Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electricitate Statica?


Vizitator andy_panait

Postări Recomandate

Vizitator andy_panait

Buna ziua,Am o camera in care vreau sa tin praful la distanta.Din cate stiu si din ce am mai auzit electricitatea statica are capabilitatea de a atrage particule mici,printre care si praful.As vrea sa montez o antena,sau altceva pe muchia dintre tavan si pereti,conectata la un generator de electricitate statica.Ceva simplu la partea generatoare ar fi ideal deoarece cu cat este mai complex cu atat apar mai multe probleme.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • TESSLA

    4

  • The Stressmaker

    2

  • cirip

    1

  • strombi

    1

Top autori în acest subiect

Pai nu spuneati de o antena sau ceva? Cred ca e deajuns. Da na...poate a mai incercat cineva si ne spune si noua ce a experimentat. Oricum..din ce am vazut eu...nu e nevoie neaparat de electricitate statica...adica si in televizoare se aduna o gramada de praf...mai ales in jurul blocului FIT. Asa ca puteti sa incercati sa va construiti un ozonizator din acela...ba chiar am auzit ca se gasesc gata facute.

Link spre comentariu

Incaperile care trebuiesc ferite de praf in mod profesional realizeaza asta prin etansare si o usoara supra-presiune de aer. Chestia cu generatorul electrostatic e o fantezie si mai poate fi si periculos.Daca insisti, nu ai nevoie de generator van der graaf cu motoras :nebunrau: Un banal invertor cu traf de linii si cu ceva multiplicator scoate zeci de KV destul de usor.

Link spre comentariu

Depinde ce vrei sa faci in camera respectiva,cit de "purificata"sa fie,numai cind dezchizi usa si intri sau iesi ,a si intrat praf.O camera obisnuita este ea insasi generatoare de praf.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Exista purificatoare de aer pt cafenele si alte localuri de genul;in occident sant foloside la greu; au forma unor genti diplomat de la care se iau(virtual) fetele;astfel ramane un cadru care este 'tesut' cu un fir de inox,iar capetele firului sant fixate de cadru cu ajutorul unor placi de textolit.Firul e energizat cu HV.Aceste filtere sant instalate in aparatele de AC.

Ideea cu firul prin tavan e ok din pc de vedere al electrosecuritatii.Ca sa ridici praful in tavan e ca si cum ai bate covoare in camera.

Pt a fi eficient sistemul de purificare,de filtrul in cadru dreptughiular trebuie atasat un ventilator care sa recircule aerul din incapere . De asemenea trebuie spalate periodic ,in trei ape(chioara rece-inmuiere si spalare in mare,calduta cu detergent-spalare propriuzisa,chioara rece pt limpezire) urmat de suflare cu aer comprimat si stergere cu carpa.

Filtrele cu care am lucrat,erau in carcase amovibile gaurite care erau de fapt filtre grosiere pt filtrul electric.Fara carcase nu spalam numai praf,fum si 'baschetbalisti' ci si pungi,fulgi,pene cate un pasaroi,ceva. Filtrere grosiere au si rol de protectie,sant din tabla de otel si sant in contact direct cu carcasa,carcasa legata la pamantare(la toate modelele).

Pe la noi,filtrele d'astea (dar nici macar asemanatoare) se gasesc sub denumirea de purificatoare,iar o aplicatie comuna sant cu o lampa in mijloc si te scapa de insecte zburatoare.

Pt generatoare statice intra pe http://www.pocketmagic.net/ sau ia legatura cu radhoo.

Link spre comentariu

Ca sa scapi de praf trebuie mai intai sa scapi de sursa acestuia. V-ati intrebat vreodata de unde se aduna atata praf intr-o camera, sa zicem dormitor, cu geam termopan, usa termopan si var lavabil pe pereti si tavan? Daca nu stiti va spun eu. Cea mai mare cantitate de praf este produsa chiar de persoanele care, in cazul nostru, dorm in acea camera. Fenomenul se numeste "descuamare pielii" si este responsabil pentru acel "praf". Ceea ce s-a discutat este despre cum se incarca electric particulele in suspensie in aer si, intr-un filtru electrostatic, prin care circula aerul, are rolul de a le depune intr-un spatiu special conceput in interiorul filtrului (fiind incarcate electrostatic acea parte are rol de a descarca acea sarcina existenta pe particulele de praf, gravitatia facand restul). Daca nu exista intentia de filtru atunci dispozitivul se numeste aeroionizator si are alt scop. Un link care sustine ceea ce am scris http://www.astmasan.ro/pliante/2.html . Daca intentia este de a reduce cantitatea de praf de pe obiectele electrizabile usor sau de pe ecranul TV-ului CRT atunci trebuie crescuta umiditatea in camera respectiva sau folosite substante de curatare antistatice.

Dupa parerea mea, daca vrei sa reduci praful existent in suspensie, intr-o camera, cea mai buna metoda este cu un filtru electrostatic plat, pe o suprafata mare dintr-un perete iar pe peretele opus un ventilator care sa impinga aerul spre acel filtru. Aici e problema filtrelor, ele pot elimina doar praful din aerul transportat efectiv in interiorul filtrului.

Link spre comentariu

Si in cele mai "smechere" seifuri, care se inchid etans si la care nu se umbla cu lunile si tot se aduna praf! De unde?! Ca acolo nu se mai "cojeste" nimic. :rade: Daca ai prea mult praf in camera ...aspira-l mai des cum spunea cineva.

Link spre comentariu

Asta cu "descuamarea pielii" e o ciudatenie, o "legenda urbana" am mai auzit asta si in alte dati, dar e absurd...95% din praful aflat intr-o camera normala de locuit e de origine TEXTILA, iar restul minerala...pentru cine nu crede, sa ia un ghem de praf din aspirator si sa-i dea foc...a ce miroase? a piele arsa?! nu, miroase a textile, naturale sau sintetice...pentru eliminarea prafului exista aparate specializate in Brico, Altex, etc, dar sunt scumpe si in plus consuma curent.Sunt bazate pe circulatia fortata a aerului printr-un vas cu apa(care devine dupa un timp...noroi).

Link spre comentariu

Auzisem la radio ca in Bucuresti media este de 180 de tone!!! de praf pe kilometru patrat!!! Intr-adevar...mare parte din ce aduna aspiratorul este textil...si este si normal sa fi asa. Nu rareori am observat cu "ajutorul" unei raze de soare ce patrundea in camera, particulele de praf din aer...multe aveau intr-adevar aspectul unor "segmente" mici de fibre textile. Insa in exterior cred ca situatia e mai echilibrata, mineral vs. textil.

Link spre comentariu

Oricum praful, de origine textila sau animala, exista in suspensie, si doar un curent de aer care sa produca o circulatie de aer in toata camera, poate elimina majoritatea lui printr-un filtru electrostatic. Oricum filtrele care absorb aerul, trecandu-l prin filtru, nu curata decat la maximum 20 - 30 cm in jurul filtrului, cat absoarbe ventilatorul.

Si ca offtopic, bine ca nu avem praf d`asta http://tahioni.zxq.net/praf_stelar.html ca o puneam de o teleportare prafuita.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări