mișa Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Amplificatorul mos are impedanta de iesire aproape zero. In experimentul al doilea traful vede in primar cel putin 1K. Link spre comentariu
Vizitator Trilulilu Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Pentru acelasi transformator masuratori facute dupa metoda lui Jean-Michele (pe post de drossel un transformator de 26 H) cu o componenta continuua de 100mA ce a saturat usor la 10Hz si un raspuns in banda de frecvente aproape identic cu cel din metoda precedenta insa oscilograma arata mult mai bine, oare de ce ?Salut Blue! Practic ghicitoarea ta se reduce la a compara eficienta si linearitatea surselor, este foarte tentanta si poate fi extrem de instructiva, din pacate cele 2 exemple de comparat nu sint alese foarte inspirat; in primul caz e vorba de o sarcina inductiva de 8 ohm (< 1 ohm rezistiv) sustinuta de 22.000 uF la 40 V iar in al doilea caz e o sarcina inductiva de 3.200 ohm (150 ohm rezistiv) care are in spate o inductanta de 26 H la 26 V. In locul inductantei pune o rezistenta de 160 ohm si sa vedem atunci forma de unda, de pura curiozitate. Chiar si dupa aia se mai pot discuta conditiile de test, care se presupune sa fie "egale"... Link spre comentariu
blue Postat Mai 7, 2011 Autor Partajează Postat Mai 7, 2011 Reactanta inductiva a drosselui la 10Khz este de 1,63 megaohm , intelegi ideea ? Mai buna ar fi fost utilizarea unei CCS asa cum bine a aratat Misa, reactanta acesteia ar fi fosti mai mare si uniforma in spectrul AF (gyrator) dar si drossel-ul este destul de bun in acest caz Link spre comentariu
Vizitator Trilulilu Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Inteleg, in mare, dar mi-ar fi placut sa vad si-o rezistenta testata in locul inductantei. Normal ca o CCS e mai buna (pentru teste) dar n-o fi avut omu' la indemina cele citeva piese s-o construiasca sau poate era prea ocupat cu testarea celor 31 de transformatoare si publicarea datelor pe net. DAca vorbim de destul initial in sine, mi se pare utila ideea dar destul de unilateral testul (recunosc ca n-am citit toate comentariile ) Link spre comentariu
blue Postat Mai 7, 2011 Autor Partajează Postat Mai 7, 2011 Daca utilizezi o rezistenta aproximativ egala cu reactanta inductiva sau a unei surse de curent constant, pt a vea un curent de aprox 100mA, tensiunea sursei de c.c ar trebui sa fie enorma !! O valoare redusa a reactantei (sau a rezistentei) sunteaza sursa de c.a. cu impendanta foarte mica a sursei de c.c. deci rezulta o atenuare mare a semnalului Link spre comentariu
Vizitator Trilulilu Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Pai tocmai, eu voiam sa subliniez rolul inductantei in cel de-al doilea test al tau, recunosc ca nu am dus pina la capat rationamentul privind implicatiile folosirii unei rezistente insa, normal, ai dreptate, cam astea ar fi rezultatele. M-am grabit si eu, ca omu' cu transformatoarele...Vorbind de testul initial, mi-ar fi placut sa dea si masa transformatoarelor (ca sa nu mai zic de alte detalii constructive). Privind rezultatele proaste ale lui grecu' Polisois, si la asta ma refeream cind ziceam ca-i unilateral testul, Polisois foloseste circuite diferite decit cele clasice, in locul lui nici n-as fi acceptat testul asta! (daca l=o fi intrebat cineva?!...) In sfirsit, ideea e buna daca vorbim de circuite clasice. Link spre comentariu
blue Postat Mai 7, 2011 Autor Partajează Postat Mai 7, 2011 Faptul ca testul transformatoarelor este comparativ exclude din start o riguriozitate a masuratorilor, totusi este o incercare buna si eu zic ca si folositoare. De regula constructorii faimosi de transformatoare evita sa publice amanunte constructive si bine fac... ar fi pacat ca neavenitii sa le folosesca efortul si talentul. De fapt determinarea optima a PSF este mult mai simpla decit constructia optima a transformatorului asa ca tot respectul pt cei ce reusesc asa ceva, aceasta este ideea pt care am deschis acest topic... Link spre comentariu
Vizitator Trilulilu Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Nu la acele amununte constructive ma refeream, si-n general daca observatiile mele au sunat depreciativ ma vad nevoit sa spun ca nu stiu cine si-ar pierde vremea pe aici ca sa-si bata joc de munca altora (probabil un timpit); e o mare munca sa testezi 30 de transformatoare si sa mai si documentezi asta. Subiectul e fara dubiu unul foarte bun, existential as spune pentru cei ce umbla cu lampi.Nu ma interesa fisa transformatoarelor (ca asa se numeste ce tin producatorii in sertar); numar de spire, aranjament, izolatii, samd, ci masa, dimensiunile, numarul infasurarilor si impedanta lor, adica ce producatorii publica de obicei, tot din pura curiozitate de neavenit. Nu-mi foloseste la nimic descrierea "small and old Audionote"... Link spre comentariu
carageae Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Cu asa ceva: http://www.m-audio.com/images/global/ma ... UG_EN1.pdf cred ca s-ar putea construi un banc de masura audio remarcabil la pret rezonabil.Nu fi asa sigur!Eu detin sora ei mai mica Delta 24/96 si arata la fel de urat formele de unda ale semnalului dreptunghiular!Am generat in Cool Edit un semnal dreptunghiular, deci un wav teoretic perfect - pe monitor arata perfect, pe osciloscop...cam ca alea puse de tine...curios ca semnalul sinus si dreptunghi arata perfect, chiar la frecvente mai mari de 10 kHz - nu mai stiu acum cat am generat.Totusi semnalul ala arata ca redarea e destul de necorespunzatoare, ori realitatea nu e chiar asa - placa asta de sunet chiar suna bine...sau cat de mult ar trebui sa afecteze auditiv acele "ciocuri"?Nici macar nu am folosit o sonda la osciloscop, ci doar un simplu cablu RCA ->BNC. Probabil cu o sonda buna ar fi aratat si mai rau - ma gandesc ca un cablu nepretentios mai poate introduce atenuari la peste 10 kHz din cauza capacitatii interne.Ii invit pe posesorii unui Hammerfall sau ceva si mai tare sa faca un test asemanator...chiar m-a facut curios acest comportament...eu pregatisem testul ca sa calibrez un generator de semnal facut de mine (cu XR2206) - voiam sa suprapun formele de unda generate de generatorul meu cu forme de unda cu frecventa exact determinata - in lipsa unui frecventmetru. M-am speriat de ce am vazut si am amanat testul, crezand ca e defecta placa mea...dar cu cea onboard face mult mai rau!Cred ca e inutil sa spun ca semnalul dat de generator e impecabil... Link spre comentariu
fgbogdan Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 dupa parerea mea orice test de trafo care se bazeaza pe semnal de la pc este neconcludent. deci ai osciloscop ! Atunci nu cred ce ai scris pana nu pui niste poze cu oscilogramele!!! NA . (glumesc bineinteles dar niste poze n-ar strica)am folosit ca si aplicatie de generare: NCH Tone generator.1k placa externa (bazata pe PCM2707) si headset (bazat pe Cm108) dreptungiular, triunghiular si sinus externa interna 10k externa dreptungiular, triunghiular si sinus 10k headset dreptungiular, triunghiular si sinus Link spre comentariu
mișa Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Carageae, daca generezi semnale cu CoolEdit (Adobe Audition) si placa de sunet e corect instalata si "vazuta" de program, formele de unda care se vad pe osciloscop sunt identice cu cele de pe monitor. Nu ma refer doar la aspectul general, ci la fiecare detaliu. Asta daca si osciloscopul si sondele sunt OK. Acest test l-am facut pe mai multe placi de sunet, toate bunicele, la diverse rate de esantionare.Cu placa la care am facut referire poti genera/capta semnale pina mai sus de 80KHz (testat), iar dupa cum ziceam, pe iesire un trigger bun va genera un dreptunghi foarte apropiat de unul ideal pina peste 80KHz.Banda de trecere de 80KHz e deja rezonabila pentru masuratori audio la nivel de amator desi aparatura profesionala are banda mult mai larga.O placa 24/96 dupa parerea mea e insuficienta (pentru masuratori) deoare ce frecventa maxima e teoretic 96/2 dar in realitate e cam 40KHz. Link spre comentariu
fgbogdan Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 nu neg. insa se ajunge la costuri similare cu cele ale unui generator. Link spre comentariu
mișa Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Da, dar mai ai nevoie si de o paca de achizitie, si unde mai pui ca pe generator nu poti asculta muzica si nici captura... Link spre comentariu
carageae Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 ...O placa 24/96 dupa parerea mea e insuficienta (pentru masuratori) deoare ce frecventa maxima e teoretic 96/2 dar in realitate e cam 40KHz.Perfect de acord, baiul e ca eram inca in banda audio cand au inceput ciocurile alea...acum e drept ca placa mea are o hiba la intrare - ceva offset - dar iesirea e ok... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum