifica pragurile de basculare inadmisibil. Deocamdata pt. un proiect didactic merge. Link spre comentariu
Vizitator danyext Postat Mai 5, 2011 Partajează Postat Mai 5, 2011 Oricum in montaj cand trece de 8V se poate face incarcarea. Si se poate lasa la fel si cu panourile de 9V sa fie neaparat la 8V ca sa inceapa incarcarea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum