Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Help//senzor atingere pt. veoza

ionut20

Postări Recomandate

salutare forumisti,am si eu o mare rugaminte: are careva o scema pt un senzor ca cele folosite in veozele alea de bazar(chinezarii curate :toimonster: ) care actioneaza asupra luminii la atingerea corpului veozei???prob care e: m-a rugat o cnostinta sa-i repar o astfel de veoza care refuza sa se mai aprinda.....dupa ce am desfacut-o am gasit o mica cutiutza pe care scria ""touch switch""; inca dinainte sa o deshid m-a izbit un miros puternic de componente "prajite" :tonqe: si...lool inauntru un fost tranzistor era facut scrum si abea mai atarna corpul de picioruse, imediat langa o componenta ce semana cu un rezistor era rupta in doua(lterior am tras concluzia ca era un diac). Akuma nici presupusul tranzistorul nu stiu exact ce era asta e probleam: arata ca un npn de mica putere gen BC546 si conform cablajului destul de afumat am tras concluzia ca era de fapt elementul ce actiona becul. pe cablaj mai era si un cip dinacele turnat pe placa asa ca......... :toimonster: de aceea oscilez intre: un intrerupator pe fir :smt003 sau un senzor nou conectat la carcasa veozei :weedman: daca are careva o schema ce se poate pune in practica pls help me :prayer: :prayer:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut20

5

• nelu F

2

• MARIANTY

1

• one

1

Top autori în acest subiect

Vizitator Kimnotyze

Nu cumva ti s-a ars triacul ce comanda becul? Ansamblul diac - triac l-am intalnit si eu in acele cutiute "touch switch" impreuna cu un circuit integrat de comanda. Sincer nu se merita reparata cutiuta, decat daca esti absolut sigur ca nu s-a ars doar diacul si triacul.

Link spre comentariu

O solutie: tot in acel bazar ar trebui sa se gaseasca si acea cutiuta ca piesa de schimb si schimbat din start acel triac plesnit cu unul mai rapid (z0105, z0107), sau reparata cea veche daca ai norocul sa se fi busit doar el, asa cum ti s-a spus mai sus.Eu asa am facut la cateva.Bafta

Link spre comentariu

merci in primul rand de reply-uri,intradevar componentele arse sunt dupa cum a sris si Kimnotyze diacul si triacul care comanda becul restul pcb-ului nu pare a fi afectat(avea doar un strat de funingine pe toate componentele datorat triacului :rolleyes: ) o sa incerc sa le schimb si vom vedea ce iese.nelu F aplicatia este foarte interesanta, tnxacuma scot datasheetul integratului sa vad ce zice acolo pt ca din pacate montajul din pdf este alimentat la 110V/60Hz :partyman:

Link spre comentariu

ah,am uitat sa mai pun o mica intrebarecare imi zice si mie denumirea la un triac, ca nush nici ce sa cer la magazin, care sa corespunda la urmatoarele cerinte:tensiune de lucru 220Vfrecventa 50Hzcurent de poarta cat mai mic sarcina pe care sa poata sa o comute: 40W/220V ~ 0.2Amerci anticipat.

Link spre comentariu

BT135 sau 136vezi, configuratia pinilor difera la triacurile in capsula "BC" fata de cele in capsula "BD".Am schimbat si eu odata triacul de la un astfel de "senzor" si apoi a mers. Dar mai am acasa unul defect si inlocuirea triacului nu a fost suficienta. (integratul defect).

Link spre comentariu

merci de informatie ONE, o sa schimb triacul sa vad daca mergeoricum acum sunt ocupat cu altceva(mi s-a ars monitoru la calculator) si de aceea nici nu am mai intrat pe forum de cateva ziledin nou tnx :smt006

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări