Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor Mini orga lumini.

Vizitator Xeler8

Postări Recomandate

Vizitator Xeler8

Salut , am si eu nevoie de un mic ajutor , am realizat o mini orga de lumini dupa aceasta schema http://www.niqro.3x.ro/miniorga/miniorga.htm mentionez ca partea cu pauza/negativ nu am introduso. Am urmatoarea problema , orga merge foarte bine , numai ca ledurile nu se aprind la capacitate maxima , se aprind cam incet... orga raspunde la toate frecventele audio , deci singura problema ar fi ca ledurile nu primesc suficient curent ... m-am gandit sa schimb cele 3 rezistente de langa leduri , cu unele mai mici dar imi este frica sa nu ard orga ... aveti vre`un sfat? Va Multumesc frumos.

p.s. Cei 3 tranzistori dinnainte de leduri , joaca rol de porti pentru - ? ca as putea sa alimentez separat daca ar fi asa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

3

• remus68

3

• alexmarian

1

• stefanstudio

1

de unde ii dai semnal ? vezi k s-ar putea sa fie prea mic semnalul de intrare .si dak e prea mare e posibil k ledurile sa stea prea mult timp aprinse (de aceea se foloseste poteniometrul ,pt a micsora semnalul dak e prea mare)

Link spre comentariu

Daca alimentezi la 12V, rezistentele serie cu LED-urile (R10, R14, R18) limiteaza curentul prin LED la 10mA. Poti micsora acele rezistente pina la 510 ohmi daca utilizezi LED-uri care accepta un curent de 20mA.Este bine ca tranzistoarele utilizate sa aibe beta mai mare de 300.

Link spre comentariu
Vizitator Xeler8

Am incercat sa pun in locul acelor rezistente , 3 variabile , si sa le dau cat este necesar sa se aprinda tare , dar imi este frica sa nu se blocheze/arda tranzistorii... ar putea avea de suferit?Si inca ceva , ar duce acest montaj cate 8 leduri pe grupa?

Link spre comentariu
Vizitator Xeler8

In locul fiecarui LED monteaza cite 4 LED-uri inseriate cu o rezistenta de 150 ohmi - tensiunea de alimentare e de 12V?

Da , tensiunea de alimentare este de 12V , pe mine m`ar interesa daca pot sa pun cate 8 leduri pe grupa , si cum pot sa le fac conexiunea incat sa nu se arda nici ledurile nici montaju , serie/paralel/mixt...
Link spre comentariu

[attachment=1]miniorga cu 8 leduri pe canal.pdf[/attachment]intri pe adresa http://led.linear1.org/led.wiz si scrii asa:

Source voltage: 11.3V (12V alimentare si 0,7V cadere de tensiune pe tranzistor)

diode forward voltage: 3.5V (caderea de tensiune pe LED... 3.5V pe albe si albastre, 3.3V pentru verzi, 2.2V pentru portocalii si galbene si 2V pentru rosii.. vezi http://www.niqro.3x.ro/LED/LED.htm eventual cauta datasheet-ul LED-ului sau masoara cederea de tensiune pentru a fi totul ok)

diode forward current (mA): 20 (curentul maxim prin LED)

number of LEDs in your array: 8 (nr. de LED-uri in retea)

bifezi View output as: schematic

si o sa-ti calculeze cum e bine sa grupezi LED-urile si ce rezistente de limitare sunt...

PS: ca sa fi sigur ce cadere de tensiune e pe un anumit led, faci complexa schema in care ai o sursa de tensiune si o rezistenta...

Link spre comentariu
Vizitator Xeler8

Am realizat montaju cu ledurile cum m-ai sfatuit si stau aprinse , nu isi modifica intensitatea in ritmul muzicii , daca dau din semireglabil mai incet se sting , si daca il dau putin mai tare raman aprinse , doar cele rosii coopereaza , cele albastre si verzi nu , si daca le tin 2-3 minute incepe sa se incalzeasca tranzistorul... as putea sa schimb tranzistorii cu altii mai mari? care sa reziste la consum mai mare?

Link spre comentariu
Vizitator Xeler8

Am rezolvat problema ... am inlocuit cei 3 tranzistori cu 3 BD-uri 139 si am micsorat rezistentele R7 R11 si respectiv R15 si acum merge perfect cu cate 8 leduri , paralel pe fiecare canal fara alte rezistente intre tranzistori si led`uri...

Link spre comentariu

mda, ai facut exact ce fac chinezii :nas: rezistentele alea sunt necesare limitarii curentului prin LED-uri.. totusi.. ai pus cele 8 LED-uri in paralel? sau ai grupat cumva? pot "picta" o schema "inventiei"?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

mai bine faceai ceva cu triristori si foloseai niste spoturi colorate la 220v .eu am facut o orga cu spoturi colorate numai ca miera prea lene sa fac montajul si am confectionat un distribuitor cala masina .are 10 becuri si se aprin cate 2 odata motorasul dela distribuitor il alimentez de la 2 la 12 v in functie de viteza cu care vreau sa se aprinda becurile.(nu am nevoie sa se aprinda dupa muzica ) :nebun:

Link spre comentariu

O rugaminte, imi puteti face o lista cu piesele... azi merg pana la CIP in Arad sa imi cumpar piesele si placa de test.

listeaza schema si o sa stie vanzatorul din magazin ce sa-ti dea
Link spre comentariu
Vizitator marius08

Cine imi poate explica functionarea ? " Miniorga de lumini de pe site-ul niqro.3x.ro "http://imageshack.us/photo/my-images/13 ... rga01.jpg/O rugaminte, imi puteti face o lista cu piesele... azi merg pana la CIP in Arad sa imi cumpar piesele si placa de test.

listeaza schema si o sa stie vanzatorul din magazin ce sa-ti dea

Stiu ca stie vanzatorul dar vreau sa stiu si eu, tot ce stiu de pe schema e : ledurile, rezistentele de 1k, potentiometru si tranzitoru BC
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări