Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul traf. SMPS (comutatie)

Metallman

Postări Recomandate

...rezistenta din pinul de source al mosfetului, cea de 0.28ohmi. stiu ca foloseste pentru setarea protectiei in curent a integratului...
Rezistenta de 0,27 Ω, daca despre ea este vorba, limiteaza curentul din sursa MOSFET-ului si da indicatii driver-ului despre sensul curentului, in functie de semnul tensiunii de la capatul ei. Puterea de 2 W inscrisa in schema, este puterea nominala disipata in regim normal de temperatura de acea rezistenta. Deci foarte probabil, puterea activa disipata in mod real la parametrii nominali ai schemei, este mai mica decat acei 2 W. In mod curent puterea nominala de disipatie a unui rezistor, se alege cu ajutorul relatiei Pn≥1,2Pmax, unde Pmax, este puterea maxima admisa la parametrii schemei. Aceasta putere se calculeaza cu Pmax=UrmsIrms=R(Irms)^2. Urms, este tensiunea efectiva maxima la bornele rezistorului, Irms este valoarea efectiva, maximum admisa a curentului de sursa, iar R este valoarea nominala a rezistentei. Deci in acest caz, Pmax=0,27(Irms)^2.

...puterea rezistentei de ce nu este U*I adica 3.6W?...
Poate vrei sa explici cum ai obtinut acei 3,6 W.

...Ea va fi incalzita de curentul mediu,nu de cel de varf.
Nu. Valoarea medie a curentului, reprezinta un curent continuu echivalent si difera in general de valoarea efectiva a acestuia.
Link spre comentariu

eu ma gandeam la curentul de limitare adica 3.7 (nu 3.8 cum am scris anterior) ce dadea cu tensiunea de 1v, 3.7W. in fine ar trebui sa suporte cel putin 0.5W in regim normal de lucru.multumesc de lamuriri, eram putin confuz de la atatea formule.Sa va dea Domnu sanatate la toti.

Link spre comentariu

Vad ca tot mai ai cate o ultima intrebare.Snubbere: viewtopic.php?f=41&t=76798&p=918589#p918589In privinta limitarii, n-am inteles ce e neclar. 1V maxim/rezistenta de acolo iti da varful maxim de curent (asta pentru UC384x). Alegi rezistenta, determini astfel maximul.

revin din nou cu o intrebare la snuber. cum calculez inductanta primarului Lp pentru ca pe schema sa modificat numarul de spire din primar deci presupun ca nu mai este valabil Ls=0,03•Lp. eu am Ls din calculul transformatorului dar nu am Lp.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ls=inductanta scapari, am notat-o eu asa. Ceea ce poti afla din calcule (sau poti masura cu L-metru) este Lp=inductanta primarului. Apoi poti estima astfel Ls sau o poti masura cu celelalte in scurt. Nu vad cum ai obtine Ls din calcule.

Link spre comentariu

eu vreau la iesire doua infasurari cu 12v si 5v ambele la 3A. si din documentul ala am calculat Ls=0.088mH pentru infasurarea de 12v si Ls=0.037mH pentru aia de 5V. si deltaB=0.03T.alta inductanta nu mai stiu ......din calcul secundarul are 0.91v/spira adica 13.2 spire pentru 12v si 5.5 spire pentru 5v

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Aaa, e vina mea, am scris intr-un loc fara sa tin cont de altul. Inteleg confuzia.Daca citesti in link de Ls, este inductanta scapari. Daca citesti in word Ls este inductanta secundara. Intelege-le asa, ce sa faci, nu stie stanga ce face dreapta (am uitat).Inductantele din acelasi traf, respecta patratul raportului dintre spire: daca la 10 spire ai 100uH, la 5 spire (=1/2) vei avea 25uH (=1/4). Inductanta se obtine daca respecti ce e acolo referitor la intrefier, e mai sigur daca calculezi, confectionezi intrefierul (sau procuri un miez cu intrefierul acela) si masori/rectifici inductanta. E dificil sa confectionezi un intrefier exact. Daca e mai mare, inductanta scade, daca e mai mic, inductanta creste, si poti depasi inductia maxima in miez.

Link spre comentariu

deci sa inteleg ca Lp=Ls*k2, adica inductia primara egal cu inductia secundara inmultit cu raportul spirelor la patrat. in cazul asta formulele capata sens si bat valorile.am preferat sa folosesc C= Lp*I2/(dv(dv+2V)) pentru calcularea condensatorului pentru ca nu are de estimat voltajul, unde delta v este tensiunea inversa.mersi de clarificare.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator djAM

Buna ziua, am si io nevoie de ajutor in realizare unor infasurari la un tr in comutatie.Am desfacut o dulie cu invertor incorporat ridica de la 6-12vcc la 220vca pt becuri economide de pana la 18w.Constructiv este un oscilator cu 2 tranzistoare pnp gen bd140, cu emitori la masa si colectoarele conectate la transformator.Ce ma nelinisteste este ca pe tr sunt 3 infasurari :1.265 sp - esirea de 220v2.4sp - intre bazele tranzistorilor3.2x11sp -cu priza median conectata la "+"Miezul este de 0,7cm.Am desfacut acest tr si l-am facut lafel (nu am reusit sa strang la fel de rau sarma si au iesit mai multe straturi).Acum nu merge montaju si mi se incinge rau un tranzistor.Va rog mult de tot daca se poate un sfat, o formula cum sa remediez problema....va rog mult.Multumesc

Link spre comentariu

Rezistenta R1, de 1k, realizeaza o asimetrie pentru amorsarea oscilatiilor. Schema, este in principiu echivalenta unui circuit basculant astabil si este la limita simplitatii. Conditiile necesare oscilarii schemei, sunt in esenta doua:1 - Primarul transformatorului este unul cu priza intermediara, amplasata exact la jumatatea infasurarii. Deci daca exista de fapt doua bobine separate (1-2 si 3-4) atunci conteaza sensul si deci modul cum se leaga intre ele;2 - Infasurarea 7-8, este o infasurare de reactie, care realizeaza conditiile de basculare a schemei si conteaza de asemenea modul cum este legata in circuit.In concluzie, dupa ce te asiguri ca infasurarile 1-2 si 3-4 sunt ajustate ca sens, nu iti mai ramane, in cazul nefunctionarii schemei decat sa inversezi terminalele 7 si 8 intre ele.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări