ggg Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 randamentul se poate "ajusta" din Id0 cum doreste fiecare ,Parca discutia era despre difuzor si un curent ceva mai mare de 1 A care trece prin el. Cum se poate ajusta randamentul difuzorului ??? La abrig sau cu fierastrau ? Asta este un lucru absolut nou.Va rog sa descrieti metoda. Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Uite asa se ajusteaza randamentul etajului final: ...randamentul se poate "ajusta" din Id0 cum doreste fiecare ,randamentul in clasaA NU este spectaculos nicum(@misa) ,combinat clasaA si clasaAB(dupa o anumita amplitudine) randamentul devine mai mult decit "onorabil"(in clasaA se obtin circa 8W si in clasaAB peste 25W)...Nu discut randamentul difuzoarelor. Link spre comentariu
ggg Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Parca discutia era despre difuzor si un curent ceva mai mare de 1.5 A care trece prin el care ,culmea!!! , mai este si in DC. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Deschide subiect nou ggg daca te intereseaza randamentul difuzoarelor(acest subiect este dedicat hibrid=semiconductori+tuburi electronice=tuburi electronice+semiconductori). __Exista sectiune dedicata "Boxe si difuzoare" pe forum ,nu ma aflu "acolo"(nu pot sa fiu off-topic). __Ma plictiseam(dimineata la cafea) ,trebuia sa pun si eu o schema/schita/ceva cu un "hibrid-EXOTIC"(fara copy-paste)...,acum am treaba ,va las sa dezbateti... Link spre comentariu
diff Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 V-a salut,pentru un difuzor dual voice coil (2 bobine asezate pe acelasi suport) 8 sau 16 w disipati pe aceste bobine sa zicem de ex si cu o componenta continua(DC) de ordinul 1,5A nu Inseamna nimic periculos si in consecinta la nici o incalzire fatala a acestora atata timp cat cele 2 bobine se afla an camp magnetic.De obicei toate difuzoarele dual voice coil sunt realizate incepand chiar de la 5 toli pana la 21 cu sarma foarte groasa de ordinu 0,4 pina la o,7 cu sarma emailata cat si cu sarma argintata bobinata din fabrica pe cantul sarmei nemai fiind nevoie de 4 straturi pentru obtinerea celor 2 infasurari propriuzise.Aici intervine si alt aspect ,intrefierul difuzorulu , acesta cu cat este mai mic cu atat campul magnetic creste simtitor dar totodata si caracteristile lui ca de examplu raspunsu acestuia in frecventa.Generatiile noi de difuzoare sunt realizate cu sarma CuEm dubla chiar tripla stratificata cu email ,iar conductorul in sine este din cupru de calitate superioara cum am precizat chiar si din banda de argint pentru difurile profi care tin seama de randamentu acestora si un rasp in frecv perfect.Ca suport termic(portbobina),cam toate folosesc in prezent film polimidic zis si Kapton care e facut din teflon si rasini rezistent la temperaturi de pana la 400 grade.Spre final recomand un difuzor full range de gama larga pentru frecvente mari tip P audio(lucrez cu ei de ceva timp si sunt incantat de calitatea lor) Pentru cine al intereseza un izolator bun atat pt trafuri cat si pt alte proiecte recomand --> http://www.katco.eu/kapton.htm Cu toata stima,Alexandru Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Parca discutia era despre difuzor si un curent ceva mai mare de 1.5 A care trece prin el care ,culmea!!! , mai este si in DC.Ca sa punem capat discutiei despre difuzoare in acest topic parerea mea este urmatoarea:-cei doi curenti de 1,5A prin cele doua bobine ale difuzorului trebuiesc sa fie ABSOLUT egali,pentru a nu "muta" bobina din intrefierul activ al difuzorului.-la aparitia curentului de modulatie datorita semnalului audio,pe o semialternanta a semnalului audio va "oscila" bobina intru-n sens cu ajutorul uneia dintre bobine,dar pe bobina cealalta va exista in continuare curentul de mers in gol,acesta mutand drastic bobina in afara campului.-exact acelasi lucru se va produce si pe cealalta semialternanta cand va conduce cellalalt tranzistor (MOS).Deci,parerea mea,randamentul difuzorului va fi foarte grav afectat.Acei curenti prin cele doua bobine,in afara faptului ca vor incalzi bobina,vor produce si o puternica frana electrodinamica a membranei reducand randamentul difuzorului,totusi 13,05W pierduti/doua bobine reprezinta aproximztiv 10% din puterea unui difuzor de 150W. Sigur,teoretic vorbind montajul poate functiona,dar trebuie sa facem ceva cu acea componenta DC ce trece prin acele doua bobine (poate un transformator de iesire bine adaptat,sau un cuplaj al difuzorului prin condensatoare, ramanand traful existent in schema).Cine are rabdare dar si bani sa bage intr-un asemenea difuzor este binevenit sa incerce acest montaj.Rugam moderatorii sa mute disctiile de aici despre difuzoare la sectiunea .P.S multumesc,deci pericolul este atunci cand bobinele vor iesi din camp...perfect! Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 AhA, devine interesant!Daca am discuta de tensiune constanta, bobina nefolosita ar putea fi o frina deoarece impedanta unei surse de tensiune e zero. Daca discutam de curent constant, nu mai constituie o frina, nu?Nu-i pacat sa ne tot certam? Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 AhA, devine interesant!Daca am discuta de tensiune constanta, bobina nefolosita ar putea fi o frina deoarece impedanta unei surse de tensiune e zero. Daca discutam de curent constant, nu mai constituie o frina, nu?Nu-i pacat sa ne tot certam?E perfect,din cearta(dar nu ne certam) si contradictii se naste progresul,nu?Cand vrei sa afli ceva trebuie sa fii mereu contra,asa ca :"prin indoiala ajungem la adevar!"Pacat este ca unii le iau chiar personal toate discutiile astea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 ... -la aparitia curentului de modulatie datorita semnalului audio,pe o semialternanta a semnalului audio va "oscila" bobina intru-n sens cu ajutorul uneia dintre bobine,dar pe bobina cealalta va exista in continuare curentul de mers in gol,acesta mutand drastic bobina in afara campului. -exact acelasi lucru se va produce si pe cealalta semialternanta cand va conduce cellalalt tranzistor (MOS). Deci,parerea mea,randamentul difuzorului va fi foarte grav afectat. Fals...Modulatia de curent se produce simultan pe ambele bobine in antifaza.(daca vreti o analogie/ sa "mutat transformatorul de iesire" in difuzor).Nici unul dintre feturi nu ramine in repaos in regim dinamic ,cele doua cimpuri din bobine se compun atit in regim static cit si in regim dinamic... Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Modulatia de curent se produce simultan pe ambele bobine in antifaza.(daca vreti sa intelgeti mai usor sa "mutat transformatorul" in difuzor).Nici unul dintre feturi nu ramine in repaos in regim dinamic. OK! am inteles,ramane ca cineva care are disponibil un astfel de difuzor sa incerce montajul si sa ne comunice rezultatele.Am si spus mai devreme ca schema teoretic sigur va functiona.Ar fi faina o simulare,chiar as fi curios sa vad ce se petrece in acest montaj.P.S cred ca pentru probe ar merge realizat un traf de "iesire" care sa simuleze difuzorul cu bobina dubla(cu bobinele primarului fazate ca in schema difuzorului cu bobina dubla) si cu un secundar la care sa se cupleze un difuzor clasic,cred ca traful ar trebui sa fie construit cu intrefier,asta doar pentru probe,ce ziceti,ar merge? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 ...P.S cred ca pentru probe ar merge realizat un traf de "iesire" care sa simuleze difuzorul cu bobina dubla(cu bobinele primarului fazate ca in schema difuzorului cu bobina dubla) si cu un secundar la care sa se cupleze un difuzor clasic,cred ca traful ar trebui sa fie construit cu intrefier,asta doar pentru probe,ce ziceti,ar merge? Desigur ca merge perfect cu transformator de iesire ! astfel se poate cupla orice difuzor intradevar (nu necesita intrefier ,necesita echilibru Id0 si atit) ,ce devine important se va obtine "sunetul de tub" apoape 100%(o spun din experienta practica). Am si specificat anterior(referitor la transformator de iesire) : Dar,cred ca ar functiona daca ar fi un traf de iesire cu priza mediana in primar la cei 30v, .. Da se poate cu "traf de iesire cu priza mediana" -bine mersi ... Domnilor prin acea schita/schema/etc, am adus o modulatie de curent direct in sarcina(simplu ,similar tub). Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Desigur ca merge perfect cu transformator de iesire ! astfel se poate cupla orice difuzor intradevar (nu necesita intrefier ,necesita echilibru Id0 si atit) ,ce devine important se va obtine "sunetul de tub" apoape 100%(o spun din experienta practica).Daca intr-adevar se poate obtine sunetul de tub atunci chiar ca este o realizare.Referitor la chestiunile practice,cred ca trebuiesc montate si radiatoare cu suprafata mare pentru MOS-uri dar si pentru CCS-uri si ma mai intreb daca Id0 odata stabilit va fi constant (stabil) ?!. Ca o parere: cred ca schema ar trebui imbunatatita si cu un montaj cu care se poate controla stabilitatea termica.Am facut si eu,doar pentru probe ceva tip ZEN cu tuburi(PCC88),CCS cu bipolare si SE-A clase cu un MOS-fet si transformator de iesire,dar am fost dezamagit de instabilitatea termica,aveam Id0=1,2A.Poate in mica "vacanta" de sarbatori sa insir si eu acest montaj,dar mai intai sa ticluiesc un traf de iesire ..... Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Pai schema are compensare termica. Folosind mosfeturi laterale poate fi eliminata. (De exemplu ALF16N20 de la Farnell.) Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Poftim varianta cu trafo-out :(credeam ca_i vizibila compensarea termica pe fiecare element final in parte...). Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Pai schema are compensare termica. Folosind mosfeturi laterale poate fi eliminata. (De exemplu ALF16N20 de la Farnell.)OK! toate componentele active ale schemei pe acelasi radiator si problema cu stabilitatea termica este rezolvata (dupa ariile rosii).Dupa sarbatori vad ce si cum functioneaza. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum