Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare - plan de masa la un corector


apollo11

Postări Recomandate

Va salut,

Am de-a face cu un corector de ton facut de cineva, are un plan de masa despre care nu stiu ce sa cred.

Amplificatorul are un zgomot de brum cu care ma tot lupt de cateva zile, si as vrea sa stiu ce cred expertii.

E posibil ca felul in care e facut planul de masa sa imi creeze probleme?

Va pot arata cablajul (nu am schema). Lampile sunt 6N1P.

Posted Image

 

Dupa cum vedeti, tot ce trebuie sa fie cuplat la masa, e conectat direct la planul de masa.

Mie nu mi se pare o solutie buna, insa autorul insista ca la tuburi e chiar recomandat asa.

Eu as fi lasat planul de masa, insa as fi facut trasee separate ptr masa, in forma de stea, si as fi cuplat planul intr-un singur punct la stea.

Ce pareri aveti?

 

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • apollo11

    4

  • blue

    1

  • Depanatorul

    1

  • mila

    1

Top autori în acest subiect

Planul de masa la un montaj in audio frecventa nu ar trebui sa ridice asa mari probleme, mai ales la tuburi electronice. Gandeste-te cum erau facute legaturile electronice la radiourile/televizoarele cu tuburi electronice in trecut (la o singura placa/cadru de aluminiu sau zincat.Cele mai mari probleme sunt la planul de masa in radiofrecventa (la antene, blocul de amplificare, etc.) acolo unde frecventa creste mult peste 3,5Mhz.Recomandare: verifica daca conexiunile de masa/referinta la montaj sunt legate intr-un singur punct fara dublarea masei.Succes!

Link spre comentariu

Termenul de plan de masa nu prea este corect ,trebuie inlocuit cu trasee de masa acestea sint foarte importante atit in AF cit si in RF indiferent ca este vorba de tuburi sau tranzistoare. Regula de proiectare a traseelor de masa este destul de simpla si sa mai discutat aici, in principiu circulatia de curent prin aceste trasee trebuie sa se inchida intr-un singur punct de regula la ultimul condensator din celula de filtraj ori in cazul corectorului de fata nu poate fi vorba de asa ceva. Sasiul amplificatorului nu trebuie sa contina puncte de masa (de regula) el se comporta ca un ecran electrostatici doar in final cind mai exista un zgomot rezidual se conecteaza intr-un singur punct, prin tatonare

Link spre comentariu

Nu cred ca sint probleme(brum) generate de cablaj(doua repetoare pe catodintrare altul iesire> si un etaj baxandall activ...),ati conectat infasurarea de filament la masa ? ,ce filtru aveti pe alimentarea/anodica ?(trebuie cel putin un C-R-C) ,sau tubul poate avea scurgere mare filament catod (trebuie probat si cu alte tuburi ...).Ce rezistenta este in anod la etajul activ baxandall ?(pin1-V4 ,ce tensiune aveti pe pin1-V4).Alimentarea se face direct din puntea redresoare ?! ,reprezentati alimentarea montajului si circuitul de filament(asa cum sint realizate fizic).

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri, am reusit sa-l fac sa functioneze destul de silentios.Solutia a fost sa dezmembrez totul si sa le pun la loc cu maxima grija la conectarea maselor.Montajul e mono, amplif de chitara. Corectorul ataca un etaj cu LM3886, si intre ele e potentiometrul de volum.Am izolat si pe etajul final masa de semnal fata de cea de putere, si toate traseele de masa de semnal mic le-am dus pe placa la masa din dreapta, la "input".Conexiunea de masa din stanga am lasat-o nefolosita (din poza).Deci am facut un star ground ptr semnal mic acolo, pe care l-am legat la star groundul de pe sursa etajului final.Masa sursei de B+ am pus-o tot la star groundul de pe sursa etajului final.In plus, am confectionat o cutie din doua carcase de cd-rom, in cutia asta am pus corectorul, si am conectat-o la masa. Cutia e izolata fata de carcasa (metalica, de la psc).Ce as fi vrut sa stiu, daca am vreo sansa sa-l fac rezonabil de silentios, cu tot cu "planul" lui de masa. De-aia am deschis thread.Chiar daca acum suna foarte bine, tot mai cred ca traseele trebuiau proiectate in stea si pe placa. Oricum dupa ce-a fost creata placa, am facut multe modificari in schema, si vom face un cablaj nou asap.Raspunsuri:Filamentele sunt conectate cu rezistente de 100ohm la ambele capete, la 1/4 B+ produs de un divizor rezistiv decuplat in AC la masa cu un condensator.Pentru circuitul de filament, m-am inspirat de pe tubecad, vedeti pdf-ul atasat, pag. 5. Filtrul pe anodica e C-R-C: 1000uF, 1Kohm, 150uF, anodica fiind de 108V, alimentarea se face de pe condul de 150uF.Rezistenta din anod e de 470K. Schema trebuia alimentata la 250V, dar noi am coborat la 108 din motive de cost (am pus ce traf am avut).Tensiunea pe pin1 era vreo 36V daca-mi aduc aminte corect.Presupun c-ar fi trebuit recalculate valorile ptr componente, insa nu prea avem timp ptr documentare, si montajul suna excelent.Inca o data, multumesc!

Link spre comentariu

O sa incerc, spre seara cand ajung acasa.Le-am cuplat asa ptr ca cel de 1000 pare sa fie mai bun (Rubycon Photo, cred ca e scos din ceva blitz).Ma gandeam ca un condensator cu ESR mic e mai bine sa-l pui in prima linie pe front, dupa punte, unde curentii sunt mai mari, iar netezirea o poate face si unul mai ieftin.Abia acum am cautat pe google, bineinteles ca astea au ESR mic, insa nu sunt recomandate ptr audio, cineva chiar a patit sa-i ia foc un condensator de-asta intr-o sursa.Bun, deci inca un lucru de facut: cautat condensatori buni ptr filtraj.Multumesc!Edit: cred c-am inteles de ce spui sa le pun invers: 1kohm + 1000uF ar reduce riplul mai mult, ptr ca filtrul ar avea o frecventa de taiere mai joasa (?)

Link spre comentariu

Update: am predat amplificatorul ptr teste, suna foarte bine insa avem nevoie de mai mult gain, deci vom revizui schema.Multumesc ptr ajutor, se poate inchide din punctul meu de vedere.

Link spre comentariu

Daca ai consum doar pentru preamplificator pe anodica aia nu ai nevoie de 1000 uF...mai bine mai pune un cond. de 100-200uF si un mic soc intre cele doua cond...la curent asa de mic poti folosi orice primar de traf micut la care reasezi tolele separate cu intrefier dintr-o folie subtire. Si pentru economie poti folosi doua trafuri identice de 12V, conectate secundar la secundar....obtii un ridicator la aproximativ 200Vca si poti alimenta si filamentele din tensiunea joasa daca sunt destul de capabile trafurile - sau macar primul sa fie mai solid.Sau poti face la fel cu o pereche de trafuri de 6,3V - pentru montajul asta o pereche de trafuri de cadre TV rebobinate isi va face treaba cu succes.***Condensatoarele de blitz au ESR mic tocmai pentru a fi eficiente la descarcari bruste, au izolatie foarte buna, dar nu stiu cum se comporta la temperatura mai ridicata - intr-un blitz, oricat de solicitat ar fi, nu apuca sa se incalzeasca...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări