Vizitator gaby1965 Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 Buna ziua tuturor Concret,cu cat se pot cumpara celule fotovoltaice ? plus minus? Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 Depinde enorm de tip, suprafata, randament, si nu in ultimul rand de modul in care sunt incapsulate si pasivizate...-celulele fotovoltaice pe baza de siliciu monocristalin, cu randament de ~20%, incapsulate impecabil, au un pret foarte mare, un panou de 200W(cca. 1 metru patrat) poate depasi lejer 3-4000 $-NU SE AMORTIZEAZA economic niciodata aceste celule, dar sunt destinate aplicatiilor spatiale, militare, etc, deci nu e nevoie de amortizare. -celulele bazate pe siliciu policristalin sunt de 4-10 ori mai ieftine, sunt ideale pt. aparate portabile, de ex. la un aparat de radio/player pt. "luat la plaja" au un raport de amortizare excelent(la plaja, pe malul marii e soare garantat)-au insa un randament mai mic decat monocristalinele, cam la jumatate.-celule solare amorfe, pret derizoriu(cativa centi pe celula), constau intr-o foaie de geam tras, care are pe o fata o depunere de siliciu amorf in suspensie de rasina organica.Randament sub 1%, sunt utilizate pt. pitici de gradina, lampi cu LED, chinezarii. Nu merita utilizate in ciuda pretului. Link spre comentariu
nicusor1961 Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 Celule policristaline de 4,09 W la 13lei/buc. va pot oferi eu. Vadeti la vanzari. Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 Asa arata suprafata unei celule policristaline, practic se vad "frunze" pe suprafata de siliciu. Si o corectie la ce scriam mai sus: siliciul monocristalin inseamna minim 10.000$/200W, nu 3-4000$. http://www.malleast.com/sch%C3%83%C2%BC ... -1023.html Link spre comentariu
nicusor1961 Postat Aprilie 29, 2011 Partajează Postat Aprilie 29, 2011 Celulele solare fotovoltaice au preturi care depind de randamentul pe care il obtin . Clasificarea se face prin masuratori facute pe fiecare celula in parte . Cele care sunt clasa A au cei mai buni parametrii si ajung la 16,8 % cele policristaline , 18% cele monocristaline . Vorbesc aici de celulele folosite in mod uzual , nu cele pentru sateliti care ajung si la 40% si care sunt scumpe. Diferenta intre cele poli si cele mono nu este asadar foarte mare , ba chiar cele cu 16,8% poli sunt mai bune decat multe monocristaline care se gasesc de vanzare pe Ebay . In exemplul din postul de mai sus suma este mare pentru ca se vinde de fapt un palet cu 36 de panouri iar pretul pe bucata este putin mai mult de 400$. Eu am avut monocristaline noi, in ambalajul de fabrica cu 13,5lei/buc. la 4,4W si randament 18,2% (cu colturi drepte , netaiate). http://i53.tinypic.com/fyfgo4.jpg Mai am cateva policristaline clasa A cu 16,8% randament si 4,09W la 13lei/buc. la sectiunea vanzari si tot acolo , un panou realizat cu acest tip de celule care obtine un curent de 7,74 A cu geam de 4mm deasupra. Fara geam , curentul depaseste 8A asadar randamentul de 16,8% nu este o poveste. Preturile sugerate in postul de mai sus nu sunt reale. Link spre comentariu
gica70 Postat Aprilie 29, 2011 Partajează Postat Aprilie 29, 2011 Am vazut ca vanzatorii, de obicei, garanteaza produsul cam 10 ani la acelasi randament (factor de conversie) si peste 10 ani randamentul scade cu 20 la suta. Nimeni nu spune ce se intampla peste 30 ani, de ex. (Posibil sa nu fi avut nimeni in exploatare mai multe decenii asemenea panouri pt. comparatii?. Stiu ca sunt metode artificiale de evaluare in timp a performantelor acestor celule). Inchei prin a spune ca timpul de exploatare si evolutia randamentului lor in acest timp conteaza mult atunci cand iti faci un calcul de eficienta.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum