Vizitator radu32 Postat Aprilie 27, 2011 Partajează Postat Aprilie 27, 2011 Buna ziua ! Ma numesc Radu,si as dori sa ma ajute cineva cu un sfat intr-o problema !mentionez ca nu am tangenta cu domeniul electronicii si nu stiu decat ca, peste o anumita limita (cuantificata in parametrii specifici) curentul electric scapat de sub control e periculos pentru om !Problema e urmatoarea : am un aparat de sudura a carui crcasa de tabla curenteaza la contactul direct cu mana ! Intrebarea este, ce fel de aparat pot folosi pentru a detecta prezenta sau absenta curentului electric pe un obiect metalic ? De la ce valoare in sus prezenta curentului electric pe un metal, e periculoasa pentru om la atingerea directa cu mana ???Deci, ce aparat sau instrument pot folosi ,si cumpara din comert(eventual sa nu fie nici prea scump!) pentru a putea verifica de fiecare data cand vreau, prezenta sau absenta curentului electric pe o suprafata metalica ???Insperanta ca voi primi un raspuns competent si clar, va multumesc pentru atentia acordata ! Link spre comentariu
leoncris Postat Aprilie 27, 2011 Partajează Postat Aprilie 27, 2011 Cel mai simplu un fasung+un bec la 230V si doi conductori conectati la sasiu si nul de protectie,sau un creion de tensiune,dar mai sigur cu bec.Acuma daca-i vorba de curent minim periculos trebuie specificat tipul curentului CC sau CA.Valorile sunt date in NTSM. Link spre comentariu
Vizitator radu32 Postat Aprilie 27, 2011 Partajează Postat Aprilie 27, 2011 nu stiu ce tip de curent e, faza e ca punand mana curenteaza !am observat ceva si cand am pus mana pe maneta de inaltare a scaunului,la loganul meu,si as vrea sa verific sa nu fie incarcat cu curent(masinii i-a fost schimbat in servis cablajul electric acu ceva timp !)si cu creionu ala cum se procedeaza ? exista in comert, de ce fel, si cum il pui pe fier ??? Link spre comentariu
gica70 Postat Aprilie 27, 2011 Partajează Postat Aprilie 27, 2011 Urgent, cauta un electrician autorizat care sa-ti ia toate masurile necesare pentru a fi in siguranta. Esti in mare pericol, nu te juca!. Nu are legatura (de nici un fel!) cu logan-ul. Probabil a fost o descarcare electrostatica nepericuloasa. Link spre comentariu
leoncris Postat Aprilie 27, 2011 Partajează Postat Aprilie 27, 2011 La Logan ai simtit o descarcare electrostatica a corpului tau spre sasiul masinii.Probabil aveai prea multe "sintetice" pe tine. Cat despre creion... se gaseste la orice magazin de electrice.Un bec cu neon , o rezistenta si rezistenta corpului tau care este in jur de 5000 ohmi.Cam atat. http://www.google.ro/imgres?imgurl=http ... CC8Q9QEwBQ Link spre comentariu
H Robert Postat Aprilie 27, 2011 Partajează Postat Aprilie 27, 2011 Este de cumparat in real selgros praktiker undeva pe la 15 lei Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 27, 2011 Partajează Postat Aprilie 27, 2011 mi-am facut multi ,,prieteni" raspunzand mai atipiccred ca ai auzit de nefericita femeie din Constanta(?) careia i-a cazut in cap o bucata de tencuiala sau o caramida din zid si a fost la un pas sa ajunga legumaasa si dumneata parca privesti la o caramida care sta sa cada de la balcon si te intereseaza de un aparat cu care sa-i masori greutatea ca sa stii ce impact va avea cand va cadea in capul cuivate-a mai sfatuit cineva--cheama un electrician sa vada ce se intampla acolo si foloseste o impamantare cand sudezicreionul de tensiune se poate aprinde si la 100v,el da decat o informatie de prezenta tensiune si nu de valoaresi din nou aceleasi confuzii de termeni,multi vorbesc de curent si tensiune ca despre acelasi lucrude exemplu cand cineva intreaba ce curent este periculos pt om i se raspunde ca de la 50v in sussau alta discutie intre electricieni la o bere:cine te omoara,tensiunea sau curentul?si pana sa faci alte modificari,vezi daca senzatia de electrocutare este aceeasi in functie de sensul in care bagi stecherul in prizaasta poate sa spuna cam pe unde este o scurgere de curent spre carcasa Link spre comentariu
strombi Postat Aprilie 27, 2011 Partajează Postat Aprilie 27, 2011 Iati un multimetru si verifici cu testarele. Link spre comentariu
Vizitator radu32 Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 Si creionul acela de tensiune,cum se foloseste practic ?Si ce arata el,sau probeaza ?Daca se aprinde becul,inseamna ca este curent electric pe metal ? Si daca nu , nu e curent,si nu e periculos pt om ? Link spre comentariu
leoncris Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 Creionul de tensiune este o jucarioara care indica prezenta unei tensiuni,nu valoarea ei si nici a curentului.Practic se pune varful pe carcasa metalica,sig. , ... la care vrei sa vezi prezenta tensiunii(fazei) si degetul pe capatul opus.Daca se aprinde "becul" se semnaleaza prezenta unei tensiuni fata de masa.Modul de functionare l-am postat anterior,parca.Revenind la aparatul de sudura,cheama un electrician sa rezolve problema.E prea riscant sa te joci de-a electricianul cand nu ai cunostintele minimale. Link spre comentariu
dan cod Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 NU il vad bine lucrand cu cel aparat mai ales pe ploaie sau vreme umeda.Unii ,,stiu,,sa se joace cu viata lor si nu isi dau seama ce fac.Un cunoscut a platit scump asa ceva (adica cu viata) dintr-o cauza asemanatoare caruia nu i-a dat importanta.Asa ca grija mare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 Si creionul acela de tensiune,cum se foloseste practic ?Si ce arata el,sau probeaza ?Daca se aprinde becul,inseamna ca este curent electric pe metal ? Si daca nu , nu e curent,si nu e periculos pt om ?daca citesti in josul fiecarei pagini vei vedea ca nr vizitatorilor este mult mai mare decat al user-ilorsant foarte multi cetateni care fol forumul ca pe o documentatie la libersi eu intram numai la depanare tv si monitoare lcdde ce spun asta--pt ca puteai invata multe despre curentul electric daca cautai cu atentieam mai scris asta-la priza avem 220vca,faza si nulnulul este firul deja conectat la pamant,el poate fi atins cu mana fara a fi in pericolfaza este periculoasa cand omul atinge pamantul-de aceea electricienii au cizmele speciale sau la un post de lucru se cere un covoras de cauciuctotusi in anumite aparate,cand apare un defect sau la umiditate ridicata potentialul fazei se poate transmite spre parti metalice ce pot fi atinse cu mana--el poate fi masurat cu voltmetrul de alternativ dar trebuie sa pui o borna la pamant ceea ce poate fi incomod sau imposibilcreionul de tensiune foloseste insusirea unui beculet cu neon de a da un raspuns luminos la un curent extrem de mic,care e departe de a fi periculos pt omde aceea se pune in serie cu beculetul o rez de aprox 500kohm si legarea la pamant se face prin corpul omuluiel te ajuta sa identifici rapid care este faza si nulul sau daca ai scurgeri de curent la carcase,parti metalice ale unui aparat ce pot fi atinse cu mana sau parti ale corpuluim-a chemat un vecin la care se aprindea creionul si pe faza si pe nul la prize(nu functiona nimic in casa)i-am spus ca nu se poate asa ceva,am mers la el si avea dreptateparea inexplicabil,numai daca se intrerupe nulul spre stalp(locuiam la curte) se poate explica--dar firele pareau intactein final am avut dreptate,se intrerupsese nulul langa stalpul intermediar unde lovea o creanga de nuc-izolatia de pvc nu se intrerupsesede aceea mai spun atentie si la folosirea termenilor--tensiunea si curentul sant lucruri diferitecurentul este deplasarea sarcinilor,nu se spune este curent pe carcasa,curentul nu poate sta pe loc Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 1, 2011 Partajează Postat Mai 1, 2011 Cu un multimetru de 2 lei nu se poate masura (corect) potentialul carcasei Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum