Vizitator Postat Aprilie 24, 2011 Partajează Postat Aprilie 24, 2011 Configuraţia formată de 2N3044 şi EL34 se cheamă 'cascod'... Totuşi impedanţa transformatorului de 5K este pentru clasă A, daca ar fi fost B, trebuia dublu! ... Cum justificati "trebuia bublu!" ?! ,din calculele mele a rezultat un Zaa=8680 ohmi(!!!),foarte bine ati remarcat treaba cu Zaa,felicitari! ... Ma mir ,ce calcul sa facut pentru "8680 ohmi(!!!)" ?!. Pare OK 5000Ω anod-anod pentru 2XEL34-PP in regimul dat download/file.php?id=66901&mode=view . Ar fi pe undeva similar cu aceasta situatie(raportat la Raa/regimul dat/2xEL34-PP-clasaB): Link spre comentariu
allexx1968 Postat Aprilie 24, 2011 Partajează Postat Aprilie 24, 2011 Am o intrebare(de novice).Odata ce s-a introdus un tranzistor in etajul de iesire nu se pierde timbrul acela de tub(dupa care umbla toti cei care posteaza la sectiunea asta)?Oricum sunetul tubului nu cred sa poata fi egalat de vre-un tranzistor indiferent de tip.Daca se pierde, hibridul nu-si mai are rostul,mai bine un etaj final direct pe tranzistoare si gata.Respecte si spor. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Aprilie 24, 2011 Partajează Postat Aprilie 24, 2011 @valderama, M-am gîndit aşa. Rule of thumb: Raa=2 x Ra (=4xRi pentru triode) pentru clasă A Raa=4 x Ra (=8xRi penru triode) pentru clasă B. În clasă A generatoarele de curent echivalente funcţionează simultan, deci în paralel, pe rezistenţa de sarcină văzută în primar. În clasă B funcţionează unul singur, corespunzător semialternanţei. Dacă am pune acelaşi transformator, finalele în clasă A ar vedea o rezistenţă de sarcină de două ori mai mică decît dacă ar fi în clasă B. Şi repet, diodele care ciungesc o semialternanţă mi-ar sugera ceva mai apropiat de clasa B. ...Asta dacă nu cumva îs de protecţie să nu coboare Vbe sub 0V. Acu' realizez că-i mai plauzibil aşa. Deci e posibil să fie clasă A. Deci aveţi dreptate. 5K. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 24, 2011 Partajează Postat Aprilie 24, 2011 ...Asta dacă nu cumva îs de protecţie să nu coboare Vbe sub 0V. Acu' realizez că-i mai plauzibil aşa. Deci e posibil să fie clasă A. Deci aveţi dreptate. 5K.Eu cred ca_i clasaB(2XEL34-pp ,cum "credea" si TELEFUNKEN) Raa=5K pentru puterea specificata 80W(Raa=5k fiind potrivit /).La un Raa=10K(sugerat) se mai poate obtine 80W ?!/in regimul dat. Da ,dar Vce(2n3055) poate atinge "0"V(clar) asadar grila de comanda(EL34) va deveni pozitiva in raport cu catodul "spre" puterea maxima obtinuta la iesire(in repaos/ probabil Vce/2n3055 se situeaza la circa 70V sau ceva mai putin , asa ar fi normal ,grila de comanda ar trebui sa fie aprox. -35V in raport cu catodul fara semnal avind in vedere Ua-Ug2 din schema Lazaroiu). Acum de ce sustin ca este clasaB pentru simplu motiv ca Ia0 este in jur 30-40mA/tub si virful Ia peste 250mA(pentru puterea declarata). __Ca sa fie clasaA cum sustii(Mikrosha ) am nevoie de modulatie simetrica Ia(curent anodic) pentru fiecare tub final !.(crezi ca asa stau lucrurile Mikrosha/clasaA pentru 80W/5K ?! sau ce curent anodic repaos ar trebui pt fiecare tub final EL34 ? la 80W dinamic in sarcina ? ,sau cit s_ar obtine in clasaA/5k=poate_i bine de stiut ! ,poftim presupunind Ia0=35mA/tub ,curentul modulat in A devenind 70mA virf la virf/...,acum luam in calcul 5K ... aflam puterea furnizata in clasaA...). __Daca pentru un Raa=5k(2xEL34-PP) se obtin 80W in clasaA atit eu cit si TELEFUNKEN sintem gresiti ....,sau multi altii... Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 24, 2011 Partajează Postat Aprilie 24, 2011 Am o intrebare(de novice).Odata ce s-a introdus un tranzistor in etajul de iesire nu se pierde timbrul acela de tub(dupa care umbla toti cei care posteaza la sectiunea asta)?Oricum sunetul tubului nu cred sa poata fi egalat de vre-un tranzistor indiferent de tip.Daca se pierde, hibridul nu-si mai are rostul,mai bine un etaj final direct pe tranzistoare si gata.Respecte si spor.Fii sigur ca nici eu nu sunt adeptul unor astfel de montaje,dar am venit si eu cu o idee pentru ca tot se discuta aici despre amplificatoarele hibrid si atat. Dar pana la urma tot lantul audio la care ascultam noi in zilele noastre sunt hibride,stii cumva un CD de la "cap" la "coada" cu tuburi,inclusiv convertoarele si toata partea digitala????....nu cred! Singurele linii audio de la inceput pana la final cu tuburi sunt: cititoarele de discuri (vinil)+ corectoarele RIAA+preamplificatoarele+etajul final,bineinteles toate cu tuburi. Parerea mea si am spus si mai sus,este ca un hibrid se poate "combina" doar cu semiconductori pe partea de semnal mic si in final cu tuburi,etaj final in orice clasa de functionare doreste fiecare;A,A2,AB,AB2,B......orice,daca e cu tub ,e bine! In ceea ce priveste Zaa-ul montajului propus de mine,cred ca trebuie sa ne mai gandin un pic,cele doua "surse" ce formeaza cascodul nu pot fi privite exact ca un singur tub si luate datele din catalog.Functionarea modulatiei in catod este mult mai complexa,trebuie sa ne inspiram de la modulatia video a tubului katodic si mai ales de ce s-a ajuns la o asemenea solutie (!?) in cazul televiziunii. Nu vreau sa ma enervez din aceasta cauza,mai ales acum de sarbatori,deci nu voi raspunde niciunei provocari,asa ca tot ce spuneti dv.este corect si aveti dreptate. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Aprilie 24, 2011 Partajează Postat Aprilie 24, 2011 @valderama: Da, aveţi dreptate. Am gîndit foarte superficial. Nu am văzut că schema se presupune că scoate 80W. 80W e imposibil de scos din clasă A, e aberant de greşit, nu era nevoie de toată demonstraţia. Am greşit domnule valderama, mă duc să-mi fac harakiri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 24, 2011 Partajează Postat Aprilie 24, 2011 @valderama, .. Deci e posibil să fie clasă A. Deci aveţi dreptate. 5K. Nu va faceti harakiri ,nu comentam nimic dar ati lasat sa se inteleaga ca eu am sugerat clasaA mai sus(asadar clasaB fara discutie-cum am mai spus-pentru schema hibrid Lazaroiu ,i_mi cer scuze daca va deranjat comentariul meu...,trebuia lamurita chestiunea-cred , Raa=5k fiind corect pentru acea schema si puterea estimata/). Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 25, 2011 Partajează Postat Aprilie 25, 2011 Iata cum din doua EL34 ("REGINE")push-pull in clasaB la numai 500-550V la anod si 360V-g2 (-Ug1=35-36V) cind Raa=5K se obtine 77W!!! la anozi fara ca macar sa se intre cu grila de comanda in regim pozitiv ! ,dinamic la puterea de 77W. Nu trebuie sa va faceti probleme referitor la dreapta de sarcina care intersecteaza hiperbola de disipatie in doua puncte=media puteri disipate de fiecare anod in parte pe durata unei perioade a formei de unda se situeaza sub 25W. (sau rezolutie mare http://oi53.tinypic.com/15ph37c.jpg ). Asadar Raa=5K precizat in schema Lazaroiu pentru EL34-PP-clasaB in regimul dat download/file.php?id=66949&mode=view ESTE PERFECT ! sau mai mult ca perfect ! (@Mikrosha-sper ca acum se vede CLAR clasaB ,sau Raa "potrivit" clasaB intr_un regim dat...,fara "triode si Ri"...,daca in situatia data majoram Raa am terminat cu puterea specificata in clasaB...) . In rest schema-hibrid Lazaroiu este de "2-Lei" (bine dumnealui nici nu a emis alte pretentii,-a prezentat o versiune hibrid posibila). PS."Abureala" gen ggg cu punctul de tangenta la hiperbola de disipatie , este buna la gara sau timplarie. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 25, 2011 Partajează Postat Aprilie 25, 2011 pentru inspiratie se poate folosi etajul final de la aceasta schema http://www.drtube.com/schematics/musicman/gp3a.gif personal nu sunt adeptul acestor scheme,nu sunt nici cal nici magar in lipsa de alte preocupari sunt bune de experimente Link spre comentariu
ggg Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 PS."Abureala" gen ggg ...Te rog frumos sa nu mi te mai adresezi si nici sa nu-mi mai pomenesti initialele de nume.Ai tu grija de aburelile tale. Cat despre traful pt schema lui Lazaroiu cu modulare in catod, lucrurile sunt un pic mai incurcate.Socotelile sunt diferite.Mikrosha a explicat foarte bine fenomenul si au mai existat si cate ceva sugestii. Dar tu nimic...."BatMan!BatMan!BatMan!" Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Nu m_am adresat...(ggg , am aratat cum dreapta de sarcina intersecteaza hiperbola de disipatie maxima la anod in doua puncte/"NETANGENTE !" in clasaB-PP ,cu alte cuvinte dreapta de sarcina poate ocupa diferite pozitii in raport cu hiperbola de disipatie maxima la anod pentru acelasi tub-functie de clasa-negativare-SE-PP-etc , fara ca ceva sa fie gresit). Cam asa arata dereapta de sarcina http://oi53.tinypic.com/15ph37c.jpg prin toate amplificatoarele Marshall(si nu numai) cu tuburi in etajul final (dreapta de sarcina intersecteaza hiperbola de disipatie maxima in doua puncte de obicei in clasaB-PP ,daca nu stiai-afla acum).Nu are importanta ca atacul tubului final se face in catod in situatia respectiva ,Raa va ramine Raa(acel atac in catod/tub final nu schimba Raa pentru situatia data). Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Am si eu o intrebare: clasaB-PP se foloseste la auditie in casa sau are alta destinatie? Pentru ca un amplificator de 50W poate "produce" cam 17 dB si unul de 100W fix 20dB. Cind este vorba de lampi, 50W in plus se obtin foarte greu si asta doar pentru 3dB? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 ...,din calculele mele a rezultat un Zaa=8680 ohmi(!!!)...Cam asta se intimpla cind Raa=8680Ω comparativ cu Raa=5000Ω in acelasi regim (Ua,Ug2,-Ug1...) clasaB.Astfel pentru 80W de aici download/file.php?id=66949&mode=view ,Raa nu trebuie sa creasca (e bun asa cum e stipulat in schita/5000Ω pentru 80W) ,daca Raa creste puterea va scadea asa cum se vede in graficul prezentat acum(mai jos,cu rosu pentru Raa=8680Ω puterea scade la 54W la anozi/primar). Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Am si eu o intrebare: clasaB-PP se foloseste la auditie in casa sau are alta destinatie? Pentru ca un amplificator de 50W poate "produce" cam 17 dB si unul de 100W fix 20dB. Cind este vorba de lampi, 50W in plus se obtin foarte greu si asta doar pentru 3dB?clasa de functionare a etajului final nu are nici o treaba cu locul sau genul de muzicaeste o clasa de functionareB este cea mai economica si cu randamentul cel mai bun ,lucrind cu un curent de repaus prestabilit,adica negativare cu tensiune fixaconsumul clasei B fluctueaza in functie de puterea de iesire ex : la 30w amplificatorul o sa consume mai mult ca la 20w si mai putin ca la 50wA sau AB disipa multa caldura pe rezistentele de negativare ,cele din catodul finalelor,acolo se pierde energie ,pentru putere de peste 25..30w nu prea se folosesc clasele A ,AB 100w nu se obtin greu,practic de lucreaza cu patru pentode finale,cite doua in paralel si un alt traf de iesire cu alt Raaai pus o intrebare cam de novicesucces Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 viobio eu zic ca sunt novice in ale lampilor. Legat de mesajul meu anterior, eu am plecat de la ideea de baza ca amplificatoarele pe lampi cer boxe cu SPL mare (SPL mare pentru ca puterea amplificatoarelor pe lampi se obtine mult mai greu in raport cu cea obtinuta cu tranzistori) pentru a ajunge in final la aceeasi presiune acustica sa zicem de N dB care este atinsa usor cu SS pe aceeasi boxa. Cum pentru o boxa data, de la un anumit prag (P dB sa zicem) fiecare decibel in plus este obtinut cu pretul unei puteri mari ma intrebam daca nu cumva este mai usor de "umblat la SPL-ul boxei" decat la puterea amplificatorului (pe tuburi). Si cu lampi si cu tranzistoare sunt foarte multi care proclama clasa A ca fiind varful piramidei iar ceilalti lauda clasa AB, dar nu prea am vazut clasa B pentru auditii de casa (asa cum nici in domeniul lampilor nu s-a dat un verdict intre PP si SE). Stiu ca randamentul creste cu cat clasa de functionare se duce spre ultima litera a alfabetului dar .... cei care au bani si isi cumpara clasa A sigur nu sunt si "eco sau green" si nu le pasa de randament ei sunt doar in cautarea perfectiunii. Deci cred ca randamentul este important pentru noi cei care ne gandim ca factura la energie nu-i un mizilic. La fel sunt unii care accepta lampile in paralel si sunt unii care nu accepta. viobio cind esti novice si nu ai nici macar osciloscop si 50W se obtin greu nu mai zic de 100W. Cum stiu ca faci (si ai facut multe) amplificatoare pentru chitara imi poti spune (cu aproximatie ca doar vreau sa am o idee nu fac statistici ) in acel domeniu cele mai multe comenzi pentru ce clasa de functionare au fost si cam ce puteri? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum