Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dilema Aparat Sudura

Vizitator ying

Postări Recomandate

...Da-i cu tupeu cu 220V ...

Cu doar 30V in gol si tupeu, nu faci nici o branza.
Pentru ca amorsarea sa se faca usor, tensiunea de amorsare in secundar trebuie sa fie in jur de 50-60V, altfel arcul se formeaza greu, sau nu se formeaza. Unii recomanda chiar 70V, in special cand este cazul sa se sudeze cu electrozi de inox speciali, pentru a putea suda si in curent alternativ.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

4

• TESSLA

3

• Mindware

2

• remus68

2

Top autori în acest subiect

Da, vorbim aici de sudura in curent alternativ, cu transformator.In fisierul atasat e putina teorie.[attachment=0]Echipamente de sudare scan pag 20.pdf[/attachment]

Link spre comentariu
Vizitator ying

@mihaighe:O sa masor si curentul la limitele suntului. Treaba este ca multimetrul meu duce max 20A si mi-e sa nu scoata fum.Eventual o sa masor intai cu suntul "pus" sa vad ce curent da apoi il departez incet incet. Cam la ce curenti ar trebui sa ma astept ? >20A ?em2006: Multumesc, chiar cautam asa ceva. Daca ai ceva chiar si mai detaliat primesc cu mare drag :).LE: Acum am obs ca a fost scanat. Apreciez!PS: Legat de masuratoare curentului. Banuiesc ca atunci cand suntul este pus/coborat, (intre coloanele tolelor) o sa am curent mai mic datorita fluxului magnetic mai mic nu?

Link spre comentariu

Suntul de asta este pus acolo...ca sa reglezi curentul de sudura. Personal nu recomand sa folosesti multimetrul ala....pentru un interval de timp foarte scurt intensitatea din circuitul primar o sa fie mare...peste 20 A..., in functie si de traf, si s-ar putea sa "bulesti" aparatul de masura. Daca aveai unul "clasic", cu ac...mai mergea ca alea nu-s asa "sensibile" la depasirea domeniului de masurare pentru momente suficient de scurte. Parerea mea.

Link spre comentariu

@mihaighe:O sa masor si curentul la limitele suntului. Treaba este ca multimetrul meu duce max 20A si mi-e sa nu scoata fum.Eventual o sa masor intai cu suntul "pus" sa vad ce curent da apoi il departez incet incet. Cam la ce curenti ar trebui sa ma astept ? >20A ?em2006: Multumesc, chiar cautam asa ceva. Daca ai ceva chiar si mai detaliat primesc cu mare drag :).LE: Acum am obs ca a fost scanat. Apreciez!PS: Legat de masuratoare curentului. Banuiesc ca atunci cand suntul este pus/coborat, (intre coloanele tolelor) o sa am curent mai mic datorita fluxului magnetic mai mic nu?

Curentul de mers in gol ar trebui sa fie cam acelasi indiferent de pozitia suntului si sa fie de ordinul a 2-5 A.Daca transfirmatorul are nr. de spire corect calculat si nu sant probleme cu calitatea tolelor si modul de impachetare atunci curentul de mers in gol trebuie sa aiba valori mai mici.Daca tolele sant din tabla mai ordinara sau nr. de spire din primar nu este bine calculat(mai mic) atunci curentul de mers in gol creste ca valoare.Tu trebuie sa masori acel curent cu un cleste de curent pus pe scala de 20A.
Link spre comentariu

...multimetrul meu duce max 20A..

Iti trebe un ampermetru de curent alternativ (eventual clampmetru).

... Banuiesc ca atunci cand suntul este pus/coborat, (intre coloanele tolelor) o sa am curent mai mic ...

Cu suntul introdus complet, curentul de sudura va fi minim.Masoara cu clampul curentul de scurtcircuit al secundarului, cu suntul introdus complet.Pt realizarea conditiilor de scurt, foloseste o pereche de cabluri de 10-16 mmp, de 4-5 metri, pe care le atingi pe durata masuratorii. Vezi ce curent ai si in primar in aceste conditii.Cu iesirea in gol, curentul in primar e mic, 1..2A probabil.
Link spre comentariu
Vizitator ying

Clamp nu am si nu stiu daca voi gasi sa imprumut. Ramane de vazut. Multimetrul despre care vorbesc masoara si AC , max 20A, va dati seama ca nu mai pomeneam de el daca avea numai scala de DC. Cu el nu voi putea sa masor decat curentul de mers in gol din primar.Ramane de vazut ce si cum. Cum am mai zis (daca am mai zis) nu o sa fie muncit mai deloc asa ca ar trebui sa fie ok // asta nu inseamna ca nu sunt interesat de posibile imbunatatiri :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări