Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul traf. SMPS (comutatie)

Metallman

Postări Recomandate

as adauga si imaginea asta

Posted Image

M-am lamurit cum e , multumesc!

Nu prea stiu daca e bine sa comut mosfetii la 100khz pt un regim termic mai lejer al trafului sau asta imi va aduce probleme mai grave

Link spre comentariu

ok, nu ma prind de ce frecventa in traf e tot 50khz. Nu se suprapun cele 2 de 50khz? si rezulta 100khz pe traf?

Se suprapun dar nu se si aduna, cred ca ai putea spune mai degraba ca se completeaza. Frecventa este numarul de clicluri pe secunda, un ciclu este o perioada care perioada este compusa din 2 semialternante, pozitiva si negativa, in push-pull traful are mediana conectata la +Vin, iar tranzistorii pun capetele alternativ la masa, un tranzistor formeaza o semialternanta, adica o jumatate de perioada/ciclu, al 2-lea tranzistor incheie perioada cu cea de-a 2-a semialternanta, formand in ciclu complet, pentru oscilator cu frecventa setata la 100Khz cei 2 tranzistori vor comanda traful cu 50k de cicluri pe secunda, adica 50Khz.
Link spre comentariu

da, initial credeam ca mosfetul pereche adauga un ciclu.Mai am o nelamurire, am Bmax de 340mT la puterea de 300w ( rezultat in softul celor de la ferroxocube)Pt acest Bmax rezulta 2 spire in primar la 50khz.Daca eu pun 3 spire pt ca Bmax sa scada la 230mT(la aeasi frecventa) este afectata puterea suportata de transformator?

Link spre comentariu

Frecventa mare: pierderi mai mari pe semiconductori (trz, diode) si miez, dar pierderi mai mici in cupru (spire mai putine).Daca nu ai probleme de spatiu, mergi pe frecventa mica (parerea lui smilex si nu numai, care mi se pare f corecta)

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Numarul de spire si timpul de alimentare a lor determina inductia in miez la o anume tensiune. Inductia in miez determina puterea disipata in miez. Toate materialele gen 3F3, 3C90 au un PDF care iti ofera un grafic ce arata puterea disipata pe centimetru cub de miez (W/B), in functie de inductia in el la anumite frecvente. Numarul de centimetri cubi din miez determina puterea totala disipata in miez. Este o valoare acceptata si acceptabila 100mW/cmc pentru o ventilatie naturala. Probabil e nevoie de o inductie mai mica de 0,23T in miez la 50kHz, pentru a obtine acei 100mW/cmc. Consulta PDF.

Link spre comentariu

Nu vad diferente prea mari la cele 2 frecvente intre 3c90 si 3f3, linia de 100Khz practic sta pe loc, 3c90 insa la frecvente mai mici pare a sta mai bine, iar 3f3 pare a fi capabil de frecvente de lucru mai mari.. :nas:

Link spre comentariu

Numarul de spire si timpul de alimentare a lor determina inductia in miez la o anume tensiune. Inductia in miez determina puterea disipata in miez. Toate materialele gen 3F3, 3C90 au un PDF care iti ofera un grafic ce arata puterea disipata pe centimetru cub de miez (W/B), in functie de inductia in el la anumite frecvente. Numarul de centimetri cubi din miez determina puterea totala disipata in miez. Este o valoare acceptata si acceptabila 100mW/cmc pentru o ventilatie naturala. Probabil e nevoie de o inductie mai mica de 0,23T in miez la 50kHz, pentru a obtine acei 100mW/cmc. Consulta PDF.

De acord, de asta si spuneam ca vreau sa cresc nr de spire pt a scadea B, dar nelamurirea mea era daca scaderea inductiei va afecta puterea pe care o pot scoate din miez la aceasi frecventa.Adica altfel formulat: cazul 1: un transformator cu Bmax de 340mT tensiune 12v, are in primar 2 spire si din el se trag 300W la 50kHz cazul 2: alt transformator dar cu acelasi miez , Bmax 177mT tensiune 12v, are in primar 4 spire , frecventa 50kHz ; se mai pot trage din el 300w?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări