Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce folositi pentru lipit ?

Vizitator Vasile

Scula de lipit preferata  

264 membri au votat

1. 1. Scula de lipit preferata

• Statie
      101
    • Pistol
      167
    • Un lemn inrosit in foc
      26
    • Altele
      21

Postări Recomandate

Vizitator codebutcher

90% din calitatea unui letcon e data de calitatea ansei. Ansa din material prost => letcon prost. Jegurile de 6 RON din Metro au o ansa care cere inventarea unui adjectiv nou pentru a caracteriza, nu se poate lipi cu asa ceva. Letconul in sine nu are o putere chiar mica, dar transferul termic e sub orice critica. Poti sa te chinui sa-i faci virful plat si alte povesti, dar oricum se roade dupa 30 de lipituri. Problema nr. 2 e aliajul folosit. Pina recent am ignorat aceste aspecte, dar a cam ajuns cutitul la os. Frustrarea la care ajungi dupa ce constati ca exista doar 2 variante: lipitura rece, sau placa exfoliata, cere niste bani cheltuiti pe un letcon bun cu anse pe masura.Un cunoscut a cumparat din niste surse cam obscure niste minuni chinezesti cu aer cald la niste preturi ridicol de mici, si a jurat pe calitatea acelor scule. Am vazut niste letcoane care arata mai serios (probabil made in China) la preturi decente prin comert. Sper doar sa se poata gasi si anse de schimb, altfel ne intoarcem de unde am plecat.Voi de unde va procurati anse de schimb pentru scule mai serioase?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 93
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

5

• cristitranca

3

• edy_wheazel

3

• Craciun

2

Top autori în acest subiect

eu folosesc un lecton WELL(40W) cu variator cu triac (nu Weller). totul e bagat intr-o carcasa de sursa si am si suport pentru lecton in forma de arc. ma gandeam sa imi fac o statie cu PENSOL SL10, dar vreau sa fac cu afisare de temperatura, si trebuie sa gasesc o schema. varful de la ciocanul WELL nu a tinul la 30 de lipituri, se rodea foarte repede, asa ca am luat de la Global Electronics(e-piese.ro) un varf pentru ciocanul meu. momentan vad ca e bun, transfer termic de 10 ori mai bun decat la cel original. o sa iau si un burete de statie sa mai curat varful la ciocan. mai foloseam si un piston de lipit, dar ansa nu s-a distrus decat o data , si atunci din cauza mea. oricum nu au apucat sa se distruga fiindca schimbam des ansele pentru o calitate a lipirii mai buna

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am inceput cu letconul, cand eram foarte mic, mai tarziu, la "Casa pionierilor" :smt003 am folosit pistol de lipit.Si acum tot pistol folosesc, reglez temperatura cu ajutorul uni PWM digital (adica dau pulsuri cu degetul :weedman: ) si controlez fara probleme atat temperatura (fara sa stiu cat trebuie sau cat este de fapt) cat si rezultatul final, adica aspectul si calitatea lipiturii. Pe statii de lipit am mai pus mana de-a lungul timpului dar nu reusesc sa am un control asa bun ca la pistol.In plus, mi se pare o grija prea mare sa am tot timpul pe masa de lucru un obiect incins suficient cat sa dea foc la casa (cum ar fi statia de lipit). Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca trebuie sa astept cateva minute bune sa se incinga statia pana fac o lipitura si apoi la fel pana se raceste statia, in caz ca vrei sa strangi hardughia de pe masa.Cred ca doar daca lipesti continuu (microproductie) are rost o statie de lipit. Altfel e risipa de curent si de timp. Singurul dezavantaj la pistol este greutatea. Tin minte ca pe vremea cand faceam HC-uri/Cobre, etc. era un chin sa lipesti cateva ore non stop cu pistolul. Era prea greu si imi obosea mana de la el. Altfel, nimic de reprosat pistolului.Am unul din ala de ebonita neagra si chiar atunci cand ii pun ansa (varf) noua o tai in doua si o torsadez cam un cm. Din cand in cand, daca se acopera de zgura, o curat cu hartie, o ajustez cu patentul si e ca noua.Din cand in cand o mai "despletesc" si o curat de oxizi cu bisturiu/cutit, pe urma torsadez varful la loc.Folosesc pistolul la orice fel de lipituri, de la sirme groase de 2-3 mm la SMD-uri.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

am gasit la mag. o pompa de cositor la15 lei care este o combinatie intre pompa simpla (seringa cu arc) si un letcon care are in varf un tub prin care poate aspira .adica acum nu mai tre sa ti pompa intr-o mana si letconul in cealata ai 2in1 .Vreau sa scot pompa de aspiratie si sa ii pun un mini compresor care sa sufle aer cald pentru lipit insa nu cred ca puterea letconului este suficienta a incalzi fluxul de aer la temperatura de topire pentru a flodorului (Power=40W)

Link spre comentariu

Suport cu arc pentru letcon oare unde as putea sa gasesc?

Am luat de la Conex. Incearca cod 11939, asta il folosesc si e OK, are si burete dar parca as dori sa fie mai tare arcul, daca e pe marginea mesei il trage cablul.
Link spre comentariu

Interesante opinii , eu numai cu letcon lucrez , mi-am luat unu acum 2 ani am schimbat deja 2 varfuri la el is deja in panica ca numai am ce sa pun in loc de varf , letconul merge zi si noapte sta in priza si nu se arde este unu de 30Wati cu maner albastru kinezesc cred dar nu stiu ce fel de plastic e manerul ca nu se topeste parca ar fi bakelita . primul meu letcon a fost unu cu maner de plastic si sa ma jur ca s-a topit manerul si tot albastru era.Hehe ce amintiri , oricum ma satisface pe deplin acest letcon la care i-am adaugat o dioda si un intrerupator de lampa de noptiera.Cand intrerupatorul este deschis se redue puterea prin acea dioda la jumatate deci lipituri de finete cu 15Wati si daca am de dezlipit un integrat cu o tresa de cupru inchid intrerupatorul si am 30Wati HI.

Link spre comentariu

am si eu o kinezarie (de fapt numai kinezarii am) de letcon tot cu maner albastru de 30W si merge super :supz: (manerul cred ca este ceva siliconic precum izollatia cablurilor antiincendiu) mai am un varf de rezerva ,insa nu inteleg cu ce sunt acoperite varfurile cand sunt noi ca pe urma dai de CU

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

eu am un pistol vechi decand lumea...e ca si robocop pe final de film...adica cu carcasa rupta de jumatate dar merge...brici...ce nush eu ...pt lipituri mai sensibile cu pistolul gen mosfet si alte piese sensibile la descarcari electrotatice..CUM FACETI?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Maxymylyanus ce ai mai facut cu ideea de a folosi pompa-letcon drept statie cu aer cald?Am stat pana la 1 am sa desfund nenorocitul ala de tub de cupru din interiorul pompei si maine vreau sa caut o pompa de acvariu,din ce am vazut pe net cam asta se foloseste drept compresor.Pompa mea are 30 de w , la nevoie as putea sa folosesc nichelina de la un letcon de 60 ,oare sa fie insuficient?

Link spre comentariu

stie cineva unde pot sa gasesc un varf de letcon mai bunicel?initial am avut(inca in am) unul de cupru,care mergea f bine,insa se si tocea,apoi trebuia ascutit....dup-aia am luat unul de pe maica domnului,acoperit cu ceva argintiu-asta are un transfer termic un pic mai prost,mai ales in varf,unde caldura 'ajuge' mai greu,insa pare sa nu se toceascaproblema cu el este ca,indiferent ce-i fac,cositorul nu sta pe varf,ci 'urca' si se aduna acolo :(,apoi face zgura pe varf si trebuie curatat,din nou imbibat in cositor...

Link spre comentariu

Depinde ce letcon ai. Oricum daca nu iti incalzeste bine varful ar trebui sa verifici letconul, s-ar putea sa nu fie prea bun transferul termic. Alea cu chestia argintie de pe varf sunt special tratate pt. aderenta cositorul la zona respectiva. Daca pilesti varful nu mai prinde cositorul (restul varfului nu este din cupru, este din aluminiu sau altceva, nu adera cositorul la el). Foloseste pt. curatare un burete special (se gasesc de cumparat) imbibat cu apa, face treaba foarte buna, eu doar asa il curat si nu folosesc niciodata chestii abrazive, varful este tot timpul curat si adera cositorul la el. Putin Off Topic: cand am cumparat buretele respectiv am crezut ca am luat clanta, mi-au trimis o bucatica de carton cu gaura in mijloc care nu semana deloc cu ce era pe site in poza. Cand am pus insa apa pe el s-a ingrosat de cel putin 10 ori si era ca in reclama. De aceea am zis ca este "burete special", nu faci treaba buna cu orice.

Link spre comentariu

Depinde ce letcon ai. Oricum daca nu iti incalzeste bine varful ar trebui sa verifici letconul, s-ar putea sa nu fie prea bun transferul termic. Alea cu chestia argintie de pe varf sunt special tratate pt. aderenta cositorul la zona respectiva. Daca pilesti varful nu mai prinde cositorul (restul varfului nu este din cupru, este din aluminiu sau altceva, nu adera cositorul la el). Foloseste pt. curatare un burete special (se gasesc de cumparat) imbibat cu apa, face treaba foarte buna, eu doar asa il curat si nu folosesc niciodata chestii abrazive, varful este tot timpul curat si adera cositorul la el. Putin Off Topic: cand am cumparat buretele respectiv am crezut ca am luat clanta, mi-au trimis o bucatica de carton cu gaura in mijloc care nu semana deloc cu ce era pe site in poza. Cand am pus insa apa pe el s-a ingrosat de cel putin 10 ori si era ca in reclama. De aceea am zis ca este "burete special", nu faci treaba buna cu orice.

am patit acelasi lucru cu buretele,nu era cum arata pe cutie (am cumparat si cu suportul arc) insa intr-o seara am scapat din greseala pe el alcool izopropilic si a inceput sa se umfle.e super buretelul pentru ca il speli si parca e nou !statia cu aer cald nu prea a iesit mare fasss... am lucrat ceva mai mult la bobinarea unui letcon de 30W 12V ,insa neavand ceramica ca material de umplere si sustinere a rezistente am folosit ipsos (merge bine si cu ipsos dar la inceput pute rau). am la un moment dat am ars letconul deoarece aveam pe partea metalica a letconului 12 V (cred ca atingea rezistenta ) si cand am conectat impamantarea letconului la impamantarea sursei ATX s-a ars rezistenta .un letccon "varza" costa 12 lei dar nu mai gasesc unu asa frumos ca asta si din acest motiv tin sa il repar mereu.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări