Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea transformatoarelor de iesire


blue

Postări Recomandate

Am gasit pe net o metoda de masurare si evaluare a mai multor transformatoare realizate de firme mari si amatori ,foarte interesante rezultatele si punctajele acordate , par obiective si serios facute dar din pacate nu pot atasa fisierul , este prea mare. Adresa link-ului este MEASUREMENTS OF OUTPUT TRANSFORMERS FOR 300B SINGLE END AMPLIFIER

http://forums.melaudia.net/attachment.php?aid=1228
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mișa

    13

  • blue

    9

  • fgbogdan

    3

  • adrian_pic

    3

Top autori în acest subiect

Am gasit pe net o metoda de masurare si evaluare a mai multor transformatoare realizate de firme mari si amatori ,foarte interesante rezultatele si punctajele acordate , par obiective si serios facute dar din pacate nu pot atasa fisierul , este prea mare. Adresa link-ului este MEASUREMENTS OF OUTPUT TRANSFORMERS FOR 300B SINGLE END AMPLIFIER

http://forums.melaudia.net/attachment.php?aid=1228
Foarte interesant articolul propus de dv.,se pot trage multe concluzii de acolo si cu ceva dexteritate chiar se poate aplica aceasta metoda de testare si in cazul constructiilor noastre. Multumim pentru informatie!
Link spre comentariu

blue sapi tare si adanc !!! :aplauze :aplauze :aplauze . Si se pare ca multi se "inchina" la ce nu trebuie. Testul 9 si 10 in care sunt implicate :

Michimori Hirokuni , ex‐Tango #10887 (special order), rating 50W, 3.5K

Tamura transformer

nu inspira prea multa incredere.

Pacat ca la testul 30 si 31 nu este pusa si oscilograma, dar testul 30 (sper sa ma fi uitat bine) pare a fi dezvaluit castigatorul si pe locul doi ar fi traful din testul 9. Oricum am ramas un pic uimit de trafurile Polisois. Par a fi varza si totusi grecul se lauda cu ele.

Link spre comentariu

Rezultatul testului se poate vedea la adresa : EUROPEAN TRIODE FESTIVAL ETF 2009 SHOOTOUT. Exista un cistigator dar cel mai important aspect cred ca este masuratoarea comparativa oferita de organizatori, personal m-i se pare forte pretioasa informatia si ca atare deja lucrez la un amplificator in clasa A cu IRF240 cu ajutorul caruia sa repet acest gen de masuratori.

Link spre comentariu

Oricum am ramas un pic uimit de trafurile Polisois. Par a fi varza si totusi grecul se lauda cu ele.

Eh, probabil aici grecul v-ar raspunde ca muzica se asculta cu urechile, nu cu osciloscopul...in plus ramane de vazut cat de "dezinteresat" comercial este acest test...in acest domeniu se invart sume seriose, deci si interesele sunt mari."Performantele" Polisois imi par exagerat de proaste...asemenea rezultate s-ar putea obtine doar in cazul unei erori grave de proiectare, neadaptare de impedante, scurt intre spire, miez de tabla de conserve, etc.
Link spre comentariu
blue din ce vad eu in pdf traful castigator (traful 23 de la audionote) nu prea sta bine la capitolul masuratori. Nu am apucat sa vad cum a fost desemnat (baniesc ca a primit titlul de invingator in urma auditiei si nu a masuratorilor) dar genul ala de comparare nu poate determina un clasament ierarhic bun. Traful 30 care la masuratori sta foarte bine a fost surclasat de traful 23 dar oare intre traful 30 si traful 5 din finala care o fi mai bun? Oricum banuiesc ca au fost si ceva interese de a iesit castigator audionote mai ales cand la masuratori au fost doua trafuri care au primit note mai bune (cel suedez si cele doua japoneze ). Oricum tot este bine ca avem niste rezultate si fiecare va trage invataturile din punctul lui de vedere. Eu dupa datele din pdf as zice ca Lundahl ar iesi campion (dar nu are oscilograma) si Tamura ar iesi campion la cele care au oscilograma. Totusi aici pe forum am vazut cateva oscilograme mult mai bune :nas: si totusi nu inteleg cum cele din acel concurs nu reusesc sa scoata o oscilograma calumea la 10KHz.
Link spre comentariu

Imi aduc aminte ca aici pe forum cineva a prezentat niste trafuri la care oscilogramele aratau foarte bine la frecvente joase si in urma insistentelor lui valderama a deschis bucla de reactie (adica cum au fost testate trafurile din link-ul dat de blue) si un pic s-au mai schimbat oscilogramele dar tot bune au fost oscilogramele. Oricum participantii stiau exact ce test va suporta traful lor si ma indoiesc ca nu "s-au pregatit" in configuratia de concurs. Deci cam bizare oscilogramele la Polisois. Plus ca traful castigator nu s-a decernat in urma masuratorilor ci in urma auditiei deci un pic subiectiv. Oricum cred ca aici este valabila afirmatia: un traf care masoara foarte bine este imposibil sa se auda prost.

Link spre comentariu

Evident ca perceptia acustica a determinat in final clasamentul, pacat ca nu apar oscilogramele la toate transformatoarele dar in ansamblu eu zic ca testul este folositor si merita incercat fiecare transformator construit sau cumparat. Un pic mai complicata este masurarea armonicelor dat fiind nivelul mic a acestora, merita vazut cum se modifica in prezenta componentei de c.c.

Link spre comentariu

Referitor la primul link pus de Blue:Practic, tipul incearca sa faca masuratori asupra trafurilor in situatia in care sunt polarizate cu curent continuu, exact ca in cazul functionarii in SE. Am unele dubii asupra rezultatelor. Cu sursa de tensiune si bobina de soc, e de fapt construita o sursa de curent constant. O sursa de curent constant are impedanta interna infinita in domeniul de lucru. Mult mai precise ar fi masuratorile cu o sursa de curent constant adevarata, cu semiconductori. (socul ala are capacitati parazite, frecvente de rezonanta - joase - la inductanta aia, are Z dependent de frecventa, etc) In aceste conditii nu mi se par relevante formele de unda. De asemenea, DACA foloseste o placa de sunet pentru generarea unui semnal dreptunghiular, totul e compromis din start, chiar daca foloseste o esantionare de 96KHz. Eu as vrea sa vad cum arata semnalul la intrare si dupa aia pe cel de iesire. Cine nu crede poate sa puna osciloscopul pe iesirea unei placi de sunet sa vada cum arata semnalul dreptunghiular, chiar si la o rata de esantionare de 192KHz. Ceea ce veti vedea, este explicat si teoretic.

Link spre comentariu

Prima data am descarcat arhiva pusa de blue am accesat link-ul din ea si am vazut ca nu am graficele in pagina web. Am dat pe google si am gasit link-ul care apare acum in mesajul lui blue. Primul grafic necesita un oarecare efort de deslusit dar .... merge. In schimb as dori parerea greilor de la aceasta sectiune referitor la urmatoarele afirmatii:

 

1.

it is usually better to run out of voltage before you run out of current

 

2.

If the load line is off by 20% from optimum

or 20% from what you want,

don't worry about it!

Do you really think your speakers are exactly 8 ohms?

 

Daca

As a rule in class A single ended tubes, the peak to peak current into load cannot exceed twice the bias current.
tinand cont ca este inca un subiect proaspat legat de clasa A SE cu tubul 6C33C la care user-ul valderama a trasat pe grafic doua PSF-uri si ambele (din cauza caracteristicii tubului) nu pot sa respecte regula de mai sus pot sa trag concluzia ca lampa 6C33C nu este ok pentru SE sau regula de mai sus nu este buna. Sau care ar fi in procente marja pentru regula de mai sus?

 

 

misa ma gandesc ca omul a vrut sa faca masuratorile intr-o situatie cat mai aproape de situatia reala (poate omul din lene nu a avut chef sa faca o sursa de curent constant cu semiconductori si a zis ca merge si asa).

 

 

Legat de

Eu as vrea sa vad cum arata semnalul la intrare si dupa aia pe cel de iesire. Cine nu crede poate sa puna osciloscopul pe iesirea unei placi de sunet sa vada cum arata semnalul dreptunghiular, chiar si la o rata de esantionare de 192KHz. Ceea ce veti vedea, este explicat si teoretic.
sa stii ca as vrea sa fac dar ... n-am cu ce :jytuiyu . Daca daca ai timp (ca tu ai cu ce sigur) nu poti face tu niste poze sa pui aici. (mai darami si tu un mit in ceea ce priveste placa de sunet si te pupa comerciantii de surse audio :rade: )
Link spre comentariu

De asemenea, DACA foloseste o placa de sunet pentru generarea unui semnal dreptunghiular, totul e compromis din start, chiar daca foloseste o esantionare de 96KHz. Eu as vrea sa vad cum arata semnalul la intrare si dupa aia pe cel de iesire. Cine nu crede poate sa puna osciloscopul pe iesirea unei placi de sunet sa vada cum arata semnalul dreptunghiular, chiar si la o rata de esantionare de 192KHz.

am incercat si pe placa de sunet onboard si pe PCI si pe externa PCM2,,, si oscilograma arata groaznic.Sinusoidal era ok, triunghiular era tot sinusoidal iar dreptunghiular era o grozavenie.Am incercat si cu sample si cu generator de ton. Daca stiti vre-o solutie sa imi spuneti si mie.
Link spre comentariu

fgbogdan ai scris:

 

am incercat si pe placa de sunet onboard si pe PCI si pe externa PCM2,,, si oscilograma arata groaznic.

Sinusoidal era ok, triunghiular era tot sinusoidal iar dreptunghiular era o grozavenie.

Am incercat si cu sample si cu generator de ton.

 

deci ai osciloscop :rade: ! Atunci nu cred ce ai scris pana nu pui niste poze cu oscilogramele!!! NA :nebun: . (glumesc bineinteles dar niste poze n-ar strica)

Link spre comentariu

Uite asa arata semnalul dreptunghiular la iesirea unei placi performante de sunet, la 1Khz, generat cu sample rate de 192KHz (!!!) Pe osciloscop se vede IDENTIC. Nu avea rost sa fac poza.

Link spre comentariu

Si asa arata acelasi semnal atit simulat cit si pe osciloscop la esantionare de 44100 (ca pe cd audio). Cine nu crede sa faca masuratori si calcule.Acum discutam de placi de sunet adevarate, adica bune. Pe cele rele situatia e mult mai proasta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări