Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul traf. SMPS (comutatie)

Postări Recomandate

Ma refer la traful ce l-am incercuit. Da e vorba de traful mic inseriat cu traful principal.Nu e o prezentare, am in lucru o sursa in comutatie cu driver sg3525. Oricum raspunsul pe care mi l-a dat Vasile m-a ajutat mult pt ca astfel am cautat si am gasit ce vroiam sa aflu.Am desfacut si eu o sursa de calculator sa vad cum functioneaza. Initial am vrut sa o modific, dar pana la urma am hotarat sa fac sursa de la 0. Am toate trafurile realizate, trebuie doar sa fac legaturile dar nu mai am timp deocamdata deoarece se apropie sesiunea, apoi lucrarea de diploma, asa ca o las cu electronica mai usor.

Link spre comentariu

Nu promit ca te pot ajuta, dar pune chema completa si sa se citesca clar numele integratelor.Intr-adevar e asa cum am intuit, trafulica asta da o tensiune in funcie de consumul din primarul principal.E redresata, divizata si aplicata pe un pin al lui LM25?. In lipsa datasheeturilor, pare a fi un fel de reactie.Adica daca e consum prea mare ori modifica factorul de umplere la atacul trafului mare, ori opreste sursa. Sfatul meu e ca pentru a exista un produs bun trebuie sa exista altul mai prost inainte. Incarca sa faci o sursa banala fara nici o ractie, apoi o inbunatateasti si-i pui tot ce-i trebuie. Nu vreau sa fiu pesimist, dar pentru mine reactia care se creaza gen oscilator Hartley prin spire puse pe acelsi traf sarcina, e destul de greu sa iasa din prima. Stati linistit ca nici inginerilor care proiecteza smps-uri nu le iese din prima.Altfel spus, schema e proiecata intr-un mod destul de "urat" si astfel nu are cum sa iasa bine decat facuta in conditii industriale - asa cred eu cel putin.Si eu am de invatat, dar stiu o treba:"Orice argment irefutabil tzineNu fac azi, lasa ca fac maine" Parazitii

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

salutare tuturor , de ceva vreme mam uitat si am studiat asa in umbra posturile din aceasta sectiune si mam pus pe treaba sa fac o sursa , deocamdata incep cu ceva simplu si cu tensiuni mici , nu ma bag direct la tensiuni de la retea , am si eu o nelamurire totusi , am aplicat formula pt dimensionarea transformatorului chopper cea descrisa de psanyi , acuma nelamurirea mea este : transformatoarele de comanda pentru tranzistoare si cel de curent tot cu acceasi formula se calculeaza? cu exact aceasi parametrii electrici?

Va multumesc

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

hai sa va ajut nitelTraful ala incercuit cu rosu este un transformator de curent care in functie de intensitatea curentului din primarul trafului mare,genereaza o tensiune care se aplica acelui comparator,ce serveste la protectia la supracurent.Schema aia este a sursei K6, este o sursa in topologia Full Bridge si de aia foloseste traf defazor.MARE mare atentie la sensul si legarea infasurarilor secundare(cele ce ataca cei 4 mosfeti),, una singur pusa aiurea si BUM! :snakeman: Personal am facut aceasta sursa doar partea de oscilator si comanda(fara protectii si restul),si mi-a functionat din prima!Primul sfat este ca in locul sigurantei de 6A din partea de +300Vcc sa puneti pt inceput, un bec de 220v/200W si doar daca becul este slab aprins sau stins, si la iesire aveti tensiunea pt care ati ales nr de spire din secundar,abia atunci treceri pe siguranta.Traful de comanda (cel de la pinii 11 si 14 de la SG) are urmatoarele caracteristici:Primar 12 spire iar secundarele 4x 14 spire.se realizeaza preferabil pe tor de ferita(care merge la minim 100 Khz) eu am folosit miez R25 K2004 ce la comet electronic iar sirma a fost scoasa din cablu FTP de retea pt calculatoare.Este ideal pt asa ceva.am tras 5 fire de culori diferite ca sa nu incurc si am plecat cu bobinajul cu toate 5 odata.Am bobinat 14 spire si pe urma am scos 2 spire din primar.Am ales 12 spire deoarece am alimentat SG-ul la 12Vcc iensiunea intre pinii 11 si 14 fiind Ualim minus 2X0,7V,tensiunea de saturatie a tranzistorilor din iesirea SG3525.14 spire in secundar am ales ca sa obtin o tensiune de 10-13 V pe fiecare secundar, deoarece Mosfet-urile au nevoie de 10 volti minim si 18 mazim, pt a se deschide complet(RDSon sa fie minima).Hai succes,dar recomand mai bine sa incercati pt inceput surse half bridge cu IR2153 si Mosfeti sau chiar IGBT-uri, pt puteri mai mari de 1000W

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Stie cineva daca din 2-3 toruri de ferita pot face un traf mai puternic?Ma gandesc sa pun torurile unul langa altul si apoi sa bobinez pe ele ca si cum ar fi un singur miez?Daca da apoi cate astfel de toruri asi putea pune? (am pe acasa freo 4-5 kg de torulete de ferita).Daca nu: dece?Intrebarea se pune si pentru trafurile E+E din ferita (ca cele din sursele de calculator).Nu prea am gasit info pe aceasta tema!Multumesc mult.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Buna dimineata, tocmai ce am petrecut ceva vreme cautand prin sectiunea "Alimentatoare" formule de calcul pentru un transformator dintr'o sursa full-bridge, respectiv mult discutata K6. Ca sa respect cerinta moderatorului am sa intreb aici, daca imi puteti spune si mie o formula sau ceva lamuritor in privinta dimensionari si calcularii numarului de spire pentru un transformator ce lucreaza intr-o sursa full bridge.Sau sa pun intrebarea altfel, aici: viewtopic.php?t=9499&postdays=0&postorder=asc&start=15 psanyi da o formula de calcul, si mentiona acolo de topologia push-pull, vreau sa va intreb daca aceea formula se aplica exact si la topologia full-bridge?Va multumesc

Link spre comentariu

Stie cineva daca din 2-3 toruri de ferita pot face un traf mai puternic?Ma gandesc sa pun torurile unul langa altul si apoi sa bobinez pe ele ca si cum ar fi un singur miez?Daca da apoi cate astfel de toruri asi putea pune? (am pe acasa freo 4-5 kg de torulete de ferita).Daca nu: dece?Intrebarea se pune si pentru trafurile E+E din ferita (ca cele din sursele de calculator).Nu prea am gasit info pe aceasta tema!Multumesc mult.

din cate am citit pe internet se poate pune linistit , nu cred ca o sa influenteze cu ceva , doar sa fie de aceasi dimensiune si lipite , am vazut o sursa de 1.2kw parca si cu 8 miezuri E-E , trafu mergea la frecventa destul de joasa , cam 40khz ....
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

cum calculez un traf feritta ETD pt o sursa de pc ?vreau sa o modific sa o fac de 250W 2 x 30 Vvreau sa-i pun un miez mai mare dar nu stiu cum sa calculez nr de spireare aceasi arie a miezului ca cel de pe sursa numai ca este mai inalt75 mm^2(am calculat pi*r^2 la miezul interior rotund,este corect ?)am gasit pe forum niste formule de calcul dar imi davalori mari ale nr de spire peste 100 de spire pt primarceea ce nu mi se pare in regula tinand cont de faptul ca miezul original a avut 2 x 20 spire in primarva multumesc !

Link spre comentariu

cum calculez un traf feritta ETD pt o sursa de pc ?am gasit pe forum niste formule de calcul dar imi davalori mari ale nr de spire peste 100 de spire pt primarceea ce nu mi se pare in regula tinand cont de faptul ca miezul original a avut 2 x 20 spire in primar

1. Sursele PC lucreaza in half bridge, ceea ce inseamna ca pe transformator este jumatate din tensiunea redresata, implicit si numarul de spire. Adica in loc de 310Volti cat ai dupa punte vei avea 150-160V.Transformatorul lucreaza cu aceea "mediana" de pe cele doua condensatoare electrolitice de dupa punte.2. Lasa primarul intact3. Numara cate spire ai avut in secundare si imparti cati volti aveai original acolo impartit la numarul de spire care ti-a iesit tie la numaratoare, astfel vei afla numarul de spire pe volt. Eh si imultesti pe asta cu cati volti vrei tu si afli numarul de spire din secundar4. Modifica reactiile, mai mult ca sigur pe linia de +12v si +5v ai niste rezistente care fac parte dintr-un divizor ce compara tensiunile cu tensiunea de referinta din respectivul integrat, apoi valoarea acelor "bleedere" care-s defapt niste rezistente de sarcina.Cu ce integrat este echipata sursa?
Link spre comentariu

tl494

miezul original era un EI micut(EI28)

am gasit altul mai maricel mai inalt(FT77)

are aceasi arie a sectiunii miezului dar imi are loc mai multa sarma(75 mm^2)

tinand cont de faptul ca are acceasi arie il voi bobina la fel ca cel mic

P=40

la ce se refera Vin/mm^3?

calcul traf

daca pun trz mai mari si traf mai mare pot merge pana la 500W?

Link spre comentariu

Inca o chestie legata de alegerea numarului de spire, incearca sa vezi pe ce frecventa iti lucreaza TL494 acela ... uitate la pinul 6 sa vezi valoarea rezistentei si la pinul 5 sa vezi ce valoare are si condensatorul de acolo, in functie de asta poti vedea la ce frecventa iti lucreaza traful...Formula frecventei f=1/Rt x Ct unde Rt este in ohmi si Ct in farazi. si ca referinta 1nf = 0.000000001 F

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări