Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul traf. SMPS (comutatie)

Metallman

Postări Recomandate

Exista sonde 100:1 cu tensiunea max de 2000V.

Prin 2000 am ratat-o la mustata pt ca sant zgarcit din fire. Colegul care a cumparat-o ne-a parasit si nu am avut inspiratia sa o cumpar de la prietena lui. Culmea ar fi sa zaca printr-o debara, sau mai rau sa fie la groapa Glina.

Eu folosesc o rez de 10Mohm paralel cu 12pico si dublez domeniul sondei de la 600V la 1200V. Un capat este lipit in pct de masura iar in celalalt am un crocodil. Compensarea nu este perfecta dar este suficient caracterul informativ al oscilogramelor.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Am bobinat pe o carcasa de ETD49 (pentru sursa mea de +/-55V) o tentativa de transformator: primar 24 spire, secundar 2x10 spire, in ordinea: 1/2 primar, secundar, 1/2 primar. Am masurat intre primar si secundar o capacitate de 240pF.

Poate sa imi dea acesta o informatie despre cat de bine se va comporta transformatorul in sarcina? Nu prea am cu ce sa masor inductanta cu si fara miez, ma gandesc ca ar fi utila.

Link spre comentariu

Nu stiu la ce te ajuta masurarea capacitatii primar/secundar, si presupunand ca este traf pentru semipunte sau ceva pe principiul conversiei directe atunci nici masurarea inductantei nu te ajuta la nimic, poate doar cea de scapari dar fiind fara intrefier, si inductanta de scapari ar trebui sa fie mica asadar si influenta ei. Te intereseaza sa ai un numar suficient de spire pentru a fi departe de inductia de saturatie, si totodata un numar suficient de spire pentru pierderi cat mai mici in miez, si te mai intereseaza ca sarma folosita sa poata suporta curentul maxim dorit si sa fie dimensionata corect pentru efectul pelicular, daca ai tinut cont de toate astea atunci traful ar trebui sa se comporte ok. Regimul de sarcina te intereseaza doar in vederea pierderilor pe cupru, in miez fie in sarcina fie in gol pierderile sunt aceleasi.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pentru nr spire in primar i-l citez pe "Smilex":

"Formula magica cea mai simpla e: N=U∙Ton/(B∙S) unde N=numarul de spire, U=tensiunea la bornele infasurarii (V), Ton=timpul cat tensiunea exista pe infasurare (µs), B=inductia in miez (T), S=sectiunea miezului (mm²). In paranteze sunt unitatile de masura in care trebuie se exprime marimile din formula respectiv volti, microsecunde, tesla, milimetri patrati"

Cum aflu inductia in miez(B) din fisa de date pentru acest miez?:e653227.pdf

Link spre comentariu

Fișa respectivă se referă în special la miezul E65 ca geometrie , materialul este tratat doar sumar . Un indiciu ar fi în tabelul de la pagina 3 , cu pierderile . 

Preferabil este să folosești fișa materialului respectiv , de exemplu 3C90 

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ferroxcube.com%2FFerroxcubeCorporateReception%2Fdatasheet%2F3c90.pdf&ei=oMMRVYfzA8XYU9WsgvgI&usg=AFQjCNHL8kk5i0sb-1LzUpLNgLeHbEZgIg&bvm=bv.89184060,d.ZWU

Acolo ai , la figurile 6 și 7 pierderile în miez la diferite inductii și frecvențe . Pentru ca un miez să lucreze ”rece” ( încălzire sub 30° ) se recomandă să se ia pierderi de circa 100mW/cmc - e o aproximare asta .

Atenție , B din tabelele alea e jumătate din B din formula citată. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Acum inteleg de unde gaseati voi tabele, grafice si eu nu, in pdf-ul meu e vorba de forma (E65) pe cind trebuia sa caut dupa material (3C90) etc

Pun o poza cu graficul 6, pentru o frecventa de 80Khz si 100KW/m3, rezulta cu aproximatie B = 125.9 T, corect?

post-175768-0-12297700-1427265668_thumb.jpg

De ce trebuie luat in calcul dublul lui B? in pdf valoarea e data pentru jumatate de miez iar in calcul e formula pentru intreg miezul adica doua jumatati?

Link spre comentariu

Nu stiu de unde ai scos tu zecimala aia, graficul este logaritmic, nu poti face decat o estimare, apoi vezi ca iti lipseste "m" dinaintea lui "T", pentru ca este miliTesla. Si da cam pe acolo ar fi, adica undeva in jur de 0,11-0,12T ( asa se exprima valoarea in formula ). Iei valoarea asta in functie de ce pierderi accepti tu in miez pentru cm^3, cineva spunea ca i se pare ok si 500mW/cm^3, cei 100mW/cm^3 sunt o aproximatie recomandata, daca vrei o respecti, daca nu... nu.

Link spre comentariu
  La 25.03.2015 la 6:53, marian a spus:

Nu stiu de unde ai scos tu zecimala aia, graficul este logaritmic, nu poti face decat o estimare,

- Conform grafic am estimat B a fi undeva la 10 la puterea 2.1.

apoi vezi ca iti lipseste "m" dinaintea lui "T", pentru ca este miliTesla. Si da cam pe acolo ar fi, adica undeva in jur de 0,11-0,12T ( asa se exprima valoarea in formula ).

-Am gresit, B = 125.9 mT  adica 0.126T.

Iei valoarea asta in functie de ce pierderi accepti tu in miez pentru cm^3, cineva spunea ca i se pare ok si 500mW/cm^3, cei 100mW/cm^3 sunt o aproximatie recomandata, daca vrei o respecti, daca nu... nu.

-Am sa retin sugestia, 500mW/Cm3.

Nu mai stiu cum sa inserz "frumos" in text, inainte puteam cu acel "quote", sper sa se inteleaga totusi.....

Link spre comentariu

Nici o problema se intelege ce doresti sa zici. Referitor la 500mW/cm^3, a nu se intelege ca eu zic ca ar fi ok asa, ci spun doar ca altcuiva i se parea in regula, mie mi se pare mult, dar e dreptul vostru al fiecaruia sa ganditi liber. Deci daca tie ti se pare ok asa atunci da-i drumul. :)

Link spre comentariu

Da, da, da....., am intels "din prima", e o sugestie "din auzite" nu o recomandare.

Totusi de ce trebuie luat BX2 in calcul? cum spune UDAR, valoarea din tabel este pentru o jumatate de miez?

Link spre comentariu

^,chiar ,de ce ?

Pana acum eu am considerat inductia asa cum e desenata in acel grafic si am luat-o in calcule ca atare

De regula ,aleg pierderile 150-200mW/cm3

Editat de nel65
Link spre comentariu

Graficele cu pierderile sunt ridicate pentru o excitație sinusoidală cu amplitudinea Bvârf.  Scrie asta în Data Sheet . Excursia pe curba de magnetizare este deci 2 * Bvârf.

Deci la 100mT în tabel corespund 200mT excursie pe curba de magnetizare . 

Pe de altă parte inducția calculată cu formula B = U*ton/(A*N) este chiar excursia pe curba de magnetizare ( de la 0 la Bmax sau de la -B la +B , după caz ). 

Sigur , și asta este o aproximație dar este destul de corectă dacă nu suntem prea aproape de saturație . Riguros ar fi dacă am măsura pierderile pe exact acelați miez și în aceleași condiții ...

În ce privește valoarea de 100mW/cmc , într-adevăr , este cam ”de manual” . Exemplu din care reiese această valoare : Miez ETD39 , Ve = 11.6 cm3; Rth = 15 °C/W. Alegem , cum am spus mai sus , o creștere de 30°C a temperaturii - rezultă o putere de 2W . Acceptăm , din nou după o regulă oarecum empirică , pierderi egale în Cu și Fe . Rezultă 1W în Fe adică 1/11.6 = 87mW/cm3

Conteză până la urmă pierderile totale în transformator ( Fe + Cu ) și condițiile/scopul pentru care este construit . Totuși, pierderile în Fe fiind independente de sarcină , părerea mea este să nu se facă economie la acest capitol ci mai degrabă la Cu - perfect acceptabil dacă avem un regim intermitent de pildă (intermitent ca sarcină, primarul fiind permanent alimentat ) . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Culmea e ca stiu articolul insa am ignorat partea in "semipunte", acolo era scris tot ce ma interesa.

Insa tot nu-mi dau seama unde scrie ca trebuie 2XB, nici in articol si nici in pdf.....!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări