Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul traf. SMPS (comutatie)

Postări Recomandate

Să înțeleg că eventuala inegalitate a jumătăților de primar nu crează acest efect ?

Nu , desigur . În fond ai doar un singur primar , indiferent cum ar fi împărțit - tot la început , juma-juma, tot la sfârșit . Intercalarea secundarului între primare are ca principal scop micșorarea inductanței de scăpări . Acest lucru este foarte important la flyback - determină pierderile pe snubber , dar mai puțin important la forward ( în particular semipunte ).

Link spre comentariu

Cred că m-am complicat aiurea cu împărțirea primarului, mai ales că era doar un test. Oricum trebuie să-l refac. La probă a troznit un pic și a scos fum  :rade:  primarul era bobinat cu 2x0,5mmp și una din sîrme s-a întrerupt probabil email afectat și spiră în scurt. Sîrma s-a cam uzat să zic așa de la făcut desfăcut. Interesant e că nu s-a întîmplat nimic. Mare lucru și protecția aia. Și că tot am zis de ea, este schema cu trafo curent 2x50 spire secundar și cu tiristor simulat ce blochează pinul 1, alimentarea.

Îl voi rebobina cu primarul integral pus primul, să pot umbla mai ușor la secundar. Vreau să testez acel miez pentru că este luat de la acel magazin, știți voi care, e un ETD39, cca.125mmp. Aveam 60 spire primar la testul anterior.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Rectific, primarul l-am bobinat cu 2 fire de 0,5mm diametru, nu mmp, deci 2x0,2mmp. Nu pare rea ferita asta de hong kong - alexandria. Am pus sarcină rezistivă direct pe secundar, fără redresare, 1.4 ohm pe 20V în sarcină. Se încălzea ușor cuprul, ferita era mai rece, sarcina însă nu rezista prea mult timp. Frecvența 44KHz.

Primaru nu e ok pentru o putere ce trece de 250W, cu 3 fire era mai bine.

Editat de XAN77
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

As avea intrebarea daca pot sa scot mediana la trafurile surselor in comutatie. Lucrez la constructia unei surse rezonante care functioneaza la 100kHz si am nevoie de 2*50V(amplificator medii/bass) si 2*30V(pentru ampliful de inalte), si daca pot sa scot din bobinele de 2*50V tensiunile de 2*30V?

Multumesc

Link spre comentariu

Păi dacă e atacat traful cu pricina de o (semi)punte cu umplere simetrică pe cele două semialternanțe atunci e ca un traf clasic .

Acu , ai zis că e rezonantă - sunt multe tipuri de rezonante și quasirezonante . La prima strigare n-ar trebuie să conteze dar , cine știe ...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Schema este cu un IRS27951s la care mai adaug un driver IR2110.

http://www.irf.com/technical-info/appnotes/an-1160.pdf

Traful este cu miez ETD39 3C90 cu primar 18 spire (27buc*0.2 fire), secundarul 10 spire (29buc*0.2 fire) pentru 100V (=2*50V)/8A.

Sa inteleg ca vrei sa scoti 800w? (100vx8A?), hmm, daca e asa nu cred ca ai sanse cu ETD39 si nici cu acea sarma, daca luam in calcul o intensitate de 4A/mm2 cele 29 spire din secundar nu vor oferi mai mult de 3.7A (aproximativ), deci mai trebuie sa adaugi mai pe atatea fire la grosimea aceea, dar oricum nu va putea oferi traful atata putere si nici nu ai unde bobina asa multa sarma, un ETD49 era mai ok. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări