Vizitator Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Doua radiatoare distincte pe canal (parca asa ar fi simbolozat si in prima si in ultima schita-ambele variante/versiuni si mai scie acolo active...). Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Doua radiatoare distincte pe canal (parca asa ar fi simbolozat si in prima si in ultima schita-ambele variante/versiuni si mai scie acolo active...).Corect,asa este simbolizat,dar daca vor fi pe acelasi radiator nu credeti ca se vor "echilibra" in acelasi timp "tragandu-se" unul pe celalalt?...ma rog,vom vedea noi (cei care vom incerca acest montaj) cum vom rezolva aceasta problema. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Cu transformator de iesire puterea obtinuta in clasaA se poate extinde mult peste 20W. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 care este diferenta intre schema de aici: download/file.php?id=66832&mode=viewunde traful este inseriat cu bobina difuzorului si:download/file.php?id=66865&mode=viewunde este un trafo-out?Stiu ca in a doua varianta nu va mai circula curent prin bobina difuzorului fara semnal dar numai atat? La nivel de constructie trafo-out care din variante se face mai usor? Cam ce sectiune trebuie sa aiba transformatorul in ambele cazuri pentru o putere in jur de 15W? Link spre comentariu
Den Postat Aprilie 19, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Eu am trecut direct la probe.Din pacate irf-urile mele (irfp488/rfp50n06) ma scot din minti atunci cand au sarcina un transformator,asa ca testez cu bipolare.. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Dar ce fac de te scot din minti? Link spre comentariu
Den Postat Aprilie 19, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Cred ca se polarizeaza singuri,probabil nu le place ca,condensatorii din fata nu au sange albastru in ei,nu stiu,i-am dat de urgenta jos. Link spre comentariu
Den Postat Aprilie 19, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Deci va rog sa nu faceti bascalie de traful meu,nu prea se pupa cu iesirea,esential e sa observ functionalitatea.Si da,functioneaza in draci,se aude destul de bine,am si ceva putere suficienta pentru a deranja cu toate ca traful e foarte mic,iar finalii am decis sa nu-i stresez inca(umpic caldut radiatorul),mai ales ca traful de alimentare care il folosesc momentan e cotat la 10Va.. Oare nu e mai bine anulati complet condensatorii prin folosirea unui traf care sa si defazeze cele doua semnale? Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 20, 2011 Partajează Postat Aprilie 20, 2011 Cred ca ma incadrez in topic,asa ca va rog sa-mi spuneti ce parere aveti de acest hibrid???Final EL34 pp cu modulatie in katod,cu avantajele si dezavantajele acestei arhitecturi.... Comentarii,pro si contra,dar fara rautati !? Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 21, 2011 Partajează Postat Aprilie 21, 2011 E inversata G1 cu G2 la una din lampi?Nu e buna intrarea semnalului pe intrarea inversoare deoarece amplificarea depinde de pozitia potentiometrului si de impedanta de iesire a etajului anterior. Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 21, 2011 Partajează Postat Aprilie 21, 2011 Schema corectata E inversata G1 cu G2 la una din lampi?Nu e buna intrarea semnalului pe intrarea inversoare deoarece amplificarea depinde de pozitia potentiometrului si de impedanta de iesire a etajului anterior.Cred ca ai dreptate,am rectificat foarte repede dar am atasat tot desenul gresit,la prima lampa de "sus"EL34 trebuiesc schimbate conexiunile,G1 (prin 1K) trebuie legata la +30V si G2 (prin 560 ohmi) legata la +310V scuze,dar cine "cunoaste...stie!".Se poate sa ai dreptate in ceea ce priveste aplicarea semnalului pe intrarea(-),cred ca ar fi bine sa mai pun un etaj repetor tot cu operational sau sa intru cu potentiometrul pe intrarea(+) si sa leg la masa intrarea (-) prin rezistenta de 6K8,ramane de vazut,tocmai din acest motiv am pus aici schema,pentru a fi analizata si discutata. Dar ca modalitate de atac al finalului cu tub(modulatie in katod,similar modulatiei tubului katodic de la TV)) ce parere ai,ce se pierde si ce se castiga in asemenea configuratii???? Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 21, 2011 Partajează Postat Aprilie 21, 2011 Dar ca modalitate de atac al finalului cu tub(modulatie in katod,similar modulatiei tubului katodic de la TV)) ce parere ai,ce se pierde si ce se castiga in asemenea configuratii????Daca stiam ce avantaje/dezavantaje are configuratia finalului, sa fi sigur ca comentam. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 Configuraţia formată de 2N3044 şi EL34 se cheamă 'cascod'. Se foloseşte în amplificatoarele de bandă largă pentru că reduce mult efectul capacităţii de transfer (la semiconductori se numeşte capacitate Miller). Treaba stă cam aşa: Între grilă şi anod există o capacitate parazită. Atuncî cînd trioda amplifică, să zicem cu o amplificare de 20, amplitudinea tensiunii în anod este de -20 (cu minus!) de ori mai mare decît în grilă. Astfel dacă între grilă şi masă avem tensiunea alternativă u, atunci între anod şi grilă avem -21u. Conform teormei lui Miller, această tensiune face capacitatea de transfer să se simtă ca şi cum ar fi de 21 de ori mai mare. Concret, la 6Н1П capacitatea de transfer este de aproape 2 pF, dar într-un montaj cu amplificarea 20, aceasta se simte ca şi cum ar fi 42pF, reprezentînd o reacţie negativă puternică, şi reducînd banda amplificatorului. Dacă amplitudinea în anod este redusă, atunci efectul capacităţii de transfer se reduce. O metodă ar fi micşorarea rezistenţei din anod, dar asta reduce şi amplificarea. Aşa că se adoptă cascodul. Aceasta are în anod, catodul altei triode. Rezistenţa de intrare în catod este foarte mică, de aproximativ 1/gm. Astfel amplificarea în tensiune a primei triode va fi mică. A doua triodă lucrează în conexiune grilă comună. Astfel capacitatea de transfer apare între ieşire şi masă, deci nu mai este o reacţie negativă. În concluzie, cascodul are amplificare puţin mai mare decît un singur etaj catod comun, dar are frecvenţa de tăiere mult mai sus. Cît despre schemă: Îmi place că lampa este în largul ei, fără să fie sugrumată la 30-70V. 2N3055 face un fel de negativare automată, ceea ce este bine. Eventual rezistenţele colector-bază ar putea fi în serie cu ceva potenţiometrii care să regleze biasul în anumite limite. Atacul este nesimetric. 2N3055 îs cam mari pentru atacul EL34, acolo nu disipă mai mult de vro 7W. Lanţul audio este mai lung pe low-side cu un etaj. Diodele 1N4001 (desigur, cam neadaptate pentru audio) care limitează semnalul pe o semiperioadă îmi sugerează lucrul în clasă B. Totuşi impedanţa transformatorului de 5K este pentru clasă A, daca ar fi fost B, trebuia dublu! Din nişte calcule empirice: > Amplificarea opampului este de 7. Amplificarea lui 2N3055 este de aproximativ 10. > Rezistenţa de intrare în 2N3055 este mică, la un beta de 20 ar fi 0,2K. Deci la cuplajul opamp-2N3055 apare o atenuare de 5 ori. Nu ne permitem să atacăm bipolari ca pe lămpi, ce naiba!... > Amplificarea lui EL34 este tot aproximativ 10, dacă considerăm că lucrează în clasă B, deci fiecare lampă vede 1K în anod. Cu tot cu transformatorul de ieşire amplificarea este 8. > Transmitanţa pe bucla de reacţie este de 0,04, ceea ce dă o amplificare globală de 6. Insuficientă. Părerea mea este că schema în ansamblu este tristă. Chiar cu corecţiile menţionate. Îmbină inutilul cu neplăcutul. Dezavantajele unui sunet pe semiconductori, cu dezavantajul a două transformatoare greoaie. De ce mai punem regine EL34 atacate de un tranzistor vechi şi cu slew rate slab? Cascodul nu se justifică aici, nu aduce nici un avantaj. Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 Exceptionala dizertatie,la obiect si foarte profesionala.... Eu o sa incerc acest montaj,mai ales ca intr-o asemenea configuratie am auzit unul mergand si am ramas impresionat (!!!!),era vb. de ceva profesional.In ceea ce priveste 2N3055 eu l-am cam ales,sigur ca ma gandeam la ceva mai rapid dar am dorit sa fie cam de larg "consum".Cred ca ar merge ceva finale video de 5-7W (bipolari) sau de ce nu,ar cam trebui sa gandesc o schema cu MOS-uri. Stiam care sunt avantajele si dezavantajele acestor configuratii dar am asteptat pareri pertinente si chiar m-am mirat ca nu a "sarit nimeni la gatul meu" pana acum din cauza acestei scheme. Ca sa fiu sincer cred ca aceasta schema s-ar adapta prfect cerinteleor chitaristilor, chiar mai sus ai explicat si d-ta motivul.In ceea ce priveste transformatorul,din calculele mele a rezultat un Zaa=8680 ohmi(!!!),foarte bine ati remarcat treaba cu Zaa,felicitari! Mi-a placut tare mult chestia:"Dezavantajele unui sunet pe semiconductori, cu dezavantajul a două transformatoare greoaie. De ce mai punem regine EL34 atacate de un tranzistor vechi şi cu slew rate slab? Cascodul nu se justifică aici, nu aduce nici un avantaj." Multumesc pentru comentarii si sunt intr-u totul de acord cu d-ta in ceea ce priveste amplificatoarele hibrid,mai ales cele care au in fata tuburi si in final tranzistori (de orice fel!) Sarbatori fericite pentru toti colegii de pe forum! Link spre comentariu
Mikrosha Postat Aprilie 23, 2011 Partajează Postat Aprilie 23, 2011 Mă bucur că nu a degenerat intr-un scandal, la fel ca 130% din discuţiile de la această secţiune. Înseamnă că mai sînt oameni cu care se poate discuta. De acod, puneţi NMOS în locul lui 2N3055, măcar de test. Va mări amplificarea simţitor şi va îmbunătăţi răspunsul în bandă. IRF510 sau orice echivalent ar fi suficient. Poate şi un bipolar de putere mai mică ar fi bun, pentru că tranzistoarele de medie putere au beta mai mare decît cele de putere mare. Ar merita încercat eventual şi cu un Darlington.Mai rămîne de văzut marginea de fază. Adică s-ar putea ca reacţia globală să facă mai mult rău decît bine. Dar fiind pentru chitară, cred că e-n regulă.Sărbători fericite şi dumneavoastră! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum