Metallman Postat Decembrie 11, 2005 Partajează Postat Decembrie 11, 2005 E interesant dar multi poate nu prea inteleg ce se intampla pe acolo.Nu ar fii mai simplu si practic a se calcula asa: * Pentru transformatoare de surse in comutatie auto:Se ia voltajul din alternator la 13,8 Volti. Nu punem 12 pentru ca in mers, voltajul de inracare din iesirea alternatorului poate ajunge la 14V si chiar sa depaseasca.Deci luam in medie 13,8.Acum... tinand cont ca noua ne trebuie o tensiune finala,sa zicem, de 30V (fie simpla sau dubla).Vom calcula in felul urmator: tensiunea de care avem nevoie impartita la tensiunea din alternator... adica: 30/13.8 = 2.17Vom aproxima 2.17 la 2.2Acum, sa zicem ca in primarul transformatorului vrem sa punem 6 spire (adica 6+6).Vom inmulti 2.2 cu numarul spirelor din primar pe care vrem sa-l avem (am ales 6).Deci: 2.2 * 6 = 13.213.2 inseamna numarul spirelor din secundar care am spus ca va fii fie simplu, fie dublu... Normal ca vom rotunji la 14 spire (14+14).Recapitulare:13.8 = voltajul din alternator 30 = voltajul final de care avem nevoie 2.2 = rezultatul rotunjit din 30/13.8 6 = numarul de spire ales pentru primar13.2 = rezultatul final pentru numarul spirelor din secundar la o infasurareAcest calcul e dat si de Eliot, la schema lui de SMPS. E mai la indemana sa faci niste calcule in minte sau pe caluclatorul din windows de exemplu decat sa deschizi pagina... mai ales tinand cont ca nu toata lumea are net.Daca vreti, va fac un programel care sa calculeze bobinele.Oricum, e interesanta si pagina ta. Link spre comentariu
psanyi Postat Decembrie 12, 2005 Partajează Postat Decembrie 12, 2005 E interesant dar multi poate nu prea inteleg ce se intampla pe acolo.Nu ar fii mai simplu si practic a se calcula asa: * Pentru transformatoare de surse in comutatie auto:Se ia voltajul din alternator la 13,8 Volti. Nu punem 12 pentru ca in mers, voltajul de inracare din iesirea alternatorului poate ajunge la 14V si chiar sa depaseasca.Deci luam in medie 13,8.Acum... tinand cont ca noua ne trebuie o tensiune finala,sa zicem, de 30V (fie simpla sau dubla).Vom calcula in felul urmator: tensiunea de care avem nevoie impartita la tensiunea din alternator... adica: 30/13.8 = 2.17Vom aproxima 2.17 la 2.2Acum, sa zicem ca in primarul transformatorului vrem sa punem 6 spire (adica 6+6).Vom inmulti 2.2 cu numarul spirelor din primar pe care vrem sa-l avem (am ales 6).Deci: 2.2 * 6 = 13.213.2 inseamna numarul spirelor din secundar care am spus ca va fii fie simplu, fie dublu... Normal ca vom rotunji la 14 spire (14+14).Recapitulare:13.8 = voltajul din alternator 30 = voltajul final de care avem nevoie 2.2 = rezultatul rotunjit din 30/13.8 6 = numarul de spire ales pentru primar13.2 = rezultatul final pentru numarul spirelor din secundar la o infasurareAcest calcul e dat si de Eliot, la schema lui de SMPS. E mai la indemana sa faci niste calcule in minte sau pe caluclatorul din windows de exemplu decat sa deschizi pagina... mai ales tinand cont ca nu toata lumea are net.Daca vreti, va fac un programel care sa calculeze bobinele.Oricum, e interesanta si pagina ta.Ok eu te inteleg dar cum ai calculat tu 6 spire pentru primar ??? .Nr de spire din primar depinde de miez de frecventa si de topologie. Nu stiu ce ti se pare asa complicat pe pagina aceea... Link spre comentariu
BLK Postat Martie 20, 2006 Partajează Postat Martie 20, 2006 L-am pus sticky dar... te rog daca ai putea sa aduni aici toate detaliile despre calculul trafurilor in SMPS, link-uri despre ele, poate scrii si ceva in romana. Tot ce stii. O sa incerc sa adun si eu link-urile mele sa le pun aici.Poate pana la urma reusim sa facem un proiect cap coada de coborator (de la 220) daca adunam informatii multe si oameni dornici de cercetare. Link spre comentariu
psanyi Postat Mai 16, 2006 Partajează Postat Mai 16, 2006 L-am pus sticky dar... te rog daca ai putea sa aduni aici toate detaliile despre calculul trafurilor in SMPS, link-uri despre ele, poate scrii si ceva in romana. Tot ce stii. O sa incerc sa adun si eu link-urile mele sa le pun aici.Poate pana la urma reusim sa facem un proiect cap coada de coborator (de la 220) daca adunam informatii multe si oameni dornici de cercetare.am descris aici mai pe "romaneste" cum se calculeaza un traf de comutatiehttp://www.elforum.info/viewtopic.php?t=9 ... c&start=15 Link spre comentariu
mihai2000 Postat Iunie 7, 2006 Partajează Postat Iunie 7, 2006 As diri formulele pentu dimensionarea diametrului firului folosit in primar si in secundar pentru transformatoare de medie-inalta frecventa. Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru Postat Iunie 23, 2006 Partajează Postat Iunie 23, 2006 Cred ca n-o sa aflu niciodata in viata mea cum se calculeaza un TRANSFORMATOR PE FERITA PENTRU O SURSA IN COMUTATIE !O sti cineva, la ora actuala, in Romania sa faca asa ceva .... :chior: Sa speram macar, ca poate copiii nostri vor afla ... :prayer: Traim in Romania ! :supz: Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Iulie 12, 2006 Partajează Postat Iulie 12, 2006 pune mana si invata nu astepta totul mura in gura. Esti un exemplu tipic de roman care nu ar face nimic dar se plange ca nu fac altii pentru el.TRAIASCA POPORUL ROMAN !!! Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru Postat Iulie 16, 2006 Partajează Postat Iulie 16, 2006 De 2 (doi) ani cercetez problema .... vrei sa imbatrinesc facind asta ? Am citit la carti de mi-a venit rau... dar eu nu am facultate, iar liceul abia l-am terminat la seral. Am schema buna , totul e OK .... numai ca nu stiu cu sa fac TRAFU ! Ferita e scumpa , iar eu nu sint plin de bani ... Daca aveam bani luam din fiecare ferita cite una si incercam, si rezolvam problema in 2 saptamini... Uite ... asa o sa moara ... pe masa de operatie .... :( http://www.yo9hjl.as.ro/foto/smps.jpg <--- copiati adresa si dati-i paste in Internet Explorer, ca se pare ca mi-a fost luat privilegiul de a pune atasament sau link :crazy: P.S. : Ia zi , ti se pare ca sint exemplu tipic de roman care nu face nimic ... ? :smt003 (sau zici asa doar ca sa ma incurajezi sa merg inainte ) Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Iulie 16, 2006 Partajează Postat Iulie 16, 2006 nu ti sa luat nici un privilegiu de atasare, se pare ca nu stii cum sa atasezi...nu mai stiu exact unde pe net este un exemplu de calcul ca nu am favoritele la mine(sunt in vacanta) dar cand ma intorc il caut si-l postez. este floare la ureche. Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru Postat Iulie 16, 2006 Partajează Postat Iulie 16, 2006 Sper ca nu te referi la link-ul cu care incepe acest thread ? :smt018 Link spre comentariu
Gerula Postat Noiembrie 13, 2006 Partajează Postat Noiembrie 13, 2006 < Cred ca n-o sa aflu niciodata in viata mea cum se calculeaza un TRANSFORMATOR PE FERITA PENTRU O SURSA IN COMUTATIE ! >Salve man. Stiu oamnei care au lucrat in domeniul frecv ultrainalte (cercetare). Stiau teoria de nota 10. Dar, dupa calcule foarte complexe, dispozitivul lor mergea prost. Mai ajustau "intuitiv" valorile pieselor si abia atunci mergea bine. Nu aveau explicatie de ce.Cam asa e si in radiofrecventa. Si in domeniul asta e cam la fel. Spre exemplu bobinezi primarul unui traf ridicator cu 5+5 spire vezi cum mege, apoi mai scoti o spira si ajungi la 4+4 vezi daca merge mai bine sau mai prost.Nu cred ca o sursa veche de calculator e chiar asa scumpa, poti face experimete pe ea.Eu incerc sa te ajut cumva, dar pentru asta gaseste macar un telefon cu camra foto si pune pe forum cateva poze cu montajul tau + ce ai masurat si ce nu merge.Se gasec ferite si mai ieftine. Link spre comentariu
blackthorium Postat Ianuarie 13, 2007 Partajează Postat Ianuarie 13, 2007 Traful de curent dintr-un SMPS cum se dimensioneaza? Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Ianuarie 13, 2007 Partajează Postat Ianuarie 13, 2007 simplu, calculand :smt004 Link spre comentariu
blackthorium Postat Ianuarie 13, 2007 Partajează Postat Ianuarie 13, 2007 Chiar mi-a folosit raspunsul, pt ca astfel am pus mana pe carte si am cautat. Link spre comentariu
Gerula Postat Ianuarie 15, 2007 Partajează Postat Ianuarie 15, 2007 Ai putea sa-mi spui ce numesti tu traf de curent ?Tu vrei sa faci o prezentare sau vrei sa faci ceva care chiar merge ?Transformator de curent este acel trasformator care se pune in serie cu consumatorul, adica are in primar fir scurt si gros. El nu "opreste" pe primar tensiune.Sau poate te refri la reactie.Dar sunt o gramada de surse in comuatie chiar si pentru telefoane, laptop-uri, multe chinezesti.De ce nu le desfaci sa vezi cum functioneaza ?De ce nu trasezi un grafic puterea trafului vis-a-vis de marimea lui ?Sau un grafic 3D cu numarul de spire din primar vis-a-vis de tensiune de pe primar si frecventa la care lucreaza ?Vrei o formula ? De ce nu deduci tu formula ai si, crede-ma ca vei avea mult de castigat.Eu te ajut, dar cu ce ? Pune schema si comentam.E ceva gen traf de curent in unele surse, e reactia aia cand un mic trafuletz se inseriaza cu traful principal, dar pentru a citi curent, forma ,..Si ce driver ai ? Pune documentatie si pentru el, sau poate tu vrei sa discutam o chestie pur teoretica, spune-mi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum