Vizitator Sebymesteru Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 Salutare stimati colegi. Vreau sa imi montez la masina niste asa-zise "jaluzele" la faruri mai exact niste bucati de plasa montate pe niste rame care se vor trage sau se vor retrage peste faruri atunci cand sunt comandate. Sper ca am fost destul de clar pana aici . Ele vor fi actionate de 2 motoare electrice pe care voi monta tije filetate pe care se vor deplasa respectivele "jaluzele". Problema apare la capetele de cursa unde voi monta cate un microintrerupator care sa sesizeze capatul de cursa si de aici am nevoie de voi,pentru ca imi trebuie un montaj care sa poata sa-mi deschida acele jaluzele si sa le si opreasca la cap de cursa si la fel sa faca si la inchidere. M-am gandit ca voi avea nevoie practic de 2 montaje pentru ca este putin probabil ca ambele "jaluzele" se vor deplasa exact la fel,iar daca acum ramane un pic de spatiu,maine inca un pic si tot asa...restul va dati seama cam ce ar iesi. Mentionez ca am habar cat de cat de electronica in sensul ca pot realiza un montaj dupa o schema,doar ca as prefera ceva cat mai simplist din considerente de timp,bani si mecanica,respectivele montaje vor suporta conditii destul de vitrege probabil. ..Asadar,astept idei din parte voastra. O zi/seara buna tuturor! P.S. Cam asa ceva ar trebui sa iasa ...si asta voi folosi ca motoare:[attachment=0]mic2.JPG[/attachment] Link spre comentariu
leoncris Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 Nu ai nevoie de nici un montaj.Montezi cate un microlimitator de cursa in stanga,respectiv dreapta farului, fiecare microlimitator inseriat cu alimentarea motorasului respectiv,astfel ca, fiecare motor va fi decuplat doar cand "jaluzelele" vor actiona acel microlimitator,adica la cap de cursa.Sper ca m-am facut inteles. Link spre comentariu
Vizitator Sebymesteru Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 M-am gandit si eu la ele,dar cand trebuie sa inversez sensul,trebuie sa suntez acel microintrerupator...cum fac asta fara sa pun 10 intrerupatoare Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 cand trebuie sa inversez sensul[attachment=0]Jaluzele.JPG[/attachment] Link spre comentariu
leoncris Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 Noooooooooooooooooo,un comutator pe alimentarea motoraselor cu 3 pozitii (stanga/dreapta cu trecere prin 0) si cate 2 microlimitatoare pe fiecare far(motoras) legate 1 pe contact ND si unul pe contact NI inseriate pe alimentarea motorasului.Comanda comutatorului (pozitia) se va aplica microlimitatorului cu contactul inchis.Sper ca am fost cat de cat explicit. Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 un comutator pe alimentarea motoraselor cu 3 pozitii (stanga/dreapta cu trecere prin 0) si cate 2 microlimitatoareDepinde de curentul cerut de motor, acesta este rostul relelelor. Link spre comentariu
leoncris Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 Ei,pai despre curent sa ne lamureasca "maestru" ca ... la el sunt motorasele.Si , D-le Miron,poate n-am inteles eu schema(scuze),dar de unde stie motorasul cand(unde)sa se opreasca? Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 de unde stie motorasul cand(unde)sa se opreasca?Pai nu sunt evidente cele doua limitatoare, inseriate pe comanda releelor(sub comutator)?[attachment=0]untitled.JPG[/attachment] Link spre comentariu
leoncris Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 I-am vazut,evident ca da,numai ca sa ma bata Dumnezeu daca inteleg functionarea.Adevarul este ca sunt f.obosit dupa o saptamana..., cu toata alergatura si pregatirile de Pasti si...O sa mai rumeg schema,dupa...Sarbatori Fericite si Sanatate tuturor ! Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 daca inteleg functionarea.Conditia actionarii pe un sens este data de pozitia comutatorului(3 pozitii, una de 0) si starea limitatorului, oricare dintre ele daca are contactul deschis, fiind inseriate, nu permite trecerea curentului spre releu. Link spre comentariu
Vizitator Sebymesteru Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 ok,deci ma bucura promptitudinea dvs , cat priveste schema de legare intradevar e cam alambicata, si nu stiu daca vor fi necesare relee,motoarele nu consuma mult,in gol trag cam ~700mA si la sarcina modica la care vor lucra vor duce sa zicem max.1-1,5A deci nu cred ca e nevoie de relee...iar cu legarea intrerupatoarelor cred ca trebuie sa o fac practic ca sa o inteleg,ca asa tind sa ma blochez cand o vad pe hartie Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 nu stiu daca vor fi necesare relee,motoarele nu consuma mult[attachment=0]Jaluzele - rel.JPG[/attachment]Varianta mai convenabila este cu relee, deoarece sunt necesare doar doua fire de la bord spre fiecare far, in varianta fara relee, sunt 4 fire spre fiecare far. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum