Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie emisie-receptie

vitamina

Postări Recomandate

Salut,Va rog sa ma ajutati deoarece doresc sa achizitionez o statie pt masina.Daca cunoasteti vreo marca mai stralucita avand in vedere raportul calitate-pret.Si daca la antena care am inteles ca se vinde separat,trebuie sa se tina cont de puterea statiei.Am inteles ca este necesar ca statia sa fie calibrata pe autoturism?Masina este o Dacia Solenza.Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

3

• yo9how

3

• nico_2010

3

• vitamina

2

Top autori în acest subiect

Am inteles ca este necesar ca statia sa fie calibrata pe autoturism

Chestiile astea cred ca o sa intre in folclorul popular..."Statia" (transceiverul) este facut dupa niste norme (deci standardizat)...bun...deci la statie nu ai ce sa calibrezi.Mai ramane antena...Cred ca "boala" a inceput de la respectabilii taximetristi si apoi s-a dus vorba de TIRisti. Taximetristii sufereau ca nu se aud cu donsoara dispecera, asa ca se duceau la service "sa le taie din antena"...si culmea, statia mergea mai bine. Boala s-a raspandit pe urma la soferii de tir...aceeasi problema. Se "calibreaza" antena daca ti-o faci tu din bambus...daca o cumperi de la magazin si scrie pe ea CB, atunci automat antena e facuta pentru CB, si deci e acordata acolo...nu mai ai ce sa calibrezi la ea. Practic daca cumperi totul nou, nu ai nicio problema cu nimic. Parerea mea : cumpara-ti statia dupa buget, iar antena cat mai lunga.
Link spre comentariu

Un sfat: in CB puterea este limitata la 10 W.

Ca urmare, cauta o statie ce se incadreaza in reglementarile legale si, apoi, o antena adecvata puterii de emisie dar care sa aiba un raport de unde stationare cat mai bun in banda 26-28 MHz.

Ideea ca o antena este cu atat mai buna cu cat este mai lunga este falsa, acesta trebuind sa corespunda, ca lungine unui raport fie de lambda/4 fie de 5*lambda/8, lambda fiind lungimea de unda (in cazul nostru 11 metri).

antenele aflate in comert au bobine de corectie a "lungimii" electrice si din aceasta cauza nu vor corespunde valorilor rezultate din formulele de mai sus.

Vezi si aici: http://www.antenecb.ro/antene_statii_cb

Link spre comentariu

De unde ai scos asta cu 10W in cb, facand referire la puterea legala... ?!!!! Legat de afirmatia ca o antena cu cat mai lunga cu atat mai buna este falsa, te contrazic.... de fapt, involuntar te contrazici chiar tu :nebun:: neputand sa punem pe masini o antena in sfert de unda, jumatate sau 5/8, producatorii au adaugat la baza antenei acea bobina care lungeste electric antena pana la una din aceste lungimi, aducand antena la rezonanta. In functie de lungimea spicului, difera si numarul de spire al bobinei. Deci ce este mai bine: o bobina mare si spic mic sau invers? :ras: Pentru initiatorul topicului: spune de ce bani esti dispus sa investeti in statie plus antena ca sa putem face recomandari. In general, daca poti este bine sa te feresti de firma TTI, cel putin modele de baza... sunt mai zgomotoase decat celelalte. Cel mai bun raport calitate/pret il au Intek-urile

Link spre comentariu

nico_2010, poti acorda si o sarma de circa 30cm (ca la statiile de jucarie) sa fie acordata in 27MHz....asta nu inseamna ca e mai buna decat un 5/8lambda.Si eu stiu ca 4W e limita....dar nici nu stiu sa exista transceivere cu putere mai mare, fara un amplificator extern.

Link spre comentariu

Exista statii cb cu putere mai mare decat cei 4W legali, plus ca la marea majoritatea le poate fi marita puterea... poate si de aici apar ideile ca puterea legala ar fi 10W, 12W sau mai stiu eu cat. Astept momentul cand o sa apara cineva sa spuna ca 100W este puterea legala... :speriat

Link spre comentariu

Imi cer scuze pentru inadvertenta referitoare la puterea maxim admisa in CB care, intr-adevar este de 4 W FM si 1W AM.

Cu privire la restul afirmatiilor mi-e teama ca fizica pe care am studiat-o eu nu prea corespunde cu ce faceti azi prin facultati.

Pe scurt, lucrurile stau cam asa:

- pentru yo9hnf: intr-adevar poti acorda o sarma de 30 de centimetri pe 27 MHz insa tine cont de faptul ca scurtarea la extrem a unei antene are, in final, 3 efecte: micsorarea eficientei; micsorarea largimii de banda; diminuarea dramatica a impedantei (care scade mult sub 40 ohm). Ca urmare vei obtine o transmisie buna pe o distanta foarte scurta.

- pentru yo9how:

"Legat de afirmatia ca o antena cu cat mai lunga cu atat mai buna este falsa, te contrazic.... de fapt, involuntar te contrazici chiar tu :nebun:: neputand sa punem pe masini o antena in sfert de unda, jumatate sau 5/8, producatorii au adaugat la baza antenei acea bobina care lungeste electric antena pana la una din aceste lungimi..."

Aici se confirma, daca vrei, prima mea concluzie, cea referitoare la fizica.

In realitate, o bobina amplasata pe o jumatate de dipol (sau antena verticala cum este consacrata in literatura) are ca efect scurtarea lungimii fizice (si majorarea lungimii electrice) a acelei jumatati de dipol,acelasi efect fiin dobtinut prin terminarea semidipolului cu un condensator (antena caphat).

De rest numai de bine si un paste vfericit!

Link spre comentariu

Si concluzia la ceea ce ai scris aici care este ? Noi nu am spus acelasi lucru, chiar daca nu cu aceleasi cuvinte?!!!! :nebunrau:

Cand am spus ca o antena cu cat e mai lunga, cu atat mai buna.... am ramas totusi intre anumite limite... ma refeream la lungimile vehiculate in cb....

O fraza memorabila ai spus: " intr-adevar poti acorda o sarma de 30 de centimetri pe 27 MHz insa tine cont de faptul ca scurtarea la extrem a unei antene are, in final, 3 efecte: micsorarea eficientei"

Deci intre o antena de 30 sau 60cm si una de 2m pentru cb ambele, care are eficienta mai buna?

Ps: nu-ti mai da cu presupusul la fizica studiata de unii asa cum ceilalti nu si-au dat cu presupusul la studiile tale cand ai facut afirmatii eronate :rade: poate noi am studiat cu profa de sport :freaza:

Link spre comentariu

Multumesc pt raspunsuri.Sunt disponobil sa investesc intr-o astfel de statie cam 500 ron cu tot cu antena.Va rog daca doriti sa imi explicati ce inseamna termenul "CB?" Multumesc!

Link spre comentariu

Bun, acum, in viziunea mea ANTENELE DE CB TREBUIESC CALIBRATE, de aceea exista hexagonul ala de la baza spicului. E adevarat ca antena vine "aproximativ" in banda de CB, dar daca vrei cu devarat sa rezoneze calumea fix pe canalul 22 trebuie reglata lungimea spicului pt swr minim pe canalul respectiv. Eu unul nu sunt adeptul modului "las-o dom'le ca merge si asa".....In ceea ce priveste bugetul, la banii aia nu te poti intinde la prea mult, o antena buna cu talpa magnetica te duce deja la 180 lei. Iti mai raman bani de o chinezarie noua sau de o statie am/fm decenta second hand.In ceea ce priveste crerea de a-ti explica ce inseamna CB.... e cam exagerat, nu crezi? S-a inventat Wikipedia si Google...

Link spre comentariu

Si concluzia la ceea ce ai scris aici care este ? Noi nu am spus acelasi lucru, chiar daca nu cu aceleasi cuvinte?!!!!

Cand am spus ca o antena cu cat e mai lunga, cu atat mai buna.... am ramas totusi intre anumite limite... ma refeream la lungimile vehiculate in cb....

O fraza memorabila ai spus: " intr-adevar poti acorda o sarma de 30 de centimetri pe 27 MHz insa tine cont de faptul ca scurtarea la extrem a unei antene are, in final, 3 efecte: micsorarea eficientei"

Deci intre o antena de 30 sau 60cm si una de 2m pentru cb ambele, care are eficienta mai buna?

Ps: nu-ti mai da cu presupusul la fizica studiata de unii asa cum ceilalti nu si-au dat cu presupusul la studiile tale cand ai facut afirmatii eronate poate noi am studiat cu profa de sport

Cu privire la primul paragraf: raspunsul este bati campii cu gratie!!! :nebun:

Cu privire la al doilea paragraf: raspunsul este ca daca nu este bine acordata in banda de frecventa vizata diferentele le vei simti la receptie, iar la emisie, daca etajul final nu are protectie, le vei simti la reparatii :cry:

Referitor la post-scriptum: am avut decenta de a-mi corecta afirmatia cu privire la puterea maxim admisa in antena :aplauze, insa in ceea ce priveste studiile imi pastrez opinia :sparge:

Si totusi:UN PASTE FERICIT TUTUROR!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări