Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

generator sunet PIC18F4520

Vizitator mariannnn

Postări Recomandate

Vizitator mariannnn

Salutari!am un proiect de facut la facultate cu PIC18F4520 sau la alegere...am ales acest uC pentru ca pentru el are Profu' programator.trebuie sa mentionez ca nu stiu nimic despre programarea uC, stiu cum sa lipesc niste fire pe o placa daca am schema...meseria mea este de electrician de forta si cred ca m-as descurca chiar si cu fineturile...iata ce trebuie:sa fac un uC sa trimita la o iesire, o frecventa de 500Hz... atat!as putea sa fac si cu un alt microcontroler daca as avea programator...m-ati putea ajuta cu un soft si schema electrica?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• francezu

5

• Liviu M

2

• 25L91N11

2

• vcdec

1

Top autori în acest subiect

Si semnalul de 500Hz sa fie sinusoidal sau dreptunghiular?Pt ca depinde - daca vrei dreptunghiular e un program de 20 linii si un PIC de 1Eur, daca trebuie sinus e mai complicat...

Link spre comentariu
Vizitator mariannnn

sincer nu stiu, prefer partea cea mai simpla... dreptunghiular.mentionez ca nu am nimic, nici schema electrica...stiu ca trebuie sa cumpar oscilator quartz, condensatori 22nF, punte redresoare, stabilizator,

Link spre comentariu
Vizitator mariannnn

nu stiu ce programator are profu, stiu doar ca poate programa 18F4520...cu aceasta ne-a spus sa lucram, a impartit grupa in mai multe subgrupe...eu as face cu alt uC dar trebuie sa il programezDl Profesor a spus ca venim cu piesele, cu programul pe care il scriem in uC impreuna...schema ne-o face el, cred eu ca ar fi bine sa o procur singur.

Link spre comentariu

Poate ca vrea sa respectati si schema facuta de el. Ar trebui sa afli toate datele proiectului, si apoi sa te concentrezi pe rezolvare, eventual sa ceri ajutorul aici. Pe langa schema , incearca sa obti si raspunsurile la intrebarile puse mai sus: forma semnal, precizie, in ce limbaj trebuie scris programul, etc .

Link spre comentariu
Vizitator mariannnn

ne-a dat libertate de alegere, sunt sigur ca nu tine neaparat sa-i fac schema, adica pot sa vin cu o alta schema si sa i-o explic...cat despre limbajul de programare presupun ca trebuie scris in MPLAB....cel mai user friendly in programarea pic-urilor...sincer sunt vinovat ca am lasat asta de pe o zi pe alta si uite ca suntem la jumatatea semestrului si nu am facut nimic la montaj.mi-e cam aiurea acum, sa-i cer primul pas:schema electrica...

Link spre comentariu

Ok, daca cerintele nu sunt prea stricte, atunci poti raspunde tu la intrebarile de mai sus, in functie de ce alegi vom sti cum sa te indrumam.a)forma semnal : pt dreptunghiular- program simplu, pt sinus sau alta forma- program mai complicat;b)stabilitate frecventa semnalului de iesire: daca nu este critica, se foloseste oscilatorul intern al pic-ului pt clock, altfel trebuie cristal extern ;c) limbajul de programare: cel pe care il cunosti mai bine, cu care ai mai lucrat;MPLAB nu este un limbaj de programare, ci un mediu de programare. Limbaje ar fi : assembler, pascal, basic, C, etc.

Link spre comentariu
Vizitator mariannnn

Hristos a Inviat!pai la a) am mai spus ai sus, alegem forma dreptunghiulara a semnalului(cea mai simpla)...b) frecventa de 500Hz spunea Profu'c) assembler, cu mediul de lucru MPLAB

Link spre comentariu

Adevarat a Inviat!Schema ar fi destul de simpla : PIC-ul alimentat printr-un 7805, cu un cond de ~100nF cat mai aproape de pinii uC-ului. La pinii 13,14 se conecteaza un quartz de 4MHz, cu cate un cond de 22pF spre masa. Pinul 1(MCLR) se leaga la +5V printr-o rezistenta de 10k. Unul din pini configurat ca iesire digitala va fi pinul de semnal.L.E. : @Liviu M are dreptate;Pentru cod astept sa vad ce ai scris tu, si apoi te ajut cu sfaturi.

Link spre comentariu

@francezu: e laudabil efortul tau, da' dupa pererea mea "metoda de lucru" e putin gresita.

Dupa parerea mea, tinand cont ca e proiect de facultate, ar trebui ca viitorii ingineri sa fie indrumati/corectati , nu sa primeasca scheme/cod gata facute.

Link spre comentariu

@Liviu.M sunt de acord cu tine. Vad pe forum viitoare persoane care vor avea pretentia in vreo 5 ani s-ai apelam cu "d-le ing." si habar nu cu ce se mananca electronica.@mariannn nu am nimic personal cu tine. PIC18F4520 este prea mult pentru ce vrei sa obtii. Strici orzul pe gaste. Google ICSP si vei intelege ce inseamana PIC pe forumul asta. Generator de 500 Hz se poate face cu amarat de 2 lei in PIC12C508 spre exemplu.Facultatea o faci sa fii informat la ce nivel a ajuns tehnologia, dupa care sa vii cu inventzii.

Link spre comentariu

trebuie sa mentionez ca nu stiu nimic despre programarea uC, stiu cum sa lipesc niste fire pe o placa daca am schema...meseria mea este de electrician de forta si cred ca m-as descurca chiar si cu fineturile...

Respectele mele domnilor ptr ce faceti aici pe forum.

Ma bucur ca ajutati incepatorii in domeniul asta, eu fiind chiar unul dintre aceia cand vine vorba de programare. Meseria mea fiind una cu totul opusa domeniului electronica.

Userul mariannnn a mentionat ca meseria lui este electrician forta, si are nevoie sa treaca peste o situatie la scoala.Nu cred ca viseaza el la Silicon Valley in domeniul microcontrolere.

francezu esti un fenomen rar intalnit pe alte forumuri drept ptr. care te felicit ptr. ce faci aici.

Cu respect

Edward

Link spre comentariu

Sorry, dupa parerea mea n-ai dreptate.

Daca era doar electrician de forta si atat, iar programarea microcontrollerelor era hobby, l-as fi aplaudat si eu pe francezu si atat.

Cand, pe de alta parte, proiectul este unul pentru facultate, din care se presupune ca studentu' ar trebui sa ramana cu cate ceva, mi se pare contraproductiv. Stii tu povata biblica - nu-i da un peste, invata-l sa pescuiasca. ;)

Link spre comentariu

Subscriu celor spuse de Liviu M.

In plus mariannnn doar ne-a dat "datele problemei" insa nu a aratat cum a incercat el/ daca a incercat s-o rezolve.

Eu m-am oferit sa-l ajut daca face un minim de efort; din moment ce le cere asa ceva la facultate , inseamna ca li s-a predat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări