Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum fac un comparator sa basculeze ?

Vizitator ciocanaru

Postări Recomandate

Vizitator ciocanaru

Salut. Intampin o mica problema si n-am gasit nicaieri o rezolvare (daca o fi existand). Am nevoie de un circuit care sa actioneze (UP or Down) la scaderea unei tensiuni (1,5V) Pana aici simplu cu un comparator. Problema este ca tensiunea variabila este din alta sursa decat cea care alimenteaza comparatorul si da referinta. Este posibil sa-l fac sa functioneze?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gica70

3

• ionionel

1

Top autori în acest subiect

Vizitator ciocanaru

Alimentati referinta din aceeasi sursa; dati amanunte, eventual o schema.

Multumesc! Chiar imi trecuse prin gand in momentul in care am postat. Mult mai increzator dupa postul dumneavoastra, am facut un test si.. functioneaza. Merge si cum spune d-nul Ionel (caruia ii multumesc pentru raspuns), dar iarasi aveti dreptate, trebuie masa comuna. (Asta testasem inainte)Totul e bine in teorie, in teste e OK, dar in practica... :cry: Concret, vreau sa fac un montaj care sa aprinda un led cand benzina din rezervorul unui autoturism e pe sfarsite, montaj care lipseste din dotarea standard. Am incercat sa folosesc tensiunea de la bornele indicatorului de nivel, are cea mai fidela variatie functie de nivelul combustibilului. La cca 8 litri am o tensiune de 1,5V la borne, si 2,5V la 15-18 litri. Intre aceste praguri as dori sa basculez comparatorul (cu histerezis). Problema este ca intre borne si masa autoturismului am o tensiune relativ constanta, cca 9V fata de polul pozitiv al instrumentului de masura si 7,5 fata de cel negativ (sau invers, nu mai stiu exact).Datorita acestei tensiuni, niciuna din variantele incercate nu functioneaza. Ma poate descalci cineva?
Link spre comentariu

Dupa cate stiu eu la automobil aveti (-) la masa deci acea tens. variabila se culege intre firul de la senzor care este (+) fata de caroserie [mai bine borna (-) a bateriei] . Cautati o schema de comparator cu 3 trepte (macar) si cu (-) la masa apoi cuplati-le. Nu e chiar asa de simpu, trebuie si niste reglaje. De ce nu legati acolo un mic voltmetru? Am vazut pe forum ca baietii au asa ceva la vanzari. Succes.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări