fgbogdan Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 Vreau sa realizez un SE folosind PCL86 si GU50. am plecat de la o schema postata de mila in care se ataca GU50 cu un ecl86. ECL n-am asa ca o sa folosesc PCL. mai mult as vrea sa am o singura tensiune de alimentare, sa nu ma complic cu stabilizare si asa mai departe. am incercat sa combin asta http://www.iol.ie/~waltonaudio/pcl86images/pcl86schematicbig.jpg cu cea de la mila http://www.elforum.info/download/file.php?id=64505&mode=view si cu asta http://www.elforum.info/download/file.php?id=63271&mode=view pentru alimentare si a iesit asta http://www.fagadar.ro/DIY/PCL86GU50/PCL86Gu50.jpg (rezolutie mai buna) sau ca imagine intentionez sa alimentez la 350-400V. va rog sa ma corectati deoarece cunostintele mele teoretice sunt reduse. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 Schema de sus este total nefunctionala, in anodul pentodei din PCL86 nu avem rezistenta de sarcina ci doar condensatorul acela de 100uF care pune anodul la masa din punct de vedere al semnalului audio, deci nu va exista nici un semnal care sa atace grila tubului GU50. Schema din stanga-jos pare ok la prima vedere, inclusiv sarcina din anodul tubului prefinal (as zice 7K). In anodul triodei preamplificatoare as pune 200k iar rezistenta din grila prefinalei as mari-o la 680k. Astfel trioda va avea o amplificare mai mare, dealtfel astea sunt valorile optime pt PCL86. Rez din catodul pentodei PCL86 ar fi de 120 ... 130 ohmi/2W, pe anod trebuie sa ai o tensiune de aprox 180 ... 190V, curent anodic de 30mA. Astfel se poate alimenta la 400V deoarece caderea pe rezistenta de sarcina de 7K va fi de cca 200V. Link spre comentariu
fgbogdan Postat Aprilie 16, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2011 am pus 7k in anod.as prefera sa nu folosesc varianta cu 250 stab. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 Vezi ca rezistenta de 7k trebuie sa disipe lejer cam 6W putere, pune una la 10W altfel ia foc Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 am pus 7k in anod.as prefera sa nu folosesc varianta cu 250 stab.nu este nevoie sa stabilizezi tensiunea de 250v,e fita cu stabilizarea,reducuci tensiunea cu o rezistenta sau o sursa separata de 250v,cu infasurare separata pe traful de alimentareparerea mea este ca te complici cu PCL86 ,tensiuni diferite la filament,consum energetic mare cu 30mA prin partea de pentodapina la urma fiecare experimenteaza cu ce vrea....parerea mea este sa te axezi mai mult pe traful de iesire,aceasta componenta merita multa atentie,decit sa te stresezi cu alimentari stabilizate daca traful de iesire este prost muncesti in zadar la partile care vin in inaintea luisucces Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 E ok cu PCL86 alimentat la 12,5V ca si finala GU50 eu am incercat si merge fara probleme.In anodul la P©L86 am folosit 2 rezistente in serie de 3,9K/5W.Stabilizarea nu e o problema un IRF840+2 rezistente+1condensator de 10micro/400V+4diode zener...montajul ocupa 2x2cm si il faci in 10min. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Referitor la PCL86, colegul viobio are dreptate in ce priveste unele complicatii. Alimentarea filamentelor, necesitatea unei rezistente de mare putere in anod, etc.Dar sa nu uitam si avantajele: atacul cu PCL86 in aceasta configuratie este fulminant, extrem de "viguros", ceea ce se doreste in cazul GU50. Practic poti ataca orice finala oricat de puturoasa ar fi.Daca alimentarea se face la 400V iar pe anod avem 200V, sarcina 6K8/10W si Ia = 30mA se poate aprecia din start, fara studii amanuntite ale diagramelor PSF, pe o tensiune de iesire curata de cel putin 200Vvv (varf la varf), adica cam 70Vef ca sa nu mai vorbim de impedanta redusa. L.E. @mila: nu recomand 12.5V la PCL86, nu zic ca nu ar functiona dar e cam putin, in datasheet se recomanda intre 13,5 ... 15V. Cateva spire in plus la traful de alimentare nu cred ca sunt o mare problema si totul revine la normal (adica se bobineaza pana la 12.5V cu sarma groasa, se scoate priza si se mai continua pana la 14 ... 15V cu sarma de 0.6mm pentru 2 x PCL86).Daca foloseste ECL scoate doar o priza la 6.3V. Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Pe incercate ca nu e prea putin 12,5V la filament pentru PCL86?...de altfel datasheet spune 13V/300mA Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Da(mila) intradevar nu_i prea putin Uf=12,5V pt PCL86 (se poate confunda usor cu Uf/16V-PCL82),de fapt toata seria PX(X) se bucura de un singur lucru comun If=300mA (datorita montari in serie a acestor tuburi in trecut).Avind in vedere Uf=12,6V-GU50 (PCL86 poate fi alimentat si el Uf=12,6V fara probleme). Link spre comentariu
fgbogdan Postat August 2, 2011 Autor Partajează Postat August 2, 2011 Montat. Suna bine - deosebit de puternic fata de altele pe care le-am realizat. Socluri GU50 DIY :-) Link spre comentariu
mila Postat August 2, 2011 Partajează Postat August 2, 2011 Felicitari!Pana la urma ce schema ai folosit?Ce transformator pe iesire?Ce tensiune de alimentare? Link spre comentariu
fgbogdan Postat August 2, 2011 Autor Partajează Postat August 2, 2011 Alimentare: 400V Filament: 13V trafo: P1=P2=P3=P4=644 Sp (Serie) S1=S2=57 Sp S3=S4=S5=38 Sp P1+p2+p3+p4 serie S3+S4+S5 serie s1+s2 serie paralel impreuna schema: Link spre comentariu
blue Postat August 2, 2011 Partajează Postat August 2, 2011 Pt aceasta tensiune anodica, tubului i-i place cam 3,8K valoare la care raportul putere/distorsiuni este bun, 2,4K este cam putin Link spre comentariu
THOMAS Postat August 3, 2011 Partajează Postat August 3, 2011 Pe incercate ca nu e prea putin 12,5V la filament pentru PCL86?...de altfel datasheet spune 13V/300mAAdevarul este ca in unele cataloage tensiunea de filament este data ca fiind de 14,4V,in altele ca fiind de 13V.Eu cred ca nu trebuie sa i se "dea" o anumita tensiune ci trebuie asigurat un curent prin filament de 300mA indiferent de tensiunea de alimentare,aceasta poate fi oricare dar limitata printr-o rezistenta in asa fel incat sa se asigure cei 300mA.Bineinteles ca merge si la 12V,ea va merge si la 10V,dar daca nu i se va "asigura" cei 300mA prin filament atunci nici randamentul katodului nu va mai fi maxim.Problema katodului nu este un amanunt neimportant,este o problema extrem de importanta tot asa ca si ceilalti parametri ai tuburilor,filamentul (katodul) este sursa principala generatoare de electroni.Personal masor curentul consumat de filamentele tuburilor,la fiecare in parte in asa fel incat sa ma incadresz in datele de catalog,chiar si la tuburile clasice cu Uf=6,3V sau Uf=12V. Daca vom fi atenti la toate detaliile si micile amanunte nu ne vom mai mira de ce aceeasi schema va functiona excelent realizata de unii si prost si foarte prost realizata de altii. In atasament este un exemplu de cum se alimenteaza corect filamentele tuburilor din seria 300mA. Felicitari pentru proiect si pentru realizarea lui! Link spre comentariu
mila Postat August 3, 2011 Partajează Postat August 3, 2011 D-l Lazaroiu are perfecta dreptate cu privire la alimentarea filamentelor.Eu am alimentat cu 12,6V atat GU50 cat si PCL86, diferenta de 0,4-0,5V se incadreaza in tolerantele admise. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum