Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce folositi pentru lipit ?

Vizitator Vasile

Scula de lipit preferata  

264 membri au votat

1. 1. Scula de lipit preferata

• Statie
      101
    • Pistol
      167
    • Un lemn inrosit in foc
      26
    • Altele
      21

Postări Recomandate

De mic copil am folosit pistolul de lipit, am si rebobinat la viata mea cateva, dar acum de cand am pus mana pe un letcon jbc nici nu vreau sa aud de pistol.Dureaza cam 2minute sa se incalzesca jucaria si isi mentine temperatura constanta dupa aia, dureaza mai putin de 5 sec. ca sa ii schimb capul, iar cablul de alimentare se schimba foarte usor fara nici un risc si sunt foarte usoare(120gr).

Cam asa e al meu: http://www.jbc.es/english/classic/solde ... ns/30s.php

Pretul lui este in jur de 45 euro dar eu cred ca face toti banii.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 93
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

5

• cristitranca

3

• edy_wheazel

3

• Craciun

2

Top autori în acest subiect

Am si eu o intrebare de incepator si nu stiu unde s-o pun. Am lipit cu pistolul de lipit si la sfarsit am observat ca varful ansei s-a subtiat.Adica in varf se vede diferenta fata de restul sirmei. Asta inseamna ca trebuie schimbata ? Daca da, de cat ar trebui sa fie sarma la un pistol de lipit Progres rosu de 100w ? Si cat ar trebui folosit pistolul in mod normal pana sa-l las la racit ? Adica cat pot sa tin butonul apasat si sa nu se intample ceva ? Pe carcasa scrie ceva de 1 min si 20%.

Link spre comentariu

Eu il foloseam pana cand se incingea bine carcasa si incepea sa miroasa a ars in casa .Merge asa de 10 ani fara probleme.

si eu cand dezlipeam piese de pe div. placi se incalzea pistolul de nu mai puteam tine mana pe el. acum folosec mult mai rar pistolul (imi pare prea greu si grosolan) dar la lipituri ceva mai masive merge excelent . folosesc sarma de 1mm 1,5mm sau 2mm, depinde de ce am de lipit . sarma groasa se arde ceva mai greu dar recomandat e CU de 1,5 . pistolul nu trebuie folosit excesiv, adica il folosesti pana cand realizezi temperatura destul de mare a carcasei (asta depinde de tine), deci e mai bine sa nu il fortezi prea mult ca nu ai nimic de pierdut. e bine sa iti realizezi mai multe anse (eu mereu am avut probleme cu ansele - cand se rupeau imi era lene sa fac altele si le "rasucem"- randamentul fiind mult mai slab, sau o problema apare cand ansa se rupe in timp ce faci o lipitura pe o componenta mai sensibila deoarece la ruperea ansei se produce un arc electric, de mica intensitate, dar care a reusit sa imi distruga cateva trans MOS si CMOS din familia 4000) . cu timpul prinzi experienta si treburile aste apar banale .Bafta ! :partyman:
Link spre comentariu

E, ce frumos era cand stateam si eu cu pistolul in mana la dezlipit piese(de pe placi de TV) pana mi se inrosea mana. Cat despre ansa si eu o foloseam pana se rupea de tot si apoi o rasuceam cu patentul si o mai foloseam inca pe atat(poate chiar mai mult :smt005 )

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

am inceput cu un pistol facut de unchiu,iar in prezent folosesc Analog60 de la ersa.sincer prefer pistolul,insa ca orice lucru are doua parti:una buna si alta mai putin.diferenta o fac montajele la care lucrezi.pentru cele sensibile ESD sunt preferate statiile iar ptr cele"ciobanesti" pistolul

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Folosesc si eu cu succes un pistol radio-progresCel mai bun pentru mine.. unde cele mai mici lipituri le-am realizat pe mufe jack de 3.5, (in rest mai lipesc cablul de la alternator, conexiunea catre demaror, chestii mai mari de la grosimea degetului in sus)Dar nu-mi dau seama despre ce vorbiti cu ansa si carcase.. carcasa e originala si are o mica ciobitura in colt , si atat.Ansa cred ca am schimbat-o acum multi ani, facuta de mine din sarma de cupru de ~2-3mm sectiune.. nu am auzit sa se rupa ansa.. poate fososesc eu sarma prea groasa.. acuma deja e mai subtire un pic parca dar nici vorba sa se rupa.

Link spre comentariu

Si eu tot vechiul pistol il folosesc, uneori se incalzeste carcasa de nu pot tine mana pe el dar nu-i bai, merge asa de peste 10 ani si nu a facut figuri pana acum (doar cand din greseala il mai scap pe jos si face carcasa BUM :ras: dar o schimb si e ca nou), si de asemenea si eu rasucesc sarma atunci cand se rupe si merg mult si bine asa (impardonabila LENE ma impiedica sa o schimb) :somn: :dans: Mari@n :da

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

2 pistoale radio progresul(la 1 iam adaptat o carcasa de la un pistol de lipit chinezesc rosie.Pacat ca am lasat odata o cutie de piese exact pe switchul de cuplare si sa deformat carcasa a stat mai mult de 24 de ore cuplat dar al naibii nu sa ars.) Apropo leam montat in loc de tabla aia de la contactul tragaciului mirocontacte cu basculare rapida si sunt mult mai usor de controlat asa plus ca nu mai oboseste degetul pe tragaci.letcon 2 bucati 30w si 65(asta de 65 e unu rusesc dar putrea calorica debitata e comparativa cu a unui wurtz de 200W si asta din cauza ca rezistenta e incorporata in varful de cupru care are 18 mm diametru.)statie ersa letcon desoldering si letcon de lipire ,o trusa portasol pe gaz pe care o utilizez mai mult pe teren.statie cu aer cald

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

pistolul a fost bun la vremea lui, a facut destula treaba dar la smd-bga nu se mai poate.acum lucrez pe statie gordak952, lipituri perfecte de fiecare data.nu m-am impacat cu virfurile multistrat si caut de cupru chiar daca se corodeaza mai repedelucrez mult mai bine cu ele.stie careva pe unde se gasesc? mi se termina "stocul"!

Link spre comentariu

si eu cand dezlipeam piese de pe div. placi se incalzea pistolul de nu mai puteam tine mana pe el. acum folosec mult mai rar pistolul (imi pare prea greu si grosolan) dar la lipituri ceva mai masive merge excelent .

Idem. Am un pistol comunist din ala negru, l-am forjat atat de tare incat s-au lipit pe carcasa diverse chestii de pe masa de lucru, insa nu are nimic, carcasa nu s-a deformat.Putin off-topic: Cand recuperam piese de pe placi la un moment dat m-am saturat sa tot forjez pistolu', asa ca am dat drumu la aragaz, am pus placa pe el cu lipiturile in jos si dupa ce s-a copt putin la foc mic scoteam cu patentu' cat de multe piese apucam pana lua placa foc. Recuperam cam 70-80% din piese (rezistente si condensatoare, eventual diode si tranzistori). Dupa o miscare din asta cu vreo 3 placi aeriseam cateva ore. Asta se intampla prin '93 cand ma rugam de depanatorii radio-tv sa-mi dea placile care nu le mai foloseam.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări