Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul traf. SMPS (comutatie)

Postări Recomandate

^Raspunsul la intrebari deja se afla in citatul de la @smilex daca te uiti mai atent, adica pierderile in miez sunt dictate de catre inductie, iar inductia este determinata de catre numarul de spire si timpul in care tensiunea se afla la borne, cu alte cuvinte pierderile nu tin de puterea extrasa, astfel incat cu cat inductia este mai mica, cu atat mai mici sunt pierderile in miez, asadar ai putea spune ca indiferent cat de mare este puterea pe care o tragi de la un traf atata vreme cat pastrezi inductia la un nivel corespunzator nu ai probleme cu miezul, dar aici intervin limitarile, asa cum s-a spus, inductia tine si de numarul de spire, iar numarul de spire este determinat printre altele si de catre sectiunea miezului care cu cat este mai mica cu atat mai multe spire sunt necesare si ajungi la situatia lipsei de spatiu de bobinat, toate sunt interdependente.

Link spre comentariu

nu, deocamdata n-am curaj sa ma joc cu tensiuni asa mari.

E vorba de un convertor push pull pt a alimenta un amplificator in clasa D(de aici si tensiunea asimetrica de la iesire) pt masina. Teoretic nu voi avea nevoie de 300w in regim continuu ca doar e muzca nu sinusoidale, dar ma simt mai bine sa stiu ca sursa poate tine 300w continuu.

Nu am facut calcule de mana inca, deocamdata am vrut sa vad daca respectivul miez ar suporta puterea de 300w.

Conform softului de la ferroxocube pt acest miez la 2 spire in primar Bmax e 350mT, valoare ce mi se parea foarte mare . Tot softul asta spune ca pt 300w Bmax pt acest miez este 340mT si de aici nelamurirea mea: Trebuie ca primarul sa fie bobinat pt o inductie de 340mT ca sa pot stoarce 300W din miez sau e doar o limita pe care sa nu o depasesc.

Iar acum am inteles ca e doar o limita.

Ideal as baga 4+4 spire in primar(B=177mT) dar nu stiu daca va incapea tot bobinajul iar la 3 spire ,B ar fi 235mT chiar 284 la 14.4V care iarasi mi se pare mult.

Link pt soft ca sa nu-l mai cautati pe topic

Link spre comentariu

pai cam singura varianta la care am access si sa fie toroidal(pt a nu bruia amplificatorul) ar fi TN32/19/13 material 3F3 .Frecventa ar fi 60kHz si sper sa reusesc 4 +4 spire pt ca inductia sa fie la 180mT pt 14.5V.Miezul vad ca e la adelectro deci nu trebuie sa ma complic la cumpararea lui

Link spre comentariu

Ca idee: traful are un spatiu limitat pt sarma.Pui sarma subtire-> incap spire mai multe-> nu se incalzeste traful, dar se incalzeste sarma mai tare (ca doar e mai subtire)Sarma mai groasa-> incap mai putine spire -> se incalzeste traful, dar nu se mai incalzeste sarma...Marind frecventa, scade numarul de spire pt aceeasi inductie. D-aia, la frecvente mai mari, s-ar putea trage o putere mai mare, dintr-un miez. Dar trebuie sa iei in calcul toti parametrii astiaAvand in vedere ca la f mare cresc si pierderile in semicondutori, eu as merge pe frecventa mica + miez mare (300W poti trage dintr-un EI33 dintr-o sursa pc)

Link spre comentariu

E drept ca marind frecventa scade numarul de spire necesare dar pe langa pierderile in miez sporite inerente mai este o chestiune care nu intotdeauna este luata in calcul, efectul pelicular la cupru, cu cat frecventa este mai mare cu atat adancimea de patrundere este mai mica, deci mai mult cupru pentru aceeasi densitate de curent, deci mai mult spatiu de bobinare ocupat, astfel incat subrscriu si eu la ideea ca frecvente mai mici sunt poate mai potrivite, undeva in jur de 30Khz, pierderile sunt mai mici in miez si adancimea de patrundere mai buna si cu un EI33 poti rezolva cei 300W necesari.

Link spre comentariu

Mai multe sarme mai subtiri in paralel decat una mai groasa ar trebui sa se foloseasca la orice frecventa atunci cand se vorbeste despre comutatie, la 30Khz adancimea de patrundere este de aproximativ 38% ceea ce inseamna ca si anume curentul circula doar prin ~1/3 din sectiunea totala, la 60Khz adancimea scade la ~27%, etc... evident ca la 60Khz vei folosi mai multe sarme in paralel decat la 30Khz, deci mai mult cupru si se ocupa mai repede spatiul de bobinare.

Link spre comentariu

Adancimea de patrundere se masoara in mm. Si scade odata cu frecventaDaca diametrul sarmei e mai mic decat 2x adancimea de patrundere, sarma e folosita in totalitate... Evidemt, indiferent de frecventa!Poate vroiai sa zici 'mai multe sarme in paralel, dar cu aceeasi sectiune totala ca sarma mai groasa, folosita la o frecventa mai mica'!

Link spre comentariu

Cu ce sa bruieze amplificatorul?PS: Atat eu cat si @smilex am postat niste graficuri, te-ai uitat atent la ele? graficurile sunt logaritmice, acuma la 60Khz 0,18T mi se pare cam la limita pentru ventilatia naturala, daca folosesti ventilatie fortata atunci cred ca e ok.

Pai din cate stiam celelalte miezuri au scapari mai mariDin graficul pt 3F3 intr-adevar pt 100mW/cmc ar trebui undeva la 140mT dar am aproximat si din ce zice softul lor(la 340mT temp va creste cu 45 grade) ca la 180mT temp va creste cu vreo 20 grade

Ca idee: traful are un spatiu limitat pt sarma.Pui sarma subtire-> incap spire mai multe-> nu se incalzeste traful, dar se incalzeste sarma mai tare (ca doar e mai subtire)Sarma mai groasa-> incap mai putine spire -> se incalzeste traful, dar nu se mai incalzeste sarma...Marind frecventa, scade numarul de spire pt aceeasi inductie. D-aia, la frecvente mai mari, s-ar putea trage o putere mai mare, dintr-un miez. Dar trebuie sa iei in calcul toti parametrii astiaAvand in vedere ca la f mare cresc si pierderile in semicondutori, eu as merge pe frecventa mica + miez mare (300W poti trage dintr-un EI33 dintr-o sursa pc)

Hmm , am ceva trafuri de atx dar nu stiu cata incredere sa am in ele , ai incercat un push pull cu asa ceva?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări