Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

comanda motoare


Vizitator Ady111

Postări Recomandate

Vizitator Ady111

Am si eu o problema cu privire la comanda a doua motoare cc. Problema consta in faptul ca nu stiu ce trebuie sa fac sa "invart" 2 motoare de 5V folosind un acumulator LiPo de 11.1V. Cu alte cuvinte mi-ar trebui o schema care sa-mi reduca tensiunea de la 11.1V la 5V, cu cat mai putina disipere de putere, pentru ca veau sa aiba si o anumita autonomie si mai sunt si alti consumatori, in afara de aceste 2 motoare, care imi consuma 8-9A. Trebuie sa mai spun ca cele doua motoare consuma 2-2.5A in sarcina pe care trebuie sa o duca(testat cu o sursa reglabila). Comanda propriu zisa a motorului va trebuis a o fac dintr-un microcontroler(BasicStamp2), nu am nevoie de inversarea sensului de rotatie si nici de turatie variabila, prin microcontroler dau doar comanda sa porneasca si sa se opreasca(m-am gandit eu printr-un SSR care sa inchida sau sa deschida circuitul). Orice idee sau schema este mai mult decat binevenita.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    3

Daca ambele motoare antreneaza acelasi lucru atunci pune motoarele in serie. Altfel incearca un buck converter de la 12V la 5V si 3A in genul lui LM2596 (pentru electronica de comanda) sau poti sa incerci cate un convertor pentru fiecare componenta (3 bucati, 2 pt motoare si unul pentru electronica), unde presupun ca valoarea de 8-9 amperi este consumul total din acumulatori.

Link spre comentariu
Vizitator Ady111

motoarele nu merg intotdeauna impreuna, de aceea ma gandesc ca trebuie circuite de alimentare separate. Nu stiu nici ce este acela un Buck convertor, daca mi-ati pute da ceva detalii...Multumesc pentru interes.

Link spre comentariu

Buck converter-ul este denumirea in engleza pentru sursa in comutatie coboratoare de tensiune, in cazul tau de la 12V la 5V ((Eng): http://www.daycounter.com/LabBook/BuckC ... ions.phtml ). Ideea este ca, la tensiunea de care dispui, cea de 11,1V (am rotunjit la 12V) nu prea gasesti convertoare de putere eficiente si simple. In schimb poti folosi circuite integrate gata facute care, pot alimenta consumatorii. In orice caz primul lucru care trebuie sa-l faci in momentul in care te hotarasti sa folosesti mai multe surse este distributia consumatorilor pe fiecare sursa. Exemplul dat, cu LM2596 se refera la un montaj simplu, cu piese putine si eficient. Poti folosi orice integrat care poate realiza eficient aceasta sursa nefiind limitat numai la un circuit integrat. Spre exemplu, daca vrei sa folosesti o singura sursa poti face asa (Eng): http://www.aca-vogel.de/DCDC-Converter/ ... 75_en.html , prin adaugarea unui tranzistor mos ajungand pana la 8A. Un circuit uzual care s-ar preta la asa ceva este si Mc34063 (Un exemplu de calculator online este aici http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/mc34063/) iar mai multe despre el gasesti aici (Eng): http://www.intusoft.com/onsemipdfs/AN920-D.pdf .

Link spre comentariu
Vizitator Ady111

Nu inteleg mare lucru din ce mi-ai zis, caut mai degraba o schema simpla sau un circuit integrat care sa-mi faca treaba. nu vreau sa fac un proiect doar din construirea unui asemenea convertor(el face deja parte dintr-n proiect). Eficienta de care vorbeam nu trebuie dusa la extrem, doar sa nu pierd energie aiurea. Astept cu interes si alte idei. Multumesc pentru interes!

Link spre comentariu

Pe scurt folosesti convertoare de tensiune de genul LM2596 mentionat anterior pentru a face 3 surse. Doua pentru motoare (fiecare motor avand sursa lui) si una pentru electronica, considerand cei 9A consumul total al montajului cu cele 2 motoare. Ai avantajul ca foloseste putine piese si cele 3 scheme sunt identice. Plus ca pinul 5 al integratului poate fi folosit de montajul electronic pentru a opri sursele care alimenteaza motoarele, cand nu sunt folosite, castigand astfel la capitolul eficienta. Ai aici un link pentru exemplificare (Eng): http://www.national.com/ds/LM/LM2596.pdf .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări